dcp100168 Posted February 14, 2008 Posted February 14, 2008 Afacerile Arabesque au ajuns la 450 milioane de euroDistribuitorul de materiale de construcţii şi finisaje Arabesque Galaţi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în creştere cu 33,5%, la 450 de milioane de euro, de la 337 milioane de euro în anul anterior, a anunţat, joi, marketing manager al companiei, Florina Necula. Arabesque şi-a programat pentru acest an investiţii de 45-50 de milioane de euro, nivel similar cu cel din 2007. "Vom destina aceste fonduri dezvoltării teritoriale, prin deschiderea de noi filiale atât în ţară, cât şi în străinătate, precum şi consolidării parcului logistic cu noi camioane, echipamente şi utilaje", a afirmat Necula. Compania deţine un parc auto cu peste 800 de camioane. Portofoliul de produse Arabesque cuprinde materiale pentru construcţii (materiale pentru zidărie, materiale metalurgice, betoniere, etc), produse pentru amenajări interioare (gleturi, adezivi, chituri, sisteme de gips carton, tavane casetate, parchet, lambriuri, uşi), instalaţii sanitare şi termice, echipamente electrice, corpuri de iluminat şi sisteme pentru acoperişuri (hidroizolaţii, ţiglă ceramică şi metalică, şindrilă bituminoasă) sau materii prime pentru mobilier (pal, feronerie, blaturi de masă şi bucătărie, lemn stratificat, etc). Serviciile companiei cuprind, printre altele, consiliere tehnică de specialitate, asigurarea unor stocuri permanente, verificarea şi certificarea calităţii produselor, transport gratuit pe întreg teritoriul României şi livrare în termen de cel mult 48 de ore de la primirea comenzii.Fondată în 1994, Arabesque are 15 filiale în România, la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Constanţa, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Galaţi, Piatra Nemţ, Bacău, Oradea şi Baia Mare, însumând peste 550.000 de metri pătraţi de platforme de lucru şi 180.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare. În afara României, compania activează în Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria şi Serbia. Arabesque are 3.500 de angajaţi la nivel local şi peste 1.500 de angajaţi la nivel internaţional. "În 2008 intenţionăm să deschidem alte 4-5 centre comerciale atât în România, cât şi peste hotare" a afirmat Necula, fără să ofere detalii suplimentare asupra acestor proiecte. Compania Arabesque este controlată de omul de afaceri Cezar Rapotan.
dcp100168 Posted February 18, 2008 Author Posted February 18, 2008 Arabesque - numărul 1 în RomâniaCei mai mari distribuitori romani de materiale de constructii si bricolaj - Arabesque Galaţi, Dedeman Bacau si Ambient Sibiu - au raportat anul trecut cresteri similare celor inregistrate de retelele straine de bricolaj, intre 30-60%. Afacerile cumulate ale celor trei companii mari cu capital romanesc din distributia de materiale de constructii au ajuns anul trecut la 874 milioane euro, in crestere cu aproximativ 46% fata de valoarea din 2006. Dinamica sectorului constructiilor si expansiunea retelelor de magazine au fost anul trecut motoarele cresterii vanzarilor pentru Arabesque, Ambient si Dedeman.Cel mai mare dintre cele trei este Arabesque Galaţi, distribuitor de materiale de constructii si finisaje controlat de Cezar Rapotan, care are afaceri de 450 milioane euro, la nivelul anului trecut. Cu toate ca anul trecut reteaua nu a deschis nicio unitate noua, planurile de dezvoltare prevad inaugurarea altor 5 unitati in urmatorii ani, iar pe termen lung atingerea unui numar de 30 de magazine. Reteaua de centre de distributie Arabesque, in care se vor investi in acest an 45-50 milioane euro, i-a adus lui Rapotan o crestere de vanzari de circa 33% in 2007 fata de perioada anterioara.
dcp100168 Posted February 20, 2008 Author Posted February 20, 2008 Vanzarea de catre Dinu Patriciu a Rompetrol a schimbat anul trecut ierarhia in topul firmelor cu actionariat local. Cea mai mare companie privata detinuta de actionari romani a devenit distribuitorul de materiale de constructii Arabesque, in timp ce Banca Transilvania a ramas cea mai importanta institutie financiara cu capital autohton. Cele mai mari sapte companii cu actionariat romanesc au inregistrat anul trecut afaceri de peste 2 mld. euro, potrivit datelor centralizate de ZF. Cea mai mare firma, Arabesque, detinuta de omul de afaceri Cezar Rapotan, a rulat anul trecut afaceri de aproape jumatate de miliard de euro, in crestere cu peste 30% fata de 2006. Topul este completat de firme precum Transilvania General Import-Export (parte a grupului European Food & Drinks), Altex, Cuprom, InterAgro, Trust Motors si Ambient. Spre comparatie, cea mai mare companie din Romania, Petrom, avea bugetata pentru 2007 o cifra de afaceri de 10,6 mld. lei (3,19 mld. euro). La sfarsitul lui 2007, 12 companii (Petrom, Lukoil, Rompetrol Rafinare, Electrica, Mittal Steel Galati, Automobile Dacia, Orange, Vodafone, Metro Cash&Carry , Rewe Group, Interbrands si Porsche) aveau afaceri de peste un miliard de euro, potrivit datelor existente pana in acest moment.
dcp100168 Posted April 11, 2008 Author Posted April 11, 2008 Centru comercial Arabesque, la IaşiDistribuitorul de materiale de construcţii şi finisaje Arabesque Galaţi a investit peste opt milioane de euro într-un centru comercial şi logistic la Iaşi, a anunţat, vineri, compania. Centrul, care va permire angajarea a circa 200 de persoane, va fi inaugurat sâmbătă. Distribuitorul de materiale de construcţii şi finisaje deţine un depozit în Iaşi, din anul 2005. "Prin deschiderea noului centru comercial şi logistic din Iaşi, Arabesque continuă planul de extindere teritorială şi de consolidare a poziţiei de lider al pieţei distribuţiei de materiale de construcţii şi finisaje", a declarat în comunicat directorul de marketing al companiei, Florina Necula. Centrul de la Iaşi este cel de-al 15-lea al companiei Arabesque.
