Jump to content

26 octombrie - Sfântul Mare Mucenic Dimitrie


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Duminică, 26 octombrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - izvorâtorul de mir

Duminică, 26 octombrie, creştinătatea îl prăznuieşte pe Marele Mucenic Dimitrie. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian (284‑305) şi Maximilian Galeriu (284‑311) în renumita cetatea elenă Solun (astăzi, Tesalonic ‑ Grecia) într‑o familie creştină. A venit pe lume cu multă rugăciune şi cum tatăl său era în slujba împăratului, de eveniment s‑a bucurat toată cetatea Solunului. A fost botezat în secret. Când părintele său a plecat la ceruri, tânărul Dimitrie a luat locul tatălui şi, pentru a nu‑l supăra pe împăratul persecutor, îşi purta rugăciunea în taină, acasă. Funcţia de mai mare al Cetăţii (cea de Voievod) nu l‑a determinat să abandoneze dragostea de Dumnezeu. Nici atunci când împăratul l‑a îndemnat: "Să aperi ţara de creştini, pe care poruncesc să‑i dai morţii". Nu numai că Dimitrie nu şi‑a lepădat credinţa, dar l‑a şi înfruntat cu delicateţea unui Sfânt.

Auzind Diocleţian că slujitorul căreia i‑a încredinţat cea mai mare funcţie în cetate crede în Hristos, a organizat o mare serbare în cinstea zeilor, prilejuită de victoria în războiul cu sciţii. Atitudinea lui Dimitrie a fost una fermă. S‑a prezentat la mai marele pământesc şi a mărturisit răspicat credinţa în Hristos. Fiind înfruntat, împăratul a ordonat ca voievodul Dimitrie să fie închis. În închisoare, Dimitrie a făcut mari minuni. L‑a încurajat pe Nestor să se roage la Dumnezeu că‑l va învinge pe Lie, un luptător (vandal) înfricoşător. "Împăratul se bucura când îl vedea pe Lie întrecându‑se în lupte", scriu "Proloagele". Nestor mergând la Sfânt să‑l îmbărbăteze, acesta l‑a însemnat pe frunte cu semnul crucii, spunându‑i: "Du‑te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!" "Dumnezeul lui Dimitrie, ajută‑mi!", s‑a rugat, în luptă, Nestor. Şi îndată l‑a biruit pe Lie.

Reuşita lui Nestor l‑a supărat foarte pe împărat; de aceea a ordonat ca Sfântul Dimitrie să fie străpuns cu suliţa. Potrivit iconografiei creştine, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este reprezentat cu o suliţă în mână, instrumentul martiriului. A fost îngropat în Solun, în anul Domnului 303. Pe locul unde a fost înmormântat a fost înălţată - de un anume Leontie - o biserică (în Tesalonic). Dărâmându‑se prima biserică, din trupul Mucenicului Dimitrie a izvorât mir. De atunci, toată cetatea s‑a umplut de mireasma dreptei credinţe, iar Tesalonicul îl are drept Ocrotitor Spiritual; se adapă spiritual din viaţa exemplară a Marelui Mucenic Dimitrie. An de an, pornesc în pelerinaj în Grecia mulţi creştini ca să se închine, să dea slavă Dumnezeului lui Dimitrie. Este cinstit atât în Biserica din Răsărit, cât şi de cea din Apus.

La mulţi ani celor care îl au protector pe Sfântul Dimitrie!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27702

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

9.200 de gălăţeni îşi aniversează onomastica

Azi, 26 octombrie, este Ziua Sfântului Dumitru, iar Galaţiul are 6.537 de Dumitru, 1.925 de Dumitra, 502 de Dumitrache, 61 de Dumitriţa şi 212 de Dumitrel – în total 9.237 de nume de familie, prenume şi de derivate ale acestora.

La mulţi ani, tuturor!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.