Jump to content

Mioara Velicu - 45 de ani în slujba cântecului popular


dcp100168

Recommended Posts

Mioara Velicu - 45 de ani în slujba cântecului popular

Tecuci, 31 octombrie, şase ore de spectacol (18,00‑24,00) de dans şi cântec popular românesc au fost oferite tecucenilor şi unei stele a acestui cântec, prilejuite de aniversarea a 45 de ani de activitate artistică a Mioarei Velicu.

Originară din satul Ireasca, comuna Gohor, distinsa artistă nu şi‑a uitat locul de obârşie şi a dorit ‑ iar visul i s‑a împlinit ‑ ca această aniversare să se desfăşoare "la origini", fapt concretizat prin două spectacole de amploare organizate la Tecuci, pe 31 octombrie şi în satul Ireasca, a doua zi.

Două spectacole maraton care au strâns în jurul sărbătoritei nume consacrate şi de mare rezonanţă precum Maria Ciobanu, Ştefania Rareş, Mitriţa Cămară Velicu, Maria Murgoci, Maria Butaciu, Fuego, o adevărată constelaţie de vedete ale cântecului popular românesc, alături de mai tinerii Constantin Bahrim (Iaşi) Gabriel Vlaicu (Banat), Nicolae Datcu (ansamblul "Ciocârlia" al MIRA), trioul vrâncean tineresc alcătuit din Ionuţ Vâlcu, Ion Băjenel şi Lorena Ţigănuş, ori cel al copiilor Alexandru Petcu, Teodora Bârsan (Buzău) şi Gabriela Andrei (Drăgăşani), tecucencele Georgiana Munteanu şi Roberta Khikos, susţinuţi de‑a lungul desfăşurării spectacolului de orchestra ansamblului profesionist "Ţara Vrancei" dirijată de Marcel Ghinea au onorat‑o pe sărbătorită şi, deopotrivă, pe spectatorii tecuceni care au rămas în sală până la terminarea spectacolului, spre bucuria oaspeţilor.

Corul "Angelli" şi formaţia de dansuri populare "Doina Siretului" ale Casei de Cultură Tecuci ori prichindeii ansamblului "Omătuţa", alături de membrii ansamblului profesionist "Ţara Vrancei" sunt o dovadă a faptului că avem rădăcini, dar şi lăstari, că muzica şi dansul popular nu mor niciodată.

Dovezi de preţuire şi emoţii

Menţionăm că pe timpul desfăşurării spectacolului au trimis mesaje radio‑televizate personalităţi care nu au putut onora cu prezenţa lor acest moment festiv, între care: Marioara Murărescu şi Teodora Popescu, realizatori tv, Angela Moldovan, Vasile Plăcintă, ansamblul "Dunărea de Jos" Galaţi, Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Tiţa Bărbulescu, Benone Sinulescu, Ion Dolănescu. Au fost prezenţi primarul şi viceprimarul Tecuciului, preotul satului Ireasca, rude şi prieteni.

O contribuţie esenţială au avut‑o sponsorii inimoşi şi darnici precum Petrică Papuc, Ion Banea, Vasile Dănăilă Pazvante ş.a.

Sărbătorita Mioara Velicu, această doamnă a cântecului popular românesc ‑ specific moldovenesc, mesageră naţională şi nu numai a acestor plaiuri, s‑a bucurat de recunoaşterea noastră până la lacrimi, arătând în cuvântul său de mulţumire că în întreaga sa carieră nu a mai participat la o aşa de frumoasă sărbătoare, ceea ce le‑a determinat pe renumitele Ştefania Rareş şi Maria Ciobanu să declare că "sunt invidioase" pe Mioara, pentru momentul de care are parte.

Spectacolul a fost o dovadă de preţuire pe care o merită şi o acordă tecucenii şi sătenii satului Ireasca cântecului şi dansului popular şi celor care nu uită cine sunt şi de unde vin.