dcp100168 Posted May 9, 2008 Author Posted May 9, 2008 Un nou centru comercial in lantul Arabesque: CraiovaArabesque, cel mai mare furnizor de materiale de constructii si finisaje din Romania, inaugureaza pe 10 Mai 2008, la Craiova, un nou centru comercial si logistic. Concretizand o investitie de peste 9 milioane de euro, noul centru acopera o suprafata totala de aprox 35,000 mp si creeaza conditii moderne de lucru pentru aproximativ 300 angajati, precum si premise noi pentru satisfacerea cu mai multa operativitate a comenzilor. In noul centru Arabesque Craiova, amplasat pe Bd. Decebal nr. 111A, specialistii au la dispozitie un portofoliu complet de materiale pentru constructii, finisaje si amenajari, de la materiale grele (blocuri pentru zidarie, produse metalurgice, betoniere, etc.), sisteme pentru acoperisuri (hidroizolatii, tigla ceramica, de beton si metalica, sindrila bituminoasa, placi ondulate si de policarbonat, etc), produse pentru finisaje (vopsele, gleturi, adezivi, chituri, sisteme de gips carton, termoizolatii, tavane casetate, parchet, lambriuri, usi, etc.), instalatii sanitare si termice, echipamente electrice, corpuri de iluminat, pana la materii prime pentru mobilier (pal, feronerie, blaturi de masa si bucatarie, lemn stratificat, etc.). Pentru un suport logistic eficient, Arabesque Craiova detine un parc propriu de autocamioane specializate care asigura maxim de operativitate la descarcare si transport gratuit al materialelor in maxim 24 ore de la primirea comenzii. Serviciile asigurate clientilor cuprind colorarea vopselelor si tencuielilor decorative, consiliere in alegerea tipurilor de materiale, indicarea consumurilor specifice si a tehnicilor de aplicare, precum si transportul gratuit .Prin deschiderea noului centru comercial si logistic din Craiova, Arabesque continua planul sau de extindere teritoriala si de consolidare a pozitiei de lider al pietei distributiei de materiale de constructii si finisaje.Cifra de afaceri a Arabesque s-a ridicat anul trecut la peste 450 milioane Euro, cu aproximativ 30-35% mai mult fata de cifra raportata in anul 2006.
dcp100168 Posted May 25, 2008 Author Posted May 25, 2008 Arabesque mizează în acest an pe afaceri de circa 570 milioane de euroDistribuitorul de materiale de construcţii Arabesque Galaţi mizează în acest an pe afaceri cu 25-30% mai mari, de aproximativ 570 milioane euro, bazate în principal pe extinderea reţelei de centre comerciale atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 450 de milioane de euro, în urcare cu 33,5%. "Actualmente suntem în curs de finalizare a celei mai mari platforme de distribuţie a materialelor de construcţii din România, care este situată în Glina, la intrarea pe Autostrada Soarelui, platformă care presupune o investiţie de 12 milioane de euro", a declarat agenţiei MEDIAFAX, directorul de marketing al companiei, Florina Necula.Arabesque a inaugurat în ultimele două luni două centre comerciale la Iaşi şi Craiova, în urma unor investiţii de opt, respectiv nouă milioane de euro. Pe plan extern, Arabesque va investi în acest an circa 30 de milioane de euro pentru deschiderea de noi centre comerciale în Moldova, Ucraina, Serbia şi Bulgaria, ţări în care distribuitorul este deja prezent. Reţeaua Arabesque cuprinde în prezent 18 centre comerciale în România şi 23 în străinătate.Fondată în 1994, compania este controlată de omul de afaceri Cezar Rapotan. În ceea ce priveşte o posibilă vânzare, reprezentantul Arabesque a precizat că deocamdată eforturile se concentrează pe dezvoltarea şi consolidarea companiei pe piaţa de profil. "Deocamdată eforturile se concentrează pe dezvoltarea companiei, pe menţinerea şi consolidarea poziţiei de lider în distribuţia de materiale de construcţii şi finisaje, şi de aceea nu luăm în calcul eventualele oferte de preluare", a mai spus Necula.
dcp100168 Posted August 10, 2008 Author Posted August 10, 2008 Arabesque: Turbulentele de pe piata imobiliara se vor resimti anul viitorCompania Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii de pe piata locala, cu afaceri anuale de 450 de milioane de euro, se asteapta la o scadere a ritmului de crestere a consumului de materiale de constructii incepand cu 2009, din cauza turbulentelor de pe piata imobiliara. In primul semestru al anului tranzactiile de pe piata imobiliara au inregistrat scaderi fata de aceeasi perioada a anului trecut pe fondul crizei financiare internationale si a inaspririi conditiilor de creditare. "Consumul de materiale de constructii a fost afectat din cauza conditiilor de creditare mai aspre si a pierderii apetitului de creditare al bancilor. Efectul insa nu a fost asa de puternic ca in alte tari. Ne asteptam ca in 2009 sa resimtim mai puternic consecintele stagnarii pietei imobiliare, dupa ce vor fi finalizate o parte din proiectele incepute in anii trecuti", a declarat Florina Necula, directorul de marketing al Arabesque.Compania a inregistrat in primul semestru o crestere de 20% a vanzarilor comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, datorita numarului mare de lucrari de constructii aflate in derulare. "Avand in vedere evolutia din primele sase luni, consideram ca nivelul de crestere de 25% preconizat la inceputul anului este fezabil", afirma Necula. In aceste conditii, cifra de afaceri a companiei Arabesque, care detine sucursale si in Ucraina, Serbia, Bulgaria si Moldova, va depasi o jumatate de miliard de euro, urmand sa ajunga la circa 560 de milioane de euro.Arabesque se afla in prezent intr-o campanie de extindere la nivel regional, dupa ce s-a extins in Ucraina si Moldova si a deschis anul trecut primele centre comerciale in Serbia si Bulgaria. De altfel, compania a realizat in 2007 o cifra de afaceri de circa 100 de milioane de euro pe pietele externe. "In Bulgaria si Serbia suntem in faza de inceput, in care ne facem cunoscuti in piata, iar in Moldova si Ucraina suntem in proces de consolidare a afacerilor. In primul semestru am inaugurat o noua filiala in Ucraina, la Rovno, oras cu peste 500.000 locuitori", spune Necula. Procesul de extindere regionala a Arabesque a inceput in 2005, cand a fost inaugurat un centru comercial la Chisinau, iar ulterior compania a preluat reteaua Budmax din Ucraina, unul dintre primii jucatori de pe piata de distributie de materiale de constructii.Compania a deschis de la inceputul anului doua magazine la Iasi si la Craiova, in urma unor investitii totale de 17 milioane de euro, care au ridicat reteaua de centre comerciale la 17 unitati. Arabesque are in plan deschiderea a inca trei filiale anul acesta la Baia Mare, Oradea si Bucuresti (langa austostrada Soarelui). Arabesque are in plan investitii de circa 45 - 50 de milioane de euro, nivel similar cu cel de anul trecut, in extinderea retelei de magazine in tara si in regiune si in dezvoltarea afacerii, respectiv consolidarea parcului logistic cu noi camioane, echipamente si utilaje.Portofoliul de produse Arabesque cuprinde materiale pentru constructii, produse pentru amenajari interioare, instalatii sanitare si termice, echipamente electrice, corpuri de iluminat si sisteme pentru acoperisuri sau materii prime pentru mobilier. Serviciile companiei cuprind, printre altele, consiliere tehnica de specialitate, asigurarea unor stocuri permanente, verificarea si certificarea calitatii produselor, transport gratuit pe intreg teritoriul Romaniei si livrare in termen de cel mult 48 de ore de la primirea comenzii. Arabesque a fost fondata in 1994 la Galati de omul de afaceri Virgil Cezar Rapotan.http://www.zf.ro/articol_182954/arabesq ... iitor.html
dcp100168 Posted October 5, 2008 Author Posted October 5, 2008 Afacerile Arabesque au crescut cu 20% în primul semestru, la 265 milioane de euro Afacerile distribuitorului de materiale de construcţii Arabesque din Galaţi s-au majorat cu 20% în primele şase luni, la 265 milioane de euro, pe fondul cererii ridicate, a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul de marketing al companiei, Florina Necula. "Am înregistrat un nivel al vânzărilor în primul semestru cu 20% mai mare comparativ cu vânzările primului semestru din 2007, pe fondul cererii de materiale de construcţii în creştere", a afirmat Necula.Distribuitorul de materiale de construcţii Arabesque Galaţi mizează în acest an pe afaceri de aproximativ 560 milioane euro, în creştere cu 25%, de la nivelul de 450 de milioane de euro în 2007. Compania a inaugurat în prima jumătate a anului două centre comerciale, la Iaşi şi Craiova, în urma unor investiţii de opt, respectiv nouă milioane de euro. Totodată, Arabesque are în derulare investiţii pentru deschiderea de unităţi noi în Bucureşti, Baia Mare şi Oradea. "Pe plan extern, în primul semestru am inaugurat o nouă filială în Ucraina, la Rovno – oraş cu peste 500.000 de locuitori. În Bulgaria şi Serbia suntem în faza de început, în care ne facem cunoscuţi în piaţă, iar în Moldova şi Ucraina suntem în proces de consolidare a afacerilor", a mai spus Necula.
