Jump to content

Pensiile private


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Fondurile de pensii private

"Doar 11 fonduri de pensii private obligatorii ar putea ramane pe piata in urmatorii 3-5 ani, din experienta altor tari care au implementat sistemul, unde doar 60% dintre fonduri au rezistat in acest interval", a declarat directorul adjunct al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Dan Pescaru. "In tari precum Polonia, Ungaria sau Estonia, care au implementat mai devreme acest sistem, circa 40% dintre fondurile care s-au prezentat la start nu au rezistat pe piata", a afirmat Pescaru, care a adaugat ca nu se asteapta la abateri notabile in cazul Romaniei. El atrage atentia ca, in mod normal, fondurile de pensii cu doar 50.000 de participanti nu au sanse sa reziste pe piata mai mult de doi ani, in cazul in care nu isi sporesc numarul de aderenti. Oficialul a mentionat ca pe piata muncii intra, anual, intre 120.000 si 150.000 de contribuabili.

Primii 11 jucatori controleaza aproape toata piata pensiilor obligatorii (98,7%), dupa atragerea unui numar de 3,938 milioane de participanti, in intervalul 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008. Înainte de repartizarea aleatorie, ING Fond de Pensii se afla pe primul loc, cu 1.279.955 de aderenti (32,07% cota de piata), locul al doilea fiind ocupat de Allianz-Tiriac Fond de Pensii, cu 1.017.935 participanti atrasi (25,51%). Pe locul al treilea se afla Generali Fond de Pensii, cu 400.465 semnaturi (10,03%), in timp ce pe pozitia a patra se afla Aviva Fond de Pensii, care a raportat 312.402 de participanti (7,83%).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Rezultatele primei loterii de pe pilonul II

* 68,2% din asiguratii repartizati aleatoriu, impartiti intre ING Fond de Pensii, Allianz-Tiriac Pensii si Generali

332.706 de participanti care nu au aderat la un fond de pensii administrate privat, desi aveau aceasta obligatie, sau care au semnat acte de aderare pentru mai multe fonduri, devenind astfel invalidati, au fost redistribuiti aleatoriu si proportional intre cele 18 fonduri de pensii, au anuntat oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Conform datelor CNPAS, peste 68,2% dintre asiguratii repartizati aleatoriu au fost redistribuiti catre primii trei jucatori din piata, respectiv ING Fond de Pensii, Allianz-Tiriac Pensii si Generali Fond de Pensii. Conform datelor prezentate vineri pe site-ul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), la sfarsitul procesului de repartizarea aleatorie numarul total de participanti pe fonduri de pensii administrate privat a depasit 4,15 milioane persoane.

2_3917bd407583f91adbd7c59551a85375_thumb

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tinerii, obligaţi să adere la Pilonul II în patru luni

Persoanele care nu au împlinit vârsta de 35 de ani sunt obligate să adere la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) în termen de patru luni de la înscrierea în sistemul asigurărilor sociale de stat, a anunţat, marţi, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Consiliul CSSPP a aprobat modificarea şi completarea Normei 18/2007 privind aderarea iniţială şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât actul normativ să conţină dispoziţii comune privind aderarea iniţială cât şi cea continuă. "Data intrării în vigoare a modificării şi completării acestei norme va marca începerea procesului de aderare continuă în sistemul Pilonului II", se arată într-un comunicat al CSSPP remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX. Aderarea continuă este procesul prin care persoanele eligibile devin participanţi la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) din proprie iniţiativă, prin semnarea unui act individual de aderare sau prin repartizarea aleatorie de către CNPAS, ulterior procesului de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat, care s-a încheiat la 17 ianuarie 2008. "Potrivit noilor prevederi privind aderarea continuă şi evidenţa participanţilor în sistemul Pilonului II, persoanele eligibile, care nu au împlinit vârsta de 35 de ani, sunt obligate să adere la un fond de pensii administrat privat, în termen de 4 luni de la data la care devin eligibile. Persoanele eligibile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, pot să adere în orice moment la un fond de pensii administrat privat", se arată în comunicat. Persoanele obligate să adere la un fond de pensii, dar care nu au semnat niciun act individual de aderare la un fond de pensii administrat privat, vor intra în procedura de repartizare aleatorie alături de cei care au semnat mai multe acte individuale de aderare. "Procedura lunară de repartizare aleatorie va fi finalizată de către CNPAS până cel târziu în data de 20 a fiecărei luni", se precizează în comunicat. CSSPP a stabilit că repartizarea aleatorie continuă va fi efectuată în funcţie de cota de piaţa a fiecărui fond de penii privat administrat şi nu în mod egal, aşa cum s-a propus iniţial în proiectul de modificare a Normei 18/2007. Transferul la un alt fond de pensii administrat privat se poate solicita doar după plata primei contribuţii la fondul de pensii administrat privat la care o persoană a aderat sau la care a fost repartizată aleatoriu de către CNPAS. Norma pentru modificarea şi completarea Normei 18/2007 privind aderarea iniţială şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare, va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă şi pe pagina de Internet a instituţiei.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Doar 8% din populatia Romaniei are prensie privata in timp ce in statele dezvoltate ale lumii fiecare cetatean activ pe piata muntii isi incheie o asigurare de viata. Cei mai multi romani sunt foarte reticenti atunci cand aud de asigurari de viata sau doar total dezinteresati. Se pare ca stirile zilnice despre batrani care nu-si pot asigura un trai decent si cu atat mai putin medicamentele necesare cu banii obtinuti de pe urma pensiei de stat nu sunt suficient de convingatoare pentru tinerii angajati care spera probabil sa castige lau loto sau poate sa nu ajunga niciodata la varsta pensionarii.

