Jump to content

Combinatul îşi reduce producţia din cauza crizei mondiale


Recommended Posts

Posted

Criza americana loveste Combinatul

Recesiunea economica din Statele Unite ale Americii si Europa, oglindita prin evolutia cursului dolarului si a monedei europene, se va rasfrange puternic si in activitatea de productie a Combinatului, care se va restrange peste numai cateva zile. Scaderea drastica a productiei de otel si a preturilor pe piata internationala metalurgica, pe fondul crizei cu care se confrunta economia americana si europeana, a inceput sa afecteze si activitatea de pe platforma siderurgica. Problemele care au aparut pe piata internationala a otelului si, implicit, in activitatea de productie au fost analizate zilele trecute de sefii Combinatului, in cadrul sedintei discutandu-se varianta ca, incepand cu data de 1 noiembrie, o serie de capacitati de productie importante sa fie inchise pe o perioada determinata, respectiv timp de 5 luni.

Astfel, ar urma sa-si inceteze activitatea Otelaria 3, respectiv OLD 3 si Turnarea Continua 3, acest lucru urmand sa se intample si in cazul furnalului 2 de la UAF, in timp ce furnalul 5 nu va fi repus in functiune. In cazul in care Otelaria 3 isi va intrerupe timp de 5 luni activitatea, productia de otel se va reduce la jumatate, aceasta fiind asigurata doar de otelaria 1. Daca activitatea a doua din cele mai importante uzine din Combinat, respectiv UOR si UAF, va fi afectata de ceea ce se intampla pe piata internationala a otelului, nu acelasi lucru se poate spune in cazul altor uzine, cum ar fi UCC, ULP, UPDES sau UPSRS, unde, in unele sectoare, vor fi efectuate reparatii capitale. Cei 600 de angajati ai otelariei 3 si cei aproximativ 100 de siderurgisti care muncesc la furnalul 2 nu sunt in pericol sa-si piarda locul de munca si nici nu vor castiga mai putini bani. Astfel, acestia vor face o serie de lucrari pe care le faceau angajatii firmelor prestatoare de servicii la uzinele respective sau vor primi alte sarcini, cum ar fi efectuarea de reparatii. Planul gandit de conducerea ArcelorMittal Galati pentru a contracara scaderea productiei din cauza lipsei comenzilor si a scaderii pretului otelului va fi batut definitiv in cuie in cursul saptamanii viitoare, cand toti reprezentantii conducerii se vor intalni pentru a lua o decizie finala. De asemenea, este nevoie si de unda verde din partea boardului comitetului director al grupului, care va analiza propunerea ce va veni din partea sefilor Combinatului.

Situatia cu care se confrunta ArcelorMittal Galati nu este unica la nivelul grupului, scaderi importante ale productiei inregistrandu-se si la combinatele detinute de ArcelorMittal in Kazakstan si Krivoirog. Evolutiile care au loc pe piata internationala a otelului s-au rasfrant si asupra volumului vanzarilor, preturile oferite de firmele interesate de produsele care ies pe poarta Combinatului fiind mici in comparatie cu cele de vanzare, care au fost calculate tinandu-se cont de costul de productie. Din aceasta cauza, in ograda Combinatului exista stocuri de produse care nu isi gasesc, deocamdata, cumparatori. Problemele aparute in productie nu ar putea fi insa un argument prea temeinic folosit de administratie pentru a nu oferi o majorare salariala corespunzatoare, deoarece, pe primul semestru, Combinatul a obtinut un profit record, desi productia a inregistrat o scadere cu 200.000 de tone de otel, un castig consistent fiind inregistrat si anul trecut.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Posted

ArcelorMittal Galati inchide cateva sectii si reduce productia

Combinatul ArcelorMittal Galati pregateste restrangerea activitatii in otelarii, laminoare si furnale, reducerea temporara a productiei cu 50%, suspendarea contractelor cu majoritatea subcontractorilor si redistribuirea sau chiar concedierea a sute de salariati, din cauza scaderii comenzilor. Liderul sindicatului Solidaritatea de pe platforma galateana, George Tiber, a declarat vineri, corespondentului NewsIn, citand surse din administratia companiei siderurgice, ca unitatea se pregateste pentru o restrangere temporara a activitatii. Potrivit lui Tiber, cererea de produse siderurgice a scazut, multe comenzi fiind deja anulate, astfel ca productia de otel, fonta si laminate va fi redusa la jumatate. "Productia la anumite produse, in special la cele de fonta, de otel si de laminate, va fi redusa cam cu 50% pentru o perioada, pentru ca a scazut cererea si nu se produce pe stoc", a spus Gheorghe Tiber. Masurile de reducere a productiei includ inchiderea temporara a mai multor sectii din combinatul galatean, in discutii find cele din Uzina de Otelarii Refractare, Uzina Aglomerare Furnale si Uzina de Laminate Plate.

http://www.standard.ro/articol_62718/ar ... uctia.html

Posted

Arcelor Mittal Galaţi reduce producţia

* Sindicaliştii spun că au fost informaţi de conducere că fabrica nu are comenzi

Criza economică mondială a afectat şi colosul siderurgic de la Galaţi, care va reduce la jumătate producţia de laminate. Măsura restrictivă a fost dezvăluită de Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, de pe platforma ArcelorMittal Galaţi, care a declarat că a fost avertizat în acest sens de Ionel Borş, senior managerul combinatului siderurgic:„Conducerea a început să ia măsuri de restrângere a activităţii. Directorul Borş, cu care negociem contractul colectiv de muncă (CCM), mi-a spus că s-a ajuns la această situaţie pentru că nu sunt comenzi şi pentru că Mittal a pierdut deja peste 20 de miliarde de euro. Vor băga în reparaţii două dintre cele patru furnale, vor mai restrânge producţia la laminoare. Îngrijorat de faptul că vor fi disponibilizaţi oameni, eu le-am spus să mai dea o ordonanţă cu plăţi compensatorii, pentru că mai sunt angajaţi interesaţi să plece. Borş m-a asigurat că nu vor fi nevoiţi să disponibilizeze oameni, pentru că restrângerea de activitate este prevăzută pentru cel mult şase luni. Până atunci, personalul va lucra la reparaţii”.

