Jump to content

Criză (şi) pe piaţa cerealelor


dcp100168

Recommended Posts

Nu e doar la bănci...

Criză pe piaţa cerealelor

* Comisia Europeană a reintrodus taxele vamale la importuri, după ce fermierii s-au plâns că preţurile au scăzut dramatic, iar statele membre au informat că sprijinul european nu mai acoperă pierderile * Fermierii gălăţeni spun că e prea târziu şi că de câştigat vor avea doar samsarii care au pus mâna pe grâu la un preţ mic

Nu doar piaţa financiară este în declin. Există semne certe că şi piaţa europeană a cerealelor este în dificultate, având în vedere decizia Comisiei Europene (CE) de a reintroduce taxele vamale pentru importurile din statele nemembre. Decizia vine, totuşi, un pic prea târziu pentru producătorii români de cereale, câtă vreme ei şi-au vândut deja producţia, la un preţ mult mai mic decât anul trecut. Uneori chiar inferior costurilor...

Bugetul pe subvenţii - aproape de colaps

Comisia Europeană a decis să revină la taxele vamale pentru importurile de cereale cu şapte luni mai devreme decât anunţase iniţial (termenul era 30 iunie 2009). Explicaţia: preţurile la cerealele produse în UE sunt în scădere, iar susţinerea financiară a fermierilor e tot mai greu de suportat de bugetul european.

Comitetul de Management la Organizaţia Comună pentru Pieţele Agricole a înaintat joi un proiect de directivă în vederea introducerii taxei vamale la importurile de cereale. Pentru a intra în vigoare, noile reglementări trebuie mai întâi să fie aprobate de CE, urmând să fie puse în aplicare a treia zi de la publicarea în Monitorul Oficial al UE.

Măsura va fi luată pe fondul scăderii preţurilor pe piaţă, după cum a explicat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Mariann Fischer Boel. De altfel, potrivit statisticilor, preţul FOB al grâului în porturile statelor UE (preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pentru încărcare la bord) a scăzut de la finele lui septembrie sub 180 la sută din valoarea de referinţă.

Amintim că UE a suspendat temporar, în luna ianuarie a acestui an, taxele la importul din ţări terţe pentru majoritatea categoriilor de cereale, până la finele anului de piaţă 2007-2008, adică până la 30 iunie 2008, ca urmare a recoltelor reduse şi a preţurilor ridicate. Pe 26 iunie, executivul UE a prelungit suspendarea până la 30 iunie 2009.

Fermierii gălăţeni: "Frecţie la piciorul de lemn"

Fermierii din judeţul Galaţi nu cred că măsura luată de CE le va aduce beneficii, pentru că ea vine foarte târziu. "Grâul a fost deja vândut în proporţie de 90 la sută, către intermediarii care au profitat de faptul că producătorii aveau nevoie urgentă de lichidităţi şi au cumpărat la un preţ mic. Cei care vor profita de creşterea preţurilor sunt tot aceşti intermediari. La fel este şi la porumb, care se cumpără la noi doar cu 45-50 de bani pe kilogram, chiar dacă pe piaţa europeană este peste 75 de bani", spune Petre Grigore, managerul societăţii agricole Simongrig Galaţi. "E frecţie la piciorul de lemn", spune Ion Bujor, directorul Agrocov SA. "Se intervine când marfa s-a dat deja, iar importurile se vor redeschide, probabil, prin mai-iunie 2008, astfel încât să ne scadă din nou preţurile, pentru recolta de la anul", adaugă acesta.

Producţia de grâu, orz, secară şi orzoaică realizată anul acesta în judeţul Galaţi se ridică la peste 250.000 de tone, din care numai aproximativ 9,5 la sută se mai află încă în proprietatea producătorilor. Restul este la firmele de intermediere şi la cele de morărit-panificaţie. Producţia de porumb s-a ridicat la aproape 260.000 de tone, din care circa 40 la sută se mai află încă la producători, însă este destinată în general autoconsumului din gospodăriile ţărăneşti.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27739

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.