Jump to content

Bazinul de înot de la CNVA a fost refăcut... prost!


Recommended Posts

Posted

La CNVA

Singurul bazin acoperit din Galaţi

* Pentru că proiectul reabilitării sale a fost făcut prost, nu se ştie însă când va putea fi redat în folosinţă

Colegiul Naţional Vasile Alecsandri deţine singurul bazin de înot acoperit din oraş, având în vedere că cel de la Baia Comunală a fost lăsat în paragină. În 2007, prin hotărâre de guvern, s‑au alocat fonduri pentru reabilitarea şi consolidarea acestui bazin, care nu a mai funcţionat din 1994. De la Consiliul local s‑a finanţat centrala aferentă bazinului care va încălzi apa şi refacerea sălii în care este acesta amplasat. Conform contractului, bazinul ar trebui să fie gata pe 15 decembrie 2008. Dar...

"Proiectul a fost făcut din birou"

"Am văzut bazine de înot şi la instituţii de învăţământ în străinătate şi ştiu că normele europene sunt draconice. Nu ştiu de ce norme a ţinut cont proiectantul când nu a prins în lucrări şi curăţarea şi revopsirea cuvei. Vă daţi seama că în atâţia ani de când nu a mai fost folosit, ciuperca de pe pereţii bazinului s‑a înmulţit în voie. E cu neputinţă să‑l dăm în folosinţă aşa. Cum lucrările nu au fost prinse în proiectul iniţial şi nu înţeleg de ce, va trebui să solicităm iar fonduri de la Inspectoratul Şcolar. Până se fac hârtiile, până se aprobă, până se face licitaţia, va trece ceva vreme. Nu văd posibil să‑l dăm în folosinţă înainte de luna iunie 2009. Proiectul a fost făcut din birou. Sunt şi multe alte probleme care trebuie rezolvate înainte de punerea în funcţiune a bazinului", ne lămureşte directorul de la "Alecsandri", prof. Cezar Gaiu.

O altă chestiune ar fi că proiectul nu prevede reparaţii şi la acoperiş şi refacerea izolaţiei. S‑a reabilitat clădirea, dar numai de la pod în jos. "La primul vânt puternic rămânem fără acoperiş. Şi pentru acest lucru trebuie să solicităm fonduri, deşi logic ar fi trebuit să fie cuprins în proiect. Ar fi trebuit să prevadă şi refacerea mozaicului, în totalitate, nu numai bordura din jurul cuvei. Sunt multe lucruri care rămân nerezolvate pe motiv că nu sunt prevăzute în proiect. De aceea, redarea în folosinţă a bazinului va dura până în vară, cel puţin", mai spune directorul CNVA‑ului. Firma care a executat proiectul este cea cu care Consiliul local obişnuieşte să lucreze ‑ SC. Proiect SA.

În aşteptarea instalaţiilor din Italia

Petru Robu - administratorul firmei care execută lucrările de reparaţii ‑ne‑a arătat care e stadiul lucrărilor. În curând se va termina reabilitarea clădirii şi se aşteaptă sosirea unei instalaţii din Italia care este conform normelor în vigoare. "Dacă nu vom respecta termenul, nu e din vina noastră", spune administratorul de la Petarom SRL.

Măsuri suplimentare de siguranţă

Bazinul are o lungime de 15 metri şi o lăţime de 7 metri. Adâncimea merge treptat de la 1 la 2,5 metri. "Există şi două întâmplări triste în istoria acestui bazin, dat în folosinţă în 1937. S‑au înecat aici doi elevi. Ultimul în 1993. S‑a dovedit ulterior că a făcut infarct şi că nu condiţiile din bazin au produs înecul. Dar tot nu vreau ca bazinul să funcţioneze înainte de a lua şi măsuri de siguranţă. M‑am gândit la o plasă cu greutăţi care să se oprească la un metru de fundul bazinului. Totodată, trebuie făcută neapărat izolaţia deasupra. În 1966, aveam calorifere din fontă, duble faţă de cele instalate acum. Caloriferele de acum nu vor face faţă în condiţiile în care izolaţia nu va fi realizată. Va fi frig în sală şi periculos, pentru că apa din bazin va fi caldă. Nu vrem să ne asumăm asemenea riscuri", susţine directorul Gaiu.

Cum lucrările se vor termina abia în vară, gălăţenii dornici să înoate şi pe timp de iarnă vor fi nevoiţi să aştepte încă un an. Tot de la directorul CNVA‑ului am aflat că, atunci când va fi dat în folosinţă, orele de educaţie fizică se vor desfăşura dimineaţă. Între 14.00 şi 16.00, elevii liceului vor avea acces gratuit, iar după această oră ar putea fi închiriat firmelor care doresc să organizeze cursuri de înot.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27743

Posted

La cum arata cladirea in care se afla bazinul, nu as mai investi acolo niciun leu. As darama si as reconstrui intreaga sala de sport; ar ajunge mai ieftin si mai profitabil ca durabilitate.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.