Jump to content

Secundul unei nave i-a scos un ochi căpitanului


dcp100168

Recommended Posts

Insubordonare

Căpitan de navă, rămas fără un ochi

* Secundul de pe remorcherul Râşnov i-a spart ochiul căpitanului, în urma unui conflict la bordul navei * Medicii vor încerca să îi salveze victimei globul ocular

Gălăţeanul Alecu Grosu, căpitanul remorcherului Râşnov, acostat pe Dunăre, la kilometrul 219, în dreptul localităţii Stăncuţa, a fost bătut de secundul său, tot gălăţean, Ştefan Florea. Nava Râşnov este folosită ca vas de manevră în zona respectivă, încărcând cereale de pe mal şi descărcându-le în nave mai mari. Sâmbătă seară, cei doi gălăţeni s-au certat chiar la bordul navei, iar secundul a aşteptat un moment de neatenţie al lui Grosu şi l-a atacat pe la spate. Din câte se pare, atât căpitanul, cât şi secundul, între care existau disensiuni mai vechi, consumaseră băuturi alcoolice înainte de acest conflict. Victima a spus: "Am avut un conflict mai vechi cu omul ăsta. De când a venit, mi-a făcut numai probleme. Eu şi cu el eram din Galaţi, iar restul echipajului era venit cu nava de la Drobeta Turnu Severin. Sâmbătă am fost pe mal la Stăncuţa, la un prieten, iar când m-am întors la navă, m-am certat cu el. M-am întors şi m-a lovit pe la spate cu pumnii, nu am mai avut cum să reacţionez. Am observat că nu mai văd cu un ochi, dar de-abia de dimineaţă am venit la spital, cu un prieten. Mi s-au făcut analize şi mi s-a spus că sunt şanse mici să mai văd cu ochiul ăsta. Voi intra în concediu medical. Sper să nu îmi pierd şi locul de muncă dacă îmi pierd vederea la ochiul stâng". Medicii brăileni fac tot posibilul pentru a-i salva globul ocular lui Grosu, urmând ca acesta să intre în operaţie. Doctorul Horia Drăgoi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Brăila, a declarat: "Pacientul prezintă politraumatism cranio-cerebral acut, glob ocular stâng perforat şi fractură cominutivă intrasinusală". Adică, pe lângă problemele de la ochi, omul a fost lovit şi la cap şi are şi nasul rupt. Căpitanul a spus că îşi doreşte ca cel care l-a nenorocit să plătească în faţa legii, dar se gândeşte să îl dea în judecată şi pe parte civilă, pentru despăgubiri. În acest moment, secundului Ştefan Florea i s-a deschis dosar de cercetare penală. Subinspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, a declarat: "În cauză se continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală gravă". Firma care este proprietară a remorcherului va trimite un căpitan în cursul zilei de azi, pentru ca nava să poată pleca din zonă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27617

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Condamnat pentru că şi-a sluţit superiorul

Comandantul Ştefan Florea a primit un an de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală gravă şi lovire a căpitanului navei. Medicii de la Spitalul de Urgenţă din Brăila au fost nevoiţi să-i eviscereze chirurgical ochiul stâng căpitanului Alecu Grosu după ce acesta a fost snopit în bătăie de secundul său.

În data de 07.10.2008, Alecu Grosu a fost numit căpitan pe remorcherul „Râşnov" aparţinând Navrom, iar ca adjunct al său a fost trimis Ştefan Florea, angajat al SC Navconsult SRL Galaţi. Pe 18.10.2008, remorcherul „Râşnov" se afla în zona kilometrului 219, pe malul stâng al Dunării, iar căpitanul Alecu Grosu dorea să organizeze o petrecere împreună cu echipajul. Marinarii au refuzat, iar între timp a apărut şi adjunctul său, secundul Ştefan Florea, cu care căpitanul s-a luat la ceartă. Din declaraţiile echipajului, reiese că Alecu Grosu a început să îl înjure pe Florea, care şi-a pierdut cumpătul şi l-a lovit cu pumnii până l-a lăsat lat.

Căpitanul Alecu Grosu a avut nevoie de 115 zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni şi a rămas cu o infirmitate fizică permanentă. Medicii de la Spitalul de Urgenţă din Brăila au fost nevoiţi să-i eviscereze ochiul stâng. Rămas cu un singur ochi, navigatorul nu mai putea comanda niciun vas, fiind nevoit să se pensioneze pe caz de boală.

Secundul Ştefan Florea a fost pedepsit cu un an de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală gravă şi lovire a comandantului navei. „Vreau să îmi plătească diferenţa de bani între salariul de căpitan şi pensia pe care o primesc acum", ne-a declarat fostul căpitan fluvial.

Alecu Grosu a cerut 100.000 de lei ca daune materiale şi 200.000 de lei drept daune morale, la care se adaugă plata unei indemnizaţii lunare de 2.400 de lei lunar, dar Judecătoria Galaţi nu a aprobat decât în parte pretenţiile acestuia.

Comandantul Ştefan Florea trebuie să îi plătească 1.500 de lei ca daune materiale şi 14.000 de lei-daune morale.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-Condamnat_pentru_ca_si-a_slutit_superiorul_0_402559806.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.