Traim in Romania si asta este o scuza suficienta pentru ignoranta si mentalitatea prepetuata de secole : "om trai si om vedea", "mai apuc eu sa-mi vad nepotii?!!"...

Link to comment
Share on other sites

si eu am fost broker de pensii si stiu ce inseamna sa te lupti cu morile de vant... la noi in Romania mentalitatea nu se schimba asa usor... va trebui sa mai asteptam vreo 20 de ani cand se vor vedea intr-adevar efectele.

Link to comment
Share on other sites

Mentalitatea e una, se schimbă foarte greu, ce-i drept.

Dar cu ce argumente îi poţi convinge pe români să-şi facă pensii private? Cu creşterea zero înregistrată de fondurile existente în primul an? Cu indexări anuale ale pensiilor de stat? Şi "argumente" de-astea mai sunt...

Link to comment
Share on other sites

...Si nu doar mentalitatea este cauza reticentei afisate de romani atunci cand aud de pensii private dar si lipsa banilor sau teama de a-si lua un angajament financiar pe termen lung. Cei mai multi, atunci cand aud e o pensie suplimentara se gandesc la o sursa de venit peste zece ani, si prea putin ii intereseaza ce vor face cand vor iesi la pensie.

Link to comment
Share on other sites

Eu as exclude din lista motivelor ideea cu angajamentul pe termen lung, emma22... Gandeste-te cati nu se inhama la credite pe care abia le pot achita pentru nu stiu ce masina sau la vreo 100 de electrocasnice pe care le achita de vreo 2 ori fiecare utilizand acest sistem de plata, numai pentru propriile orgolii. As pune la motive principale informarea slaba in acest domeniu si nu in ultimul rand prostia :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

În judeţul Galaţi

134.324 de angajaţi contribuie la pensii private

În ceea ce priveşte contribuţia de 2,5 la sută (din cea individuală, de 9,5 la sută), aferentă fondurilor de pensii administrate privat, statistica prezentată de directoarea Casei Judeţene de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale Galaţi, Georgeta Modiga, este următoarea. Sunt înscrişi la fondurile de pensii private 73.676 de bărbaţi, dintre care 26.411 cu vârsta sub 35 de ani şi 60.648 de femei, dintre care 20.793 mai tinere de 35 de ani. În total, avem deci în judeţul Galaţi 134.324 de angajaţi care participă la fondurile private de pensii, dintre care 47.204 au vârsta până în 35 de ani.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29283

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Aproape 10.000 de "conturi goale"

* În jur de 9.723 de gălăţeni care au aderat la un fond privat de pensii au "conturile goale". Practic, aceste conturi rămân descoperite, ceea ce înseamnă că tot atâţia salariaţi vor avea la sfârşitul anilor de contribuţii pensii mai mici.

