Jump to content

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate


Recommended Posts

Posted

Conform datelor furnizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Galati, in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate, in perioada cuprinsa intre 01.07.2007 – 30.06.2008 s-au prezentat la medicul de familie in vederea evaluarii starii de sanatate un numar de 282.250 locuitori ai judetului Galati. In cadrul evaluarii au fost recomandate un numar total de 242.724 investigatii paraclinice persoanelor evaluate. Doar 89,90 % dintre persoanele care s-au prezentat la medic aveau calitatea de asigurat in sistemul social de asigurari de sanatate, restul nu aveau aceasta calitate.

In urma evaluarii starii de sanatate a populatiei judetului Galati in perioada 1 iulie 2007- 30 iunie 2008, un numar de 89042 persoane evaluate au fost depistate cu risc de a dezvolta o boala cronica (31,55%), cele mai frecvente riscuri de imbolnavire identificate fiind reprezentate de diabet zaharat (27,36% din persoanele evaluate), boli cardiovasculare (7,02%), si cancer – de san, uterin, si colo-rectal –(3,49%).

Autoritatea de Sanatate Publica Galati reaminteste locuitorilor judetului nostru ca serviciile furnizate in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei in Asistenta Medicala Primara sunt gratuite pentru beneficiari si recomanda persoanelor care nu si-au evaluat starea de sanatate sa se adreseze medicilor de familie in acest scop.

Evaluarea sanatatii in cadrul Programului National incearca sa determine cetatenii Romaniei sa mearga la medic pentru a fi sanatosi, succesul programului va depinde de adresabilitatea populatiei la serviciile gratuite oferite.

  • 2 months later...
Posted

38.000 de gălăţeni speriaţi degeaba

* Diabet, afecţiuni cardiace, cancer şi osteoporoză - acestea sunt bolile pe care exista riscul să le aibă 13,47% dintre cei peste 300.000 de gălăţeni investigaţi până în noiembrie în cadrul Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate. După ce diagnosticul iniţial a fost verificat de medicul specialist a reieşit că doar 0,6% dintre ei erau într-adevăr bolnavi, la ceilalţi suspiciunea fiind infirmată.

Descoperirea din timp a bolilor de care suferă românii, principalul scop al existenţei Programului Naţional de Evaluare Stării de Sănătate, putea să îmbolnăvească de inimă câteva zeci de mii de gălăţeni care au fost, unii luni, alţii numai câteva săptămâni, suspecţi a avea cancer, diabet sau boli de inimă. Potrivit datelor furnizate de către directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, Olimpia Buzia, până la începutul lunii noiembrie 2008 de Programul Naţional de Evaluare Stării de Sănătate au beneficiat peste 300.000 de gălăţeni. Din aceştia 13,47% au fost avertizaţi după investigaţiile din cadrul programului că prezintă risc la a suferi fie de diverse boli de natură cardiacă ori vasculară, fie de diabet sau de diverse tipuri de cancere mai ales de neoplasm de col uterin sau cancer colorectal. După ce au trecut pe la medicul specialist s-a dovedit că dintre cei 13,47% posibili bolnavi doar 0,6%, câteva mii de oameni, sufereau cu adevărat de afecţiunea de care li s-a spus că prezintă risc. Astfel că aceste câteva mii de gălăţeni investigaţiile iniţiale s-au dovedit a fi reale şi după vizitarea medicului specialist care comfirmase rezultatele obţinute. Aceste persoane au fost descoperite a suferi de afecţiuni severe dar într-un stadiu incipient când şansele de vindecare sunt mai mari. Pentru cei cărora după analizele iniţiale li s-a spus că prezintă riscul de a suferi de boli grave, cam 38.000 de oameni, mai ales pentru aceia la care exista suspiciunea de cancer, vestea că nu sunt bolnavi a venit ca o uşurare, dar spaima prin care au trecut unii a fost greu de uitat.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

  • 2 weeks later...
Posted

Mai puţin de jumătate dintre gălăţeni şi-au făcut analizele gratuite

Conform datelor furnizate de de Casa Judeţeană de Sănătate, mai puţin de jumătate dintre gălăţeni s-au prezentat la medic cu taloanele primate de la Ministerul Sănătăţii pentru a-şi face analizele gratuite, transmite corespondentul AMOS News. “Din cei 697.152 de gălăţeni pe care îi avem în baza noastră de date s-au prezentat pentru analize doar 307.275. Din care, persoane asigurate sunt 275.427, iar neasigurate 32.298”, ne-a declarat Olimpia Buzia, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi. Potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), 85.407 persoane prezintă risc de diabet, 20.378 de persoane au fost diagnosticate cu boli cardiovasculare, 3.859 cu risc de cancer uterin, şi 1.982 de persoane cu cancer la sân.

  • 3 weeks later...
Posted

Programul "analize pentru toţi" mai merge până în februarie

* Deşi posibilitatea de a beneficia de consultaţie şi analize gratuite, în cadrul Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate, expira anul trecut, programul a fost prelungit până în februarie.

Practic, această prelungire a programului nu va fi la îndemâna tuturor restanţierilor, ci doar a acelora care deja au intrat în posesia faimoaselor taloane care permit accesul în program. Puţin peste 60% dintre gălăţeni şi-au făcut analizele gratuite din cadrul Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate, început în iulie 2007. În ultimele trei luni ale anului trecut adresabilitatea gălăţenilor la acest program nu depăşea 6.000. Principala cauză a lipsei de adresabilitate o constituie faptul că faimoasele taloane nu au ajuns la mulţi dintre destinatari care fie că nu mai au aceleaşi domicilii, fie stau cu chirie, fie au plecat în străinătate la muncă. Ultimul efort de găsire a tuturor beneficiarilor prin intermediul primăriilor se pare că a cam eşuat. Oricum, pentru aceia care avut talonul dar nu şi-au făcut analizele mai e timp.

"Noi vom aştepta de la medicii de familie raportarea situaţiei consultaţiilor şi investigaţiilor din acest program până în luna martie. Asta înseamnă că medicii de familie şi laboratoarele din program mai pot face investigaţii în baza taloanelor inclusiv până în ultima zi a lunii fenruarie", a declarat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Olimpia Buzia. Urmează ca, în scurt timp, casele judeţene de asigurări de sănătate să preia de la primării taloanele rămase ce permit accesul la Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate. În acel moment se va şti exact câte taloane au ajuns la gălăţeni şi câte nu. Apoi, şi pe baza informaţiilor venite din partea cabinetelor medicale şi a laboratoarelor implicate în acest program, se va putea calcul şi reala adresabilitate la program.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.