Jump to content

Naliny - cântăreaţa gălăţeancă de muzică indiană


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cum e mama, aşa şi fiicele

Naliny cântă muzică indiană, fetele ei dansează

* Gălăţeanca are în repertoriu peste 600 de melodii * Nu lipseşte de la nicio manifestare a Ambasadei Indiei * Doar cei de la ArcelorMittal n‑au aflat încă de ea

Mariana Saleh, cântăreaţa de muzică indiană cunoscută sub numele Naliny, îşi continuă cu succes studiile în India. După cum am mai scris, guvernul indian i‑a oferit o bursă de un an la Institutul de muzică şi dans din cadrul Universităţii din Pune. Şi pentru că Mariana este o studentă sârguincioasă, ea a absolvit anul trecut, în zece luni, cursurile de muzică clasică hindustană care se predau la universitate în doi ani. Anul acesta, bineînţeles că istoria s‑a repetat: în vară, Naliny a plecat din nou în India, însoţită de cele două fiice ale sale, Maya, de 16 ani şi Meryam, de 11 ani, ambele eleve ale Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin". Cât timp mama a studiat muzica clasică, fetele au frecventat cursuri de dans clasic indian la o şcoală particulară. Aşchiile nu sar departe de trunchi: dacă după trei luni Mariana Saleh a absolvit anul III universitar, fetele sale au reuşit să înveţe, în vacanţa de vară, cât elevii indieni în doi ani: "Profesoara Radha Moorthy a fost foarte mulţumită de evoluţia fetelor", povesteşte Mariana Saleh. "Acolo, în primul an se învaţă paşii şi abia în al doilea mişcările mâinilor. Fetele indiene sunt, în general, mai leneşe. Româncele noastre au prins foarte repede mişcările, astfel că profesoara s‑a ataşat foarte mult de ele", spune, mulţumită, mama.

Cât despre facultatea pe care o urmează, Mariana recunoaşte: "Pentru a te considera cu studiile încheiate, trebuie să urmezi minimum cinci ani. Atestatul pe care îl voi obţine în final îmi va permite să predau muzica clasică în instituţii şcolare din India. Puteam să beneficiez de un contract de şase luni, dacă aş mai fi rămas şi după luna septembrie, însă am preferat să mă întorc cu fetele, care au început şcoala".

În India, Naliny a susţinut recitaluri la două mari sărbători: Naşterea lui Krishna (în august) şi Festivalul Ganesh (un fel de Ramadan la arabi). La sfârşit de săptămână, a cântat într‑un res­taurant de lux atât de bine încât a reuşit să eclipseze formaţii şi solişti consacraţi din Pune: când aflau că e româncă, toţi spuneau că aşa ceva nu se poate. Ba se poate, când ai în spate mai bine de douăzeci de ani de studiu, o colecţie de 500 de saree‑uri şi costume indiene, plus câteva mii de albume (peste 3000!). Din 1990, nu a existat recepţie dată de Ambasada Indiei la Bucureşti, de la care Naliny să lipsească. Repertoriul său însumează 600 de melodii, de la muzica clasică până la hindi‑pop, hip‑hop sau muzică devoţională.

Acum, indianca din Galaţi e mult mai selectivă în a accepta ofertele din România: "Nu mai cânt oriunde. Pentru mine, foarte mult contează reacţia publicului. Pentru lunile următoare, am acceptat două oferte: una din partea Ambasadei Indiei - de Sărbătoarea luminilor (Diwali), pe care indienii o celebrează pe 28 octombrie şi una la Ploieşti, din partea Companiei IBM, să susţin un spectacol de prezentare a culturii indiene. Urmează să decid dacă voi onora şi o invitaţie la Braşov", mai spune Mariana Saleh. Ciudat este, totuşi, că patronii de la ArcelorMittal, deşi ştiu că la Galaţi există Naliny, nu au invitat‑o niciodată, la nicio sărbătoare de‑a lor.

