Jump to content

Recommended Posts

Posted

O lume nebună. O lume în care nimeni nu mai contează, nimeni nu mai are valori, nimeni nu mai are înţelegere, nimeni nu mai ştie ce înseamnă bunul simţ. Măria Sa Banul este atotstăpânitor, este monarh absolut. Despot nemilos. Te naşti, faci bani, crăpi. Te naşti, nu faci nici pe dracu’, crăpi. Diferenţa stă între cele două capete, o face Măria Sa.

Aşa credeam până azi. De ce până azi? Ce s-a întamplat azi? Nimic. Sau, aproape nimic. Sau totul. Depinde câtă minte ţi-ai luat cu tine la plecarea de-acasă. Depinde cât de mult sau cât de puţin din ceea ce auzi, vezi sau ţi se întâmplă, laşi să pătrundă înăuntru, în tine, dincolo de carapacea destinată tuturor celor din jur.

Azi am ascultat o poveste. Simplă. O poveste de demult, când doi ochi, abia scăpaţi din adolescenţă, se făceau mari şi rotunzi privind într-o vitrină de pe marele bulevard. Şi nu priveau la nici un fel de nestemate sau giuvaericale. Acolo, în lumina chioară a unei vitrine comuniste, trona ţanţos un... tort Krantz! Atât. Nimic mai mult. “Un banal tort Krantz...?” – o să spuneţi. “Pentru atâta lucru se minunau el şi ea...?” O să zâmbiţi, dar e adevărat. Da, pentru atât. Şi ştiţi de ce? Pentru că asta era tot ce puteau face el şi ea, atunci. Să privească şi să şi-l dorească. Erau tineri, erau frumoşi, se iubeau. Dar el nu putea, atunci, să-i ofere nici măcar o felie din faimosul tort care trona cu nesimţire şi indiferenţă în vitrină. Şi în clipa aceea, i-a promis un singur lucru: “Într-o zi o să am câţi bani vreau eu şi o să-ţi cumpăr cel mai mare tort Krantz!”

Azi, ochii care se minunau la vederea unei banale prăjituri, se uită cu blândeţe şi mândrie la copii şi nepoţi. El i-a pus la picioare întreaga lume. Ei îi place la fel de mult tortul cu pricina, dar azi trebuie să se gândească de două ori, înainte de a gusta o bucăţică. Vârsta, greutatea... Dar în ochii lor, atunci când se privesc, arde aceeaşi flacără, chiar dacă mai domoală, ca atunci, demult, pe bulevard, în faţa unei vitrine. Şi pentru că povestea continuă şi azi, unul din fiii lor le-a oferit la propria-i aniversare, printre multe alte bunătăţuri, evident, o felie de tort Krantz!

Şi-atunci...? Cum să nu mai speri că în lumea asta poate să mai existe normalitate? Când vezi că poveştile ca-n filme se întâmplă, culmea, chiar lângă tine? E de-ajuns să-i priveşti pe cei doi. Pentru că există, sunt foarte vii şi se bucură. De viaţă, de fiecare zi, de tot ce au făcut împreună. Se bucură unul de celălalt.

La urma urmei, ce naiba de farmec mai poate avea şi afurisita asta de viaţă, dacă nu eşti în stare să faci din ea măcar o felie de tort Krantz...? Iar dacă eşti în stare să faci asta, atunci poţi să-i spui când vrei Măriei Sale Despotul, să se ducă-nvârtindu-se!!!

Trebuie doar să-ţi iei mintea cu tine când pleci de-acasă şi să-ţi laşi sufletul să înţeleagă. Atât şi nimic mai mult.

autor: Viorel COSTEA

sursa: www.verdecrud.ro

• 1 month later...
Posted

In noul numar al publicatiei online http://www.verdecrud.ro , Liviu Mihaiu pune o intrebare pe cat de realista pe atat de tragica si comica. Un amestec ce reflecta amaraciunea natiunii si a mediului, a tulburatilor si a luminatilor. Oricat de falsi am fi, mai bine suna "eco" in comparatie cu "emo". Ipocriti sau nu, imaginea e mai usor de spalat si afisat, numidu-ne ,,eco". Ce si cate frustrari sa ai din moment ce aderi la ,,emo"? Reflectam cu zambeul pe buze din categoria in care ne-am "autointitulat", cum ar spune personajul.

"...ecologia este o consecinţă a unui val “trendy” şi “cool”... Dar cum e mai bine? Să fii “ecocool” plantând copaci şi protestând sau să fii “emofricky”cu o seringă-n buzunar?! Sau poate un ultraş care dă cu lanţu-n popor excitat de ţigănia aneantizată din fotbal?!? Cum e mai “hot/cool”?" .........

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

"În ultima perioadă, tot mai mulţi Neica Nimeni, încep să emită pretenţii şi să emane legi “puturoase” care au izul de a înlocui Cele 10 Porunci. Aceşti indivizi, rataţi profesional, au ajuns în parlamente şi guverne ca “reprezentanţi ai poporului” şi au început să inventeze programe de screening medical şi legi cu dreptul de viaţă şi de moarte asupra dragilor lor alegători. A apărut un Program Naţional de screening care urmăreşte depistarea a nimic, monitorizează nimic, cuantifică nimic şi ajută populaţia cu nimic. În cifre reci, “preoţii” acestui program ne anunţă că a fost investigată atât la sută din populaţia României, atât la sută are diabet, atât la sută au colesterolul crescut etc. valoarea acestor statistici este cel puţin îndoielnică în cazul monitorizării stării de sănătate a populaţiei. Apropo, minciuna are trei grade progresive de ierarhizare: 1-minciuna, 2-minciuna sfruntată şi 3-minciuna statistic, iar noi în acest caz avem o statistică. Banii cheltuiţi pe scrisori, plicuri, cupoane cu elemente de siguranţă, am fi putut cumpăra aparatură performantă de diagnostic, cam două aparate de imagistică prin rezonanţa magnetic în fiecare judeţ."

(fragment din: http://www.verdecrud.ro/articol-ro-titl ... id156.html )

• 2 weeks later...
Posted

"Mă irită gândul că fel de fel de ticăloşi şi impostori or să devină verzi peste noapte. Mi-e groază şi mă tem de feţele lor în centrul televizorului, mi-e groază de talk-show-urile la care ei vor participa, îşi vor da cu părerea şi vor mima an de an competenţa, aşteptând momentul în care opinia publică ameţită de atâta timp şi aşteptare, uită sau îi iartă. Ticăloşii vor zâmbi în continuare de pe panouri electorale, iar poporul transformat în public va zâmbi dând şi el din cap la televizor. O ţară zâmbăreaţă şi anesteziată de la atâta verde."

(fragment din: http://www.verdecrud.ro/articol-ro-titl ... id164.html )

• 5 months later...
  • 3 months later...
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.