Jump to content

Pe Brăilei se traversează la întâmplare


dcp100168

Recommended Posts

Poliţia stă cu ochiul pe noi

Pe Brăilei se traversează la întâmplare

* Amendă. Accident. Toate de dragul unei traversări rapide

Ieri, Poliţia Comunitară a chemat în ajutor (sau ca martori!) presa. Să vedem cu ochii noştri cum traversează aiurea pietonii pe strada Brăilei. Erau lucruri pe care le ştiam, mai toţi am zis că ne grăbim şi hai să traversăm repede. Problema nu este neapărat grija pentru spaţiul verde (mai mult simbolic), ci riscul pe care ni-l asumăm când ne hotărâm să facem slalom printre maşini.

Cine trece strada

"Inspectoratul Judeţean de Poliţie, împreună cu Poliţia Comunitară, face o acţiune pentru descurajarea pietonilor care traversează prin spaţii neamenajate. În special pe strada Brăilei se circulă prin scuar; cei care traversează astfel sunt, de obicei, persoane de vârsta a doua şi a treia, mai ales vârstnicii traversează ca şi cum ar traversa pe zebră! Riscuri? În cel mai fericit caz o amendă de 54 de lei pe care o pot plăti în 48 de ore şi în cel mai nefericit caz să fie victima unui accident rutier. Atunci, victima poartă toată vina, că a traversat prin loc nepermis. Majoritatea celor surprinşi că traversează greşit spun că se grăbesc la serviciu, să ducă la şcoală copiii", spun poliţiştii comunitari.

De ce traversează oamenii mereu pe aici, deşi s-au plantat şi flori pe scuarul de pe Brăilei? "Într-un cuvânt, pentru că suntem români", răspunde agentul şef Vişinel Rotaru, de la Poliţia Rutieră Galaţi.

Cu o floare...

"Da, am traversat, de mai multe ori, nu ne gândim la riscuri...", râd două femei grăbite. Leonida Bălan, de 77 de ani, este mult mai categorică: "Io traversez mereu pe aici, că stau în spatele Liceului Pedagogic, dar asociaţia de locatari e la A 4. Ce?! Să fac atâţia kilometri, mai ales că eu am şi o pareză pe partea stângă!? Dar poliţiştii ăştia ne văd pe noi, dar maşinile care sunt parcate pe locurile astea pentru handicapaţi, de la trotuare, de ce nu le văd?".

"Da, am traversat, să prind autobuzul", recunoaşte şi Alexandra Badea. Dar "...erau aleile alea pe scuar şi ne duceam parcă toţi traşi cu aţa. Acum, de când au pus flori, nu mai trec, că mi-e milă de ele".

Nu facem morală. Aşa cum spuneam, nici noi nu suntem tocmai uşă de biserică. Dar, când facem o prostie şi suntem prinşi, recunoaştem şi începem să ne mai ferim. Uneori, este de ajuns o singură întâmplare nefericită, pentru a-ţi pune viaţa în pericol şi acesta este un lucru la care putem să ne gândim, timp de o călătorie spre îndepărtata zebră.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27691

Trebuie să recunosc că sunt unul dintre infractorii care fac "sportul" ăsta aproape zilnic!

Link to comment
Share on other sites

"Într-un cuvânt, pentru că suntem români", răspunde agentul şef Vişinel Rotaru, de la Poliţia Rutieră Galaţi.

Parerea mea?

Nu pentru ca NOI sintem romani, dle agent sef, ci pentru ca VOI sinteti romani.

Pentru ca daca ati sta mai des in strada sa supravegheati traficul si toti ar sti ca Politia vegheaza, situatia s-ar normaliza in cele din urma... dar Politia iese din An in Paste si atunci cu ochii dupa batrini si copii, ca cei cu Jeep-ul trec pe rosu prin fata voastra iar cocalarii sint prea multi si nervosi ca sa va luati de ei.

