Jump to content

Legea caselor naţionalizate - controverse la nivel înalt


dcp100168

Recommended Posts

Parlamentul a aprobat iniţiativa conservatorilor

Chiriaşii care au cumpărat case naţionalizate sunt salvaţi

* "Dreptate pentru mai mult de peste un milion de oameni!", se bucură unul dintre iniţiatorii legii, gălăţeanul Bogdan Ciucă * Legea nu mai poate fi întoarsă la Cotroceni * Dan Iordăchescu - unul dintre cei salvaţi

"Sunt fericit că am reuşit să trecem această lege, care face dreptate la peste un milion de oameni", a declarat ieri la prânz deputatul PC Bogdan Ciucă, după ce a trecut în Parlament legea care apără chiriaşii din fostele case naţionalizate care şi-au cumpărat de la stat locuinţa. Peste un milion de români sunt doar cei care fac parte din asociaţii ale chiriaşilor păcăliţi astfel de stat, a precizat Ciucă. Printre cei peste 500 de pensionari aflaţi ieri în balconul sălii de plen a Palatului Parlamentului se afla şi baritonul Dan Iordăchescu. Împreună cu alţi oameni cu părul alb, artistul a ţinut ieri să mulţumească grupului parlamentar PC, care a iniţiat modificările Legii 10, prin care chiriaşii din fostele case naţionalizate să nu mai fie aruncaţi în stradă. Printre cei patru conservatori iniţiatori ai acestei schimbări se numără şi deputatul PC gălăţean Bogdan Ciucă. "Sunt foarte fericit că am reuşit să reparăm această nedreptate, fără să-l defavorizăm însă pe cei care şi-au revendicat imobilele naţionalizate", ne-a declarat ieri, chiar după votarea iniţiativei legislative, deputatul Ciucă. "Oamenii aceştia, prin Legea 112, şi-au cumpărat casa în care au fost chiriaşi. Au cumpărat-o de la stat, nu de la talcioc, nu de la colţul străzii! În acelaşi timp, imensa majoritate a celor care îşi revendică drepturile, imobilele naţionalizate, sunt oameni în vârstă, care trăiesc în străinătate. Ei ar fi bucuroşi ca, în loc să se judece prin instanţe şi să se chinuie ani de zile să-i evacueze pe foştii chiriaşi să primească banii cuveniţi pentru imobile, la preţul pieţei."

Foştii chiriaşi, care şi-au băgat economiile pentru a cumpăra de la stat casa în care au trăit, fiind pensionari, nu pot face nici măcar credite pentru a-şi construi o nouă casă, explică Ciucă.

Ieri, în afară de parlamentarii PD-L, care au votat împotrivă, celelalte partide au votat pozitiv; PNL, după o consultare - a mai precizat deputatul gălăţean.

După aceste modificări, foştii proprietari ai caselor naţionalizate de statul comunist îşi vor primi casa în natură numai dacă este liberă de chiriaşi, dacă nu, vor primi despăgubiri, la preţul pieţei. Nici statul nu pierde, căci a primit deja banii de la foştii chiriaşi. Pierde numai mafia imobiliară, care îi păcălea pe foştii proprietari, a mai spus parlamentarul PC.

Modificările au mai fost votate o dată de Parlament, dar legea a fost întoarsă de preşedintele Băsescu. Acum, preşedintele nu mai are dreptul să o întoarcă şi a doua oară, legea urmând să fie promulgată.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27366

Din ciclul "nimic nu este perfect"

O lege pentru liniştea foştilor chiriaşi

Cel care va ataca la Curtea Constituţională legea adoptată, miercuri, în Camera Deputaţilor, privind casele naţionalizare şi restituirea acestora proprietarilor de drept, "ascunde interesul mafiei imobiliare", a declarat, ieri, la Galaţi, deputatul PC Bogdan Ciucă, purtător de cuvânt al partidului. Acesta consideră că preşedintele României "a fost sfătuit prost" în momentul în care a retrimis, spre examinarea Parlamentului, legea iniţiată de PC şi spune că dacă în răgazul de cinci zile, cât legea rămâne la secretariatul Camerei Deputaţilor, aceasta nu va fi atacată la Curtea Constituţională, ea va deveni aplicabilă.

Proprietarii de drept, care, în baza noii legi, nu îşi vor primi în natură imobilele revendicate sunt, în general, persoane care nu mai locuiesc în ţară, în vârstă şi care nu doresc decât să încaseze bani, prin vânzarea proprietăţilor. Aşadar, de ce nu ar accepta despăgubiri din partea statului?, se întreabă Bogdan Ciucă, în încercarea de a para criticile aduse legii. După cum se ştie, după votul parlamentarilor, atât societatea civilă, cât şi alte grupări au susţinut că legea nu face altceva decât să reînvie principiul naţionalizării. În plus, criticile indică faptul că în general, legea mulţumeşte chiriaşii care au cumpărat casele pe Legea 112 - considerată lege destinată clientelei politice a PSD -, persoane cu drept de vot, din ţară şi îi revoltă pe proprietarii de drept care fie sunt mai puţini decât ceilalţi, fie nu mai trăiesc în ţară şi, ca atare, au mai puţine motive de a participa la alegerile interne.