Liderul Solidaritatea este totuşi suspicios privind buna-credinţă a conducerii ArcelorMittal şi afirmă că va monitoriza şi evoluţia unităţilor din Polonia şi Ungaria, deţinute de consorţiul franco-indian. Astfel, afirmă Tiber, va vedea dacă restrângerea de activitate este cauzată de criza mondială sau de condiţiile drastice pe care le impune Uniunea Europeană şi pe care ArcelorMittal le încalcă flagrant la Galaţi. Este vorba de aspecte legate de protecţia mediului, de salarizare şi de protecţia muncii. Acelaşi lider sindical afirmă că, în caz de concedieri forţate, sindicatul Solidaritatea a negociat prin CCM ca angajaţii să beneficieze de câte 20.000 lei plăţi compensatorii. Abia duminică, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, a transmis un comunicat din care reiese că firma a redus drastic producţia, ”pentru a reduce creşterea stocurilor”. În comunicat nu se face referire la o eventuală disponibilizare colectivă. Anul financiar 2007 a fost încheiat de colosul metalurgic din Galaţi cu un profit brut de aproape 200 milioane de euro. Situaţia creată la ArcelorMittal Galaţi este speculată şi de politic. Reprezentanţii PDL Galaţi se arată îngrijoraţi de soarta angajaţilor care vor fi concediaţi şi de pierderile pe care le vor suferi bugetele locale. Ei cer instituţiilor publice locale să fie pregătite pentru a absorbi forţa de muncă ce urmează a fi disponibilizată din combinatul siderurgic.

http://www.gandul.info/actualitatea/efe ... 27;3301963

Posted

Criza mondiala reduce la jumatate productia industriala din Galati

Criza financiara alarmeaza mediile politice din Galati si sindicatele de la ArcelorMittal, pentru ca este previzibila o reducere severa a productiei de la combinatul siderurgic, care va determina amplificarea efectelor crizei economice la Galati si desfiintarea a foarte multe locuri de munca. Conform liderilor de sindicat, la laminate productia va fi redusa cu 50%, pentru a fi eliminata productia pe stoc, aceasta masura fiind dictata de scaderea cererii de pe piata. Reprezentantii sindicali au declarat ca au fost si cazuri de clienti care si-au anulat comenzile adresate combinatului. Restrangerea activitatii va afecta Uzina de Otelarii Refractare, Uzina Aglomerare Furnale si Uzina de Laminate Plate. Unda de soc este resimtita si in mediile politice si administrative, care s-ar vedea puse in fata unei situatii fara precedent, in care vor trebui sa gaseasca rapid solutii pentru crearea de noi locuri de munca. "Am demarat o serie de consultari in legatura cu zvonul care incepe sa devina certitudine, ca Sidexul isi va reduce productia cu 50%, pentru cel putin urmatoarele 6 luni. Pentru galateni asta va insemna somaj, reducerea veniturilor populatiei, ca urmare a afectarii activitatii firmelor care depind de materia prima din Sidex, sau de salariile celor din Sidex. Saptamana aceasta vom incepe consultari cu sindicatele, cu cei din Sidex, cu administratia locala, pentru a stabili o strategie si a preveni impactul restrangerii activitatii", a declarat fostul prefect Marius Necula. Proprietarul combinatului, omul de afaceri Lakshmi Mittal, este cel care a suferit cele mai mari pierderi cauzate de recesiune, cifrate la 27 miliarde de dolari.

http://www.romanialibera.ro/a136440/cri ... alati.html

Vremuri grele pentru siderurgisti

* Activitatea de productie a inceput sa fie redusa la Combinat incepand de duminica seara, acest lucru urmand sa culmineze pe data de 20 octombrie, cand va fi oprita activitatea otelariei 3 si a doua furnale.

Masurile drastice luate de conducerea Combinatului, motivate de criza prin care trece economia mondiala, se vor rasfrange insa si asupra castigurilor a catorva mii de siderurgisti, precum si asupra catorva mii de angajati ai firmelor prestatoare, care vor ramane fara un loc de munca. Potrivit informatiilor pe care le detinem, conducerea Combinatului a stabilit vineri dupa amiaza datele calendaristice la care se va incepe oprirea unitatilor de productie si productia de otel si fonta care ar trebui realizata pana la sfarsitul anului. Astfel, otelaria 3 si furnalele 2 si 5 isi vor inceta activitatea pe 20 octombrie, timp de 3 luni, perioada care poate fi extinsa insa la 5 luni.

O alta hotarare foarte importanta a fost cea legata de plata orelor suplimentare incepand din aceasta luna. Astfel, in afara de salariatii care lucreaza in patru schimburi, si carora li se vor plati orele suplimentare, restul angajatilor nu vor mai munci peste program si deci nu li se vor mai plati orele suplimentare, care erau o importanta sursa de venit, pe langa salariul de baza si sporuri.

Laminorul de Benzi la Cald, inchis de aseara

Si activitatea celei mai mari uzine de la ArcelorMittal Galati, Uzina de Laminate Plate (ULP) va fi afectata, o serie de unitati de productie importante urmand sa functioneze in hopuri pana la sfarsitul anului. Astfel, perioadele de functionare vor alterna cu perioadele in care obiectivele vor fi oprite pentru executarea unor lucrari de reparatii capitale sau de revizii. Incepand de aseara, Laminorul de Benzi la Cald (LBC) unde lucreaza 600 de oameni, a fost oprit timp de 5 zile pentru efectuarea de reparatii, acesta urmand sa fie repornit pentru o anumita perioada, iar in jurul datei de 15 noiembrie activitatea urmand sa fie intrerupta pentru un timp mai mare in vederea executarii unor lucrari de revizii sau reparatii. "Conducerea uzinei ne-a informat ca alternarea perioadelor de reparatii cu cele de functionare la LBC va dura pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, ni s-a comunicat ca se studiaza posibilitatea ca LBC sa functioneze cu un singur cuptor rotativ, caz in care activitatea nu ar mai fi intrerupta, sau cu doua, in acest caz perioadele de functionare alternand cu cele de reparatii. In ceea ce priveste Laminorul de Benzi la Rece, unde lucreaza 800 de oameni, acesta va functiona doar 5 zile pe saptamana. Laminoarele de tabla groasa LTG1 si LTG2 vor functiona normal ca si pana acum", ne-a declarat liderul sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricopi. Potrivit aceleiasi surse, angajatii care lucreaza la LBC nu isi vor pierde locul de munca, acestia urmand sa faca lucrarile pe care le executau pana acum salariatii firmelor prestatoare.

Sarje injumatatite la otel si fonta

Activitatea Uzinei de Otelarii Refractare (UOR) si Uzinei de Aglomerare Furnale (UAF) va fi redusa la jumatate incepand cu data de 20 octombrie, cand se vor opri otelaria 3 (OLD 3 si TC3) si furnalele 2 si 5. Desi s-a stabilit ca oprirea sa dureze 3 luni, este posibil ca acest lucru sa se mai prelungeasca pana in luna martie. Angajatii care lucrau la unitatile care isi vor opri activitatea, respectiv aproape 600 de angajatI de la Otelaria 3 si circa 300 de la cele doua furnale, vor primi si ei ca sarcina sa faca lucrarile pe care le faceau firmele prestatoare de servicii. De asemenea, o parte din ei ar putea fi trimisi sa lucreze la alte uzine unde este nevoie de personal. In aceste conditii, incepand cu data de 20 octombrie va functiona doar otelaria unu si doua furnale.

Ce se va intampla cu castigurile siderurgistilor?

"Care va fi efectul deciziilor luate de conducerea Combinatului asupra castigurilor siderurgistilor?", aceasta este intrebarea pe care am adresat-o liderului sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricopi, dar si presedintelui Sindicatului Solidaritatea al Metalurgistilor (SSM), Gheorghe Tiber. “Am avut discutii vineri cu conducerea uzinei pe aceasta tema. Consecinte vor fi, din pacate. De exemplu, cei 800 de angajati de la LBR nu vor mai lucra decat 5 zile pe saptamana si nu vor mai munci nici peste program. Nu vor mai primi sporul pentru orele lucrate sambata si duminica si nu vor mai munci peste program, deci nu li se vor mai plati ore suplimentare. Trebuie precizat clar ca nici un angajat nu isi va pierde locul de munca, oamenii urmand sa execute lucrarile pe care le faceau salariatii firmelor prestatoare care, de multe ori, nu erau de buna calitate. Din cate am inteles noi, se vor rezilia multe din contractele incheiate cu firmele prestatoare“, ne-a precizat liderul sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricopi.