Pentru ca daca VOI v-ati face treaba, situatia ar fi cu totul altfel si remarci de genul " sintem romani" nu si-ar mai avea sensul

In orice tara exista LEGEA si RESPECTAREA acesteia, de buna voie sau prin impunere daca este cazul. acestea sint conditii cel putin necesare daca nu suficiente pentru o societate functionala, chiar si in domeniul rutier...

Ma scuzati ca ma simt JIGNIT atunci cind vad masina de Politie intorcind pe contrasens sau parcata dezinvolt pe trecerea de pietoni de la Elice...

Cu tot respectul pentru profesionistii care stiu ca exista in Politie, si cu toata sila pentru restul...

Link to comment
Share on other sites

Din pacate asta este o practica inradacinata la noi. Se traverseaza pe unde se poate. Ce conteaza ca viata este pusa in pericol?? Ce conteaza ca traficul poate fi blocat din cauza unor asemenea situatii??

Masuri de luat?? Amenzi cat mai usturatoare, camere de supraveghere impanzite peste tot iar daca este costisitor si n-au cum sa fie aplicate...atunci parapeti/garduri eventual cat mai inalti/inalte si daca se poate sa fie si spinosi/spinoase!! Daca nu ai cum sa traversezi decat pe la trecera de pietoni atunci vei fi nevoit sa faci cativa km chiar daca suferi de toate bolile din lume.

Si...katman ai f mare dreptate vis-a vis de unii dintre cei care cu mandrie poarta uniforma de politai.

Link to comment
Share on other sites

Imi place cum gandeste domnul Visinel Rotaru.. :)

Parapeti, garduri? Fratilor.. veniti in Bucuresti si incercati sa vedeti voi vreo urma de stres la femeile in varsta (de peste 60 de ani) care sar cate 2 randuri de garduri, cu trecerea la 10 metri de locul traversarii neregulamentare...

Link to comment
Share on other sites

În special pe strada Brăilei se circulă prin scuar; cei care traversează astfel sunt, de obicei, persoane de vârsta a doua şi a treia, mai ales vârstnicii traversează ca şi cum ar traversa pe zebră! Riscuri? În cel mai fericit caz o amendă de 54 de lei pe care o pot plăti în 48 de ore şi în cel mai nefericit caz să fie victima unui accident rutier. Atunci, victima poartă toată vina, că a traversat prin loc nepermis.

Aici e toată buba! Când erau amenajate potecile de traversare, mulţi confundau dreptul de a traversa cu prioritatea de traversare...

Faptul că se dau amenzi nu înseamnă că omul va fi astfel conştientizat de riscul la care se expune. E posibil ca data viitoare, înainte de a se angaja să traverseze astfel, să se asigure mai întâi că nu e agent prin zonă şi apoi să traverseze. Dar nu seva asigura şi la maşini :(

Link to comment
Share on other sites

Propun ceva. Oricare din voi vedeti pietoni care traverseaza neregulamentar si daca sunteti la volanul masinii, sa faceti ceva niste manevre acolo sa ii speriati cat de cat. Macar poate se vor mai potoli astfel , si isi vor pune pofta in cui de a traversa neregulamentar :d

Link to comment
Share on other sites

George, e f. periculos!

Să presupunem că văd un pieton ce traversează neregulamentar. Mă calcă pe nervi şi vreau să-i dau o lecţie. Şi mă fac (simulez) că reped maşina spre el. Omul are o reacţie, de evitare sau de retragere. Şi face o asemenea manevră spre un alt automobil, care nu l-a observat :(

Cea mai bună manevră e să ridici piciorul de pe acceleraţie, încetineşti şi dacă e cazul chiar să opreşti. Câteva vorbe s-ar putea să-i aducă aminte că n-are ce căuta pe carosabil, pe acolo.

Link to comment
Share on other sites

Cred că un şofer este un pieton mai înţelegător, dar tot traversez la întâmplare în zona băncilor. Nu înţeleg de ce se încăpăţânează să planteze floricele şi să presare pietricele dacă tot e staţie şi e clar că vei traversa pe-acolo. Nu e vina pietonilor, ci a celor care au gândit scuarurile...

