Jump to content

A murit Dina Cocea


Recommended Posts

Posted

Actriţa Dina Cocea, "regina teatrului românesc", a încetat din viaţă

În această noapte, actriţa Dina Cocea a încetat din viaţă la 95 de ani. De-a lungul carierei, a jucat în peste zece filme de lung metraj şi în peste 100 de spectacole de teatru. Pe 27 noiembrie ar fi împlinit 96 de ani.

Actriţa se afla de peste trei zile în spital, însă în toată această perioadă a fost în comă. În această noapte doctorii de la Spitalul Floreasca s-au luptat pentru a o salva, însă totul a fost în zadar.

Actorii teatrului românesc îşi amintesc cu regret de marea actriţă. Ion Caramitru a declarat că "moartea Dinei Cocea este o pierdere inestimabilă a teatrului românesc, odată cu ea dispare şi o epocă de care puţini îşi amintesc".

Tamara Buciuceanu: Dina Cocea era o actriţă foarte bună, frumoasă şi inteligentă, o personalitate deosebită

Tamara Buciuceanu a aflat în această noapte de moartea Dinei Cocea. A fost "o mare personalitate, s-a stins o mare doamnă a teatrului românesc, de o rară fineţe", a comentat actriţa. "Dina Cocea urmărea întotdeauna actorii şi am avut multe discuţii frumoase despre teatru, despre viaţă", îşi aminteşte Tamara Buciuceanu. "Ţinea foarte mult la mine şi această veste este foarte tristă. O actriţă foarte bună, frumoasă şi inteligentă, o personalitate deosebită. Pe scenă aducea multă lumină. Cuvintele multe nu-şi au rostul în momentul acesta".

Alexandru Arşinel: Ne despărţim cu mare greutate de marile valori ale teatrului românesc

"Fiecare dintre noi apucăm perioade când pleacă din mijlocul nostru mari artişti. Acum câteva săptămâni a dispărut prietenul şi colegul Ştefan Iordache, un actor imens. Iată că după o viaţă în care a scris o parte din istoria vie a teatrului românesc, dispare Dina Cocea, o mare profesoară şi un mare animator de teatru. Un om care ani de zile s-a îngrijit de soarta artiştilor români, fiind preşedinta Ateneului ani întregi. S-a îngrijit ca artiştii români, cel puţin cei liber-profesionişti, să aibă un statut. E regretabil că pleacă dintre noi. Ne despărţim cu mare greutate de marile valori ale teatrului românesc, care ne emoţionează, ne dau o stare mai puţin plăcută ce ne pune pe gânduri", a declarat actorul Alexandru Arşinel.

Dina Cocea a jucat în peste zece filme de lung metraj şi în numeroase piese de teatru

"Am darul de a îndepărta răul şi urâtul din jurul meu", spunea Marea Doamnă a teatrului românesc. "Nu-mi regret greşelile. Seninatatea e un dar moştenit de la tatăl meu. Trăiesc intens bucurându-mă de ziua de azi. Clipa contează", acesta era secretul tinereţii şi frumuseţii ei veşnice.

Dina Cocea a absolvit studiile de actorie la Paris. Debutul teatral a avut loc la Paris, în 1934, şi la Teatrul „Comedia” din Bucureşti, în 17 ianuarie 1935, în piesa de teatru „Adevăratul Iacob“, alături de George Timică, în rolul dansatoarei Yvette.

A apărut pe marile ecrane, prima data, în 1939 în "O noapte de pomină". Au urmat apariţii în "Neamul Soimăreştilor", "Ştefan cel Mare", "Cantemir" sau "Iancu Jianu".

În perioada 1952-1962 a fost Decan al Facultatii de Teatru. Începând din 1956, a reprezentat România la congrese internaţionale sau la manifestările organizate de ONU si UNESCO. Între 1979-1989 a fost Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.

De-a lungul timpului, Dina Cocea a jucat în peste zece filme de lung metraj, a avut peste o sută de roluri în spectacole de teatru, teatru radiofonic si teatru pentru televiziune. A avut o prodigioasa activitate eseistică şi publicistică, scriind nenumărate articole de sinteză, critică şi cronică dramatică în presa de specialitate autohtonă şi străină.

Din 2001 a fost Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

http://www.realitatea.net/actrita-dina- ... 77076.html

Fie-i veşnică amintirea :cry:

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.