Printr-o informare cerută Casei Judeţene de Pensii (CJP) Galaţi ni s-a arătat că cifra conturilor goale - 9.723 - reprezintă o scădere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se înregistrau nu mai puţin de 14.744 de astfel de conturi. "Serviciul Evidenţă Stagii de Cotizare din cadrul instituţiei înregistrează, actualizează şi administrează registrul angajatorilor la nivelul judeţului pe baza declaraţiilor nominale depuse de angajatori, a declaraţiilor şi contractelor de asigurare socială încheiate de persoanele fizice cu Casa Judeţeană de Pensii. În vederea diminuării numărului de conturi goale, instituţia noastră a procedat la emiterea de 1.230 de avertismente pentru angajatorii care nu respectă termenul de depunere a declaraţiilor nominale şi 1.456 notificări către asiguraţii pe bază de declaraţie sau contract de asigurare care nu au achitat contribuţia de asigurări sociale. De asemenea, permanent se verifică şi se actualizează informaţii referitoare la actele de identitate şi domiciliul asiguraţilor", se arată în informarea făcută de cei de la Casa Judeţeană de Pensii.

Cauză şi (d)efect

Existenţa conturilor goale este determinată de următoarele cauze: persoanele nu figurează în declaraţiile nominale depuse de angajatori, asiguraţii pe bază de declaraţii sau contract de asigurare nu au achitat contribuţia de asigurări sociale, persoanele care se regăseau în declaraţiile nominale în perioada aderării (septembrie 2007 - ianuarie 2008) şi-au pierdut ulterior calitatea de asigurat, adică nu mai sunt angajaţi, precum şi persoane aflate în concediu pentru creşterea copilului în perioada aderării şi care, după încetarea plăţii acestei prestaţii, nu s-au reasigurat în sistemul public. Tot mai multe conturi sunt goale, pentru că firmele au făcut disponibilizări, iar contribuţiile către pensiile private obligatorii n-au mai fost virate. De la Centru se raportează lunar, aproape 1,4 milioane de conturi care rămân descoperite. La fel şi cu pensiile private facultative, la care contribuie din ce în ce mai puţini români. Peste 4,7 milioane de angajaţi au aderat la fondurile pensiilor private obligatorii. În fiecare lună, însă, 29% dintre conturile acestora nu sunt alimentate, pentru că angajatorii nu virează contribuţiile. Tot din cauza instabilităţii financiare, a scăzut numărul românilor care şi-au încheiat o pensie privată facultativă. În prima jumătate a anului, doar 19.000 de salariaţi au ales o astfel de pensie, de trei ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Transferurile pentru fondurile de pensii private vor fi reduse

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat patronatele ca transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% din salariul brut la 0,5% din salariul brut, a declarat Stefan Radeanu, vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, relateaza Mediafax. Vladescu le-a spus reprezentantilor patronatelor ca masura este necesara pentru echilibrarea sectorului de pensii si ca va fi aplicata pana la sfarsitul anului 2011.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Românii au în medie 2.770 lei în conturile de pensii private obligatorii

