Jump to content

Justiţiarul din Rediu


dcp100168

Recommended Posts

Satul ca un câmp de luptă

Justiţiarul din Rediu

* Agentul şef Nicu Fusaru, şeful de post de la Rediu, este îndelung contestat de o parte dintre locuitorii comunei * Motivul? Poliţistul "dă amenzi după ureche şi bate suspecţii" * Anul acesta, şeful de post a amendat de 1,3 miliarde de lei vechi, iar printre sancţionaţi se numără primarul şi preotul * Agentul şef Fusaru spune că doar a aplicat legea * IPJ apreciază activitatea poliţistului

La Rediu e sămânţă de scandal. O parte dintre locuitorii comunei, cărora li s-a alăturat şi primarul Gheorghi Buruiană, îl contestă pe şeful de post Nicu Fusaru, pe care îl acuză că e prea dur în aplicarea legii. Oamenii spun că poliţistul a instaurat în sat un regim de teroare şi că nu se sfieşte să bată suspecţii. De cealaltă parte, agentul şef Fusaru spune că doar a aplicat legea, în vreme ce şefii lui de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi îi apreciază activitatea.

Un munte de amenzi

Să începem cu cifrele. De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii de la Rediu au dat un munte de amenzi, în cuantum de 135.000 de lei noi (1,35 miliarde de lei vechi). Pe luna august bunăoară, la Suhurlui s-au dat 58 de amenzi, din care 32 pentru abateri la regulile de circulaţie (mai ales traversarea neregulamentară a drumului comunal). Valoarea totală - 17.550 lei noi. Dacă socotim că Rediu are 2.300 de locuitori, iar "cantitatea" anuală de amenzi este de circa 1.100, rezultă că avem de-a face cu un adevărat record: o amendă la doi locuitori. Mai multe amenzi decât locuinţe, că la capitolul acesta avem o casă la patru săteni!

Partea proastă este că din noianul de amenzi s-a încasat te miri ce şi mai nimic, respectiv 11.000 lei noi. Adică vreo 8 la sută. Primarul Gheorghi Buruiană (primăria trebuie să încaseze amenzile date de poliţişti) spune că e o situaţie ridicolă. "Nu avem cum încasa sumele pentru că 90 la sută dintre cei amendaţi nu au nicio sursă de venit. Cam o treime nu posedă nici bunuri. Practic se consumă degeaba bani şi timp pentru că nu vom vedea aceşti bani nici la Sfântu' Aşteaptă", declară primarul.

Poliţistul nu vede lucrurile în neregulă: "Încălcarea legii se sancţionează, iar eu şi colegul meu doar ne-am făcut datoria. Încasarea amenzilor nu este treaba noastră, ci a altor instituţii".

"M-a bătut până m-am scăpat pe mine!"

Picătura care a umplut paharul disputei dintre săteni şi poliţist a fost un incident în care a fost implicat un cioban pe nume Irimia Angheluţă. Ciobanul susţine că în urmă cu câtva timp a fost bătut cu sălbăticie de agentul şef Fusaru. "M-a bătut cu pumnii şi picioarele până m-am scăpat pe mine. M-a oprit pe stradă, m-a trântit jos şi mi-a pus piciorul pe gât. Apoi, la post, m-a bătut până n-am mai ştiut de mine. Şi celălalt poliţist, Marinescu se numeşte, m-a lovit, că n-am vrut să semnez o declaraţie în care să recunosc. Ce să recunosc? Că n-am făcut nimic! Am mâna dreaptă distrusă de la bătaie", povesteşte ciobanul, arătându-ne mâna care-i atârnă inertă.

În replică, şeful de post spune că nici vorbă să-l fi lovit pe Irimia Angheluţă. "E o minciună. L-am invitat la post şi i-am adus la cunoştinţă că este învinuit că a furat brânză de la o altă stână. Angheluţă este recidivist. A fost eliberat din penitenciar acum câţiva ani, după ce a ispăşit o pedeapsă pentru crimă. Însă, chiar dacă a dat semne de agresivitate, nu l-am lovit. Avea probleme la mână încă înainte de a fi ajuns la Poliţie. Mie mi-a spus că a căzut din căruţă", declară poliţistul.

