Jump to content

S-au înmulţit virozele


Recommended Posts

Posted

Creste numarul galatenilor "prinsi" de viroze

1.236 de locuitori ai judetului au cazut saptamana trecuta victime racelilor de sezon. Conform datelor Directiei de Medicina Preventiva din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica, dintre cei 1.236 de galateni afectati de infectii ale cailor respiratorii superioare, doar 55 au avut nevoie de internare. "Fata de acum doua saptamani, cand inregistram 947 de cazuri de viroze respiratorii in judet cu peste 60 de internari, acum putem spune ca a crescut numarul celor afectati de infectiile respiratorii. In schimb, din fericire, cam toate formele sunt usoare si fara complicatii, dovada ca odata cu cresterea numarului de viroze, saptamana trecuta a scazut numarul celor internati, deci numarul cazurilor grave", a precizat dr. Mihaela Ghiurca, director adjunct in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Galati. In ceea ce priveste pneumopatiile acute inregistrate saptamana trecuta in Galati, numarul acestora nu trece de 265, o cifra oarecum obisnuita pentru sezonul rece. In schimb, aici sunt mai multe forme grave de vreme ce numarul celor internati din cauza complicatiilor este de 101. "Recomandam galatenilor care sufera de astfel de afectiuni respiratorii sa nu se autotrateze, ci sa apeleze la medicul de familie in prima faza, medicul de familie putand in urma consultatiei sa indrume pacientul catre medicul specialist daca este cazul. Nu este bine ca aceste infectii respiratorii sa fie ignorate sau sa se foloseasca automedicatia", a declarat dr. Mihaela Ghiurca.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

  • 3 weeks later...
Posted

Din ce in ce mai mult se vehiculeaza ideea ca si poluarea poarta o vina. Un pediatru mi-a zis ca un copil trebuie sa aiba cateva zeci de viroze pana la 7,8 ani pentru a se putea obisnui cu aerul poluat de Galati. Dar cei care vin in vizita?

Posted

Un pediatru mi-a zis ca un copil trebuie sa aiba cateva zeci de viroze pana la 7,8 ani pentru a se putea obisnui cu aerul poluat de Galati.

Eşti sigur că aşa s-a exprimat: "câteva zeci"? Păi câte viroze ar trebui să aibă un copil pe an? Şi dacă ar avea câte viroze spune stimatul dom' doctor că e necesar, oare organismul copilului ăla cum se resimte, numai după viroze, nu mai zic de poluare?

Posted

S‑a confirmat, a ajuns şi la noi

Primele cazuri de gripă "australiană"

* Trei cazuri diagnosticate clinic * Bebeluş de şase luni, răpus de un virus, posibil gripal * Nu vă îndopaţi singuri cu "antigripale"!

În săptămâna 3‑9 noiembrie a.c., Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino a identificat (în probe recoltate de la persoane bolnave) trei tulpini de virus gripal tip A, subtipul A/H3. Cazurile de gripă au fost înregistrate în municipiul Bucureşti, unul la un adolescent şi două la persoane adulte. În afară de cele confirmate serologic, în mai multe judeţe au fost raportate şi câteva cazuri clinice de gripă (diagnosticate de către medicii de familie şi medicii infecţionişti pe baza simptomelor specifice). Printre acestea se numără trei cazuri din Galaţi. "Conform procedurii uzuale, au fost recoltate şi trimise la Institutul probe serologice în vederea confirmării sau infirmării diagnosticului de gripă", ne‑a declarat dr. Mihaela Ghiurcă, director adjunct al Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică (AJSP).

Vaccinaţi‑vă cât nu e prea târziu!

Având în vedere că circulaţia (şi deci răspândirea) virusului gripal la noi în ţară este deja o certitudine, AJPS recomandă populaţiei să se vaccineze.

Pentru judeţul Galaţi, Ministerul Sănătăţii a repartizat 96.750 de doze de vaccin, din care mai sunt de administrat, în mod gratuit, 46.000 de doze.

Aşa cum se ştie, acestea sunt destinate persoanelor vulnerabile, fie datorită vârstei, fie unor boli cronice care determină scăderea imunităţii existând riscul unor complicaţii grave.

Mai puţine viroze la Galaţi

Datele statistice privind infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) cunoscute drept "viroze", înregistrate în judeţul nostru, relevă o scădere uşoară a numărului de cazuri (comparativ cu săptămâna trecută), fiind înregistrate 1.048, cu 41 de internări. În schimb, a crescut (fără însă a depăşi media sezonieră) numărul pneumopatiilor (pneumonii, bronhopneumonii etc.) la 225 de cazuri dintre care 111 (adică aproape jumătate!) internate.