Presedintele SSM, Gheorghe Tiber, ne-a declarat: “In principiu, castigurile angajatilor nu vor fi afectate, deoarece vor primi sa execute lucrari potrivit calificarii lor. Nu se pune problema ca oamenii sa fie disponibilizati si, chiar daca s-ar pune aceasta problema, sunt aparati de prevederile Contractului Colectiv de Munca care stipuleaza si conditiile si sumele pe care ar urma sa le primeasca”, a mai precizat Gheorghe Tiber.

De la salariat, la somer

In cazul in care cateva mii de siderurgisti vor avea castiguri mai mici, cei mai afectati se pare ca vor fi cei cateva mii de angajati care lucrau la firmele prestatoare de servicii si care aveau contracte incheiate cu Combinatul. Presedintele SSM, Gheorghe Tiber, ne-a declarat ca admnistratia Combinatului intentioneaza sa rezilieze o serie de contracte incheiate cu firmele prestatoare, lucrarile urmand sa fie facute de siderurgisti. “Multe din lucrari nu erau executate in mod calitativ. Daca contractele vor fi reziliate, este posibil ca salariatii firmelor de prestari servicii sa nu mai aiba de lucru“, a mai spus Gheorghe Tiber.

Negocierile CCM-ului, sub zodia crizei

Negocierile incepute intre sindicalisti si conducerea Combinatului pentru incheierea noului Contract Colectiv de Munca (CCM), care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, nu se anunta deloc usoare, mai ales in ceea ce priveste cresterea salariala. In conditiile in care o serie de unitati de productie vor fi oprite temporar, conducerea ar putea invoca acest argument pentru a oferi o majorare salariala cat mai mica. “Voi studia ce se intampla la celelalte combinate din tara si din Europa pentru a vedea daca si la alte unitati se iau asemena masuri sau daca nu cumva e o strategie gandita de administratie pentru ca la negocieri sa ofere o majorare salariala mica. Vom analiza ce se intampla pe plan mondial si vom prezenta o solicitare de majorare salariala obiectiva, dar care va tine cont si de faptul ca salariile oamenilor sunt mici, iar preturile au crescut”, a declarat Gheorghe Tiber.

Intrebat daca masurile luate de administratie sunt cauzate de criza mondiala sau au fost luate pentru ca ArcelorMittal Galati sa indeplineasca, pana la sfarsitul acestui an, criteriile de viabilitate impuse de Uniunea Europeana, unele din ele fiind la ora actuala in intarziere, Gheorghe Tiber ne-a declarat ca nu poate spune cu exactitate care ar fi motivatia luarii acestei decizii, fiind informat de unul din directorii Combinatului ca motivatia ar fi criza prin care trece economia mondiala, oglindita prin scaderea pretului otelului. Ramane de vazut cum vor decurge negocierile, dar un lucru este cert, anume ca in primul semestru al acestui an productia de otel a Combinatului a scazut cu 200.000 de tone, dar profitul obtinut, chiar si in aceste conditii, a fost unul record si anume de 84 milioane de euro, potrivit Business Standard.

Dialog social cu probleme

Masurile de restrangere sau oprire a unor capacitati de productie nu au fost aduse insa la cunostinta sindicalistilor, fapt care a starnit nemultumirea acestora. “Eu am aflat de la directorul de uzina (n.r., ULP). Suntem nemultimiti de faptul ca reprezentantii conducerii Combinatului nu ne-au informat de masurile care urmeaza sa se ia, desi am solicitat acest lucru“, ne-a declarat Ionica Pricopi. Si liderul SSM, Gheorghe Tiber, sustine ca nu i s-a comunicat in mod oficial masurile care urmeaza sa fie luate.

Productie de fonta si otel la jumatate

Potrivit datelor pe care le detinem, conducerea Combinatului a decis ca in cursul lunii octombrie sa se produca 250.000 tone de fonta, urmand ca in lunile noiembrie si decembrie sa se realizeze lunar cate 175.000 tone de fonta. In ceea ce priveste productia de otel, in octombrie ar urma sa se produca 280.000 tone de otel, urmand ca in noiembrie si decembrie sa se produca 215.000 de tone.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Posted

Cum credeţi că va evolua situaţia? Va avea de suferit serios Combinatul de pe urma crizei? Se va ajunge la şomaj sau redresarea se va produce suficient de repede? Sunt deja o grămadă de întrebări, fără răspuns deocamdată. Se încumetă cineva să facă previziuni?

Posted

Consultări între sindicalişti şi patronatul ArcelorMittal Galaţi cu privire la reducerea producţiei

Conducerea ArcelorMittal Galaţi s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţii sindicatelor, după ce a hotărât să reducă o parte din producţie, pentru a nu rămâne cu tablă pe stoc, pe fondul crizei economice mondiale, transmite corespondentul MEDIAFAX. Motivul invocat de conducerea combinatului pentru reducerea producţiei este acela că activitatea platformei siderurgice este influenţată de criza economică mondială. Chiar dacă unitatea nu va mai avea aceleaşi performanţe economice, administraţia promite că niciun muncitor nu va fi concediat. "Ca urmare a crizei financiare mondiale, suntem martorii unei scăderi a cererii pentru produsele din oţel. Acest lucru are un impact direct asupra performanţelor operaţionale şi financiare ale tuturor producătorilor de oţel, inclusiv asupra ArcelorMittal Galaţi. La fel ca şi ceilalţi producători, în acest moment, trebuie să reducem producţia pentru anumite bunuri pentru a evita creşterea stocurilor. Continuăm să monitorizăm cu atenţie evoluţia pieţei", a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

În schimb, liderii sindicali susţin că mai multe unităţi de producţie, printre care se numără două furnale şi o oţelărie, vor fi închise. "Există la această oră în combinat mai multe unităţi a căror producţie a fost afectată. Conducerea nu a apucat să ne spună nimic deocamdată. Starea de spirit a muncitorilor este una destul de confuză, oamenii sunt uşor panicaţi. Aşa cum arată criza acum, nu cred că poate fi vorba de concedieri în masă", a declarat înainte de discuţiile cu conducerea combinatului, Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea, ce reprezintă 3.500 dintre angajaţi. Conform acestuia, salariaţii din unităţile care se vor închide vor fi redistribuiţi în alte sectoare de producţie. Tiber susţine că vor fi oprite Furnalele 2 şi 5, începând cu 20 octombrie, pentru aproximativ cinci luni. Până în luna martie, va înceta activitatea la Oţelăria nr. 3 şi Secţia Turnare Continuă nr 3. În Laminorul de Benzi la Rece, zincarea va fi realizată doar în proporţie de 65-70%. De asemenea, în Laminorul de Semifabricate, activitatea va înceta până la sfârşitul trimestrului IV.

