Jump to content

Liceul-congelator "Emil Racoviţă"


dcp100168

Recommended Posts

La "Emil Racoviţă"

Liceu sau congelator?

Deşi e destul de cald afară, în Liceul Teoretic "Emil Racoviţă" e frig, de îngheţi cu haina pe tine. Nu vreau să-mi imaginez cum a fost la sfârşitul săptămânii trecute, când a fost frig chiar şi afară. Nu vreau să-mi imaginez cum va fi în noiembrie. Pentru că nu e sigur că situaţia va fi remediată aşa de repede. Caloriferele din această instituţie de învăţământ zac în mijlocul coridoarelor. Iată despre ce e vorba.

Reabilitare pe bani cu ţârâita

Liceul a intrat din octombrie anul trecut în reabilitare pe banii guvernului. În proiect, lucrările au fost estimate la 12,7 miliarde de lei vechi. Până acum, doar 5,5 miliarde au ajuns în contabilitatea firmei care execută lucrările - SC Conprest SA. Alte 2,5 miliarde au fost alocate doar pe hârtie, în sensul că hotărârea de guvern a fost dată, a fost publicată în Monitorul Oficial, dar banii n-au ajuns în trezorerie. Reabilitarea liceului ar fi trebuit să fie finalizată pe 6 septembrie.

Se lucrează tot cu ţârâita

Conducerea liceului susţine că nici firma nu e suficient de serioasă şi că lucrează cu puţini muncitori: "Se lucrează foarte puţin, în condiţiile în care ar trebui ca acest lucru să fie o prioritate absolută. Ne-am săturat de frig. Încă de anul trecut din februarie, ni s-a oprit furnizarea căldurii, pentru că instalaţia era foarte veche şi aveam pierderi imense. Am spus atunci că se merită să ne sacrificăm puţin, pentru că vom avea măcar condiţii foarte bune anul acesta. Dar nici vorbă. Cum a dat frigul afară, suferim îngrozitor. Noi, profesorii, mai puţin, dar elevii noştri stau încremeniţi în bancă vreo şase ore pe zi. Săptămâna trecută erau străvezii de frig. Nu se poate aşa ceva! Şi părinţii sunt foarte supăraţi. Firma vine cu câte trei-patru muncitori. Săptămâna trecută le-a plecat sudorul. Normal că aşa nu se vor termina lucrările nici pe 15 noiembrie. Şi ce facem dacă până atunci dă gerul?", îşi varsă amarul, pe nerăsuflate, directoarea Maria Popa.

La 12 grade ar trebui să trimitem elevii acasă

Directoarea susţine că, în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă, săptămâna trecută ar fi trebuit să trimită elevii acasă. "E un articol în care se precizează că sub 12 grade C nu se mai învaţă. Se suspendă procesul de învăţământ. Aici vor să ajungem?", se întreabă Maria Popa.

Patronul firmei spune că nu a avut bani

Am discutat cu patronul firmei SC Conprest SA, George Nedelcu, care la rândul său ni s-a plâns că tot anul 2008 nu a primit niciun ban. Abia în septembrie i s-au decontat câteva facturi. Acesta susţine că nu a avut cum să lucreze mai repede la instalaţia termică, deoarece nu a avut fonduri. "Abia pe 12 noiembrie ni se vor vira 2,5 miliarde de lei vechi, bani veniţi prin HG. Dacă nu am avut bani, cu ce să lucrez? Am făcut cinci adrese scrise şi la Primărie şi la inspectoratul şcolar prin care le-am spus că n-am cum să finalizez lucrările, dacă nu mi se dau bani", se apără George Nedelcu. În plus, acesta a mai adăugat că a avut mai mulţi muncitori decât susţine directoarea şi că s-a lucrat şi în timpul nopţii.

Lucrări finalizate cu muncitori de împrumut

Tot ieri, directorul-adjunct al Direcţiei tehnice din primărie, Petrică Cazacu, a făcut o vizită la liceu, după trecerea noastră pe acolo. De la directoarea Maria Popa am aflat că acesta s-a oferit să-l ajute cu mână de lucru pe patronul de la Conprest, trimiţându-i doi lucrători de la APATERM, care să fie însă remuneraţi de George Nedelcu. S-a convenit ca lucrările să fie gata peste zece zile. Până atunci, cei peste 700 de elevi ai liceului, împreună cu profesorii lor, se roagă să fie măcar vreme bună.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27794

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.