Jump to content

Două licee gălăţene organizează bacalaureat în franceză


dcp100168

Recommended Posts

Elevii români vânează liceele bilingve

Bacalaureatul francez – paşaportul spre Europa

* 24 de licee din ţară organizează bacalaureat în limba franceză

Dacă vrei să devii un bun vorbitor de limba franceză, nu trebuie să te muţi în Franţa. Este mai simplu să urmezi un liceu bilingv şi să susţii bacalaureatul francez. În toată ţara există 21 de licee bilingve, iar în Bucureşti, trei licee. Anul 2008 este al doilea an în care elevii români vor putea susţine bacalaureatul francofon. Totul este posibil cu acordul ministerelor educaţiei român şi francez.

Ca să fii admis la unul din cele 24 de licee cu bilingv franceză trebuie să susţii proba de verificare la limba franceză, ce se desfăşoară în luna mai a fiecărui an, într-un liceu stabilit de inspectoratul şcolar. Odată admişi, pe lângă materiile obişnuite din liceu, elevii vor studia geografia în limba franceză, în clasa a IX-a şi istoria, în limba franceză, în clasa a X-a. În toate clasele de liceu, elevii vor avea câte 5 ore de franceză pe săptămână. În clasa a IX-a, elevii de la uman vor face istoria, geografia şi economia, în franceză, iar cei de la real – fizica, biologia, matematica, economia, chimia sau informatica în franceză. Tot în clasa a XI-a, elevii vor da proba anticipată pentru bacalaureat, fără de care nu ar putea susţine bacalaureatul francez. Clasa a XII-a cuprinde două ore în plus: ora de civilizaţie şi cultură franceză şi ora de tehnici de comunicare. La bacalaureat, pe lângă cele 6 probe pe care le susţin toţi elevii de la un liceu normal, elevii francofoni vor mai susţine două probe (scris şi oral) la limba franceză şi o probă orală la una din disciplinele studiate în timpul anului, tot în franceză. Diploma cu menţiunea specială bilingv-franceză atestă că eşti un foarte bun vorbitor de limba franceză. Acest lucru şi pentru că ai studiat în liceu cu profesori stagiari din Franţa. În plus, poţi fi admis la facultăţile din ţările francofone. Subiectele pentru examen sunt realizate în Franţa, pentru probele în limba franceză.

Anul acesta, 391 de elevi au susţinut bacalaureatul francez, procentul de reuşită fiind de 98%.

Lista liceeleor bilingve

C.N. „Horea, Cloşca şi Crişan” – Alba Iulia, C.N. „Andrei Mureşanu” – Bistriţa, C.N. „A.T. Laurian” – Botoşani, C.N. „Unirea” – Braşov, C.N. „Andrei Şaguna” – Braşov, C.N. „Dr. Ioan Mesota” – Braşov, Şcoala Centrală – Bucureşti, Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii „Gheorghe Airinei” – Bucureşti, L.T. „Jean Monnet” – Bucureşti, L.T. „Mihai Eminescu” – Cluj-Napoca, L. „George Călinescu” – Constanţa, C.N. „Mircea cel Bătrân” – Constanţa, C.N. „Elena Cuza” – Craiova, C.N. „Carol I” – Craiova, C.N. „Decebal” – Deva, C.N. „A.I Cuza” – Galaţi, C.E. „Virgil Madgearu” – Galaţi, C.N. „Mihai Eminescu” – Iaşi, Colegiul Naţional – Iaşi, L.T. „Vasile Alecsandri” – Iaşi, C.N. „Mihai Viteazul” – Ploieşti, C.N. „Petru Rareş” – Suceava, L. „Jean-Louis Calderon” – Timişoara, L.T. „Grigore Moisil” - Urziceni.

http://www.gandul.info/scoala/bacalaure ... 34;3260298

Link to comment
Share on other sites

Pentru două licee gălăţene

Plăcuţe onorifice cu titulatură bilingv francofon

Cele două instituţii de învăţământ liceale gălăţene care fac parte din programul "De la învăţământul bilingv spre filierele francofone" vor primi, în această săptămână, plăcuţe onorifice cu titulatura "Lycée du Programme du Baccalauréat a Mention Bilingue". Este vorba de­spre Colegiul Naţional "Al.I.Cuza" şi despre Colegiul Economic "Virgil Madgearu". Elevii de la clasele bilingve din aceste licee au avantajul că pot alege să susţină bacalaureatul ce le oferă o diplomă cu menţiune bilingv francez. Astăzi, festivitatea este organizată la Colegiul "Cuza", iar mâine la Colegiul Economic. Ceremoniile de înmânare a plăcuţelor se desfăşoară, în întreaga ţară, sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi al Ambasadei Franţei în România. Bacalaureatul bilingv în franceză a fost introdus în septembrie 2006, în urma unui acord interguvernamental bilateral. În întreaga ţară, 24 de instituţii şcolare sunt cuprinse în programul Ambasadei Franţei în România.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27332

Link to comment
Share on other sites

În dar, o plăcuţă onorifică

Atenţie! Liceu francofon!