Posted

Isi va reduce productia pentru ca in curand va expira acel termen in care este scutit de o parte dintre taxe, angajament facut de stat la privatizare. Din fericire, perioada combinatului a apus. Din nefericire, toata afacerea a fost, este si inca va mai fi o bataie de joc la adresa cetatenilor galateni, indiferent ca lucreaza sau nu in combinat.

Posted

ArcelorMittal Galaţi a început procesul de oprire a instalaţiilor

Mai multe instalaţii din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi au fost deja oprite, iar pentru altele s-a stabilit deja un calendar de închidere, au declarat, luni, pentru NewsIn, liderii sindicatului Solidaritatea de pe platforma industrială. Conform liderilor sindicali, Grupul 3 (Oţelăria 3 şi Turnarea Continuă 3) din Uzina de Oţelării Refractare nu mai funcţionează începând de luni. "Ieri (duminică, n.r.), la Oţelăria 3 şi Tunarea Continuă 3 s-au dat ultimele şarje, iar de azi nu mai merg deloc. Au rămas în funcţiune Oţelăria 1, cu un singur convertizor şi Turnarea Continuă 1", a afirmat, luni, liderul Solidaritatea de la Uzina de Oţelării Refractare, Constantin Tănase. Este posibil însă ca instalaţiile închise să fie repornite dacă unitatea va primi comenzi noi. "S-ar putea ca de la o zi la alta să fie cerere mai mare şi să pornească Oţelăria 3 şi Turnarea Continuă 3, în cazul în care Oţelăria 1 şi Turnarea Continuă 1 nu fac faţă", a precizat prim-vicepreşedintele Solidaritatea, Ilinca Diaconu.

Compania a închis unele instalaţii şi în Uzina de Laminate Plate şi a stabilit programul de oprire şi de lucru pentru celelalte. "Laminorul de Semi-Fabricate a fost oprit simultan cu Oţelăria 3. Laminorul de Benzi la Cald (LBC, n.r.), care oricum trebuia oprit pentru reparaţii, va funcţiona alternativ: fie toate cele trei cuptoare de la LBC fac zece zile producţie şi cinci zile pauză, fie rămâne doar un cuptor care să funcţioneze non-stop. Laminorul de Benzi la Rece va funcţiona la 65-70% din capacitate, iar Laminoarele de Tablă Groasă 1 şi 2 vor merge la capacitate normală", a declarat, luni, prim-vicepreşedintele Solidaritatea, Ilinca Diaconu.

Conform aceleiaşi surse, măsuri de oprire vor fi aplicate şi în Uzina Aglomerare Furnale (UAF) după următorul program: Furnalul 5 va fi oprit în jurul datei de 20-23 octombrie până în martie 2009, iar Furnalul 2 va fi oprit la sfârşitul lunii octombrie pe termen nelimitat, rămânând în funcţiune Furnalele 3 şi 4. Tot la UAF, se are în vedere reducerea activităţii celor două Aglomerări, 1 şi 2. "Şi aici sunt două opţiuni: fie Aglomerarea 1 va merge tot timpul, fie cele două Aglomerări vor merge alternativ, o lună cu o lună. Cred că varianta agreată va fi cea a menţinerii în funcţiune a unei singure Aglomerări, care să alimenteze cele două furnale ce vor rămâne în funcţiune", a spus Ilinca Diaconu. În schimb, Uzina Cocso-Chimică "va ridica producţia", a menţionat Ilinca Diaconu.

Potrivit aceleiaşi surse, unii muncitori de la instalaţiile care sunt oprite sunt redistribuiţi la instalaţii similare, rămase în funcţiune, iar restul asigură paza utilajelor scoase din fluxul de producţie. Liderii sindicali au cerut administraţiei ArcelorMittal Galaţi să întărească paza în secţiile închise deoarece există pericolul ca furturile de pe platformă să se intensifice. "Am solicitat directorilor de uzine să întărească paza în zonele oprite pentru că, având un dispecer şi un instalator nu ştiu unde, nu putem să ţinem piept hoţilor, care deja au început să dea târcoale. Există riscul să nu mai avem ce porni", a spus prim-vicepreşedintele Solidaritatea, Ilinca Diaconu. Liderul sindical a anunţat şi posibilitatea ca unitatea să renunţe complet la serviciile firmelor terţe de reparaţii, întreţinere şi curăţenie, lucrările acestora urmând a fi distribuite siderurgiştilor fără activitate. Ilinca Diaconu a afirmat că toate aceste informaţii au fost obţinute de la directorii de uzine din combinat şi de la unii oficiali ai companiei. Aceştia din urmă i-ar fi asigurat pe sindicalişti că această criză nu este un pretext pentru a acorda creşteri salariale nesemnificative pentru 2009, aşa cum se tem liderii sindicali, ci este o recesiune reală, resimţită şi în alte unităţi din Grupul ArcelorMittal. "Ni s-a spus că şi în Polonia producţia a coborât la 40%, în Cehia la 60%, iar în Kazahstan 40% s-a redus", a declarat, luni, preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Acesta a afirmat, vineri, pentru NewsIn, că ArcelorMittal Galaţi pregăteşte reducerea cu 50% a producţiei, pe fondul crizei economice mondiale, care a afectat şi piaţa oţelului.

În 2007, combinatul siderurgic de la Galaţi a realizat o producţie de 4,4 milioane de tone de oţel lichid, iar prognoza pentru anul în curs era de 4,6 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de conducerea companiei în luna mai a acestui an. Augustine Kochuparampil, CEO Arcelor Mittal Galaţi, a declarat atunci că intenţia Grupului este ca unitatea din sudul Moldovei să ajungă la o producţie de opt milioane de oţel lichid până în 2014. Acelaşi dead-line a fost impus şi pentru reducerea numărului de angajaţi la 10.000-11.000, faţă de 13.650 de salariaţi cât sunt acum, şi faţă de 27.000, cât erau în 2001, în momentul privatizării SIDEX Galaţi.

http://www.moneyline.ro/articol_24330/a ... iilor.html

Posted

Se va trece la activităţi de întreţinere şi reparaţii... Deja în secţia unde lucrez, urmează a fi livrat un lot de elemenţi de răcire şi guri de vânt pentru furnalul 5...

Liderul sindical a anunţat şi posibilitatea ca unitatea să renunţe complet la serviciile firmelor terţe de reparaţii, întreţinere şi curăţenie, lucrările acestora urmând a fi distribuite siderurgiştilor fără activitate.

Liderul sindical? :o Da' cine hotărăşte în combinat, liderul sindical sau patronul? :mrgreen:

Pe de altă parte, angajaţii combinatului nu văd cu ochi buni activitatea firmelor subcontractoare... se bârfeşte că mulţi dintre responsabilii combinatului sunt implicaţi în "patronarea" lor...

