Jump to content

Bani cheltuiţi ilegal de Universitatea "Dunărea de Jos"


dcp100168

Recommended Posts

Scandal pe banii universităţii

* Curtea de Conturi cere recuperarea a 2,3 milioane de lei, care ar fi fost cheltuiţi ilegal de conducerea Universităţii „Dunărea de Jos“. În loc să folosească banii pentru burse, conducerea Universităţii din Galaţi a folosit subvenţia oferită de către stat pentru a-şi renova sediul.

În urma unui control făcut de Curtea de Conturi la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi s-a descoperit că peste 23 de miliarde de lei vechi au fost cheltuiţi de către conducere în mod abuziv. Cei 2.317.292 lei au fost alocaţi în 2007 pentru burse, transportul studenţilor şi subvenţionarea cheltuielilor de cazare în cămine şi pentru hrana de la cantinele din campus. Cu toate acestea, suma a fost folosită într-un cu totul alt scop, şi anume lucrări de renovare la sediul central al universităţii. Reparaţiile au constat în zugrăveli interioare şi în montarea de uşi şi de ferestre noi la o parte din imobil.

Administratorul financiar al Universităţii, Neculai Sava, spune că înainte de a lua decizia de a schimba destinaţia banilor s-ar fi consultat doar telefonic cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. „Am discutat cu Ministerul Finanţelor pe tema folosirii subvenţiei şi am procedat în consecinţă. Nu consider că s-a încălcat legea”, a declarat Neculai Sava.

Termen: 15 ianuarie 2009

Curtea de Conturi a cerut însă în instanţă recuperarea banilor până cel mai târziu pe data de 15 ianuarie 2009. În caz contrar, se va face o sesizare penală împotriva celor vinovaţi de schimbarea destinaţiei banilor. Potrivit oficialilor vinovaţi de situaţia creată sunt contabilul-şef Doina Berigic, administratorul financiar Neculai Sava şi şeful Biroului Financiar, Maricica Felea. „Acesta este rezultatul controlului, iar Universitatea are dreptul să se apere în instanţă. Legea spune că o subvenţie de stat poate fi folosită doar în scopul pentru care este alocată”, a explicat Constantin Afanase, directorul Camerei de Conturi Galaţi.

„Banii nu au fost deturnaţi”

Pe de altă parte, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mânzu, a precizat că va verifica felul în care s-au cheltuit banii, însă susţine că fondurile nu pot fi considerate „deturnate” atât timp cât s-au folosit în interiorul campusului. Totuşi, acesta a mai precizat că va aplica sancţiuni celor vinovaţi. „Dacă se va constata că au fost nereguli financiare, vom regla lucrurile, iar responsabilii pentru situaţia creată vor fi traşi la răspundere. Banii au fost folosiţi în interiorul universităţii şi nu deturnaţi, aşa cum s-a lăsat de înţeles”, a declarat rectorul universităţii gălăţene. Imediat după finalizarea controlului Curţii de Conturi, conducerea Universităţii gălăţene a dispus „acoperirea” bugetului pentru burse şi pentru transportul studenţilor din fondurile proprii ale instituţiei. De asemenea, a fost returnată bugetului de stat subvenţia pentru cămine şi cantine.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/scan ... tatii.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.