Jump to content

Manifestări bisericeşti de Sf.Andrei


Recommended Posts

Posted

Sfântul Apostol Andrei, cinstit în Episcopia Dunării de Jos pe parcursul lunii noiembrie a fiecărui an

Ca în fiecare an, începând cu 1992, pe parcursul lunii noiembrie, Episcopia Dunării de Jos desfăşoară o serie de manifestări liturgice, misionare, culturale şi social-filantropice, organizate în cinstea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitor al întregului neam românesc, dar şi al Eparhiei şi oraşului Galaţi.

Anul acesta, dintre programele organizate se remarcă sărbătoarea Seminarului Teologic ”Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, care marchează prin deosebite activităţi liturgice, duhovniceşti şi culturale împlinirea a 100 de ani de când această instituţie de învăţământ teologic a fost consacrată oficial şi pusă sub patronajul Sfântului Andrei, prin Decretul din anul 1908 al Regelui Carol I, ierarh al Dunării de Jos fiind pe atunci fericitul întru pomenire, episcopul Pimen Georgescu, iar ministru al Instrucţiunii publice, marele savant Spiru Haret - act prin care se punea în evidenţă întâia oară însemnătatea concretă a apostolatului andreian pe pământul românesc. În acest sens, în luna închinată celui dintâi chemat de Domnul la apostolat, elevii Seminarului andreian vor desfăşura un amplu program misionar şi cultural, în parteneriat cu celelalte licee gălăţene, program care va culmina cu lansarea unui volum monografic şi sfinţirea picturii capelei acestei şcoli de pregătire a viitorilor slujitori ai sfintelor altare.

Sub aspect misionar, clerul eparhiei Dunării de Jos va analiza în cadrul conferinţelor pastorale pe semestrul al II-lea importanţa şi specificul apostolatului în cadrul fiecărei comunităţi parohiale, iar în bisericile din municipiul Galaţi se vor susţine, în cadrul vecerniilor misionare de duminică seara, cateheze având ca temă generică: Sf. Ap. Andrei – ocrotitorul oraşului Galaţi.

Un punct de reper printre manifestările de ordin liturgic şi duhovnicesc îl constituie organizarea în două etape a pelerinajului ”Călători pe căile sfinţilor”, mai întîi prin aducerea la Brăila a moaştelor Sf. Mc. Dasie de la Silistra (Bulgaria) în zilele de 18-19 noiembrie a.c., cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la la înfiinţarea la Brăila a Academiei Bulgare. Totodată, prin bunăvoinţa ÎPS Dionisie de Corint (Grecia), la Galaţi vor poposi între 27-30 noiembrie a.c., moaştele Sfântului Sofronie – Patriarhul Ierusalimului, care vor contribui la sporirea evlaviei dreptmăritorilor creştini de la Dunăre.

Din punct de vedere al slujirii social-filantropice, Eparhia va organiza în preajma zilei de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul a unui simpozion cu tema ”Hristos – Tămăduitorul sufletelor şi al trupurilor noastre”, la care vor participa atât membri ai Asociaţiei Medicilor Creştin-Ortodocşi din Galaţi, cât şi studenţi teologi şi ai Facultăţii de Medicină, iar la Spitalul de Urgenţă ”Sf. Ap. Andrei” din Galaţi se va desfăşura pentru cadrele medicale şi bolnavi un program liturgic şi catehetic intitulat 'Ajutorul sfinţilor pentru vindecarea bolnavilor', precum şi sfinţirea picturii capelei din cadrul acestei unităţi spitaliceşti.

În cadrul lunii andreiene se va marca şi trecerea unui veac de la naşterea vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Antim Nica al Tomisului şi Dunării de Jos.

Comunitatea gălăţeană se află de 16 ani sub pavăza rugăciunilor Sfântului Apostol Andrei, preoţii şi credincioşii având tot atâtea ocazii de a-şi exprima evlavia şi râvna pentru urmarea modelului de viaţă al sfinţilor lui Dumnezeu.

http://www.infoportal.ro/presa~info-718235.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.