Jump to content

Grădiniţele, "puricate" de inspectorii ANPC


Recommended Posts

Posted

Grădiniţele, "puricate" de inspectorii ANPC

Inspectorii ANPC au luat la puricat grădiniţele din ţara noastră, pe parcursul lunii trecute. “Siguranţa copiilor noştri este pe primul loc. De aceea am sancţionat abaterile întâlnite în grădiniţele verificate şi am luat decizia de a monitoriza şi în continuare activitatea acestora”, a declarat Dan Vlaicu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu ocazia controlului privind modul în care se respectă prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor în grădiniţele cu program prelungit. Astfel, în perioada 15 – 19 septembrie ac., inspectorii ANPC au constatat că din cele 498 grădiniţe cu program prelungit controlate, 281 nu respectau în totalitate prevederile actelor normative privind modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate în spaţiile în care se desfăşoară activitatea de educare, instruire şi joacă, precum şi a calităţii hranei asigurate copiilor. Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la utilizare 157 kg de produse şi preparate alimentare, alte 105 kg, care aveau abateri de informare-etichetare, au fost oprite temporar de la utilizare, iar pentru 28 operatori economici s-a dispus măsura opririi temporare a prestării serviciilor. Totodată, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, au fost aplicate 78 amenzi contravenţionale, în valoare de 282.000 lei şi 203 avertismente. Controlul a depistat unităţi de învăţământ care funcţionau fără autorizaţii sanitare sau a căror autorizaţie nu era vizată pe anul în curs şi unităţi care nu aveau regulament de ordine interioară sau care nu îl respectau. Inspectorii au cerut, de asemenea, contractele de prestări servicii de învăţământ preşcolar încheiate între conducerea grădiniţelor şi părinţi, descoperind faptul că unele grădiniţe nu funcţionau în baza unui astfel de contract, iar altele nu îl respectau. Aceeaşi situaţie s-a constatat şi în ceea ce priveşte contractele de prestări servicii pentru disciplinele opţionale, pentru care părinţii plătesc separat. S-au mai descoperit abateri şi în cazul respectării planurilor de învăţământ, care trebuie să fie avizate de Comisia Naţională de Specialitate şi aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Una dintre încălcările frecvente ale legislaţiei o reprezintă nerespectarea prevederilor privind numărul maxim de copii admişi la o grupă.

Grupuri sanitare necorespunzătoare

Aspectul spaţiilor destinate copiilor a fost un alt punct important în raportul inspectorilor ANPC, aceştia constatând că unele grupuri sanitare erau necorespunzătoare (chiuvete cu baterii defecte, pereţi şi tavane cu porţiuni pătate ca urmare a infiltraţiilor de apă) sau că paturile nu avea huse de protecţie pentru saltelele destinate odihnei de prânz a copiilor. Inspectorii ANPC au mai avut în vedere calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, descoperind alimente cu data durabilităţii minimale depăşită (neîncadrarea în data durabilităţii minimale/data limită de consum), lipsa documentelor de provenienţă a alimentelor, ca şi nerespectarea condiţiilor de depozitare. Este bine de ştiut faptul că grădiniţele au obligaţia de a asigura calitatea nutriţională a alimentelor destinate copiilor. Unele grădiniţe nu calculau necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive la alcătuirea meniului sau nu alcătuiau o dietă diferenţiată, în funcţie de grupa de vârstă a copiilor, conform observaţiilor inspectorilor ANPC. 11% dintre grădiniţele controlate prezentau abateri privind dotarea blocurilor alimentare, respectiv: lipsa şi/sau dotarea necorespunzătoare a spaţiilor pentru depozitarea alimentelor, lipsa întocmirii foii zilnice de alimente, lipsa reţetelor de preparare a alimentelor în unităţile cu bucătării proprii, lipsa păstrării probelor din mâncărurile servite copiilor şi dotarea necorespunzătoare a spaţiilor pentru prepararea mâncărurilor (instalaţii frigorifice, utilaje, ustensile, vase uzate). S-au depistat abateri şi în ceea ce priveşte spaţiile de servire: veselă insuficientă, scaune şi mese defecte, servirea fără a folosi feţe de masă. Alte abateri se referă la nerespectarea prevederilor privind informarea consumatorilor: lipsa oricăror elemente de identificare-caracterizare pentru alimente utilizate ca materii prime sau ca atare, acestea fiind practic neetichetate; neafişarea la loc vizibil a listei – meniu cu preparatele care vor fi servite in ziua curentă sau liste - meniu ce nu conţineau toate elementele necesare informării clare şi corecte.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.