Rami Posted October 5, 2008 Posted October 5, 2008 Arabesque a strabatut cale lunga de la infiintare , atunci cand in Tiglina 1, era doar o mica afacere cu cateva materiale de constructii.
Anonim Posted October 9, 2008 Posted October 9, 2008 Oricat de mari si importanti ar fi,cand vine vorba de plata angajatilor tot niste nesimtiti raman.
Rami Posted October 9, 2008 Posted October 9, 2008 Da-mi voie sa te contrazic. Am lucrat trei ani pentru ei si nu pot spune ca macar odata si-au incalcat obligatiile de angajatori.
dcp100168 Posted December 2, 2008 Author Posted December 2, 2008 Arabesque isi stopeaza extinderea pentru momentDistribuitorul nr.1 de materiale de constructii, Arabesque Galati, are in momentul de fata o singura optiune: amanarea noilor investitii. Pentru cat timp insa e o decizie amanata la randul ei. Reducerea costurilor reprezinta o componenta importanta in stabilirea bugetului pe anul 2009. Insa deocamdata nu am amanat investitiile“, spunea, la sfarsitul lunii octombrie, Cezar Rapotan, directorul general al Arabesque si actionarul majoritar al companiei, citat de „Business Construct“. Iata insa ca a trecut doar o luna de la aceasta declaratie si planurile Arabesque s-au schimbat. Cel mai mare distribuitor de materiale de constructii din Romania a decis sa amane cu minimum jumatate de an extinderea retelei. „Deocamdata nu avem in vedere alte investitii noi pentru 2009“, spune acum Florina Necula, directorul de marketing al companiei Arabesque Galati.Arabesque se numara printre companiile pe care criza financiara si blocajul pietei imobiliare – ambele cu influente directe in sectorul constructiilor – le-a prins in plina extindere. In afara celor doua noi centre comerciale deschise anul acesta la Craiova si Iasi, trei proiecte se afla inca in construct ie – e vorba de cea mai mare platforma de distributie a materialelor de constructii din Romania, situata in comuna Glina, la intrarea pe Autostrada Soarelui, precum si doua noi centre comerciale, la Baia Mare si la Oradea. Investitia in cele trei centre, in valoare de circa 30 mil. euro, este finantata dintr-un credit mai mare, de 56 mil. euro, contractat in acest an de la International Financial Corporation. Acesti bani, la care s-au adaugat 4 mil. euro din fondurile proprii, acopera necesitatile de investitii ale companiei pe 2008 si jumatate din 2009.Pe plan extern – Arabesque a exportat modelul de business in Republica Moldova, Serbia si Bulgaria si a achizitionat reteaua Budmax din Ucraina –, tot in acest an, compania a deschis o noua filiala la Rovno, in Ucraina. „Vom continua si vom finaliza doar investitiile in curs, pentru care avem deja fi nan tare. In functie de evolutia pietei materialelor de constructii, putem relua investitiile in a doua jumatate a anului 2009 sau putem amana cu inca un an alte investitii noi“, spune Florina Necula. O decizie ce poate fi considerata logica in noul context economic: „Este normal sa stopeze pentru moment extinderea, pentru ca si ei vor sa vada cum vand magazinele existente“, explica Cristian Nacu, vicepresedinte Enterprise Investors, fondul de investitii care are in portofoliu Macon Deva si Simcor Oradea, doua companii producatoare de materiale de constructii.Semnalul dat pietei de Arabesque pare sa se inscrie in tendinta generala adoptata de jucatorii din constructii: stoparea investitiilor si reduce rea costurilor. Nu mai departe de saptamana trecuta, Ambient Sibiu, al doilea mare distribuitor de materiale de constructii, a anuntat ca renunta la 248 dintre angajatii sai, adica aproximativ 8%. „In orice moment, obiectivul-cheie al unei companii este controlul costurilor. In contextul actual, administrarea eficienta a costurilor este stringenta si direct responsabila de viitorul companiei“, declara, dupa anuntarea disponibilizarilor, Ioan Ciolan – actionarul majoritar si directorul general al Ambient –, citat de „Business Standard“.Compania, care are nevoie de peste 100 mil. euro pentru dezvoltare, intentiona sa vanda un pachet de actiuni unui fond de investitii pentru a se finanta, insa tranzactia, despre care MONEY EXPRESS a publicat un articol in luna mai a anului in curs, nu a fost inca finalizata, Ambient ramanand astfel – din perspectiva extinderii – in tr-un blocaj. „Distribuitorii vor fi nevoiti sa-si restranga activitatea, vor da afara personal, vor inchide depozite, vor da inapoi camioanele luate in leasing“, crede si Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners. Dar care ar putea fi, in noul peisaj economic, proiectiile financiare pentru anul ce vine?Arabesque, care a avut anul trecut vanzari de 450 mil. euro, estimeaza ca in acest an va inregistra o cifra de afaceri de 560 mil. euro, iar estimarea pe anul urmator este tot de crestere, insa ceva mai rezervata: „Preconizam in 2009 o cifra de afaceri cu 5–10% mai mare decat in 2008“, spune Florina Necula. Cum in anii precedenti Arabesque inregistrase cresteri medii de 30–35%, aceasta este prima prognoza care indica o temperare a cresterii. Dar, in ace lasi timp, Florina Necula e convinsa ca, pe termen mediu, lipsa infrastructurii si nevoia de locuinte vor relansa activitatea companiei. „Infrastructura trebuie dezvoltata, pentru ca altfel tara moare. Nu este de ajuns sa se pastreze investitiile deja anuntate, ar trebui sa fie mai mari de cat in anii precedenti. Trebuie sa vedem ce va face noul guvern“, spune si vicepresedintele Enterprise Investors, Cristian Nacu. „Activitatea celor doua companii (Macon Deva si Simcor Oradea – n.r.) depinde foarte mult de distribuitori“, explica Nacu, distribuitori care sunt, la randul lor, dependenti de investitiile din constructii.Si Doru Lionachescu, de la Capital Partners, crede ca anul urmator va trebui dezvoltata infrastructura, iar Adriana Iftime, directorul Patronatului Societatilor din Constructii, e convinsa, dupa cum declara recent intr-o discutie pe aceasta tema, ca „anul 2009 ori va fi anul infrastructurii, ori va fi anul caderii sectorului constructiilor“. Insa chiar si admitand ca noul guvern va avea ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii – spune Cristian Nacu –, „o crestere de 10% in 2009 in sectorul distributiei de materiale de constructii este o estimare optimista“.O alta provocare pentru jucatorii locali ar putea fi si „asaltul“ multinationalelor. Tot mai multe companii mul ti nationale – ca Praktiker, Bricostore si Baumax – au intrat in Romania in ultimii ani si au anuntat planuri de extindere a retelelor de distributie. „Aceste companii au o forta financiara mai mare decat companiile romanesti“, spune reprezentanta Patronatului Societatilor din Constructii, Adriana Iftime. Chiar saptamana trecuta, retailerul german de materiale de constructii de tip do-it-yourself OBI – liderul european pe aceasta zona de business – a deschis un magazin si in Bucuresti. Se naste astfel intrebarea daca nu cumva ama narile companiilor romanesti in ceea ce priveste noile investitii vor permite multinationalelor sa ia un avans important pe perioada crizei. Evident, multinationalele nu pot fi ocolite complet de criza, dar raspunsul la intrebare e posibil sa le dea ceva frisoane managerilor de companii romanesti.http://www.moneyexpress.ro/articol_1565 ... oment.html