Cât a stat în India, gălăţeanca a făcut orchestraţia melodiilor din filmele cu Raj Kapoor, din "Vandana" şi "Lanţul amintirilor". Cu alte cuvinte, următorul ei album va cuprinde o selecţie a celor mai cunoscute şi mai îndrăgite melodii din filmele care i‑au declanşat, în copilărie, pasiunea pentru muzica indiană. Mai trebuie doar să găsească un producător.

Cât despre cele două fete ale Marianei - Maya şi Meryam, pe lângă faptul că au avut o vacanţă de vis, şi ele, ca şi mama lor, s‑au îndrăgostit iremediabil de India şi de tradiţiile acestei ţări.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27240

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Naliny - indianca din Galaţi apreciată la Bombay şi Londra

Despre Naliny, pe numele adevărat Mariana Saleh, gălăţeanca pasionată de muzica indiană, aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”. Este studentă în anul III la Institutul de muzică şi dans din cadrul Universităţii din Pune, în urma unei burse acordate de statul indian. A primit până în prezent două Certificate de apreciere, din partea Ambasadei Indiei la Bucureşti, pentru contribuţia la promovarea cântecelor şi culturii hindi în România.

Acest lucru nu mai miră pe nimeni, atunci când ai mai bine de douăzeci de ani de studiu individual, o colecţie de peste 400 de saree-uri şi costume indiene, plus câteva mii de albume (peste 3.000!) cu muzică indiană. Din 1990, nu a existat recepţie dată de Ambasada Indiei la Bucureşti de la care Naliny să lipsească. Repertoriul său însumează peste 600 de melodii, de la muzica clasică până la hindi-pop, hip-hop sau muzică devoţională. În India a cântat, alături de profesorii săi, în spectacole la Bombay şi Pune. Acum, indianca din Galaţi e mult mai selectivă în a accepta ofertele din România: „Nu mai cânt oriunde. Pentru mine, foarte mult contează reacţia publicului”, spune gălăţeanca. În 2010 a cântat la Londra, Bucureşti, Constanţa şi Galaţi.

La spectacolul „Celebrate India”, desfăşurat în aprilie 2010, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, unde a participat şi ministrul de Interne al Indiei, Naliny a cântat alături de Akhilesh, un tânăr de 32 de ani, om de afaceri originar din New Delhi, pasionat, ca şi ea, de muzica indiană. Aquilesh a fost invitat, în toamnă, la Galaţi, la India Fashion, spectacol cu specific indian organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, unde modelele agenţiei Aqua Models au prezentat o colecţie impresionantă de saree-uri aparţinându-i Marianei Saleh. Printre manechine s-a numărat şi Maya, fiica cea mare a Marianei, care are 18 ani şi a urmat cursuri de dans în India, ca şi sora ei mai mică, Meryam.

Au descoperit-o şi londonezii

Pe 30 octombrie 2010, de Sărbătoarea Luminii, sau Divali, la indieni, Naliny a fost invitată să cânte la Londra, pentru comunitatea indiană de acolo. „A fost o experienţă nouă, foarte frumoasă”, povesteşte Naliny. Atât de mult au apreciat-o londonezii, încât au invitat-o şi de Revelion. Pentru anul 2011, Naliny are câteva proiecte: „Pe lângă realizarea unui nou CD, vreau să organizez un spectacol dedicat muzicii indiene, cu invitaţi de valoare. Manechinele de la Aqua Models vor prezenta costume indiene. Sper să reuşim să facem ceva ce n-a văzut Galaţiul”, spune, optimistă, Mariana Saleh.

Până atunci, accesând site-ul www.naliny.piczo.com puteţi asculta melodiile sale, unele foarte cunoscute, din coloana sonoră a celebrelor filme indiene care ne-au fascinat copilăria.

http://www.viata-libera.ro/articol-Naliny_-_indianca_din_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.