Jump to content

Spitalele rămân fără asistente medicale


Recommended Posts

Posted

Exodul halatelor albe. Spitalele raman fara asistente medicale

Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania este ingrijorat de numarul mare de cadre medicale calificate care prefera sa munceasca in strainatate. In multe judete, situatia din spitale a ajuns sa fie una critica. Cele mai afectate sunt judetele Galati, Iasi, Neamt, Bacau. Peste 20% din personalul medical a ales strainatatea pentru salarii de patru ori mai mari decat in tara. Potrivit registrelor Ordinului Asistentilor Medicali si a Moaselor din Romania, la nivelul tarii, din categoria asistentilor medicali inregistrati, au plecat peste 2.000 de persoane. “Din acest punct de vedere, cea mai grava situatie se regaseste in unitatile medicale din judetele Galati, Iasi, Neamt si Bacau. Nu avem o evidenta foarte exacta, deoarece foarte multe persoane au parasit sistemul, altele au fost recrutate de firmele interesate inca de pe bancile scolilor, iar altii au plecat sa presteze cu totul alte munci”, ne-a declarat Izabela Agraviloaie, sef compartiment publicatii din cadrul OAMMR.

Personalul medical galatean prefera tarile din UE

Peste 15 % din asistentii medicali galateni deja au plecat in strainatate, majoritatea pe cont propriu, ceea ce face ca Galatiul sa intre in categoria judetelor in care deficienta de personal mediu sanitar a devenit evidenta. „Am depus actele acum si voi pleca in Anglia, la o clinica londoneza. Nu pot sa compar ceea ce ma asteapta acolo cu ceea ce las in urma. La bani, clar, este un mare avantaj, dar, din ceea ce am auzit de la alti colegi care deja lucreaza afara, unii chiar in Anglia, si conditiile sunt altele. Voi fi departe de ai mei, dar este o sansa la care nu pot renunta acum”, spunea Livia Iutea, asistent medical. Cei care au plecat au ca specializare pe diplome medicina generala sau atestat de moase. Asta, deoarece in Uniunea Europeana doar aceste specialitati sunt recunoscute. Asistentii care au terminat scoli de unde au iesit cu diplome de igienisti, asistenti, farmacisti sau laboranti nu au nici o sansa. Din personalul medical, cei mai multi plecati sunt de la camerele de garda ale spitalelor sau de la sectii de terapie intensiva. “Din judetul Galati, au plecat legal, cu certificate de conformitate obtinute de la Ministerul Sanatatii, 145 de asistenti medicali generalisti. Alti 420 de asistenti medicali au solicitat la OAMMR Galati si au obtinut autorizatie de libera practica. OAMMR Galati certifica absenta culpei profesionale, a acuzatiilor de malpraxis, in exercitarea profesiei de asistent medical pe teritoriul judetului. Evident ca aceste plecari ale cadrelor specializate trebuie sa ne alarmeze pe toti deoarece este vorba de persoane cu experienta, de care avem nevoie. Sper sa nu ajungem ca alti colegii din judetele vestice sau nordice, care au o lipsa atât de acuta de personal, ca nici concedii nu pot sa isi ia in mod obisnuit si de unde primim solicitari sa le trimitem absolventi ai scolilor noastre sanitare”, a declarat presedin-tele OAMMR Galati, Daniela Artimof. Italia si Spania sunt deocamdata destinatiile preferate in acest an.

Iasiul, in pericol sa ramåna fara personal medical

Numarul asistentilor medicali ieseni care au plecat la munca in strainatate a depasit de mai bine de doua luni cifra de 1.200. Conform statisticilor Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din România (OAMMR) - Filiala Iasi, acum circa trei luni a fost eliberata “adeverinta de malpraxis” cu numarul 1.000. Posesorul acesteia a fost asistent medical generalist, lucra in Iasi la un cabinet de medicina de familie si acum lucreaza in Belgia. “Majoritatea asistentilor care solicita aceasta adeverinta, necesara pentru a munci in strainatate, este formata din asistenti generalisti. Cele mai solicitate tari sunt Italia, Spania, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Statele Unite ale Americii sau tarile arabe. Este vorba de asistenti cu experienta si inalta calificare, cei plecati nu mai revin”, a declarat Liliana Iordache, presedintele OAMMR. Si medicii ieseni pleaca pe capete din România. “Sunt probleme la Iasi, am ajuns sa avem deficit de medici la Anestezie, Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta, si in toata tara, numai in câteva luni, 4.000 de medici au solicitat documentele pentru plecare, iar din zona Iasi au plecat peste 500”, a precizat presedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Vasile Astarastoaie.

Asistentele din Neamt fug departe pentru 1.500 de euro

De la inceputul acestui an, 23 de cadre medicale din spitalele nemtene, precum si din cadrul serviciului de ambulanta au ales sa-si paraseasca posturile, fie pentru a pleca in strainatate, fie pentru a lucra pe cont propriu, infiintându-si cabinete particulare. Cel mai mare neajuns pricinuit de acest exod s-a inregistrat in cazul medicilor anestezisti. Spitalul judetean a mai ramas doar cu doi anestezisti, spitalul din Roman cu unul, iar cele din Târgu Neamt si Bicaz nu mai au, practic, nici un anestezist. Cu aceeasi criza se confrunta si Serviciul Judetean de Ambulanta.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... icale.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.