Jump to content

Elevii sunt bătuţi în clasă de golanii din cartier


dcp100168

Recommended Posts

La Colegiul Tehnic Auto

"Comandoul" golanilor

* Doi liceeni susţin că au fost loviţi cu pumnii şi chiar cu un scaun de o trupă de vreo douăzeci de "băieţaşi de cartier" * Conducerea liceului nu a stabilit încă exact circumstanţele incidentului, pentru că declaraţiile martorilor sunt confuze * În mod ciudat, cei doi elevi agresaţi nu vor să depună plângere la poliţie

Şcoala nu mai e în siguranţă. Şi vina nu e numai a profesorilor, care nu mai reuşesc să facă faţă valurilor de agresivitate. Este şi vina autorităţilor locale, pentru că nu asigură paza şi protecţia corespunzătoare. Părinţii şi elevii au şi ei partea lor importantă de vină. În urmă cu trei zile, doi elevi de la Colegiul Tehnic "T. Vuia" (Auto) au fost bătuţi în clasă de câţiva golani. Aceştia au pătruns în liceu fără nicio problemă, au urcat până la etajul doi, fără ca nimeni să-i fi oprit. Deşi poliţia a fost anunţată, e puţin probabil că se va face lumină în această întâmplare.

Ce povestesc victimele

"În pauza de la 11.00, au venit nişte indivizi în clasă, au întrebat de un tip. Le-am spus că nu e de la noi şi i-am dat afară. Peste o oră, tot în pauză, ne-am trezit atacaţi de vreo douăzeci de indivizi care intraseră în clasă imediat ce a ieşit profesoara. Unul dintre ei mi-a dat cu un scaun peste faţă (îmi arată o zgârietură mare sub ochiul stâng). Eu am căzut şi atunci au tăbărât pe mine şi m-au lovit cu picioarele. M-au lovit şi în cap. Eu am încercat să dau un pumn, dar m-am lovit de scaunul cu care mă atacaseră", povesteşte unul dintre cei doi elevi agresaţi. Celălalt susţine că şi el a fost bătut de mai mulţi indivizi. Nu a văzut cum arătau pentru că, fiind copleşit de numărul lor, şi-a ascuns faţa cu mâinile. Acesta declară că a mai fost lovit cu un pupitru sau un scaun în spate. Într-adevăr, partea de lemn a unei bănci şcolare a fost desprinsă de pe suportul ei. Cei doi mai spun că i-ar recunoaşte probabil pe câţiva dintre agresori, dar că nu au avut de-a face cu ei înainte de această întâmplare. Cei doi n-au vrut să depună plângere la poliţie. "Ce-am rezolva?", dau ei din umeri cu inconştienţă. Dar şi cu teamă de repercusiuni.

"Am sunat la 112 degeaba"

Directoarea liceului - prof. Lidia Mazilu - susţine că nu ştie cu exactitate cum s-au întâmplat lucrurile, pentru că declaraţiile celor care au asistat la altercaţie sunt contradictorii: "A fost ciudat că niciunul nu a venit să-mi spună nimic. Nici după ce au intrat prima dată indivizii, nici după ce au fost bătuţi. Am aflat de la profesoara lor, care a intrat la oră după pauza cu pricina. Am sunat imediat la 112 degeaba. Nu mi-a răspuns nimeni. Am chemat poliţiştii de la Secţia 2, care au venit repede şi au luat declaraţii. Unii declară că au fost douăzeci, alţii că au fost doar cinci. Unii că au dat cu scaunul, alţii că numai un pumn. Eu cred că nu vor să spună adevărul pentru că se tem", mai spune directoarea. Totodată, aceasta consideră că e ceva ciudat la mijloc, că atât cei doi elevi bătuţi, cât şi părinţii lor s-au arătat împăcaţi cu situaţia foarte uşor, încercând parcă să îngroape evenimentul. "De când cu această întâmplare, nu mai suntem oameni. În schimb, pe părinţii lor i-am chemat noi la şcoală astăzi. Mă aşteptam să vină să se intereseze de ceea ce s-a întâmplat, înainte să-i tragem noi de mânecă. Se tem oare într-atât încât vor să îngroape povestea? Sau nu-i interesează?", se întreabă nedumerită directoarea.

Cum au intrat în şcoală

Pare strigător la cer cum un grup destul de mare de golani poate pătrunde într-o instituţie de învăţământ, urcă până la etajul al doilea, intră în clasă, bate nestingherit elevii şi pleacă aşa cum a intrat. Adică fără să se opună nimeni. Lidia Mazilu are însă răspunsurile pregătite: "Noi avem un singur poliţist comunitar. Atât ne-au distribuit de la primărie. Acesta vine numai după-amiaza. Dimineaţa nu avem pe nimeni. Suntem în curs să angajăm un gardian din banii părinţilor. Asta s-a stabilit recent la şedinţa pe care am avut-o cu comitetul de părinţi".

De ce nu i-a observat totuşi nimeni? "În şcoală avem peste 1300 de băieţi. Nu vor să poarte uniformă, nu vor să poarte ecusoane. I-am trimis şi acasă, dar nu putem să nu-i primim în fiecare zi, că se apucă de altele şi mai grave. Aşa nu-i poţi distinge. Nici nu-i cunoaştem pe toţi. De aceea au trecut neobservaţi".

Profesorul de serviciu unde era? "Era la etajul trei (incidentul s-a întâmplat la doi). Avem un profesor la două etaje. Nu ne-am luat atâtea măsuri de precauţie, pentru că elevii noştri sunt destul de liniştiţi. Dar, când e să se întâmple, se întâmplă", mai spune directoarea. Aceasta susţine că în mod normal primăria ar fi trebuit să distribuie doi poliţişti comunitari, mai ales la o aşa şcoală mare.

