Jump to content

Lipsă acută de bone calificate


dcp100168

Recommended Posts

Lipsă acută de bone calificate

De acum înainte, bonele nu vor mai putea avea grijă de copii fără a urma un curs de calificare. La această dată în Galaţi nu există agenţii specializate de plasare a dădacelor şi nici cereri pentru urmarea cursului de calificare în această ocupaţie. Cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestui lucru sunt micuţii.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a hotărât zilele acestea ca persoanele care doresc să profeseze ca bone nu mai pot face acest lucru decât dacă urmează nişte cursuri speciale de calificare. Acestea trebuie să cuprindă cunoştinţe medicale, dar şi de psihologia copilului şi vor fi obligatorii de anul viitor. De asemenea, familiile care doresc să angajeze o bonă vor trebui să apeleze la agenţiile de baby-sitting acreditate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), dar până acum nicio astfel de agenţie nu a solicitat acest lucru.

Din păcate, în oraşul nostru nu există până la această dată agenţii specializate de plasare a dădacelor. Ionel Petrea, inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă ne-a declarat ieri că nu sunt înregistrate cărţi de muncă pentru persoanele care aleg să aibă grijă de copiii altora. Guvernantele sunt angajate de persoane fizice, evident fără carte de muncă. De cele mai multe ori singurii care au de suferit din cauza acestui lucru sunt copiii şi părinţii, deoarece bonele folosesc de multe ori metode mai puţin ortodoxe pentru educarea micuţilor pe care îi au în grijă.

Nimeni nu se îngesuie la cursurile de calificare

Nici la AJOFM Galaţi nu au fost înregistrate până acum solicitări pentru organizarea cursurilor de baby-sitter, nici din partea agenţiilor autorizate, dar nici din partea persoanelor fizice. În acelaşi timp, există posibilitatea ca pe măsură ce vor exista cereri, să se organizeze astfel de programe de formare profesională pe piaţa muncii şi se va solicita, din parte Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, introducerea în planul anual a acestui tip de curs pentru persoanele care doresc să se califice în respectiva ocupaţie.

La ora actuală în Galaţi există un singur furnizor autorizat să organizeze cursuri de baby-sitter, şi anume SC Stentor SRL. De la reprezentantul acestui agent economic am aflat că deocamdată nu se ţin cursuri de calificare pentru această ocupaţie, deoarece cererile din partea persoanelor doritoare sunt extrem de puţine, iar pentru organizarea unei grupe de curs nu sunt sufieciente 15 persoane, atât cât sunt înregistrate în acest moment. Pentru a obţine calificarea în ocupaţia de bonă, acestea trebuie să suporte din propriul buzunar costul cursului care ajunge până la suma de 350 de lei.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=19

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.