dcp100168 Posted January 13, 2009 Author Posted January 13, 2009 Arabesque a avut în 2008 afaceri de 550 mil.euro, în creştere cu 22,2%, uşor sub targetul iniţial Arabesque, cel mai mare furnizor de materiale de construcţii din România, a înregistrat anul trecut afaceri de 550 milioane de euro, în creştere cu 22,2% faţă de 2007, evoluţie uşor inferioară targetului bugetat, de 25%. "Această creştere s-a înregistrat pe baza extinderii teritoriale, precum şi a dezvoltării pieţei construcţiilor din primele nouă luni ale anului, dezvoltare care a fost afectată însă de criza resimţită în ultimul trimestru" a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, directorul de marketing al companiei, Florina Necula. În 2007, compania din Galaţi a avut afaceri de 450 milioane de euro. Necula a afirmat că pentru acest an un buget este dificil de stabilit, întrucât piaţa este foarte imprevizibilă şi depinde de mai mulţi factori externi. "Compania va continua investiţiile începute în 2008 pentru extinderea teritorială, în valoare totală de 60 milioane de euro, şi va deschide centre comerciale noi la Piteşti, Baia Mare şi Oradea", a spus Necula. Anul trecut au fost inaugurate filiale la Iaşi şi Craiova, în urma unor investiţii de opt milioane de euro, respectiv nouă milioane de euro. Totodată, Arabesque a finalizat al treilea centru din Bucureşti, la intrarea pe Autostrada Soarelui, în urma unei investiţii de 12 milioane de euro. "Piaţa se resimte în urma crizei financiare ce va afecta în mod clar volumul construcţiilor şi în 2009. Însă, odată cu depăşirea acestei crize, lipsa infrastructurii şi nevoia foarte mare de locuinţe vor relansa activitatea construcţiilor, iar piaţa îşi va reveni dacă normele de creditare vor fi relaxate şi băncile vor relua acordarea creditelor. O imagine mai clară a evoluţiei pieţei va putea fi determinată în martie – aprilie, când ar trebui să înceapă sezonul construcţiilor", a afirmat Necula. Pentru acest an, Arabesque a luat măsuri în vederea adaptării la noile condiţii de piaţă, iar costurile vor fi corelate cu noua realitate economică, potrivit sursei citate.
dcp100168 Posted March 3, 2009 Author Posted March 3, 2009 Bogaţii României, fugăriţi de portăreiNume sonore de oameni de afaceri s-au transferat, la sfârşitul anului trecut, direct pe lista marilor datornici de la Fisc. Unii spun că i-a lovit criza, alţii dau vina pe Finanţe. În fruntea noilor datornici privaţi par să stea fraţii Micula, care “populează” lista datornicilor cu patru dintre companiile lor. Firmele fraţilor Micula au invadat lista cu datornici la bugetul statului, pe 31 decembrie 2008, Finanţele executându-le silit pentru o sumă ce depăşeşte 15,4 milioane de euro....Cu o datorie de 6,5 milioane de lei la bugetul de stat, pentru care apare deja executată silit, găsim firma Arabesque, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale de construcţii, deţinută de oamenii de afaceri gălăţeni Virgil şi Angelica Rapotan.http://www.cotidianul.ro/print.php?id=75289
dcp100168 Posted April 5, 2009 Author Posted April 5, 2009 20 de ani de la capitalism - Azi Cezar Rapotan: Primul milion de euro l-am facut ca si pe celelalte, dezvoltand Arabesque Cezar Rapotan, proprietarul Arabesque: Nu cred intr-o mare schimbare de sistem, dupa aceasta criza financiara. Cred ca va creste implicarea statului in actionariatul unor banci, firme, etc, din cauza nevoii/ obligatiei de a le salva. In al doilea rand sunt convins ca vor fi reevaluate, reanalizate, adaptate toate instrumentele si procedurile unui control mult mai riguros al domeniului financiar. Virgil Cezar Rapotan din Galati a inceput afacerea Arabesque in 1994 cu doar 2.000 de dolari imprumutati de la familie si prieteni si a transformat-o in 15 ani in cel mai mare distribuitor de materiale de constructii de pe piata, cu afaceri anuale de 550 de milioane de euro in Romania, Serbia, Bulgaria, Ucraina si Moldova. Cum a reusit? Strategia lui Rapotan a fost de a se pozitiona drept principalul furnizor de materiale de constructii direct pe santier in 24 de ore pentru distante de 100 de kilometri, evitand astfel o competitie directa cu numeroasele companii straine de bricolaj care au intrat pe piata locala in ultimii ani. Inainte de '89, Rapotan a fost student la Facultatea de Mecanica din Galati si considera ca a fost norocos ca a facut parte in 1992 din prima generatie de ingineri fara repartitie de la stat. Omul de afaceri a deschis primul magazin de 200 de metri patrati specializat in distributia de materiale de constructii in zona Ultimul Leu din Galati, iar ulterior s-a extins puternic, odata cu cresterea apetitului pentru constructii pe piata locala. "Am vrut sa construiesc un mic atelier si am descoperit ca materialele de constructii se gasesc foarte greu", spune Cezar Rapotan, proprietarul si directorul general al Arabesque. Cu ocazia deschiderii primului magazin, Rapotan a invatat si prima lectie de marketing, cand a amplasat un banner publicitar cu o marime de 3 pe 5 metri, cum nu mai era in Galati la acea vreme, care a atras foarte multi clienti ce isi imaginau ca este reclama unui mare magazin de distributie. Primul milion de euro a fost obtinut din extinderea afacerii Arabesque in Galati si ulterior in perioada '98-'99 prin deschiderea primelor filiale in Constanta, Bucuresti, Cluj-Napoca, Piatra-Neamt si Timisoara, in principal in magazine inchiriate. "Primul milion de euro l-am facut ca si pe celelalte, dezvoltand Arabesque, care este principala mea afacere. Ceea ce a ajuns astazi Arabesque depaseste estimarile mele initiale", spune Rapotan, care mai detine actiuni la retailerul de materiale de constructii Mr. Bricolage, la producatorul de structuri metalice Fierctc Sibel din Galati si la compania de solutii energetice Chorus Marketing and Distribution. Omul de afaceri detine participatiile la aceste companii in mod direct, fara a apela la off-shore-uri sau alte artificii financiare. 