Posted

Oţelul - încă un produs izgonit din Paradis

Laminatele au cam dispărut din exporturile derulate prin portul Constanţa, în ciuda faptului că la Galaţi se află combinatul siderurgic Mittal Steel. Până acum un an, nu era zi în care să nu se încarce una - două nave cu foi de tablă, role de tablă ori alte laminate fabricate la Galaţi, pentru Turcia, India, ţările din Golful Persic, SUA şi America de Sud. Pe atunci, acest fapt era considerat obişnuit şi banal. Acum, un export cu produse marca Mittal poate fi socotit „eveniment”. Trece săptămâna până mai pleacă o navă cu laminate. Ieri, spre exemplu nu se afla niciuna la încărcare, în danele portuare specializate. Scăderea exporturilor derulate de Mittal Steel prin portul Constanţa este un fenomen mai vechi. Cu luni de zile înainte de declanşarea crizei de pe pieţele financiare şi de capital ale lumii, a început să se diminueze tot mai dramatic volumul de marfă. Unii operatori susţin că au ajuns, în prezent, să deruleze, într-o lună, cu 90% mai puţine laminate produse la Galaţi decât la începutul anului. În ultimii trei - patru ani, exporturile Mittal Steel prin portul Constanţa nu au avut ritmicitate. Ele au fluctuat în funcţie de evoluţia preţurilor inter-naţionale, dar şi a raportului dintre leu şi principalele valute. În ciuda boom-ului economic şi al cererii mari de metal, în special în sectorul naval, mărfurile erau de multe ori stocate, semn că patronii indieni aşteptau să prindă un contract mai bun şi un curs de schimb favorabil. Impactul cel mai mare l-a avut preţul minereului de fier, care din noiembrie 2007 şi până în vara lui 2008 s-a dublat. Evident, scumpirea materiei prime s-a reflectat în preţul oţelului şi a afectat cererea. Preţurile uriaşe, în mare măsură speculative, rezultate în urma jocurilor de pe bursele de mărfuri, atinseseră amplitudinea maximă. Peste ea nu se mai putea păşi. Se anunţa trecerea într-un nou ciclu economic, care începea cu „izgonirea din Paradis”, cu declinul. Erupţia crizei de pe pieţele de capital şi bancare ale lumii nu a făcut decât să accentueze fenomenele din lumea oţelului. Cererea de tablă laminate, ţeavă este în scădere, semn că, turbulenţele financiare au atins economia reală. Industria navală mondială - unul dintre marii consumatori de metal - a început să se contracteze. Tot mai mulţi armatori renunţă la comenzile de nave noi, nu doar pentru că în perioadele de criză trebuie să fie prudenţi cu investiţiile, cât şi pentru faptul că piaţa creditului s-a prăbuşit. Marile şantiere navale din Extremul Orient, care aveau capacităţile de producţie acoperite până în 2012 -2013 cu contracte, anunţă tot mai frecvent rezilieri de comenzi. În acest context, nu este deloc surprinzător faptul că Mittal Steel, potrivit publicaţiei „Ziarul Financiar”, ar putea diminua producţia „din cauza scăderii preţurilor şi a reducerii cererii peste estimări”. Evoluţia traficului din portul Constanţa arată că acest lucru se întâmplă, deja, de mai mult timp. A reduce exportul de oţel sub nivelul la care s-a ajuns în prezent nu-i decât o chestiune de nuanţă, care nu mai poate afecta pe nimeni.

http://www.cugetliber.ro/1223931600/art ... n-paradis/

Posted

Îngrijorare şi resemnare

Siderurgiştii sunt derutaţi

Angajaţii ArcelorMittal Galaţi sunt derutaţi. Ei nu ştiu care sunt măsurile pe care le va lua administraţia Combinatului, iar zvonurile îi îngrijorează. La ieşirea din schimb, la ora 15.00, valuri de oameni se revărsau de pe porţile Combinatului. Mulţi, obosiţi sau poate doar exasperaţi de zvonurile pe care le aud, nu au vrut să stea de vorbă cu noi.

"Nu ştiu nimic dacă o fi sau nu adevărat, ştiu eu ce vrea indianul acesta? Poate că vrea să nu ne mai mărească salariile, că e recesiune economică... Io, oricum, nu am prosperat de aici, am făcut datorii de când lucrez aici. Nu am fost informaţi oficial că s-ar închide secţii, s-a auzit doar pe la colţuri şi la radio şi Viaţa liberă. Eu lucrez din februarie '82 la reparaţii siderurgice. Dacă se închide? Găsesc altceva de lucru, mă duc în străinătate, că alţii au găsit mai bine acolo. Nu mai merge la noi în ţară, cred că plecăm cu toţii, o să fim nişte dezmoşteniţi ai sorţii", ne-a spus Pandele Dodu, de 44 ani.

"Am auzit... de reducerea producţiei cu 50 la sută. Eu mai am doi ani şi, dacă dă ordonanţă cum se aude, plec şi... sănătate! Nimeni nu ne-a zis oficial nimic. Toţi sunt îngrijoraţi, ce om face, că se aude că ne dă cu 75 la sută în şomaj... Să vedem ce o fi... Oţelăria 3 nu s-a închis încă, se spune că s-ar reduce cu 50 la sută producţia... Mă rog, nu ştiu cât e de viabilă şi chestia cu domnul Necula şi Toader, ei am impresia că sunt mână în mână cu Solidaritatea. Vedem noi ce o fi... Treaba este că salariile sunt mici, dacă nouă nu ne dă măcar 30 la sută mărire, e bătaie de joc. Am 37 ani de muncă, o viaţă de om şi iau 10 milioane în mână. Îmi dă el 15 milioane, dar opreşte toate hangaralele. Acum, că e criză mondială, probabil că ne va afecta şi negocierile pentru salarii, pe 2009", ne-a spus şi Neculai Bodea, angajat la sculărie.

"Zvonuri, atâta ştim... şi dacă întrebăm, ce, ne spune? De oţelărie, da, am auzit... io nu-s îngrijorat, anul acesta e ultimul, de la 1 ianuarie sper să plec la pensie", ne-a spus şi domnul Preda, care lucrează de 31 de ani la LTG1.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27463

Posted
Liderul sindical? Da' cine hotărăşte în combinat, liderul sindical sau patronul? Pe de altă parte, angajaţii combinatului nu văd cu ochi buni activitatea firmelor subcontractoare... se bârfeşte că mulţi dintre responsabilii combinatului sunt implicaţi în "patronarea" lor...

Relu... dar stie tot Galatiul ca Bors patroneaza 75% dintre firmele subcontractante...

Posted

Piaţa oţelului va stagna din cauza scăderii cererii

Directorul general în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Petru Ianc, spune că este un moment de stagnare a pieţei oţelului. "Acum ne putem aştepta ca după perioada extraordinar de favorabilă pieţei oţelului din ultimii 5-6 ani să urmeze o stagnare, ca urmare a scăderii cererii, din cauza micşorării volumului de investiţii. Cum producţia de oţel presupune investiţii majore în materii prime, energie, salarii este de aşteptat ca în perioada următoare nivelul producţiei să fie redus în armonie cu cererea de piaţă. Nu se poate face producţie pe stoc pentru că este foarte costisitoare", a declarat Ianc.

Un alt efect al scăderii cererii pe piaţă este ieftinirea oţelului. "Preţul oţelului ca şi preţul altor produse este făcut de jocul dintre cerere şi ofertă şi este normal atunci când cererea este mai mică şi preţul să scadă şi într-adevăr în această perioadă preţul a scăzut. De altfel, în această perioadă a scăzut foarte mult şi preţul materiilor prime, minereului de fier, cărbunelui şi fierului vechi, care sunt adevărate barometre a pieţei oţelului", mai spune Ianc.