Valuri-valuri de reclamaţii...

Vestea că am ajuns în sat pentru a discuta cu oamenii nemulţumiţi de şeful de post s-a răspândit ca fulgerul în Rediu. Iar reclamanţii au început să curgă valuri-valuri. E, poate nu chiar valuri-valuri, dar lumea s-a adunat ca la urs. Iată cele mai importante dintre plângeri şi replica ulterioară a poliţistului.

Verginica Mâncilă (din satul Plevna): "Am patru copii şi bărbatul la puşcărie. Trăim ca vai de noi din alocaţie şi ajutorul social. Astă- vară, dom' şef m-a amendat de două ori. Prima dată mi-a dat 10 milioane că o vecină m-a reclamat că am lăsat câinele slobod şi i-a mâncat puii. Nu-i adevărat! După aceea, mi-a dat cinci milioane că o altă vecină a zis că i s-a furat un mobil şi că de vină sunt copiii mei. Nici asta nu-i adevărat! Amenzile n-am cum să le plătesc, că nu am nici ce mânca".

Explicaţia şefului de post: "Persoana în cauză a încălcat legea. Lăsarea nesupravegheată a animalelor se sancţionează, ceea ce s-a şi întâmplat. La fel, pentru fapta minorilor de a distruge un bun al vecinilor, am aplicat amendă părintelui. Nu consider că am greşit în vreun fel, iar constatarea dacă are sau nu are cu ce plăti nu intră în atribuţiile mele".

Costache Iftode: "Mă hărţuieşte de şapte ani încoace. Este o ură personală ce face dumnealui. De câte ori ies cu maşina pe drum, mă opreşte să-mi ceară actele la control. Ce, nu mă cunoaşte şi nu ştie că am carnet? M-a amendat de o grămadă de ori, pentru diverse motive. Ultima dată pentru că am refuzat să-i mai dau permisul, pentru că i-l arătasem şi cu o zi înainte".

Explicaţia şefului de post: "Costache Iftode este o persoană cu probleme. Practică fără autorizaţie profesia de mecanic auto şi conduce tot felul de maşini. Normal că îl opresc şi verific actele. În chiar primul an când am fost transferat aici l-am prins conducând fără carnet, fapt pentru care i s-a întocmit dosar penal şi a fost condamnat la şase luni de închisoare. A fugit în Italia până când condamnarea s-a prescris. Ulterior, l-am mai prins o dată conducând fără permis, de data asta maşina unui poliţist din Pechea (N.R: !?), dar a scăpat. Nu comentez de ce şi cum. Iftode are şi dosar penal la Parchet, pentru că într-o altă zi m-a înjurat, m-a ameninţat şi a încercat să mă lovească cu maşina".

Sorin Ionel Dănăilă: "Pe mine m-a amendat după ce m-a trimis să văd dacă nu cumva se ascund în şcoală nişte golani din Cuca. Când m-am întors de unde m-a trimis, mi-a dat amendă că cică am făcut scandal".

Explicaţia poliţistului: "Fals. L-am amendat la câteva zile distanţă, pentru că traversa DJ 255 printr-un loc nepermis".

V.Dănăilă: "Mie mi-a dat amendă că mergeam pe şosea. Cică să merg pe trotuar, dar pe acolo nu erau trotuare. Io pe unde să merg? Prin şanţ?"

Explicaţia poliţistului: "Nu avea ce căuta pe carosabil".

Un alt incident este legat de Enuţa Stoica. Potrivit spuselor lui Costache Iftode, femeia (are 28 de ani şi este văduvă) a fost hărţuită sexual de poliţist şi apoi amendată deoarece a refuzat să ofere "favorurile" cerute. Femeia nu a putut fi contactată pentru a-şi spune punctul de vedere, însă şeful de post neagă un astfel de incident. "Am amendat-o pentru o abatere de la regulile de circulaţie. Iftode ar trebui să ştie asta, pentru că este mecanicul maşinii ei", spune poliţistul.

Popa, cârciumarul şi primarul...