200.000 mp suprafata comerciala In prezent Arabesque controleaza 18 centre comerciale in tara, cu o suprafata de depozitare de peste 200.000 de metri patrati, si alte 22 de magazine in Serbia, Moldova, Bulgaria si Ucraina. Dezvoltarea filialelor Arabesque in afara Galatiului a venit ca un pas firesc de extindere a afacerilor, din moment ce in anii '90 orasul de la Dunare traia exclusiv de pe urma combinatului SIDEX (actualul ArcelorMittal). Cele mai mari vanzari, circa 60-70%, erau derulate in datele de 15 si 30 ale lunii, cand muncitorii din combinat luau salariile. Extinderea a fost facuta cu finantare din surse proprii si cu creditele obtinute foarte greu in acea perioada de la banci. Extinderea retelei la sfarsitul anilor '90 a coincis cu criza financiara puternica si cu devalorizarea rapida a leului in raport cu dolarul. "Probabil ca in anii 1997 - 2000 au fost cele mai grele momente in acesti 20 de ani, atat pentru Arabesque, cat si pentru Romania in trecerea ei spre capitalism, din cauza conditiilor economice si a devalorizarii", afirma Rapotan. Cea mai mare problema la acea vreme era presiunea furnizorilor care trebuia platiti in valuta, si cea a constructorilor, care nu mai puteau achita facturile la timp. Situatia de la sfarsitul anilor '90 este similara cu cea de anul acesta, cand constructorii si-au primit cu intarzierea platile aferente anului 2008 si astfel au intarziat platile catre distribuitori. Totusi, proprietarul Arabesque considera ca in aceasta perioada inca mai pot fi incepute businessuri mari, care mai tarziu sa genereze vanzari de sute de milioane de euro. "Nu cred intr-o mare schimbare de sistem, dupa aceasta criza financiara. Cred ca va creste implicarea statului in actionariatul unor banci, firme etc., din cauza nevoii/ obligatiei de a le salva. In al doilea rand sunt convins ca vor fi reevaluate, reanalizate, adaptate, inventate daca este cazul toate instrumentele si procedurile unui control mult mai riguros al domeniului financiar, al investitiilor", considera Rapotan, cu referire la situatia actuala a capitalismului. Dupa ce si-a consolidat pozitia pe piata romaneasca, Arabesque a inceput extinderea regionala prin deschiderea in 2005 a unui centru comercial la Chisinau. Ulterior, in iunie 2006 Rapotan a cumparat unul dintre primii trei jucatori de pe piata materialelor de constructii business-to-business din Ucraina, Budmax, brand sub care a intrat in 2007 si in Bulgaria, la Sofia. Ulterior a deschis primul magazin din Serbia, la Belgrad. Strategia lui Rapotan este ca pe termen mediu si lung sa acopere principalele orase din tarile in care s-a extins. In 2008, circa 20% din afacerile Arabesque, adica 110 milioane de euro, a fost aduse de pietele externe, unde lucreaza circa 1.500 de angajati, care se adauga celor 3.500 de salariati de pe piata locala. Pentru anul acesta, estimarile sunt foarte greu de realizat din cauza starii de incertitudine care planeaza pe piata constructiilor, potrivit lui Rapotan, care ia in calcul mai multe scenarii pentru reducerea bugetelor de cheltuieli. Insa compania va continua extinderea retelei de centre comerciale in tara, prin deschiderea unor filiale la Oradea, Baia Mare si Pitesti, in timp ce in regiune va cauta sa consolideze afacerile in tarile in care este prezenta deja. "Reducerea costurilor reprezinta o componenta importanta in stabilirea bugetului, care a fost intocmit tinand cont de conditiile si previziunile economice actuale. Compania are investitii constante in extinderea retelei de distributie, iar situatia financiara actuala nu va bloca procesul de extindere", spunea Rapotan la sfarsitul anului trecut, cand primele semne ale crizei financiare mondiale erau deja resimtite pe piata locala. Parteneri cu vechime Afacerile Arabesque ar putea ajunge la circa un miliard de euro in anul 2013, potrivit unei proiectii declarate in 2007 a omului de afaceri Cezar Rapotan, insa atingerea acestei tinte depinde de modul in care se vor dezvolta pietele din regiune in care s-a extins. Principalul atu al extinderii Arabesque in regiune sunt parteneriatele pe care le are cu furnizorii europeni si organizarea businessului pentru a acoperi nevoile companiilor de constructii. "Principalii mei parteneri de afaceri sunt furnizorii de materiale de constructii, cu unii dintre ei avand o colaborare de peste zece ani", afirma Rapotan. Ca parteneri furnizori, Arabesque are relatii traditionale cu firme atat romanesti, cat si straine din Austria, Republica Ceha, China, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria. Pentru a putea livra marfa in 24 de ore direct pe santier pentru distantele de pana in 100 de kilometri, respectiv 48 de ore pentru distante mai mari, Arabesque si-a marit in mod constant parcul auto, care a ajuns la peste 800 de camioane, plus alte circa 700 de masini pentru forta de vanzari. Rapotan a inceput sa negocieze direct cu firmele de constructii pentru livrarea de materiale de constructii pe santier in 1995 si a creat relatii de creditare cu constructorii si a oferit servicii, cum ar fi consiliere tehnica de specialitate, asigurarea unor stocuri permanente sau verificarea si certificarea calitatii produselor. In plus, reteaua Arabesque dispune si de centre de fasonat otelul-beton, unul dintre cele mai importante materiale de constructii in realizarea unei structuri. Potrivit ultimelor date disponibile, compania a investit circa 250 mil. euro in dezvoltarea afacerii si distribuie anual peste 1,5 milioane de tone de materiale pentru constructii in Romania, flota companiei parcurgand anual peste 30 de milioane de kilometri pentru livrarea a peste 25.000 de produse. Compania a fost in ultimii ani curtata intens de investitori straini, atat fonduri de investitii, cat si companii de profil, una dintre cele mai cunoscute fiind grupul francez Saint-Gobain, potrivit unor informatii din piata. Insa, Rapotan a declarat in mai multe randuri ca nu este interesat sa vanda afacerea, pentru ca poate obtine fondurile necesare extinderii de la banci si de la institutii financiare internationale. De altfel, Arabesque a contractat