Jump to content

A început anul universitar


dcp100168

Recommended Posts

Debut de an universitar

Debutul anului universitar la Galaţi a fost plin de momente festive, inaugurări, premieri şi conferiri de titluri academice. Timp de câteva ore, întreaga comunitate universitară din oraşul de la Dunăre a fremătat. Bobocii au fost emoţionaţi şi agitaţi, studenţii din anii mai mari s-au regăsit şi au stat la şuete, iar profesorii au pus la cale noul an.

Au dat importanţă imaginii

La Universitatea "Dunărea de Jos" au fost mai multe ceremonii, fiecare facultate întâmpinându-şi studenţii printr-o serie de festivităţi. Cea mai importantă acţiune s-a desfăşurat însă la sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea de studenţi şi profesori care au ţinut să participe la ceremonia de deschidere. Pentru prima dată după mulţi ani, conducerea universităţii a dat importanţă imaginii şi a lucrat la detalii. Invitaţii au fost întâmpinaţi la intrare de două bannere uriaşe, care aminteau faptul că Universitatea "Dunărea de Jos" împlineşte anul acesta 60 de ani de existenţă. Şi în sală au existat nenumărate aranjamente florale, baloane colorate care formau iniţialele "UDJ", o scenă bine compartimentată pentru invitaţi şi chiar o instalaţie de artificii care au izbucnit la finalul ceremoniei. Moderator al evenimentului nu a mai fost rectorul, ci doi studenţi, şeful universităţii având parcă statut de invitat. Toată ceremonia s-a desfăşurat ca un spectacol bine închegat, discursurile oficialilor şi invitaţilor fiind "întrerupte" de un cor. În discursul de bun venit, rectorul Viorel Mînzu a subliniat faptul că o comunitate academică are incredibilul avantaj de a avea nenumărate începuturi. "E un ciclu care se repetă. În fiecare an alţi studenţi sunt boboci şi alţii sunt absolvenţi. Este marele avantaj al lumii universitare de a o lua de la capăt în fiecare an", a spus Viorel Mînzu, vizibil emoţionat de mulţimea de studenţi care venise la deschidere. Atât conducerea universităţii, cât şi invitaţii (PS Casian Crăciun şi reprezentanţi ai administraţiei locale) au subliniat faptul că instituţia de învăţământ superior de stat de la Galaţi se află într-un moment fericit al existenţei sale. "60 de ani înseamnă destul de mult pentru o instituţie de învăţământ superior din România. Înseamnă tradiţie şi performanţă", a mai spus Viorel Mînzu.

300 de euro pentru cei mai buni

Ceremonia de deschidere a culminat cu premierea celor mai buni studenţi ai universităţii în anul trecut. "Premiul rectoratului" l-au primit toţi cei care au avut cele mai mari medii la finalul sesiunii din vară la fiecare facultate în parte. Este vorba despre echivalentul în lei a 300 de euro. "Am dat doar pentru mediile cele mai mari, pentru că, dacă mai coboram puţin ştacheta mediilor, intram în faliment", a glumit Viorel Mînzu.

Aula Magna, terminată pe ultima sută de metri

La Universitatea "Danubius", deschiderea anului universitar a avut o dublă semnificaţie. Cu această ocazie s-a inaugurat Aula Magna, o superbă sală cu 200 de locuri, dotată la standardele cele mai ridicate. Lucrările la aulă s-au terminat cu doar câteva ore înainte de deschiderea anului universitar, din cauza întârzierii transportului fotoliilor din China. Foarte fericit, rectorul Benone Puşcă a mulţumit preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, care a intervenit pentru ca transportul să ajungă în timp util la universitate. "Fotoliile trebuia să fie transportate din august, dar s-a întârziat din cauza Olimpiadei. Apoi, transportul a fost întârziat de o furtună în Marea Egee, astfel că vaporul a ajuns în Constanţa abia vineri seară. Vama trebuia să se facă sâmbătă sau duminică, însă nu era program ,astfel că am apelat la domnul Eugen Chebac, care a intervenit pentru ca vămuirea să se facă la Galaţi. Containerul a ajuns în curtea noastră sâmbătă după-amiază, iar de atunci şi până azi-dimineaţă s-a muncit pentru instalare. Îi mulţumim domnului Chebac pentru intervenţie pentru că alt­fel nu ştiu dacă am fi reuşit să terminăm la timp", a spus rectorul Benone Puşcă. Şi, într-adevăr, eforturile par să fi meritat, Aula Magna fiind o sală care se ridică la nivelul aşteptărilor celor mai pretenţioşi.

Ceremonia de la "Danubius" a continuat apoi în nota sobră a acestor manifestări. Rectorul le-a urat bun venit tuturor studenţilor şi le-a atras atenţia că îi aşteaptă o muncă destul de grea până la obţinerea diplomei de licenţă. Şi ceilalţi invitaţi, Dinu Gâlcă, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, şi Mircea Breahnă, decanul Baroului de Avocaţi Galaţi, le-au urat baftă studenţilor de la "Danubius", amintindu-le că trebuie să se pregătească bine pentru a ajunge să lucreze în instituţiile pe care le reprezintă. Ceremonia de deschidere a culminat cu acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Vincent Edwards, de la Buckinghamshire Chilterns University College.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27316

Link to comment
Share on other sites

300 de euro pentru cei mai buni

Ceremonia de deschidere a culminat cu premierea celor mai buni studenţi ai universităţii în anul trecut. "Premiul rectoratului" l-au primit toţi cei care au avut cele mai mari medii la finalul sesiunii din vară la fiecare facultate în parte. Este vorba despre echivalentul în lei a 300 de euro. "Am dat doar pentru mediile cele mai mari, pentru că, dacă mai coboram puţin ştacheta mediilor, intram în faliment", a glumit Viorel Mînzu.

13 studenţi au primit "premiul rectoratului"

Cei mai buni studenţi ai Universităţii "Dunărea de Jos" în anul 2007‑2008 au fost premiaţi de conducerea instituţiei cu câte 300 de euro. Este vorba despre "premiul rectoratului", instituit din această toamnă. 13 studenţi au primit recompensa din partea rectorului Viorel Mînzu: Marinela Enache, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, Radu Chitic, de la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie, Nicoleta Matei, de la Facultatea de Inginerie Brăila, Cristina Bejan şi Laura Sîrbu, de la Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor, Cristina Stafie, de la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Florin Antohe, de la Facultatea de Ştiinţe, Claudia Papacioc, de la Facultatea de Litere, Diana Opricescu şi Irina Opricescu, de la Facultatea de Mecanică, Mariana Moroianu, de la Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti, Radu Horghidan, de la Facultatea de Arte, şi Cristian Axenie, de la Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor.

http://www.vlg.sisnet.ro/index.php?page ... l&id=27333

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.