Valoarea medie a unui cont de pensie privată obligatorie (Pilonul II) era de 2.770 lei (630 euro) la finalul lunii iunie 2014, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Astfel, valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private, la data de 30 iunie 2014, a fost de 17,5 miliarde lei (A18,42% faţă de 31 decembrie 2013). Valoarea activelor totale calculată în euro reprezintă aproximativ 4 miliarde euro. În raport cu PIB-ul estimat pentru anul 2014 (662,3 miliarde lei) activele totale reprezintă 2,64% din PIB.
La data de 30 iunie 2014, erau înregistrate 6,16 milioane de persoane ca participanţi în sistemul pensiilor administrate privat (A2,02% faţă de 31 decembrie 2013). Din cele 6,16 milioane persoane înregistrate, aproximativ 190 mii de persoane nu au avut nicio contribuţie virată de la începutul Pilonului II în România (mai 2008), numărul participanţilor cu cel puţin o contribuţie fiind de 5,97 milioane.
Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private aferente Pilonului II a fost de 16,54 miliarde lei (3,77 miliarde euro), în creştere cu 18,68% faţă de 31 decembrie 2013. „3,19 milioane de participanţi au avut contribuţii repetitive, în perioada mai 2008 - iunie 2014, iar numărul participanţilor cu contribuţii lunare, în luna iunie 2014, a fost de 3,75 milioane (60,8% din total participanţi) în scădere uşoară faţă de 31 decembrie 2013 (61,55% din total participanţi). Contribuţia medie în luna iunie a celor 3,75 milioane de participanţi a fost de 88,55 lei”, precizează ASF.
Valoarea medie a unui cont în Pilonul II pentru cei 3,19 milioane participanţi care au avut contribuţii lunare repetitive, în perioada mai 2008 - iunie 2014, este de 3.921 lei (aproximativ 894 euro), în creştere cu 17% faţă de 31 decembrie 2013.
Aproximativ 535.000 de persoane aveau valori ale contului cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Aproximativ 228.000 de persoane aveau valori ale contului de peste 10.000 de lei (peste 2.280 euro). De la 1 ianuarie 2014, cota de contribuţie pentru Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale (din contribuţiile pentru asigurări sociale), cu 0,5 puncte procentuale mai mult faţă de cota din anul 2013. Primele contribuţii majorate virate au fost cele pentru luna martie 2014 (calculate la salariile brute aferente lunii ianuarie 2014). Valoarea în portofoliile fondurilor de pensii a plasamentelor în acţiuni s-a majorat, la 30 iunie 2014, până la 3 miliarde lei, în creştere cu 143,08% faţă de 30 iunie 2013 şi cu 40,1% faţă de 31 decembrie 2013. La data de 30 iunie 2014, 93,58% din activele fondurilor de pensii (Pilonul II) erau plasate în România, în principal în titluri de stat, acţiuni, depozite bancare. Faţă de 31 decembrie 2013, acţiunile şi-au majorat ponderea în plasamente (A2,76 puncte procentuale), în timp ce titlurile de stat şi depozitele bancare au cunoscut diminuări ale ponderilor.
Rata medie de rentabilitate anuală a tuturor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), calculată pentru ultimele 24 de luni, a fost de 10,51%, în creştere faţă de valoarea înregistrată la data de 31 martie 2014 (8,5%).
Pensiile facultative administrate privat (Pilonul III) la 30 iunie 2014
La data de 30 iunie 2014, în cele 10 fonduri de pensii facultative erau înregistraţi 329.873 participanţi (A5,27% faţă de 31 decembrie 2013). Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private a fost de 923,5 milioane lei (211 milioane euro), în creştere cu 13,78% faţă de 31 decembrie 2013. Valoarea medie a unui cont în Pilonul III a fost de 2.800 de lei (aproximativ 638 de euro).
Ponderea plasamentelor în titluri de stat a scăzut uşor faţă de 31 decembrie 2013, de la 64,21% la 63,6%, în timp ce ponderea plasamentelor în acţiuni s-a majorat, de la 18,95% la 21,26%, în acelaşi interval de timp. La data de 30 iunie 2014, 92,23% din activele fondurilor de pensii facultative erau plasate în România, diferenţa fiind reprezentată de investiţii în state ale Uniunii Europene (6,14%) şi obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale (BERD, BEI, BM), respectiv 1,53%.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

După 30 de ani de contribuţii private, unui român îi ajunge suma stânsă pentru patru ani

Suma medie strânsă de un român într-un cont de pensie privată, la finalul unui stagiu com­plet de contribuţii de 30 de ani, este de circa 17.000 de euro, po­tri­vit calculelor ZF. Această sumă ar fi sufi­cientă respectivului pen­sionar pentru patru ani de zile, luând în calcul că retrage în fiecare lună câte 400 de euro pentru traiul zilnic.
Calculele ZF sunt estimative şi nu iau în cal­cul rata inflaţiei. Calculele ZF se bazează pe faptul că pensiile private obligatorii strâng în fiecare an, începând din 2015 până în 2038, con­tribuţii de 4,5 mld. lei (1 mld. euro) şi că obţin un randament anual de 5%. De ase­me­nea, numărul de participanţi luat în calcul este de 3,5 milioane de persoane, cât este media persoanelor cu contribuţii lunare în ultimii şapte ani.

Valoarea sumei pe care românii o vor avea în contul de pensie privată obligatorie este dependentă de suma cu care aceştia con­tribuie lună de lună, de randamentele pe care le obţin fondurile, precum şi de costurile de administare. În acest an, suma medie brută cu care a contribuit un român care câştigă sala­riul mediu pe economie este de circa 120 de lei sau 27 de euro, adică un total al con­tribuţiilor de 324 de euro pe an.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.