Link to comment
Share on other sites

Ar fi bine să se revină la acele poteci de traversare. Şi să se explice tuturor pietonilor, că nu au nici un fel de prioritate, deci nici un şofer nu e obligat să oprească, atunci când traversează. Iar în caz de accident, vina le aparţine în totalitate, inclusiv pentru daunele provocate automobilului.

Link to comment
Share on other sites

Pentru a ii potoli pe pietoni exista o solutie foarte simpla. Pasaje subterane in cele mai importante locuri din oras, conectate prin vreo 3-4 artere subterane. De exemplu se face intai pe hartie proiectul unei artere subterane pe sub Brailei si Domneasca, Se face o statistica prin locurile unde pietonii traverseaza neregulamentar pe aceste artere, se vad punctele unde sunt folosite cele mai multe traversari neregulamentare, se noteaza in proiect, apoi se finalizeaza planul si se trece la constructie. Si exact pe acolo unde au obiceiul cei mai multi sa traverseze mneregulamentar, vor intra in subteran si vor iesi pe partea celalta exact in dreptul instittiei de care au nevoie.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Record de amenzi pentru pietoni

Nu vrem să ne învăţăm minte şi pace! Traversăm pe unde apucăm, ne riscăm vieţile (şi le riscăm permisele multor şoferi nevinovaţi), doar pentru că ne grăbim. Preventiv, Poliţia Rutieră Galaţi a amendat marţi peste 200 de pietoni din întreg judeţul, doar-doar vom înţelege că paza bună trece (regulamentar) primejdia rea. Marţi, 27 ianuarie, pietonii au fost iar luaţi în vizor de poliţiştii rutieri gălăţeni. Rezultatul? Nu tocmai bun, ba chiar din contră: „În cadrul raziei au fost date 374 de amenzi, dintre care 204 numai pietonilor - 122 dintre aceştia fiind chiar din municipiul Galaţi”, declară subcomisarul Viorel Cojocaru, Poliţia Rutieră Galaţi: „Este un adevărat record ca în cadrul unei singure zile să fie date atâtea sancţiuni”, subliniază omul legii. Tot de la subcomisarul Cojocaru aflăm că valoarea totală a amenzilor aplicate este de 14.420 de lei, dar că acţiunea Rutierei nu i-a pierdut din vedere nici pe şoferi: „Au fost reţinute 20 de permise auto, dintre care un număr de şase permise au fost luate conducătorilor auto care nu au dat prioritate de trecere pietonilor aflaţi pe zebră”, confirmă subcomisarul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Reco ... oni_2.html

Link to comment
Share on other sites

"Tara noastra are inainte de toate o datorie: Aceea de-a munci! S-a muncit prea putan, s-a muncit prea razlet; Munca adevarata si spornica nu sa poate face decat prin solidaritarea nationala." NICOLAE IORGA, discurs catre popor

Din pacate, ca si acum mai bine de 70 de ani, "ruralul roman" munceste sporadic. Fie ca intre timp a devenit inginer, parlamentar, strungar sau politist, "ruralul roman" munceste prea sporadec si nu cunoaste notiunea de solidaritate. Aici treaba se rezolva simplu:

1) Politistii sa stea "la panda".

2)Amenzile sa fie mai mari(si ca si in SUA sa-ti fie trecuta la cazier infractiunea)

3)"Ruralul roman" cu functie edilitara sa investeasca in garduri si parapete.

4)"Ruralul roman" obisnuit sa invete(cu forta daca e nevoie) ca drumul national nu e ulita, sa-l traversezi pe unde si cand vrea el.

P.S. Nu sunt conducator auto dat m-am saturat de ruinele sociale care nu respecta nici o lege.

Link to comment
Share on other sites

2)Amenzile sa fie mai mari(si ca si in SUA sa-ti fie trecuta la cazier infractiunea)

Infractiunile sunt trecute in cazier si la noi. Cred ca ai vrut sa scrii "contraventia" ;)

Da, in Olanda, de exemplu, daca ai cu mult peste limita legala te duc la politie si te inchid o noapte, iti iau sireturile la adidasi si tot ce ai la tine ca unui infractor. In +, primesti o amenda de vreo 700 de euroi. Pana la urma condusul sub influenta alcoolului in procentaj peste limita legala este "infractiune de pericol", de ce nu ar fi si condusul cu 200?! Si da, contraventiile lor iti apar in cazier.