in 2007 un credit in valoare de 50 de milioane de euro de la International Financial Corporation (IFC), divizie a Bancii Mondiale. Ramane insa de vazut care va fi strategia Arabesque in urmatoarea perioada, avand in vedere ca bancile au blocat creditarea. "Evolutia vanzarilor de materiale de constructii va depinde foarte mult de reluarea creditarilor si de masurile anticriza adoptate de Guvern", spuneau la inceputul anului reprezentantii Arabesque. Principalul concurent al companiei este compania cu capital romanesc Baduc, cu afaceri de 120 mil. euro in 2007, sau centre comerciale Hornbach, care distribuie cantitati mari de materiale de constructii, si mai putin retelele de bricolaj precum Praktiker, OBI, bauMax, Bricostore, Ambient sau Dedeman, care se adreseaza in principal clientilor persoane fizice. Cum a ales numele? Rapotan a avut o lista de 4-5 nume cu care s-a dus la Registrul Comertului cand a inregistrat firma si a ales terminatia "-esque", pentru ca "-esc" era deja luata. Portofoliul de produse Arabesque cuprinde materiale pentru constructii (materiale pentru zidarie, materiale metalurgice, betoniere), produse pentru amenajari interioare (gleturi, adezivi, chituri, sisteme de gips-carton, tavane casetate, parchet, lambriuri, usi), instalatii sanitare si termice, echipamente electrice, corpuri de iluminat si sisteme pentru acoperisuri (hidroizolatii, tigla ceramica si metalica, sindrila bituminoasa) sau materii prime pentru mobilier (pal, feronerie, lemn stratificat). Cel mai mare distribuitor de materiale de constructii Arabesque detine in prezent un parc auto cu peste 800 de camioane si circa 700 de masini pentru forta de vanzari, fiind cel mai mare distribuitor de materiale de constructii direct pe santier. Compania are 3.500 de angajati la nivel local si peste 1.500 de angajati la nivel international. Potrivit ultimelor date disponibile, Arabesque a investit circa 250 de milioane de euro in dezvoltarea afacerii si distribuie anual peste 1,5 milioane de tone de materiale pentru constructii in Romania, flota companiei parcurgand anual peste 30 de milioane de kilometri pentru livrarea a peste 25.000 de produse. Dupa ce si-a consolidat pozitia pe piata romaneasca, Arabesque a inceput extinderea regionala prin deschiderea in 2005 a unui centru comercial la Chisinau. Ulterior, in iunie 2006 Rapotan a cumparat unul dintre primii trei jucatori de pe piata materialelor de constructii business-to-business din Ucraina, Budmax, brand sub care a intrat in 2007 si in Bulgaria, la Sofia. Ulterior a deschis primul magazin din Serbia, la Belgrad. Pasul in retailul de bricolaj Mr. Bricolage a fost adus pe piata locala in 2006 de Cezar Rapotan, care a intrat astfel discret si in retailul de bricolaj, un segment foarte dinamic al pietei de distributie a materialelor de constructii. Omul de afaceri a infiintat compania Brico Expert, in parteneriat cu retailerul francez Mr. Bricolage, prin care opereaza magazinele din Romania. Prima unitate a fost deschisa la finele lui 2006, in cartierul Vitan din Capitala, in urma unor investitii de 7 mil. euro. La evenimentul de inaugurare a magazinului doar reprezentantii Mr. Bricolage Franta si managerii operatorului local au iesit in fata, numele lui Rapotan nefiind mentionat. Datele de la Registrul Comertului au aratat insa ca actionarul majoritar al retelei Mr. Bricolage Romania este Cezar Rapotan, cu o participatie de 78% la capitalul societatii. Intre timp, compania franceza Mr. Bricolage si-a diminuat participatia la Brico Expert de la 20% initial la 13,4%, iar Rapotan si fostul director economic al Arabesque, Maximilian Danilov, au ajuns la un pachet de 84% din actiunile operatorului. http://www.zf.ro/companii/20-de-ani-de- ... e-4158927/
dcp100168 Posted April 9, 2009 Author Posted April 9, 2009 Afacerile Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii, au scazut cu 20%Compania Arabesque, controlata de omul de afaceri galatean Cezar Rapotan, a inregistrat in primul trimestru o diminuare cu 20% a vanzarilor, comparativ cu perioada similara a anului trecut, din cauza intarzierii platilor de la buget pentru lucrarile realizate la sfarsitul lui 2008, a reducerii creditarii si a vremii nefavorabile. Arabesque a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 550 mil. euro, in crestere cu 22,2% fata de 2007, evolutie usor inferioara obiectivului bugetat, de 25%. Compania va finaliza in acest an un program investitional pentru perioada 2008-2009 de 60 mil. euro, care consta in extinderea retelei de centre comerciale. Arabesque a deschis anul trecut doua centre comerciale la Craiova si la Iasi, iar la inceputul anului a finalizat o investitie de 12 mil. euro intr-un centru comercial langa Bucuresti, la intrarea pe autostrada Soarelui. Compania va continua extinderea centrelor comerciale si anul acesta, orasele vizate fiind Pitesti, Baia Mare si Oradea.http://www.zf.ro/companii/afacerile-ara ... -4181946//
dcp100168 Posted May 25, 2009 Author Posted May 25, 2009 Arabesque a investit peste cinci milioane euro într-un centru comercial şi logistic la Piteşti Furnizorul de materiale de construcţii şi finisaje Arabesque a investit peste cinci milioane euro într-un centru comercial şi logistic la Piteşti, a anunţat luni compania. "Noua platformă acoperă o suprafaţă totală de aproximativ 34.000 metri pătraţi, din care 10.000 metri pătraţi reprezintă hala depozit şi showroom", se arată într-un comunicat al Arabesque. Investiţia permite angajarea a circa 200 angajaţi. Arabesque mai are filiale în ţară la Bucureşti (Otopeni, Glina, Militari), Cluj, Timişoara, Braşov, Constanţa, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Galaţi, Piatra Neamţ, Bacău, Oradea, Baia Mare şi Târgu Mureş. Totodată, compania are 22 de filiale în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ucraina.
dcp100168 Posted June 22, 2009 Author Posted June 22, 2009 Arabesque a investit peste zece milioane de euro într-un centru comercial şi logistic la Oradea Furnizorul de materiale de construcţii şi finisaje Arabesque a finalizat un centru comercial şi logistic la Oradea, în urma unei investiţii de peste zece milioane de euro, a anunţat, luni, compania. "Noua platformă acoperă o suprafaţă totală de aproximativ 30.000 metri pătraţi, din care 10.000 mp reprezintă hala depozit şi showroom", se arată într-un comunicat al Arabesque. Investiţia permite angajarea a aproximativ 200 de salariaţi.