Ce îi trebuie unei plăcuţe de metal ca să devină cel mai prestigios simbol pentru nişte elevi francofoni? Elevii de la clasele de bilingv‑franceză ale Colegiului Naţional "Al.I.Cuza" au aflat ieri, la ceremonia unde, oficial, s‑a dezvelit placa onorifică primită de la Ministerul Educaţiei şi de la Ambasada Franţei în România. O plăcuţă inscripţionată, în franceză şi română, cu titlul de "Liceu inclus în programul de bacalaureat cu menţiune bilingv francofonă", va ajunge, săptămâna aceasta, la cele 24 de instituţii de învăţământ din întreaga ţară unde se desfăşoară, de mai mulţi ani, un program bilateral interministerial. Din Galaţi mai primeşte acest simbol doar Colegiul Economic "Virgil Madgearu".

Colegiul "Cuza" are şi meritul de a se număra printre primele cinci licee din România care, la începutul anilor '90, a introdus clase de bilingv franceză. Graţie includerii în programele Ambasadei Franţei, anul trecut, elevii de la acest profil au putut alege să susţină "bacalaureatul francofon". Tot din anul şcolar trecut, instituţia de învăţământ a primit acceptul de a organiza examene de obţinere a certificatului DELF.

La ceremonia dezvelirii plăcuţei de ieri, elevilor le‑au crescut inimile de bucurie şi când au primit mesajul de la Ambasada Franţei. Reprezentanţii tinerilor francofoni din clasa a XII‑a, Veronica Gazibar şi Florin Patrichi, au arătat că se ridică la nivelul care le‑a fost astfel recunoscut.

Plăcuţa abia montată la intrarea elevilor nu va rămâne însă bătută în cuie mult timp. Asta deoarece colegiul se va muta, peste câţiva ani, în noul sediu din Ţiglina II, a cărui construcţie a început acum o lună.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27353

La Colegiul Economic "Virgil Madgearu",

A doua insignă francofonă

Ieri, a fost rândul celui de-al doilea colegiu gălăţean cu tradiţie francofonă să îşi ia oficial în primire plăcuţa onorifică, acordată de Ministerul Educaţiei şi de Ambasada Franţei în ţara noastră. Colegiul Economic "Virgil Madgearu" şi alte 23 de instituţii liceale din România sunt incluse în proiectul bilateral "De la învăţământul bilingv la filierele francofone", lansat în anul 2003, în scopul reformării învăţământului bilingv francofon.

Spre deosebire de Colegiul "Cuza", celălalt liceu gălăţean din proiectul bilateral, "Economicul" le propune elevilor săi locuri la o clasă de bilingv-franceză cu specializare în turism. De altfel, Colegiul "Virgil Madgearu" este singurul liceu tehnologic care are şi profil bilingv, din totalul celor 24 de şcoli de la nivelul ţării.

Ieri, invitaţi de la Inspectoratul Şcolar Galaţi, un consilier judeţean, fost profesor al liceului, şi cadre didactice de la Universitatea "Dunărea de Jos" i-au felicitat pe elevii francofoni. Unii dintre ei nu s-au sfiit să li se adreseze tinerilor chiar în franceză. Elevii de clasa a XII-a care vor susţine, la sfârşit de an, bacalaureatul francofon, au luat şi ei cuvântul, prin trei reprezentanţi - Nina Vlad, Alexandra Pancratov şi Eliza Ignat. De asemenea, mesajul ambasadorului Franţei în România a fost citit şi elevilor de la "Economic" de reprezentanta Serviciului Cultural al Ambasadei, care, de altfel, va susţine ore la cele două licee gălăţene pe tot parcursul anului şcolar.

Îmbucurător pentru Galaţi este faptul că nu doar una, ci două instituţii de învăţământ liceal au primit insigna francofonă, un semn de recunoaştere a eforturilor cadrelor didactice de franceză şi a rezultatelor elevilor lor.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27379

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.