Jump to content

Se închid agenţiile imobiliare


Recommended Posts

Posted

Speculatorii din piata imobiliara, «maturati» de criza economica

Ca si in Statele Unite si restul Europei, sectorul imobiliar din Romania resimte cel mai acut criza economica. Lipsa tranzactiilor a facut ca din ce in ce mai multe agentii imobiliare sa dispara de pe piata, in timp ce unii dezvoltatori fie si-au inghetat proiectele, fie renunta la ele. Pe de alta parte, in acelasi context financiar dificil, romanii prefera sa amane decizia de cumparare, fapt care a dus la un blocaj, atat in ceea ce priveste proiectele noi, cat si pe piata de apartamente vechi. Criza economica si blocajul din piata imobiliara loveste din plin in agentiile imobiliare, din ce in ce mai multe firme concediindu-si angajatii si retragandu-se de pe piata. Reprezentantii din domeniu sustin ca este bine ca se intampla acest lucru, deoarece astfel vor ramane pe piata doar profesionistii. „Noi colaboram in prezent cu peste 1.000 agentii imobiliare. Intr-adevar, am inceput sa primim cereri de reziliere a contractelor, principalul motiv invocat de reprezentantii clientilor nostri fiind efectiv suspendarea temporara sau chiar incetarea activitatii lor”, ne-a declarat Adrian Erimescu, director general la www.imobiliare.ro. Potrivit acestuia, in viitor ne putem astepta la retragerea de pe piata a acelor agentii care nu sunt profesioniste. Acestea au profitat de dinamica din anii trecuti a pietei imobiliare, cand tranzactiile se incheiau intr-un ritm alert fara ca ele sa faca eforturi prea mari. „Agentiile serioase, care sunt constiente ca pentru a se dezvolta trebuie sa depuna eforturi semnificative, vor rezista cu siguranta si vor sti sa se adapteze la noile cerinte ale pietei. Chiar mai mult, aceste agentii pot profita de situatia actuala, se pot diferentia prin servicii de calitate pe care le pot aduce clientilor finali”, a mai spus Erimescu. Si reprezentantii Euroest sunt de parere ca pe piata vor ramane agentiile mari si serioase care ofera servicii imobiliare complete. „Este foarte bine ca se intampla acest lucru si ne bucuram, pentru ca asa vor ramane pe piata doar profesionistii”, ne-a declarat reprezentantul Euroest, Constantin Pruteanu. La randul lor, reprezentantii Regatta spun ca spre deosebire de anul trecut piata imobiliara de acum este diferita, iar agentiile vor trebui sa-si schimbe strategiile. „Nu putem contesta piata mult diferita fata de cea de anul trecut, nici dificultatile de finantare pentru achizitii si dezvoltari existente anul acesta si poate si la anul, insa companiile trebuie sa isi diversifice serviciile si sa-si reevalueze strategiile”, ne-a declarat Alexandru Nitescu, director al departamentului Proiecte & Investitii al companiei Regatta.

Situaţia este identică şi la Galaţi. Multe dintre agenţii şi-au închis deja porţile sau se pregătesc să şi le închidă.

Posted

Galatenii isi vand apartamentele abia cumparate prin credite ipotecare

Pentru ca nu mai pot face fata ratelor foarte mari in comparatie cu salariile pe care le au, unii galateni se vad nevoiti sa-si vanda apartamentele proaspat achizitionate cu bani imprumutati de la unitatile bancare. Cel putin acestea sunt semnalele pe care le primesc agentiile imobiliare din partea vechilor clienti pe care cu ceva timp in urma i-a ajutat sa-si cumpere locuinte cu credite ipotecare.

"Avem deja clienti care au achizitionat apartamente prin intermediul creditelor bancare in urma cu un an si acum doresc sa le vanda pentru ca nu mai fac fata ratelor. Daca in momentul de fata, clientii acestia nu ies in pierdere, in viitorul apropiat e posibil sa obtina mai putin decat au platit in urma cu un an. La acestea se mai adauga si cheltuielile ocazionate de achizitionarea imobilului, respectiv actele notariale, cheltuieli cu comisioanele bancare, insa cresterea preturilor de pana acum cateva luni, le-ar putea acoperi aceste pierderi", ne-a declarat Chiosa-Rotaru Marian, managing partener la Centru de Investitii Imobiliare.

