Jump to content

Crah la Bursa de la Bucureşti


dcp100168

Recommended Posts

Crah la Bursa de la Bucureşti

Bursa de Valori Bucuresti si-a suspendat tranzactiile miercuri dimineata la ora 11.08 dupa caderi masive, de aproape 15%. Si Bursa de Marfuri de la Sibiu s-a inchis activitatea. Consiliul BVB a decis suspendarea tranzactiilor pe durata intregii sedinte, acestea urmand a fi reluate joi.

Suspendarea tranzactionarilor la Bursa a fost facuta conform Cod BVB Titlul III, art.6(1) lit. c si art. 7(1). Potrivit acestuia, sedinta se suspenda in cazul in care indicele BET atinge sau depaseste nivelul de oprire temporara a sedintei de tranzactionare sau nivelul de oprire al sedintei de tranzactionare. Pragul la care sedinta se suspenda temporar este de -10%, durata opririi sedintei de tranzactionare fiind de cel putin 30 de minute. Daca daca dupa revenirea la tranzactionare indicele BET isi continua scaderea pana la -15%, sedinta se suspenda si nu va fi reluata in ziua respectiva.

Este prima oara in istorie cand Bursa de la Bucuresti isi suspenda tranzactionarea. A mai existat o suspendare, pe 27 martie 2006, dar atunci motivele au fost legate de impozitarea castigurilor de pe piata de capital.

- Mihai Fercala, presedinte SIF 3, a declarat la Money Channel Mihai ca nu intelege cum au scazut preturile.

- Dorin Ghidiu, broker Vanguard: Bursa e o piata libera, acestea sunt realitati pe care trebuie sa le acceptam. Faptul ca nu avem investitori straini, sau alte argumente de acest tip nu conteaza, in fata argumentului suprem ca nu exista lichiditate pe pietele internationale. Nu putem face apel la fundamente in actualul context global. Nu neaparat investitorii straini sunt cei care sa dea tonul, educatia este cea care trebuie sa dea tonul. Bursa isi va continua scaderea dupa aceasta suspendare, care este doar un pas suplimentar pana la - 15%.

- Septimiu Stoica, fost presedinte BVB: Oficialitatile au avut cele mai bune intentii cand au facut declaratiile linistitoare din ultimul timp si sunt convins ca asa stau lucrurile. Aceasta scadere este efectul crizei mondiale.

Link to comment
Share on other sites

Bineinteles ca situatia mondiala ne-a afectat si pe noi, ar fi fost culmea sa ne ocoleasca. Partea si mai proasta e ca majoritatea fondurilor intrate in Bursa sunt externe iar situatiei mondiale i s-a adaugat si cea "locala": dezlegarea sacului cu promisiuni si bani. Mai multi bani aruncati aiurea inseamna sporirea deficitului, inflatie etc, deci probleme mari la nivel macro. BVB e o piata minuscula... dar pana si de aici investitorii vor sa iasa. Pe BVB nu mai exista lichiditate: bursa a cazut azi pe un rulaj de doar 3 milioane de euro. Partea proasta e ca nici in zilele urmatoare nu exista premise sa se redreseze, onor politicienii se intrec in declaratii iresponsabile, masuri populiste si mai ales, nu au absolut nicio idee despre cum sa "negocieze" aceasta situatie. Pe scurt, tare mi-e ca dupa o "miercure neagra" va urma "joia neagra", "vinerea neagra" si apoi "lunea, martea..." si asa mai departe.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.