dcp100168 Posted November 2, 2008 Posted November 2, 2008 Retrocedarile caselor nationalizate lovesc in comunitatea rroma* Zeci de familii de etnie rroma din Galati sunt evacuate lunar din casele nationalizate retrocedate fostilor proprietari iar acestia fac apoi coada la Primarie in asteptarea unei locuinte sociale.Primarul Dumitru Nicolae a ridicat problema evacuatilor din casele nationalizate in Comisia de Dialog Social, in special a celor de etnie rroma, care raman sa isi petreaca iarna sub cerul liber in lipsa unor locuinte sociale. “Intr-o singura zi am avut 98 de familii evacuate. Au venit la mine sa-mi ceara locuinte sociale. Nu am de unde, pentru ca imi mai trebuie pentru alte 50 de familii. Trebuie sa se faca ceva. Sa vorbim in justitie, ca sa suspende pentru vreo sase luni retrocedarile astea, pentru ca nu mai putem continua asa. Este unchiul nu stiu cui, care este plecat din tara. El vorbeste cu un avocat si face actiune in instanta. Iar avocatul nu are mila. Dupa ce a castigat procesul, vorbeste cu executorul judecatoresc si da lumea in strada. Familiile astea care au venit la mine sunt de rromi, care au 4, 5 sau 6 membri. Va inchipuiti ce e acolo?”, a declarat primarul Dumitru Nicolae. Cererea primarului este imposibil de realizat intrucat activitatea instantelor de judecata nu poate fi “suspendata” pentru un interval de timp, oricat de legitima ar fi aceasta.Evacuarile vor continuaOdata investita cu o cerere de chemare in judecata, instanta de judecata trebuie sa o solutioneze. Exceptie fac doar cazurile in care din motive obiective (lipsa partilor, imposibilitatea depunerii unor documente la dosar) procesul poate fi suspendat. Ce poate face Primaria este sa discute cu fostii proprietari sau mostenitorii acestora o eventuala despagubire pentru imobilele nationalizate. In multe astfel de cazuri municipalitatea a respins cererile de retrocedare si s-a ajuns astfel in justitie, care de cele mai multe ori a decis in favoarea fostilor proprietari. Familiile de etnie rroma nu au cumparat casele unde au stat cu chirie si deci nu pot beneficia de prevederile noii legi adoptate de Parlament, care le-ar fi permis sa ramana in imobile iar proprietarii sa fie despagubiti. Deci ne intoarcem de unde am plecat. Pe rolul instantelor galatene se afla in diverse stadii procesuale peste 1.000 de procese ce privesc retrocedarea unor case nationalizate, asa ca procesul evacuarilor saptamanale va continua in Galati, cel putin pana cand autoritatile vor gasi o solutie de compromis cu fostii proprietari.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7
Aiyana Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 Dar adevăraţii proprietari care şi le primesc abia în ziua de azi nu au fost cândva aruncaţi în stradă? Lor li s-a lăsat răgaz şase luni? Ştim cu toţii de ce retrocedările 'lovesc' mai mult în rromi. Pentru că ei ocupă mai mult decât alţii şi, spre deosebire de români, o fac şi fără titlu de proprietate. Dacă ar fi cumpărat acele case, acum erau despăgubiţi. Pe proprietari cine-i mai despăgubeşte pentru 'lipsa de folosinţă' a imobilelor?Nu am nimic cu rromii. Unii sunt oameni de calitate. Ar fi trebuit însă să se aştepte la aceste urmări chiar din momentul introducerii acţiunii în revendicare (acţiune care este soluţionată, de regulă, abia după un an sau doi) dacă se ştiau cu musca pe căciulă şi că n-au un just titlu pentru folosirea locuinţelor.
Recommended Posts