Mai mult, cei mai multi dintre galatenii care se afla in aceasta situatie isi motiveaza decizia de a-si vinde apartamentele deoarece, in timp, dupa majorarea dobanzilor, pretul unei locuintei este mai mult decat dubla fata de cel la care s-a achizitionat initial apartamentul. "Deocamdata, la agentia noastra nu am avut situatii in care sa vina oamenii sa isi vanda locuintele luate prin credite ipotecare insa cred ca totul este posibil. Mai ales ca preturile apartamentelor au scazut foarte mult, iar daca dobanzile vor continua sa creasca, oamenii nu mai pot platit ratele, iar oricum daca initial au cumparat un apartament cu 230.000 de lei, acum acesta se vinde si cu 170.000 de lei daca proprietarul se grabeste sa-l vanda. Asta inseamna ca daca dobanzile tot cresc, pretul unui apartament ajunge, in timp, si la 400.000 de lei, adica dublu fata de cat a fost la cumparare. Ceea ce nu este avantajos, iar oamenii pot renunta la rate si la apartamentele luate prin credite ipotecare", a declarat Casia Basalic, agent imobiliar la Aris Galati.

Pe de alta parte, alti agenti imobiliari sustin ca, la randul lor, bancile care nu-si primesc la timp banii de la clientii creditelor ipotecare trec la fapte si scot la licitatie apartamentele galatenilor. "Au fost cateva cazuri cand, pentru ca nu au platit ratele, si-au vazut apartamentele scoase la licitatie de catre bancile care initial i-au imprumutat pentru a-si cumpara locuinta respectiva", ne-a declarat reprezentantul agentiei Retrocasa Galati.

Una peste alta, dupa scaderea drastica a preturilor la apartamentele vechi, pe piata imobiliara din Galati au inceput sa apara semnale ca pe clientii creditelor ipotecare ii asteapta vremuri grele.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Am pus acest articol aici, pentru că mi se pare o ultimă încercare a agenţiilor imobiliare de a rămâne pe piaţă.

Nu'ş ce mă face să cred că un apartament luat prin credit imobiliar nu poate fi vândut fără acordul băncii! Iar logica spune că băncile n-au nici un interes să facă acest lucru, pe o piaţă cu preţuri în scădere...

Posted
Nu'ş ce mă face să cred că un apartament luat prin credit imobiliar nu poate fi vândut fără acordul băncii!

Nu ai nevoie de nici un acord al bancii.Tu trebuie doar sa iti achiti soldul ramas.Doar in cazul in care se face o preluare de ipoteca ai nevoie de acord scris.

Posted

Tu trebuie doar sa iti achiti soldul ramas

Pai asta era ideea! Ca nu au bani sa mai achite/nu le mai convine sa achite...

Deci, in cel mai bun caz, cel care cumpara achita bancii soldul, iar proprietarului restul (daca mai e cazul).

Posted

Exact, dar nu mai ai nevoie de acord DUPA ce achiti imprumutul. Inainte de achitare, tare cred ca nu poti nici macar sa dai un var... :d

Posted
Exact, dar nu mai ai nevoie de acord DUPA ce achiti imprumutul. Inainte de achitare, tare cred ca nu poti nici macar sa dai un var... :d

Ai voie sa faci ce vrei,deoarece nu banca este proprietara,ci tu doar ai o ipoteca pe el la banca respectiva.Plus ca esti obligat sa achiti si o asigurare de locuinta la acea banca,asigurare ce iti mai scoate cativa banuti buni din buzunar.

Posted

Contractul de Ipoteca incheiat cu un reprezentant al bancii la notariat,la aceeasi data cu semnarea contractului de vanzare cumparare in forma autentificata,prevede faptul ca proprietarul nu are dreptul sa vanda apartamentul,pana in momentul radierii ipotecii din cartea funciara,respectiv plata datoriei imprumutatului catre banca.Mai exista si posibilitatea transferarii ipotecii pe numele noului proprietar,doar cu acordul bancii,daca acesta se incadreaza in conditiile de creditare cu venitul net,varsta,gradul de indatorare etc. Daca proprietarul doreste sa vanda apartamentul si cumparatorul are bani numerar,se poate incheia un antecontract de vanzare -cumparare la notariat pentru suma necesara platii datoriei catre banca. Dupa ce se stinge ipoteca,proprietarul va lua o adresa de la banca pentru oficiul de cadastru si publicitate imobiliara,unde se va realiza radierea ipotecii.Pentru siguranta cumparatorului antecontractul de vanzare-cumparare,se poate intabula in cartea funciara.Banca are interesul doar de a-si recupera datoria de la imprumutat

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.