La noi nici macar nu au legislatie prin care sa amendeze un cetatean strain pentru condus cu viteza (acest lucru e verificat; noi nu ne-am raliat normelor europene in totalitate). Afara insa, nu poti iesi din tara ca te au in baza de date si se transmite in aeroporturi (cand dai pasaportul, iti platesti si amenzile) sau la frontierele terestre. Bine ca avem suportul material pentru ascultarea telefoanelor, dar nu si pentru asa ceva!

Link to comment
Share on other sites

Stiu ca e contraventie, dar ca si alchoolul ar trebui(in cazul recidivistilor) sa fie infractiune. Acum, prima data, politistul te mustra si apoi te amendeaza "x"lei. Corect ar fi ca prima data sa te amendexe cu "x" lei si sa fie penal; A doua oara de la 2 la 5 zile in folosul comunitatii(sudezi garduri pe axa drumului sau tunzi iarba de pe scuare).

Link to comment
Share on other sites

A doua oara de la 2 la 5 zile in folosul comunitatii(sudezi garduri pe axa drumului sau tunzi iarba de pe scuare).

O alta problema este faptul ca la noi nu este reglementata cum trebuie munca in folosul comunitatii.. doar cei prosti muncesc, in cazul in care-si dau acordul..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Paradox gălăţean pe Brăilei: nesimţiţi cu pretenţii de domni!

Dis-de-dimineaţă, scuarul de pe Brăilei, din Ţiglia I era suprapopulat cu angajaţii fostei SADP, actuala SC Gospodărire Urbană SRL care au început lucrările de primăvară. „Se sapă, se va aduce pământ fertil, se va însămânţa cu gazon şi se vor pune flori şi arbuşti ornamentali”, ne-a dat câteva detalii directorul societăţii, Eduard Grosu.

Însă nu culoarea florilor este importantă, ci faptul că amenajarea spaţiului verde din Ţiglina I va fi o adevărată provocare, având în vedere numărul mare de nesimţiţi care traversează aiurea în zonă şi care calcă în picioare pământul, gazonul, florile, orice le-ar mai ieşi în cale. Una dintre soluţiile de a proteja spaţiul verde ar fi amenajarea unui gard „tip Metro” (abia vizibil, însă destul de înalt şi destul de instabil pentru a nu putea fi escaladat) despărţitor, de-a lungul scuarului, aşa cum s-a aplicat în diferite sectoare ale Bucureştiului. „Ne-am gândit la asta, dar cred că ar urâţi zona”, spune directorul.

O altă variantă ar fi aceea de a păstra „poteci” pe unde traversează cei mai mulţi nesimţiţi, mici alei, din buturugile arborilor, aşa cum deja s-a mai încercat pe Brăilei, în zona băncilor. „Dar să ştiţi că nici aşa nu a mers, că doamnele şi domnii din oraş au evitat să calce pe buturugi să nu le strice, sau să nu-şi piardă flecurile şi tot prin iarbă au luat-o”, comentează Grosu comportamentul, un adevărat paradox: nesimţiţi cu pretenţii de domni!

Eduard Grosu crede că unica soluţie este ca gălăţenii care traversează scuarul pe unde le vine, de ai spune că stau pe şine, ca tramvaiul, ar trebui să înţeleagă că „aşa calcă în picioare banii lor, căci noi amenajăm spaţiile verzi cu bani publici!”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Nu_va_calcati_banii_in_picioare___2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Traversarea ilegală, sportul preferat al gălăţenilor.

Din grabă, din comoditate sau din lipsa unor cunoştinţe solide ale legilor rutiere, mulţi pietoni aleg să treacă strada prin cele mai periculoase locuri: cele nesemnalizate! Chiar săptămâna trecută, cotidianul "Viaţa liberă" consemna un accident pe strada Domnească, în care un bătrân care a traversat neregulamentar a ajuns direct pe capota unei maşini.