Totodată, Bogdan Ciucă recunoaşte că există posibilitatea ca "10 la sută" din cei care îşi revendică proprietăţile, ce au fost vândute de stat, chiriaşilor, în baza Legii 112, ar putea fi nemulţumiţi, însă că prin noua lege se va rezolva problema a "aproximativ un milion de cetăţeni români, care, în alte condiţii ar fi rămas pe drumuri". Chiar dacă vor fi nemulţumiri, aceasta a fost soluţia găsită în acest moment, a adăugat Bogdan Ciucă, recunoscând că legea adoptată ieri "nu este perfectă".

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27391

O casă şi mai mulţi proprietari

"Statul este de vină!"

Spre deosebire de deputaţii PC, PSD şi PRM, care au votat pentru, colegii lor liberali şi democrat-liberali au votat împotriva raportului comisiei juridice la cererea de reexaminare privind legea caselor naţionalizate, astfel încât actul normativ, ce fusese retrimis de preşedinte parlamentarilor, a rămas în forma iniţială. Singura posibilitate ca această lege să nu fie aplicată ar fi atacarea ei la Curtea Constituţională. Cum opiniile celor care au votat "pentru" sunt arhicunoscute, am încercat să aflăm ce crede partea "adversă". "Adevărul este undeva la mijloc", spune deputatul PD-L Iulian Bârsan. Acesta nu consideră că legea i-ar favoriza, acum, pe foştii chiriaşi de stat care au cumpărat casele în baza Legii 112, dar nici că se respectă întru totul dreptul proprietarilor iniţiali, care au fost deposedaţi, în regimul comunist, de imobile. "N-are nicio treabă cu clientela politică sau mai ştiu eu ce... Şi unii şi alţii sunt amărâţi. Chiriaşii care au cumpărat casele au făcut-o de bună credinţă, poate or fi printre ei şi cei care au urmărit anumite interese, dar grosul a fost de bună ştiinţă. Nu se poate rezolva dreptul unora fără să se facă o nedreptate celorlalţi. Până la urmă, nimeni nu este vinovat. Vinovat este doar statul, cei care au guvernat şi au dat legi ce au permis cumpărarea unor case naţionalizate", spune Iulian Bârsan, care a precizat că "în primă fază, când proiectul de lege a fost în Parlament (înainte de retrimiterea lui, spre examinare, de către preşedinte), el a fost votat de toţi parlamentarii".

Cât priveşte faptul că democrat-liberalii au avut acelaşi vot cu cel al liberalilor, deşi cele două partide se află pe poziţii diferite, nu e un lucru neobişnuit, spune Iulian Bârsan: "Şi legea privind salarizarea cadrelor didactice a fost votată şi de parlamentarii PNL şi la trei zile după spuneau că nu sunt bani pentru aşa ceva! Noi nu votăm în funcţie de cum se postează partidele, în aceeaşi tabără, sau în cea adversă".

Deşi se vehiculează ideea atacării legii la Curtea Constituţională, iar deputatul gălăţean spune că "i-am auzit pe colegii mei maghiari vorbind despre acest lucru", Bârsan nu s-a pronunţat clar asuprea acestei posibilităţi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27390

Link to comment
Share on other sites

Alta imbecilitate de lege tipic romaneasca .

Proprietarii care au avut case si le-au fost "furate" de catre stat, sa se bata pentru ele. Si familia mea a avut o astfel de casa, foarte mare si foarte valoroasa. Dupa lungi procese in perioada 90 - 2000 au acceptat o mizerie de despagubire in final. Sa fim seriosi, sa li se dea chiriasilor despagubiri si nu celor care au fost si sunt proprieteri de drept. Probabil ca domnul Ciuca ( ca si multi alti demintari, care le sufla in iaurt chiriasilor), sta bine mersi intr-o astfel de vila si de accea nu mai poate el sa doarma de grija chiriasilor. Ei cumva nu stiau ca stau in case nationalizate?? Si ca mai devreme sau mai tarziu o sa intre si tarisoara noastra poate in randul tarilor civilizate unde proprietatea este garantata de stat? In final ce vina au proprietarii deposedati abuziv ca chiriasii nu au unde sa stea, sau ca au fost pacaliti de stat sa cumpere aceste casa?? Ce ma intereseaza pe mine?? Sa se judece si ei cu statul roman, daca au cumparat casele la pretul pietei. Foarte bine fac cei care vor proprietatile in natura. Le doresc succes, fiindca in final vor castiga daca au bineinteles rabdare si bani pentru procese.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.