De carnetul de amenzi al poliţistului n-au scăpat nici "feţele luminate" ale satului: popa, cârciumarul şi primarul.

Preotul Constantin Popa s-a ales cu o amendă "grasă" (20 de milioane de lei vechi) deoarece nu a montat gratii la ferestrele bisericii. "I-am pus în vedere că legea cere ca la instituţiile cu risc de furturi să se monteze echipamente de protecţie. I-am dat termen pentru a intra în legalitate şi, pentru că nu s-a conformat, l-am amendat", recunoaşte fără complexe agentul şef Fusaru. Suntem curioşi câte dintre bisericile din judeţ nu au gratii (oare de ce ar trebui să baricadăm casa Domnului?) şi la câte dintre ele s-a recurs la soluţia extremă a amenzii...

Patronul Andrei Frangulea a intrat şi el în colimator, după ce a primit amendă pentru că expunea în raft coniac expirat. "Legea îmi permite să sancţionez astfel de încălcări", spune poliţistul devenit ad-hoc şi agent al protecţiei consumatorului. De remarcat că atât patronul, cât şi preotul au contestat amenda în justiţie.

Şi primarul Gheorghi Buruiană are probleme cu şeful de post. "Într-o seară, am fost oprit în mod abuziv la intrarea în Suhurlui şi am fost legitimat. De parcă nu ştia că sunt primarul, mai ales că eram şi prieteni. Nu purta şapcă, era deschis la veston, nu avea baston reflectorizant. Apoi a început să cotrobăie prin portbagaj, moment în care m-am enervat şi am plecat. Ulterior am aflat că mi s-a suspendat permisul de conducere şi că am fost amendat. Procedează în mod abuziv, motiv pentru care am făcut plângere la şefii lui de la Galaţi".

Poliţistul replică: "Eram în cursul unei activităţi de supraveghere a circulaţiei împreună cu colegul meu Marinescu, de la Suhurlui. Acesta a oprit o maşină, condusă de fiul primarului, a verificat documentele şi apoi a cerut să vadă trusa medicală şi triunghiul reflectorizant. În acel moment, din spate a venit o maşină din care a coborât primarul. Acesta a închis nervos portbagajul maşinii verificate şi ambele autoturisme au plecat de la locul controlului de rutină fără a avea permisiunea colegului meu. Am pornit în urmărire, dar între timp ei au coborât din maşini, le-au încuiat şi au intrat într-o curte. Am luat măsurile legale împotriva celor implicaţi în incident, nimic mai mult".

Pentru că nu ne-am propus să scriem un roman-fluviu despre războiul de la Rediu, ne oprim aici. Nu înainte de a constata că lucrurile sunt destul de complicate.

Fără îndoială, nu poate nimeni să spună că agentul şef Fusaru încalcă legea (apropo, poliţistul este jurist, masterand în drept penal şi a primit de la Preşedintele României medalia "Bărbăţie şi Credinţă"). Dovadă că în sat nu sunt probleme majore cu legea: nu se fură animale, nu sunt acte de violenţă, nu sunt spargeri etc.

Pe de altă parte însă, a da amenzi cu nemiluita unor oameni care nu au cu ce să plătească ni se pare o atitudine de tip "Şerif de Vestul sălbatic". Caracterul educativ (aşa zice legea, nu?) al sancţiunii se duce naibii, iar singurul efect e, din păcate, că se face planul la procese-verbale.

Una peste alta, "taberele" sunt departe de a ajunge la un compromis. În vreme ce poliţistul ne-a dat asigurări cu nu va ierta pe nimeni, în nicio împrejurare, primarul (devenit liderul protestatarilor) spune că va iniţia o hotărâre de Consiliu local pentru a cere IPJ mutarea poliţistului în altă parte.

Corect, deci incomod

"Agentul-şef Nicu Fusaru este şef de post în comuna Rediu de şapte ani, iar la adresa dumnealui nu s-au formulat niciodată plângeri. Este unul dintre cei mai competenţi poliţişti gălăţeni şi un om care se distinge prin corectitudine. Probabil această corectitudine este elementul care a deranjat anumite persoane din comunitate", declară Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27433

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.