De fiecare dată când traversează printr-un loc nepermis, pietonii gălăţeni îşi asumă riscul de a fi loviţi de o maşină. Unul dintre cele mai grave aspecte este faptul că majoritatea celor care aleg trecerea ad-hoc de pe un trotuar pe altul sunt pensionari, oameni în vârstă, cu o mobilitate mai scăzută.

"Trecerea de pietoni e la distanţă prea mare"

Am ieşit în stradă din dorinţa de a sta de vorba cu aceşti oameni şi de a încerca să aflu dacă sunt conştienţi de riscurile la care se expun. Am aflat astfel că o mare parte dintre aceştia sunt nepăsători în ceea ce priveşte regulile de circulaţie, în timp ce alţi câţiva consideră chiar că este dreptul lor să traverseze prin loc nepermis, atât timp cât se grăbesc.

În faţa Teatrului Dramatic "Fani Tardini", am zărit-o pe doamna E. A., care a traversat de două ori prin acelaşi loc, de fiecare dată asigurându-se timp de secunde bune. "Am vrut prima dată să mă duc în staţia de autobuz, dar apoi mi-am dat seama că am uitat ceva acasă. Ştiu că nu e corect că am traversat pe aici, dar trecerea de pietoni e la prea mare distanţă. Şi, oricum, nu venea nicio maşină. Dacă vedeam vreo maşină de poliţie, probabil că nu aş fi traversat ilegal", ne-a spus femeia.

Slalom printre maşini

Iar zona de la Teatrul Dramatic nu este nici pe departe singura în care se întâmplă astfel de lucruri. Una dintre zonele preferate pentru traversarea neregulamentară este la Universitate, unde cele trei treceri de pietoni sunt folosite mai mult de câini decât de oameni. Indiferent de vârstă, gălăţenii care coboară din mijloacele de transport în staţie sau aleargă să prindă autobuzul ţâşnesc, efectiv, prin porţiunea nemarcată cu zebră, făcând slalom printre maşini. "Mă grăbesc şi nu mai aveam timp să trec pe la trecerea de pietoni. Nu mă calcă nimeni, staţi liniştit, că mă asigur bine înainte să traversez", ne-a spus un tânăr, din fugă.

Nici în faţa Colegiului Naţional "Costache Negri" nu stau altfel lucrurile. Zona respectivă este recunoscută, de altfel, pentru faptul că liceenii şi cei care vor să ajungă la magazinele situate vizavi de liceu nu ţin cont că trec prin loc nepermis ori că distrug porţiuni din spaţiul verde, fapt pentru care pot primi amenzi de 50 de lei. "Nu ştiam că pot primi amendă. Dacă toată lumea traversează pe aici şi nimeni nu ia nici o măsură, ce mă opreşte pe mine să fac la fel?", ne-a spus Mihai, un tânăr pe care l-am surprins traversând neregulamentar.

Amenzi cuprinse între 190 şi 580 de lei

Cu toate acestea, există şi oameni pe care prezenţa unui fotoreporter în zona prin care voiau să traverseze i-a întors din drum. Chiar în faţa staţiei de autobuz de la Universitate, doi bătrâni se pregăteau să traverseze prin loc nepermis, dar la vederea aparatului de fotografiat au făcut cale întoarsă şi s-au îndreptat spre trecerile de pietoni. De altfel, e mai bine că au făcut asta, deoarece ambii se deplasau foarte greu, cu ajutorul bastoanelor.

Numărul celor care se încumetă să treacă strada prin locuri nepermise ar putea fi redus simţitor, dacă oamenii legii ar aplica cu stricteţe amenzile menţionate în HCL 79/2002, articolul 5, litera (d) sau în OUG 195/2002, articolul 99, alineatul 3. Astfel, gălăţenii care nu respectă regulile de circulaţie sunt pasibili de amenzi cuprinse între 190 şi 580 de lei, care cu siguranţă i-ar face să se gândească de două ori înainte să traverseze pe unde-apucă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.