Jump to content

Evaziune în transportul cu microbuze


dcp100168

Recommended Posts

Evaziune în transporturi

Pericole pe patru roţi

* Un control tematic, axat pe transportul rutier de persoane din judeţul Galaţi, a descoperit numeroase nereguli, soldate cu amenzi de peste 250.000 de lei şi cu alte măsuri complementare, cum ar fi reţinerea permiselor de conducere sau retragerea certificatelor de înmatriculare * "Este doar vârful aisbergului", au declarat autorităţile gălăţene, referindu‑se la evaziunea fiscală pe patru roţi

Control la microbuze

În perioada desfăşurării controlului (14 august ‑ 16 octombrie) au fost controlate inopinat peste 168 de autobuze şi microbuze care efectuau transport local de persoane în regim regulat şi transport în regim de taxi. Numărul agenţilor economici verificaţi a fost de 48. În urma acestui control, organele de specialitate din cadrul Primăriei Galaţi, Autoritatea Rutieră Română şi Registrul Auto Român au aplicat 49 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 83.100 lei. Cele mai multe deficienţe constatate, şi care au stat la baza acestor sancţiuni, au fost neemiterea de bilete de călătorie, nerespectarea rutelor şi programelor prestabilite, nerespectarea capacităţilor de transport şi a programelor de transport, nerespectarea obligaţiilor din caietul de sarcini.

Abateri real(e)

Printre agenţii economici sancţionaţi s‑a numărat şi societatea Carpatica Vest Construct SRL Oradea, operator autorizat de către ARR Oradea pentru transport rutier public de persoane în trafic internaţional. "Această societate efectuează, cu mijloace de transport închiriate pe trasee concesionate prin licitaţie de către operatorii privaţi autorizaţi, transportul clienţilor pentru Real, fără respectarea prevederilor Legii serviciilor de transport public, în speţă: circulaţia acestor mijloace de transport nu se execută pe rute şi cu programe de circulaţie prestabilite de Consiliul Local; mijloacele de transport nu sunt înmatriculate sau înregistrate (după caz) în judeţul sau localitatea respectivă. În această situaţie, au fost sancţionaţi contravenţional atât administratorul societăţii, cât şi directorul de zonă, valoarea sancţiunilor aplicate fiind de 20.000 lei", se arată în raportul comisiei, prezentat în cadrul comisiei de dialog social desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute.

De asemenea, comisia a consemnat că "SC Vix‑Top SRL Galaţi, cu sediul în Vânători, efectuează transport de persoane pe traseul concesionat prin licitaţie electronică de către SC ACJ Globe Tour SRL Galaţi, fără respectarea prevederilor Legii 92 din 2007. Pentru efectuarea ilegală a transportului de persoane pe traseul Odaia Manolache‑Galaţi, societatea în cauză a primit un avertisment, urmând ca în conformitate cu măsurile dispuse, să intre în legalitate".

Nici transportul cu maxi‑taxi şi taxiuri din municipiul Galaţi nu s‑a dovedit a fi fără bube. Comisia de control a descoperit "abateri grave, care puneau în pericol siguranţa persoanelor, respectiv autovehicule cu inspecţia tehnică periodică expirată sau deficienţe grave la sistemele de iluminare". S‑au aplicat 71 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 79.950 lei, 11 permise de conducere au fost reţinute, iar 18 certificate de înmatriculare au fost retrase.

Evaziune pe patru roţi

"Mărunţişurile" fiscale ‑ cum ar fi declararea veniturilor realizate sau înregistrarea corectă a cheltuielilor ‑ n‑au fost nici ele uitate de comisie. Au existat 105 acţiuni de control în total, din care 16 inspecţii fiscale la persoane juridice, 11 la PFA şi 78 de controale inopinate. S‑au descoperit numeroase nereguli, cum ar fi înregistrarea nejustificată a unor cheltuieli cu combustibilul în comparaţie cu veniturile realizate; înregistrarea nejustificată a cheltuielilor cu dobânzile bancare pentru credite ce nu au fost utilizate în folosul operaţiunilor taxabile; înregistrarea de cheltuieli cu taxa de primă înmatriculare aferentă unor autoturisme ce nu aparţineau persoanelor juridice; supradimensionarea unor cheltuieli privind piesele de schimb şi service‑ul; nedeclararea în totalitate a veniturilor realizate, în vederea impozitării acestora.

Au fost descoperite şi cazuri în care persoane fizice autorizate au declarat venituri chiar şi de 20 de ori mai mici decât cele reale. Raportul comisiei dă şi două astfel de exemple: Vrânceanu Dan ‑ a declarat în 2007 venituri realizate de 3.179 lei, în timp ce veniturile stabilite de organele de control au fost de 17.609 lei. În al doilea caz (Stavăr Elena), veniturile declarate în 2007 au fost de 248 lei (!), organele de control stabilind venituri de 4.500 de lei.

"Obligaţiile fiscale suplimentare stabilite în sarcina agenţilor economici persoane fizice şi juridice au fost în cuantum total de 504.834 lei, astfel: obligaţii fiscale suplimentare persoane juridice ‑ 301.443 lei; obligaţii fiscale suplimentare persoane fizice autorizate ‑ 24.700 lei; accesorii aferente obligaţiilor suplimentare: 70.491 lei; 49 de amenzi aplicate în valoare de 108.200 lei; diminuare pierdere fiscala ‑ 254.538 lei", se mai arată în raport.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27952

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.