Producţia anuală de oţel a României este de aproape 6,5 milioane tone din care 4,4 milioane tone reprezintă producţia Arcelor Mittal Galaţi. Consumul intern de oţel a ajuns la 5 milioane tone.

http://www.tmctv.ro/articol_50879/mef__ ... rerii.html

Posted

riaji, se ştie dar e bine s-o mai spunem... pentru că e un mod de a arata ce aspect a luat căpuşăreala.

Înainte de privatizare, angajaţilor combinatului le intrau pe mână o serie de lucrări care le solicitau priceperea şi pregătirea. Acum toate lucrările astea au intrat pe mâna firmelor. Şi ce fac toate firmele astea? Ce se făcea şi înainte. Şi o fac tot cu oameni care au fost angajaţii combinatului :!: Numai că toate cheltuielile nu le mai suportă combinatul ci firma. Combinatul negociază un preţ, firma se descurcă... adică ciupeşte de prin combinat, de pe unde se poate...

Posted

Furnalul 5 se închide

* Însă oamenii vor lucra la celelalte furnale * Galaţi: modificări aduse Contractului Colectiv de Muncă * Luxembourg: reducerea producţiei de oţel cu trei milioane de tone, la nivelul întregii companii

Ieri, începând cu ora 11.00, a avut loc cea de-a doua întâlnire oficială între administraţia combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi şi sindicatele reprezentative de pe platformă, în vederea negocierii noului Contract Colectiv de Muncă pe 2009. În urma adresei oficiale primite miercuri, de sindicatele reprezentative, administraţia combinatului s-a întâlnit cu reprezentanţii a 11 sindicate din combinat - Sindicatul Solidaritatea, UTSL, Forum şi alte şapte sindicate constituite pe uzine.

Potrivit declaraţiilor liderului Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, discuţiile s-au axat pe diverse revendicări, excepţie făcând cele de ordin salarial. Pentru acestea din urmă, Sindicatul Solidaritatea intenţionează să organizeze, luni, de la ora 14.30, la poarta combinatului, o consultare publică a membrilor, astfel încât să se stabilească revendicările salariale, funcţie de dorinţa muncitorilor din combinat. În plus, Gheorghe Tiber a declarat că va solicita administraţiei adoptarea unui punct de vedere oficial în privinţa efectelor crizei mondiale de pe piaţa metalurgiei în ceea ce priveşte producţia de oţel din combinatul de la Galaţi. Reamintim că la începutul acestei săptămâni, sindicatele au fost informate de administraţia combinatului că se lucrează la un plan privind reducerea producţiei de oţel, dar, până în prezent, administraţia nu a făcut public un astfel de plan.

Printre punctele din CCM discutate ieri s-au aflat îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, încadrarea locurilor de muncă în grupe speciale şi deosebite, acordarea suplimentelor de efort, stabilirea numărului de zile de concediu, a ajutoarelor financiare acordate în caz de deces sau accidente de muncă şi stabilirea programului de transport al angajaţilor la muncă.

Prima întâlnire pentru negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe 2009 a avut loc pe 2 octombrie, şi, potrivit legii, până pe 15 decembrie ar trebui semnat noul act.

Compania Arcelor Mittal îşi reduce producţia

În timp ce o parte a sindicaliştilor discutau viitoarea formă a CCM, viceliderul FSS Metarom, Adrian Adăscăliţei, împreună cu vicepreşedintele FSS Metarom, Radu Nelu, care este şi preşedintele Sindicatului Furnale se întorceau de la întâlnirea, desfăşurată marţi, la Luxembourg, la şedinţa Comitetului European al Întreprinderilor Arcelor Mittal. Întâlnirea, la care au participat reprezentanţi ai salariaţilor şi administraţiei din toate statele membre UE în care are activitate compania Arcelor Mittal - România, Polonia, Cehia, Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia - a fost "o informare şi, totodată, o consultare în privinţa evoluţiei companiei în contextul crizei economiei mondiale", ne-a declarat Radu Nelu. Acesta a precizat că "nu se pune problema că nu ar exista disponibilităţi financiare ale companiei, ci că acestea nu sunt la dispoziţia clienţilor, iar în condiţiile în care cererea este mică, producţia se conformează". Potrivit declaraţiilor sindicalistului, "s-a pus în discuţie închiderea temporară a nouă furnale, din totalul de 28, câte are compania, preconizându-se o reducere cu trei milioane de tone de oţel, pentru trimestrul al IV-lea al acestui an". Măsuri luate la nivelul întregii companii! Cât priveşte combinatul de la Galaţi, aici se va închide furnalul nr. 5, "probabil în jurul datei de 22 sau 23 octombrie". Sindicalistul a precizat că "oamenii de la furnal nu vor fi trimişi acasă, ei vor lucra la celelalte furnale. De altfel, aceasta a fost "şi declaraţia comună adoptată de salariaţi, că angajaţii companiei nu vor avea de suferit prin reducerea producţiei", a mai adăugat Radu Nelu.

http://www.sisnet.ro/index.php?page=articol&id=27538

Posted

Închiderea pentru revizie a furnalului 5 era programată de mult timp ... de prin vară s-au apucat cei din uzina noastră de o serie de lucrări pentru furnal. Din păcate, lucrarea e atât de amplă şi necesită atâtea etape, încât doar cei "de sus" au o viziune unitară.

Posted

Cantităţi uriaşe de tablă rămase nevândute la ArcelorMittal

Peste 100.000 de tone de tablă au rămas nevândute în portul Romportmet Galaţi din cauza calităţii slabe a unor şarje de tablă, transmite corespondentul AMOS News. “De fiecare dată ArcelorMittal s-a confruntat cu această problemă, nu doar acum”, a declarat Ioan Pricopie, lider al Sindicatului “Siderurgistul”. O altă problemă cu care se confruntă în prezent ArcelorMittal este reducerea producţiei de oţel cu 50% şi vine ca urmare a crizei financiare mondiale. „Suntem martorii unei scăderi a cererii pentru produsele din oţel. Acest lucru are un impact direct asupra performanţelor operaţionale şi financiare ale tuturor producătorilor de oţel, inclusiv asupra ArcelorMittal Galaţi. În aceste momente trebuie să reducem producţia la anumite bunuri pentru a evita creşterea stocurilor. Continuăm să monitorizăm cu atenţie evoluţia pieţei", se precizează într-un comunicat emis de purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

Posted

ArcelorMittal a închis Oţelăria 3

Vinerea trecută, conducerea ArcelorMittal Galaţi a închis una dintre cele două oţelării, deşi anunţase iniţial că unitatea va fi închisă abia joi. Astfel, cei 200 de siderurgişti care lucrează la oţelărie vor fi redistribuiţi, începând de luni, la alte secţii, şi doar paznicii şi personalul care asigură întreţinerea echipamentelor de producţie vor mai rămâne la unitatea respectivă. „Trebuie explicat puţin. Oţelăria 3 nu este închisă în sensul că este părăsită, ci activitatea a fost redusă pentru moment“, susţine Ionel Bezman, lider de sindicat la Uzina de Oţelării Refractare. Joi, va fi sistată activitatea şi într-unul dintre cele trei furnale din cadrul combinatului ArcelorMittal Galaţi. „Tot personalul din secţiile închise va fi redistribuit în alte unităţi. Nici un salariat nu va fi concediat“, explică Radu Nelu, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom Galaţi. Cu toate acestea, surse din interiorul combinatului susţin că managementul indian al companiei ar avea în vedere reducerea numărului de angajaţi.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... telaria-3/

Posted

Cel mai mare furnal din Europa va fi inchis temporar

» Din cauza scaderii vanzarilor pe piata mondiala a laminatelor, Furnalul nr. 5, de 2.400 mc, de la ArcelorMittal Galati va fi inchis pe o perioada nederminata » Furnalistii nu isi vor pierde locurile de munca, ci vor fi repartizati in schimburi la furnalele ce vor continua sa produca.