Poliţia nu ştie ce să creadă

Cum cei doi nu au vrut să depună plângere, poliţiştii, deşi au fost la faţa locului şi au luat declaraţii, nu ştiu nici ei ce să creadă despre incident. "De două zile tot mergem şi le cerem să depună plângere. Nu vor. Nu putem să-i obligăm. Fie se tem, fie îi cunosc pe agresori. Nu avem nici cum să identificăm grupul dacă nu avem niciun indiciu", ne-a declarat inspectorul principal Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IJP Galaţi.

Unde sunt camerele de supraveghere promise?

Unităţile de învăţământ ar trebui să fie dotate cu camere de luat vederi, aşa cum se întâmplă în alte judeţe. La noi acest lucru e doar la nivel de discuţii şi propuneri şi va mai dura mult timp până când unităţile şcolare vor avea aşa ceva. Dacă la "Auto" ar fi fost instalate camere de supraveghere, acum s-ar şti măcar care-s vinovaţii. Chiar dacă rănile ar fi putut fi mai grave, chiar dacă agresorii au fost, în final, doar cinci şi nu douăzeci, importantă rămâne gravitatea situaţiei: doi elevi au fost bătuţi în şcoală. Şi lor li se pare normal aşa ceva.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27685

Link to comment
Share on other sites

Un alt articol tipic Viata Libera.. nu avea ce sa faca nimeni, pentru ca nu exista solutii in Romania. Ce sa faca un politist care patruleaza singur? Chiar daca erau 100 de camere de luat vederi, exista marea sansa sa nu se descopere nimic (puteau purta cagule, glugi, dresuri n cap, daca vreti :d). Singura solutie ar fi sa fie 4-5 gardieni angajati pentru asa ceva, in special la scolile cu probleme mai numeroase de genul asta.

Revenind la autoritati..

Am sunat imediat la 112 degeaba. Nu mi-a răspuns nimeni.
Poliţia nu ştie ce să creadăCum cei doi nu au vrut să depună plângere, poliţiştii, deşi au fost la faţa locului şi au luat declaraţii, nu ştiu nici ei ce să creadă despre incident. "De două zile tot mergem şi le cerem să depună plângere. Nu vor. Nu putem să-i obligăm. Fie se tem, fie îi cunosc pe agresori. Nu avem nici cum să identificăm grupul dacă nu avem niciun indiciu", ne-a declarat inspectorul principal Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IJP Galaţi.

Chiar nu e nimeni care sa raspunda la 112? Chiar e nevoie de plangerea cuiva pentru a putea face o cercetare simpla? Iei o foaie de hartie si un pix si e imposibil sa nu se stie intre cine si cine au fost problemele si sa se afle o parte dintre persoanele vinovate. Iar daca nu poti oficial, aduni 20 de politisti, ii imbraci in "jmecheri de cartier" si te duci la aia agresati spunandu-le ca vrei sa ii faci fericiti daca-ti spun cine i-a capacit. Vor fi foarte 'bazati" si fericiti sa-si toarne pasul in fata unor astfel de specimene (cu gandul la razbunare), iar politistii vor avea indiciile necesare continuarii anchetei.

Link to comment
Share on other sites

Mi-aduc aminte o întâmplare de pe vremea când putam cravta de pionier ... în pauza mare au intrat nişte golani în şcoală, căutau pe cineva... în capătul opus al coridorului a apărut sectoristul ... era cu mapa sub braţ, venise cu altă treabă ...

Când l-au văzut golanii, au tulit-o ca din puşcă. Nici miliţianul nu era aşa de prost şi a sesizat problema... a tulit-o după ei. Nu cred că i-a prins da' o fugăreală bună sunt sigur că tot le-a dat. După asta, i-am mai văzut de multe ori pe derbedei, dar nici unul n-avea curajul să se mai apropie de şcoală.

Oare cum de reuşea miliţianul acela, cu mapa sub braţ, să bage spaima în derbedei?

Link to comment
Share on other sites

Nu e vb de cine e, ci simpla prezenta a uniformei ii sperie pe derbedei. Daca scolile ar incheia un contract cu politia ca sa ii imbrace pe profii de serviciu in politisti, nu s-ar mai apropia nici un golan de scoala :d

Link to comment
Share on other sites

Nu e vb de cine e, ci simpla prezenta a uniformei ii sperie pe derbedei. Daca scolile ar incheia un contract cu politia ca sa ii imbrace pe profii de serviciu in politisti, nu s-ar mai apropia nici un golan de scoala

Asta ar mai lipsi :)) Nu e de ajuns ca unii profesori nu sunt respectati, ba sunt chiar batjocuriti de elevi din cauza unor motive gen vestimentatie, numai in politisti nu i-am mai imbracat. Solutia ar trebui sa fie undeva in urma, in educatia acelor derbedei..

Link to comment
Share on other sites

Nu e vb de cine e, ci simpla prezenta a uniformei ii sperie pe derbedei. Daca scolile ar incheia un contract cu politia ca sa ii imbrace pe profii de serviciu in politisti, nu s-ar mai apropia nici un golan de scoala :d

Există şcoli care au astfel de contracte (cel puţin şcoala nr. 28 avea şi acum 10 ani). Nu mai ţin minte dacă au folosit fondul şcolii sau ne-au cerut alţi bani, dar merită. Oricine ar da. Liceele sigur au gardieni.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.