Jump to content

La un pas de a rămâne fără picior


dcp100168

Recommended Posts

Accident grav la Bazinul Nou

La un pas de a rămâne fără picior

* Accident grav la MetalTrade Internaţional SRL. Totul s-a produs în incinta halei de prelucrări metalice din cadrul firmei amintite. În urma accidentului, victima s-a ales cu piciorul secţionat. Transportat de urgenţă la spital, acesta a avut nevoie de trei ore de operaţie pentru a nu i se amputa piciorul.

Grav accident de muncă petrecut la Bazinul Nou. Un bărbat în vârstă de 44 ani, din Galaţi, a suferit un accident de muncă în timp ce se afla în hala de prelucrări mecanice a firmei SC MetalTrade Internaţional SRL, aflată în incinta Şantierului Naval Damen din Galaţi. Din primele cercetări, a rezultat faptul că victima împreună cu nişte colegi lucrau la momentul accidentului în hala de prelucrări mecanice din cadrul societăţii. Colegii săi cântăreau nişte fâşii de tablă, moment în care, una dintre acestea s-a desprins şi i-a secţionat bărbatului piciorul drept. Acesta a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi. Medicii au stabilit că bărbatul suferise leziuni la nivelul tibiei, peroneului, precum şi la axul vascular şi că va avea nevoie de operaţie. Intervenţia chirugicală a fost efectuată de o echipă mixtă de medici ortopezi şi chirurgi vasculari care au reuşit în cele din urmă să evite amputarea piciorului. Pacientul a suferit o inserţie pentru repunerea fragmentelor osoase şi reimplantarea muşchilor. Operaţia pentru refacerea piciorului drept al muncitorului a durat trei ore. „La Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ a fost adus un bărbat de 44 ani, care a fost victima unui accident de muncă. În timp ce se afla la serviciu, o fâşie de tablă a căzut, zdrobindu-i efectiv, piciorul drept. A fost băgat de urgenţă în operaţie. La intervenţia chirurgicală au participat o echipă mixtă de medici chirurgi vasculari şi ortopezi care i-au salvat piciorul. Operaţia a durat aproximativ trei ore, iar pacientul a suferit o inserţie pentru repunerea fragmentelor osoase şi reimplantarea muşchilor. De precizat este faptul că o astfel de intervenţie este în primieră în spitalul nostru“, a declarat doctorul Dumitru Işfan, directorul medical al Spitalului „Sfântul Apostol Andrei“. Din spusele medicilor victima va mai avea nevoie de intervenţii pentru a se reface complet.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

Reuşită medicală de excepţie

I-au "pus la loc" piciorul tăiat

Un bărbat în vârstă de 44 de ani a trăit, luni dimineaţă, cea mai cumplită experienţă a vieţii sale. O foaie de tablă aproape că i‑a secţionat gamba dreaptă. A urlat de durere şi apoi a leşinat într‑o baltă de sânge. În scurt timp, a sosit la faţa locului echipajul SMURD, care a reuşit să stăvilească teribila hemoragie şi să stabilizeze accidentatul aflat în stare de şoc. Lupta cu moartea a continuat şi la UPU. Starea lui Dumitru Lungu trebuia să rămână stabilă deoarece în sala de operaţie îl aşteptau deja pregătiţi să intervină chirurgical cinci medici. Singurele legături dintre gamba secţionată şi restul piciorului erau doar câţiva nervi, un rest de muşchi şi unul de piele. În mod normal, în astfel de cazuri, conform protocoalelor medicale, soluţia este amputaţia. După ce au examinat piciorul, în ciuda situaţiei critice, membrii echipei medicale multidisciplinare au decis să încerce imposibilul. La hotărârea lor au contat, nu numai considerentele de ordin medical, ci şi de faptul că, pentru un bărbat la vârsta deplinei maturităţi, tată a doi copii, pierderea unui picior înseamnă de fapt un alt destin pentru o întreagă familie.

Cinci pentru o reconstrucţie

Accidentul s‑a produs la ora 8.20, iar o oră mai târziu, începea o intervenţie chirurgicală de excepţie, efectuată în premieră la Galaţi.

Primul a "intrat în plagă" medicul ortoped, dr. Sorin Ungurianu, care a refăcut axul osos. Mai pe înţelesul tuturor, a unit cele două capete ale osului zdrobit pe care le‑a fixat cu un dispozitiv special montat pe exteriorul piciorului "întregit". A venit apoi rândul celor doi chirurgi vasculari, dr. Iulian Mocanu, şeful secţiei Chirurgie vasculară şi dr. Mihaela Munteanu, care, cu migala specifică domeniului lor medical, au refăcut continuitatea vaselor de sânge. Cu o precizie pe care numai răbdarea şi îndemânarea ieşite din comun o fac posibilă, au suturat (cusut) toate vasele de sânge secţionate. Apoi medicul ortoped a refăcut porţiunile musculare traumatizate şi a reaşezat fasciculele de muşchi în poziţie anatomică. Finalmente, dr. Constantin Popa, medic primar Chirurgie plastică şi reconstructivă a "reparat" pielea tăiată de marginea foii de tablă şi sfâşiată de fragmentele osoase. În tot acest timp, dna dr. Coca Moraru, medicul anestezist, a vegheat ca parametrii vitali ai pacientului să se menţină cât mai aproape de limitele normale. După cum ne‑a precizat dr. Dumitru Isfan, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă: "Spre norocul accidentatului, nu i‑au fost secţionaţi şi nervii. Aceştia au suferit o elongaţie (întindere n.n.), dar sperăm ca funcţionalitatea lor să nu fi fost afectată în mod esenţial".

Minunea din sala de operaţii

După operaţie, deşi epuizaţi de intervenţia chirurgicală extrem de complexă şi solicitantă, cei cinci medici au aşteptat cu sufletul la gură primele rezultate. Munca şi aşteptarea le‑au fost răsplătite de un prim semn pozitiv: laba piciorului pacientului s‑a încălzit. Din nou irigate cu sânge, ţesuturile au început să‑şi revină. Emoţiile însă continuă. În zilele următoare, se aşteaptă cu mari speranţe reluarea funcţiei tactile şi motorii. Piciorul trebuie să simtă şi să poată fi mişcat. De asemenea, este foarte important să se prevină apariţia unei infecţii. Continuarea "reparaţiilor" le revine medicilor din secţia Chirurgie plastică şi reconstructivă sub supravegherea cărora va rămâne pacientul după transferarea sa din Reanimare.

Ajutat de medicaţia cu care‑i este diminuată durerea, Dumitru a reuşit să lege câteva vorbe. Este optimist şi încrezător că nu va rămâne infirm şi le mulţumeşte medicilor care "i‑au pus piciorul tăiat la loc". Acelor medici, care, deşi nu pot visa la intervenţii chirurgicale realizate robotizat, au avut îndrăzneala şi competenţa să încerce o minune.

După cum ne‑a informat dl Ionel Petrea, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, accidentul s‑a produs în Port Bazinul‑Nou. Dumitru este salariatul firmei Metal Trade International. Luni, participa la cântărirea unui pachet cu foi de tablă. Una dintre acestea a alunecat de pe cântar pe piciorul muncitorului în momentul în care motostivuitorul s‑a îndepărtat.

Începuse o nouă zi de muncă dintr‑o nouă săptămână, dar a ajuns pe masa de operaţie, unde o echipă de oameni minunaţi s‑a încăpăţânat să‑i ofere şansa unui alt început...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27488

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.