Mai grav este însă faptul că s‑a înregistrat primul deces din acest sezon rece, deces cauzat de o infecţie respiratorie. Este cazul unui bebeluş în vârstă de şase luni, bine îngrijit. Părinţii săi au povestit că, seara, copilul a făcut febră, în jur de 38 de grade Celsius, şi după câteva ore a murit. Având în vedere evoluţia fulminantă a bolii, specialiştii epidemiologi din cadrul ASPJ Galaţi au prelevat şi trimis, pentru a fi analizate la Institutul Cantacuzino, mostre din ţesutul pulmonar al bebeluşului, care n‑ar fi exclus să fi fost infectat cu virus gripal.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28230

Posted

Surprinzător, gripa nu s‑a răspândit

S-or fi imunizat gălăţenii?

Nici virozele şi nici virusurile gripale nu şi‑au arătat deocamdată colţii ‑ asta spun medicii de familie care se îngrijesc de sănătatea gălăţenilor. Deşi pe ici, pe colo, s‑au mai înregistrat ceva infecţii respiratorii, toţi medicii cărora le‑am trecut pragul ne‑au explicat, pe îndelete, acelaşi lucru ‑ stăm bine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când la uşile cabinetelor bolnavii se strânseseră deja la cozi.

Nicăieri n‑am prins de veste despre vreun simptom de gripă. De parcă virusurile care provoacă dureri chinuitoare de cap şi declanşează puseuri de febră, lăsându‑i pe bolnavi ţintuiţi la pat, pradă frisoanelor, n‑au mai ajuns, în această toamnă, până la Galaţi. Medicii de familie au descoperit, până acum, doar cazuri de viroze respiratorii, de laringite, rinite şi amigdalite. Nimic ieşit din comun, pentru jumătatea lui noiembrie. Ba, în opinia mai multor medici, numărul cazurilor este chiar scăzut faţă de anii trecuţi.

"Pe zi, din circa 30 de pacienţi, jumătate vin cu afecţiuni respiratorii. Cât despre gripă, nu s‑au înregistrat nici măcar simptome. N‑am avut cazuri grave şi nici pacienţi care să fi avut nevoie de spitalizare. Din punctul meu de vedere a fost o perioadă destul de liniştită", ne‑a spus dr. Delia‑Carmen Geambaşu, medic de familie.

În alte cabinete, lucrurile stau şi mai bine. Dna dr. Carmen Mirela Marian a declarat că "la noi în cabinet, doar răceli simple şi atât. Rino‑faringite şi faringo‑amigdalite. În general, sunt mulţi copii care vin cu răceli minore. Gripă, în niciun caz".

Şi adulţii par să fi reuşit să fenteze, până acum, problemele grave de sănătate cauzate de virusurile de sezon. Totuşi, există şi pacienţi care s‑au molipsit cu forme mai uşoare ale bolilor de toamnă. "La noi, sunt mai mulţi în perioada asta. N‑am avut cazuri de gripă, nici măcar o suspiciune de aşa ceva. Răceli banale. Se înregistrează, în medie, cam patru cazuri pe săptămână", ne‑a spus dr. Michaela Gagionea.

Puţine cazuri, cam peste tot. "Astăzi am avut trei copii mici cu rinite, faţă de anul trecut când era coadă la uşa cabinetului. Îi vaccinăm antigripal pe pacienţi, pentru că avem suficiente doze. Se pare că n‑a început sezonul", ne‑a explicat dr. Alina Pleşa.

Situaţia nu e foarte diferită nici la cabinetul dl dr. Mărăşescu. "N‑am avut niciun caz grav. Dimpotrivă, infecţiile respiratorii şi virozele, la modul general, sunt puţine. I‑am şi vaccinat pe pacienţi. Nu s‑au înregistrat simptome de gripă".

Aşadar, gălăţenii se ţin bine, pentru moment. Doze de vaccin antigripal sunt din belşug în cabinetele medicilor de familie, iar campania de imunizare continuă.

Ciudat este, însă, că autobuzele sunt pline de oameni sufocaţi de accese de tuse. E posibil, deci, ca mulţi dintre gălăţenii atinşi de viroze să nu se mai obosească să bată drumul până la medic şi să se doftoricească singuri. Neindicat! Nimic nu ar trebui să îi priveze pe gălăţeni de un diagnostic corect din partea medicului de familie. Nici măcar propria lor comoditate.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28277

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.