Recesiunea care afecteaza si piata produselor siderurgice obliga trustul ArcelorMittal, care detine combinatele de la Galati si Hunedoara, fabrica de tevi din Roman si Combinatul de Utilaj Greu de la Iasi, ca in perioada octombrie-decembrie 2008 sa reduca cu trei milioane de tone productia combinatelor detinute de companie in Europa, Asia si Statele Unite. Decizia a fost anuntata la sedinta Comitetului European al Companiilor ArcelorMittal, care a avut loc la Luxemburg, la care au participat reprezentanti ai administratiei si sindicatelor de la combinatele din Romania, Polonia, Cehia, Franta, Belgia, Germania, Spania si Italia. Administratia si sindicatele s-au consultat in privinta evolutiei companiei in contextul crizei economiei mondiale si efectele acestei reduceri a productiei, generate nu de lipsa de disponibilitati financiare a trustului ArcelorMittal pentru finantarea productiei, ci de scaderea vanzarilor pe piata mondiala a laminatelor.

Din cele 28 de furnale din combinatele ArcelorMittal, 9 vor fi inchise temporar. Reducerea de productie va insemna pentru combinatul ArcelorMittal Galati inchiderea pentru o perioada nedeterminata, incepand cu 23 octombrie, a Furnalului nr. 5. Federatia Sindicala a Siderurgistilor (FSS) Metarom de pe platforma siderurgica de la Galati a fost reprezentata la intrunirea de la Luxemburg de vicepresedintii Adrian Adascalitei si Radu Nelu, care este si presedintele Sindicatului Furnale. Cei doi lideri au primit asigurari ca inchiderea Furnalului 5 nu presupune concedieri, furnalistii urmand sa fie repartizati la celelalte doua furnale la care va continua productia.

30 de ani de activitate

Furnalul nr. 5 este cel mai mare furnal operativ din Europa, avand un volum de 2.400 mc si are o capacitate de 5.500 tone pe zi. Construirea sa, in perioada 1975 - 1978, a presupus sapaturi de 13 milioane mc de pamant, 2.800 de metri cubi de piloti, turnarea a 142.000 mc de betoane, construirea a 12 km cale ferata, ridicarea unor constructii in greutate totala de 22.800 tone si montarea a 14.500 tone de utilaje. Furnalul are 1.500 mc de zidarie refractara, 2.500 km de cabluri electrice si 79 km de conducte tehnologice.

In fiecare schimb, la Furnalul nr. 5 lucreaza 70 de siderurgisti. In perioada noiembrie 2005-aprilie 2006, Furnalul 5 a fost supus unor ample lucrari de reparatii si modernizari, in valoare de 59 milioane dolari, in cadrul carora a fost introdus si un sistem de urmarie pe calculator a functionarii tuturor instalatiilor.

http://www.romanialibera.ro/a136974/cel ... porar.html

Posted

ArcelorMittal Galaţi a pierdut o parte din comenzi din cauza crizei economice

Combinatul ArcelorMittal Galaţi a pierdut o parte din comenzi din cauza crizeui economice, dar situaţia s-ar putea reglementa în cel mult şase luni, a anunţat, luni, Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi, care s-a întâlnit cu conducerea ArcelorMittal. Liderul Sindicatului Solidaritatea al Siderurgiştilor (SSS), Gheorghe Tiber, a declarat că patronatul a expus, luni, o situaţie sumară a acţiunilor pe care combinatul de la Galaţi urmează să le ia în contextul în care criza economică mondială a dus la o reducere a comenzilor pe care la avea ArcelorMittal Galaţi. El a precizat că i s-a comunicat că niciun angajat al combinatului nu va pleca din combinat anul acesta, dar că bonusul de două procente pentru îndeplinirea planului de producţie nu se va mai acorda, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Astăzi (n.r. luni), a avut loc o întâlnire între patronat şi sindicate pe tema crizei economice care a afectat şi combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Domnul Augustine Kochuparampil ne-a informat că o parte dintre clienţi şi-au redus cererile şi utilizează stocurile, obligând compania să îşi reducă producţia. Însă unii dintre clienţi au revenit cu noi comenzi zilele acestea, aşadar situaţia se poate reglementa. Compania se aşteaptă să depăşească criza şi să îşi reia producţia la capacitate normală într-o perioadă cuprinsă între lunile februarie - martie 2009 sau în maximum şase luni de aici încolo", a declarat Gheorghe Tiber. Acesta a completat spunând că această criză afectează şi programul de investiţii de 223 milioane de dolari pentru anul 2008, dar că unitatea va continua cu prioritate investiţiile în securitatea şi sănătatea în muncă, dar şi în protecţia mediului.

Potrivit lui Tiber, combinatul nu va deschide nici schema de plecări voluntare în 2008, aşa cum era programat. În ce priveşte închiderea anumitor secţii din combinat, muncitorilor li s-a spus că activitatea unor secţii va fi redusă, urmând ca în această perioadă, în locurile respective să se efectueze diverse reparaţii ce trebuiau făcute oricum. Muncitorii de la secţiile respective vor fi transferaţi în alte secţii, acolo unde numărul angajaţilor era oricum mai mic şi era nevoie de forţă de muncă suplimentară.

Posted

ArcelorMittal Galati renunta pana anul viitor la autodisponibilizari si la retehnologizare

Administratia ArcelorMittal Galati a informat, luni, sindicatele de pe platforma, ca, pentru a reduce costurile, nu va mai deschide scheme de plecari voluntare pana la sfarsitul anului si va amana investitiile tehnologice pana in 2009, a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Potrivit lui Tiber, oficialii ArcelorMittal Galati i-au informat, luni, pe liderii sindicali, despre efectele crizei economice globale asupra unitatii de la Galati si despre masurile pe care administratia le are in vedere pentru limitarea acestora. "Domnul Kochuparampil (Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati, n.r.) ne-a spus ca clientii nostri si-au redus cererile de produse siderurgice si utilizeaza stocurile pe care le-au acumulat de-a lungul timpului, obligand combinatul sa isi reduca productia", a declarat, luni, Gheorghe Tiber.