Nu putem încheia cronica fără a menţiona strădania depusă de inimosul Silviu Covachi, cel care a fost iniţiatorul şi organizatorul principal, precum şi colaborarea de care s‑a bucurat din partea Centrului Militar condus de lt. col. ® Adrian Brahnea, unde după festivităţi a avut loc un banchet în onoarea Mioarei Velicu, toate cheltuielile fiind suportate de către sponsori şi întregul colectiv al Casei de Cultură Tecuci. Tot acum, sărbătorita şi‑a lansat CD‑ul intitulat "Ce‑ar fi lumea fără cântec", în acompaniamentul orchestrei "Lăutarii" din Chişinău, dirijor N. Botgros.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27944

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Mioara Velicu cântă la Londra, de Crăciun

Restaurantul romanesc the Britannia din Londra ii invita pe romanii din Anglia sa ia parte sambata, 25 decembrie, la o petrecere extraordinara de Craciun cu o invitata speciala din Romania, cantareata de muzica populara Mioara Velicu.

Restaurantul The Britannia se afla la adresa 2 Sebastopol Road, Edmonton, London N9 0QH; Tel. 020 8807 5421; mobil 07931506912.

Mioara Velicu s-a nascut in anul 1944, in satul Ireasca, com. Gohor, jud. Galati. Si-a inceput cariera artistica in anul 1963. Pe parcursul carierei a realizat mai multe materiale discografice, care s-au bucurat de succes si au facut ca numele sau sa devina unul reprezentativ pentru muzica populara romaneasca. Este casatorita cu fostul campion olimpic si mondial de lupte greco-romane Nicolae Martinescu.

http://www.rgnpress.ro/content/view/46712/37/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Interviu cu Mioara Velicu

Un om minunat si o artista desavarsita, solista de muzica populara Mioara Velicu s-a nascut in noiembrie 1944, in satul Ireasca, comuna Gohor, judetul Galati. Este casatorita cu fostul campion olimpic si mondial de lupte greco-romane, Nicolae Martinescu. Are o fata casatorita si o nepotica – Cristina.

Mioara Velicu si-a inceput cariera artistica in 1963 la Ansamblul Folcloric “Rapsodia Dunarii” din Galati. Un an mai tarziu, fiind activa la Ansamblul “Trandafir de la Moldova” din Barlad. Intre 1980-1996, a activat la Ansamblul “Ciocarlia” al Ministerului de Interne din Bucuresti.

- Visul vietii mele, de cand ma stiu, a fost sa cant. Inca de la trei ani, de pe prispa casei, a inceput sa-mi placa extraordinar cantul popular. N-aveam difuzor pe atunci, dar o auzeam pe mama, care la randul ei stia cantece de la alte femei, de la claca. Mama era o buna cantareata a satului si a avut ce sa ma invete. De la ea am mostenit vocea, desi mama era soprana, iar eu sunt altista.

Am inceput la 19 ani, la Ansamblul “Rapsodia Dunarii” din Galati, apoi am fost la Barlad, la “Trandafir de la Moldova”, iar periplul meu prin ansambluri s-a oprit la “Ciocarlia” in Bucuresti. Am spus ca era greu, pentru ca se cauta numai valoare. Pe vremea aceea erau niste comisii care ne triau la sange. Trebuia sa canti foarte bine, aceasta era conditia. Ansamblurile au fost scoala mea. Acolo aveam doua premiere pe an, va dati seama ce munca, pentru ca nu reluam nici un cantec de la una la alta.

Muzica populara prinde in continuare extraordinar la romanii din strainatate, dar si la strainii care vin cu ei la spectacole. Nu e vorba in vant ca traditia te aduce aproape de casa. Oricat de bine ar duce-o, acolo romanii plang cand ne asculta. Eu cred ca sufletul lor nu pleaca niciodata de acasa, pentru ca sarbatorile sunt tot sarbatori traditionale, ei tot se intalnesc intre ei, pe noi ne cheama foarte des sa le cantam, deci au ramas romani. De aceea, eu am convingerea ca majoritatea lor se va intoarce in Romania. Cand isi fac o situatie cat de cat sigura, vin inapoi. Uitati, cei care au plecat din anii 90 se intorc deja, asa se va intampla si cu restul. Poate noua ni se pare doar o vorba “dorul de tara”, dar nu e. Pana nu pleci cativa ani, nu-l simti. Eu il vad in ochii romanilor plecati.

http://www.romanianvip.com/2009/01/interviu-mioara-velicu/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.