dcp100168 Posted June 22, 2009 Author Posted June 22, 2009 Afacerile Arabesque au scăzut cu 20-25% în primul semestru, la 210-220 milioane de euro Afacerile furnizorului de materiale de construcţii şi finisaje Arabesque au scăzut în primul semestru, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 20-25%, la 210-220 milioane de euro, aproape de nivelul consemnat în primele şase luni din 2007. "Am înregistrat pe primul semestru o cifră de afaceri cu 20-25% mai mică decât anul trecut, pentru aceeaşi perioadă. În continuare este foarte dificil în a prognoza cifra de afaceri pe 2009", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, directorul de marketing al companiei, Florina Necula. În primele şase luni ale anului trecut, afacerile companiei s-au majorat cu 20%, la 265 milioane de euro, potrivit datelor comunicate de Arabesque în octombrie 2008.
dcp100168 Posted August 21, 2009 Author Posted August 21, 2009 Arabesque Galati a trecut pe pierdere anul trecutArabesque Galati si Ambient Sibiu, doua dintre cele mai mari companii cu capital romanesc de pe piata distributiei materialelor de constructii, au trecut pe pierderi anul trecut, in ciuda unui avans consistent al afacerilor, potrivit Mediafax. Cel mai mare distribuitor de materiale de constructii din Romania, Arabesque, companie controlata de omul de afaceri Cezar Rapotan, a inregistrat pierderi de 6,22 milioane lei (1,7 milioane euro) in 2008, dupa castigul net de 27,4 milioane lei (8,2 milioane euro) din anul precedent, potrivit datelor remise Ministerului Finantelor. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 28%, la 1,74 miliarde lei (473 mil. euro). Arabesque are filiale la Bucuresti (Otopeni, Glina, Militari), Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta, Iasi, Craiova, Ploiesti, Pitesti, Galati, Piatra Neamt, Bacau, Baia Mare, Oradea si Targu Mures, precum si 22 de filiale in Republica Moldova, Serbia, Bulgaria si Ucraina. Compania a anuntat, la sfarsitul lunii iunie, ca a deschis in prima parte a acestui an doua centre comerciale la Pitesti si Oradea, in urma unor investitii de 5 milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro, si va aloca in semestrul al doilea inca 10-12 milioane de euro pentru o unitate la Baia Mare.http://www.dailybusiness.ro/stiri-compa ... ecut-29909
dcp100168 Posted October 29, 2009 Author Posted October 29, 2009 Afacerile Arabesque au scăzut cu 20-25% la nouă luniAfacerile Arabesque Galaţi, cel mai mare distribuitor de materiale de construcţii din România, s-au diminuat cu 20-25% în primele nouă luni din 2009, ritm estimat la nivelul întregului an, stoparea creditării şi scăderea cererii numărându-se printre cauzele care au afectat evoluţia rulajului. "Comparativ cu perioada similară a lui 2008, veniturile sunt cu aproximativ 20-25% mai mici şi probabil acesta va fi şi rezultatul final al anului 2009. Factorii care au influenţat reducerea cifrei de afaceri în 2009 comparativ cu 2008 au fost stoparea creditării în special în domeniul imobiliar şi cel al construcţiilor, întârzierea plăţilor de la buget către companiile de construcţii şi, nu în ultimul rând, scăderea preţurilor materialelor de construcţii, ca urmare a scăderii cererii", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, directorul de marketing al companiei, Florina Necula.Conform datelor remise Ministerului de Finanţe, Arabesque a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 1,74 miliarde de lei, în urcare cu 28%, dar a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 6,2 milioane de lei, după câştigul de 27,4 milioane lei din 2007. Compania a continuat în acest an programul investiţional privind extinderea reţelei, iniţiat anul trecut, cu o valoare totală de 60 milioane de euro pentru intervalul 2008-2009. Arabesque a deschis în 2009 trei centre comerciale la Piteşti, Oradea şi Baia Mare, în urma unor investiţii de cinci, zece şi nouă milioane de euro.Cezar Rapotan, proprietarul Arabesque, nu ia în calcul eventuale oferte de preluare, dar nici achiziţii până la finalizarea efectelor crizei. "Piaţa este încă imprevizibilă, iar până nu se sting efectele crizei nu va fi oportun să ne gândim la achiziţii. O astfel de perioadă nu este propice încheierii tranzacţiilor de acest fel. Nu luăm în calcul oferte de preluare", a spus Necula.Reprezentantul companiei apreciază că reluarea creditării şi revenirea încrederii populaţiei în investiţiile imobiliare vor determina o dezgheţare a pieţei, estimând că primele semne de revigorare vor fi vizibile în a doua jumătate a anului viitor.http://www.capital.ro/articol/afacerile ... 27264.html
dcp100168 Posted January 7, 2010 Author Posted January 7, 2010 Rapotan continua extinderea retelei Arabesque si investeste 20 de milioane de euro pentru inca doua magazineArabesque Galati, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii de pe piata, si-a bugetat pentru anul acesta investitii de 20 de milioane de euro pentru constructia a doua noi depozite, dupa ce anul trecut a alocat 24 milioane de euro pentru deschiderea a trei unitati in Oradea, Baia Mare si Pitesti. Compania nu a precizat viitoarele locatii, insa cu noile investitii numarul magazinelor Arabesque va ajunge la 20. Arabesque estimeaza pentru anul acesta aceeasi cifra de afaceri ca in 2009, cand businessul s-a redus cu 25%, pana la 412 mil. euro. Arabesque ajunge astfel din nou sub pragul de afaceri de jumatate de miliard de euro, pe care a reusit sa-l depaseasca in 2008, cand a realizat afaceri de 550 mil. euro. "Pentru 2010 ne propunem aceeasi cifra de afaceri ca in 2009, cu o eventuala scadere in prima parte si o usoara revenire in partea a doua a anului. Evolutia din 2010 va depinde foarte mult de contextul economic european, de climatul de stabilitate politica din Romania, de relansarea creditarii bancare, de evolutia cursului de schimb, de masurile de relansare economica pe care guvernul le va lua", afirma Cezar Rapotan, proprietarul si directorul general al Arabesque. Compania va opri insa extinderea in strainatate, unde detine deja 22 de filiale in Moldova, Bulgaria, Ucraina si Serbia, care genereaza 18-20% din businessul total, echivalentul a circa 80 de milioane de euro.Orice masura gen "Prima casa" este bine-venitaRapotan considera ca statul trebuie sa intensifice programele de investitii si ca orice masura gen "Prima casa" este bine-venita atata vreme cat are ca efect un impuls de stimulare investitionala. "In cazul programului «Prima Casa» ar trebui ca aceasta masura sa se refere numai la constructiile noi cu data procesului- verbal de receptie 2009 - 2010". Anul trecut, compania a resimtit din plin scaderea investitiilor de pe piata constructiilor si a fost nevoita sa reduca masiv cheltuielile. "Inca din ultimul semestru al anului 2008, constatand declinul pietei, am luat masuri de ajustare a costurilor, adaptand nivelul acestora la noile valori ale vanzarilor. Astfel a fost redus proportional numarul de autocamioane pentru distributie, iar diferenta am utilizat-o ca o flota separata de transport, numarul de personal a fost de asemenea redus proportional, in primul rand prin neangajarea altor persoane in urma fluctuatiei normale din companie", explica Rapotan, care precizeaza ca au fost renegociate toate contractele de bunuri si servicii.Vanzari mai mari la produse pentru renovariScaderea brusca a investitiilor noi si cresterea ponderii lucrarilor de renovare s-au regasit si in structura vanzarilor Arabesque. Cele mai vandute tipuri de materiale de constructii vandute de Arabesque in 2009 au fost cele legate mai mult de renovare, cum ar fi vopsele, tencuieli, polistiren, instalatii termice si sanitare, instalatii electrice, gips-carton, vata minerala si mai putin cele referitoare la constructii noi: otel beton, ciment, caramizi, acoperisuri si BCA. "In 2009 piata materialelor de constructii s-a contractat valoric cu aproximativ 40%, din cauza contextului general dat de criza economica. Principalii factori care au afectat consumul au fost diminuarea cererii pe fondul lipsei investitiilor private si publice, inghetarea pietei imobiliare, scaderea apetitului de risc si a creditarii din partea bancilor si instabilitatea politica manifestata in special pe final de an", sustine Rapotan.Compania detine in prezent 18 centre comerciale si 22 de filiale externe in Serbia, Moldova, Bulgaria si Ucraina. Arabesque s-a pozitionat drept principalul furnizor de materiale de constructii direct pe santier in 24 de ore pentru distante de 100 de kilometri, evitand astfel o competitie directa cu numeroasele companii straine de bricolaj care au intrat pe piata locala in ultimii ani. Arabesque, infiintata de omul de afaceri Cezar Rapotan in 1994, are in prezent circa 4.800 de angajati, dintre care 1.500 de salariati sunt pe pietele externe, in Serbia, Ucraina, Bulgaria si Moldova.http://www.zf.ro/companii/rapotan-conti ... e-5284573/
dcp100168 Posted July 20, 2010 Author Posted July 20, 2010 Rapotan: Fără investiţii de la buget piaţa de construcţii nu poate să-şi revinăCel mai mare distribuitor de materiale de construcţii, Arabesque din Galaţi, controlat de omul de afaceri Cezar Rapotan, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri similară cu cea din perioada similară a anului trecut, în ciuda faptului că piaţa de construcţii s-a diminuat cu circa 20% în aceeaşi perioadă. Compania nu a dorit să precizeze şi valoarea vânzărilor.Rapotan consideră că revigorarea consumului de materiale de construcţii depinde de o politică economică adecvată a Guvernului, bazată pe cheltuieli bugetare minime şi direcţionarea unor sume importante spre investiţii, un curs valutar stabil şi crearea unor condiţii atractive pentru investiţiile private.Arabesque a realizat anul trecut un business total de 1,6 mld. lei (378 mil. euro), în scădere cu 20%, suma cuprinzând şi vânzările de pe pieţele externe - Bulgaria, Serbia, Moldova şi Ucraina.Proprietarul Arabesque spunea la începutul anului că primele şase luni vor fi mai dificile decât în 2009, însă cu toate acestea a fixat ca target păstrarea cifrei de afaceri la nivelul de anul trecut. "Al doilea semestru va fi cel puţin la fel de greu ca şi primul, este evident că majorarea TVA va bloca într-o oarecare măsură consumul. În primul semestru al acestui an, cifra de afaceri a Arabesque a atins aproximativ acelaşi nivel ca în primele şase luni din 2009, evoluţia fiind influenţată de vremea nefavorabilă şi iarna grea, precum şi de criza economică", susţine Rapotan.http://www.zf.ro/companii/rapotan-arabesque-fara-investitii-de-la-buget-piata-de-constructii-nu-poate-sa-si-revina-6639118
dcp100168 Posted July 20, 2010 Author Posted July 20, 2010 Arabesque amână pentru 2011 două noi magazineArabesque Galaţi a înregistrat anul trecut pe piaţa locală o cifră de afaceri de 1,3 mld. lei (307 mil. euro), în scădere cu 25% faţă de anul 2008, în timp ce pierderile brute au urcat cu 50%, până la 8 mil. lei. "Ca şi în 2008, pierderea din 2009 se datorează diferenţelor de curs valutar calculate la 31 decembrie 2009. Din punct de vedere al EBITDA (profitul operaţional - n. red.), compania a înregistrat un rezultat pozitiv de 7,9% în 2009, faţă de 6,7% în 2008", afirmă Cezar Rapotan, care controlează alături de soţia sa grupul Arabesque.Compania, care deţine 18 magazine, nu va mai deschide niciunul anul acesta, deşi avea în plan investiţii de 20 mil. euro în două locaţii noi. "Cele două magazine sunt în curs de execuţie. Din păcate, din cauza vremii nefavorabile de la începutul anului, a fost întârziată începerea lucrărilor, termenul de finalizare fiind stabilit acum pentru primul trimestru din 2011", explică proprietarul Arabesque. Compania a investit în 2009 circa 24 mil. euro pentru deschiderea a trei unităţi în Oradea, Baia Mare şi Piteşti.Arabesque este prezent şi pe pieţele din Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Moldova, unde deţine 22 de filiale, dar deocamdată procesul de extindere a fost oprit pentru consolidarea poziţiei pentru perioada 2010-2011. "Nu putem spune că am resimţit o revenire a consumului în ţările în care suntem prezenţi, criza economică făcându-şi simţită din plin prezenţa peste tot. Totuşi, evoluţiile diferă în funcţie de măsurile economice luate de fiecare ţară în parte", susţine Rapotan.Businessul extern generează 18% din totalul afacerilor Arabesques, echivalentul a 300 mil. lei (71 mil. euro).Având în vedere diminuarea businessului, compania a început încă de la sfârşitul lui 2008 un program de restructurare, care a fost încheiat anul trecut. Distribuitorul din Galaţi şi-a redus anul trecut cu 12% numărul de angajaţi, până la 3.300 de persoane, şi circa 20% din flota de transport, care se ridică la 1.000 de camioane şi care a acţionat ca o firmă de transport. "Procesul de restructurare în compania noastră a fost efectuat în ultimul trimestru din 2008 şi primul trimestru din 2009. Ulterior acestei perioade ne-am concentrat atenţia asupra altor aspecte legate de activitatea operaţională, de vânzări", spun reprezentanţii Arabesque.http://www.zf.ro/companii/arabesque-amana-pentru-2011-doua-noi-magazine-6638438
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now