Reamintim ca, saptamana trecuta, ArcelorMittal Galati a inceput procesul de oprire a instalatiilor din combinat, pe fondul scaderii comenzilor. Astfel, in Uzina de Otelarii Refractare au fost inchise Otelaria 3 si Turnarea Continua 3, productia fiind asigurata de Otelaria 1 si Turnarea Continua 1. In Uzina de Laminate Plate a fost oprit Laminorul de Semi-Fabricate; Laminorul de Benzi la Cald va functiona alternativ, o varianta fiind zece zile productie si cinci zile pauza; Laminorul de Benzi la Rece va functiona la 65-70% din capacitate, iar Laminoarele de Tabla Groasa 1 si 2 vor merge la capacitate normala. In Uzina Aglomerare Furnale (UAF) urmeaza a fi oprite Furnalul 5 pana in martie 2009 si Furnalul 2 pe termen nelimitat, ramanand in functiune Furnalele 3 si 4. Tot la UAF, se are in vedere reducerea activitatii celor doua Aglomerari, 1 si 2. Muncitorii ale caror instalatii sunt sau urmeaza a fi oprite asigura paza acestora, le repara ori sunt redistribuiti in alte sectii de pe platforma.

Pe baza informatiilor primite de la oficiali din administratia combinatului galatean, liderii sindicali au prognozat o scadere a productiei cu 50%. Patronatul le-a spus, luni, liderilor sindicali ca se asteapta la o revenire la nivelul normal de productie cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie 2009 si cel mai tarziu la finele lui aprilie 2009, a spus liderul sindical Gheorghe Tiber dupa intalnirea cu administratia. Pana atunci, angajatii nu vor mai incasa bonusul lunar pentru realizarea planului de productie, care varia intre 6% si 22%, in functie de sectii, a anuntat liderul Solidaritatea.

Tot pentru a-si reduce costurile, compania nu va mai deschide schema de plecari voluntare programata pentru sfarsitul acestui an. Potrivit lui Tiber, administratia intentiona sa renunte la 800-1.000 de salariati pana in decembrie, oferindu-le plati compensatorii de 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei, in functie de vechime, conform contractului colectiv de munca. "Cel putin pana la finele anului compania nu va mai face autodispoibilizari, pentru ca prefera sa-i tina pe oameni aici decat sa-i lase sa plece si sa fie nevoita sa le ofere sume de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Muncitorii care ar fi trebuit sa plece fie vor fi redistribuiti in alte sectii, fie vor fi trimiti in concediu", a afirmat presedintele sindicatului Solidaritatea.

Din aceleasi motive, compania va opri, temporar, investitiile in retehnologizare, continuandu-le doar pe cele in imbunatatirea conditiilor de lucru si in protectia mediului. "Domnul Kochuparampil ne-a spus ca aceasta criza afecteaza si programul de investitii de 223 de milioane de dolari pentru anul 2008, in sensul ca unitatea va continua cu prioritate investitiile in securitatea si sanatatea in munca, precum si in protectia mediului, dar va amana investitiile tehnologice pana la depasirea crizei, cel mai probabil pana anul viitor", a afirmat Gheorghe Tiber.

In 2007, combinatul siderurgic de la Galati a realizat o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid, iar proznoza pentru anul in curs era de 4,6 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de conducerea companiei in luna mai a acestui an.

Posted

Mă sună azi soţia: "...cică e scandal cu furnalul 5, că s-au făcut liste cu oamenii care trebuie să plece...". "De unde ştii tu toate astea?", o întreb. "Păi, am auzit vorbindu-se...". Calm, i-am explicat că o oprire a furnalulului 5 era de aşteptat, deoarece trebuiesc înlocuite o serie de echipamente, care se fac în uzian noastră. În plus, oprirea în scop de revizie nu e ceva anormal, s-a tot practicat de-a lungul timpului... oamenii sunt redistribuiţi către alte sectoare...

Nu prea m-a crezut, că l-a sunat şi pe cumnatu-meu... :) care bineînţeles că a confirmat.

Posted

Prefectul, interesat de soarta siderurgiştilor

Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Aurelian Panaitescu, a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii conducerii combinatului siderurgic gălăţean, pentru a analiza situaţia financiară, precum şi reducerea producţiei disponibilizările de personal vehiculate în ultima vreme, transmite corespondentul AMOS News. Discuţiile s-au axat pe actuala criză financiară mondială, care afectează într-un fel sau altul şi investiţiile din România. Conducerea ArcelorMittal Galaţi a dat asigurări că nu poate fi vorba de disponibilizări, ci de o reorganizare a activităţii. În acest context economic, au fost devansate lucrările de reparaţii capitale ori revizii, programate pe mai multe unităţi de producţie, printre acestea numărându-se Oţelăria nr. 3 sau Furnalul nr. 5. „Siderurgiştii nu au motive să fie îngrijoraţi pentru siguranţa locului de muncă. Conducerea ArcelorMittal spune că nu se poate vorbi de o criză propriu-zisă la combinatul de la Galaţi, şi în nici un caz nu sunt afectaţi salariaţii. Oricum, evoluţia economică pe plan mondial, cât şi influenţele ei în România sunt monitorizate în permanenţă, iar soarta siderurgiştilor gălăţeni una din principalele mele preocupări”, a subliniat prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Aurelian Panaitescu.

Posted

Toate fabricile ArcelorMittal din România îşi restrâng producţia

* După Galaţi şi Hunedoara, şi uzina de la Iaşi îşi va restrânge producţia din cauza crizei mondiale.

Jumătate din cei 650 de angajaţi ai firmei ieşene ArcelorMittal Tubular Products (fosta Tepro Iaşi) vor fi trimişi acasă, prin rotaţie, începând cu această săptămână, din cauza lipsei de comenzi existente la nivel mondial, transmite corespondentul MEDIAFAX. Ei vor primi 75% din salariu. "Am discutat zilele trecute cu reprezentanţii conducerii, care ne-au transmis că va fi redusă producţia în mai toate secţiile fabricii din cauza lipsei de comenzi la nivel mondial. În consecinţă, aproximativ 40-50% dintre salariaţi vor fi trimişi acasă, prin rotaţie. Nu mai sunt comenzi. Piaţa internă a reacţionat bine, însă în Europa lucrurile s-au schimbat, în sensul că nu se mai cumpără oţel atât de mult ca înainte", a declarat, marţi, Constantin Rotaru, preşedintele Sindicatului "Virgil Săhleanu" din cadrul unităţii. Potrivit liderului sindical, situaţia ar putea dura până la sfârşitul acestui an, dat fiind că 70% din producţia fabricii este destinată exportului şi că majoritatea contractelor sunt încheiate cu parteneri din Europa.

Unitatea de la Iaşi este cea de-a treia unitate deţinută de ArcelorMittal în România care se confruntă cu probleme legate de restrângere a producţiei cauzată de scăderea comenzilor, generată la rândul ei de criza mondială. ArcelorMittal Hunedoara a anunţat o reducere a producţiei începând cu 1 noiembrie, iar cea mai mare unitate a grupului din România, ArcelorMittal Galaţi (fosta Sidex), a anunţat, la rândul ei, închiderea temporară a mai multor secţii, pentru a evita producţia pe stoc. Producţia ar putea fi reluată la capacitate maximă primăvara viitoare. ArcelorMittal este cel mai mare producător de oţel din lume şi deţine în România trei unităţi, la Galaţi, Hunedoara şi Iaşi.

http://www.cotidianul.ro/toate_fabricil ... 61804.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.