Jump to content

Căminele liceelor - de la grajd la trei stele


Recommended Posts

Posted

Elev bogat, elev sărac

Căminul - mumă sau ciumă

La numai 14 ani au plecat din căldura cuibului părintesc la oraş să înveţe carte la un liceu mai bun decât cel din comuna cea mai apropiată. Unii dintre ei nici măcar nu trecuseră peste "graniţele" satului în care s‑au născut, înainte să înceapă anul şcolar. Viaţa de licean nu e uşoară nici când stai la mama acasă "ca pe roze". Ce să vorbim de copiii care sunt nevoiţi să şi‑o petreacă printre străini, la un internat. Am încercat şi noi să aflăm care sunt condiţiile în aceste unităţi care le ţin loc de casă şi masă. În periplul nostru ne‑am oprit deocamdată la două dintre ele, la "Traian" şi la "Auto". Şi iată ce am găsit.

Confort de trei stele

La Grupul Şcolar "Traian" internatul a fost recent renovat. Din resursele proprii ale liceului (bani proveniţi din închirierea unui atelier pe care şcoala nu‑l mai foloseşte) s‑a cumpărat mobilier nou. E proaspăt văruit, lenjerie curată şi veselă, parchet laminat şi termopane. Grup sanitar pentru fiecare cameră care are doar trei paturi. În baie, totul e nou, sunt condiţii decente, gresie şi faianţă. Curat. Mobilier nou. Parcă ţi se mai alină dorul de casă când ai astfel de condiţii. Două fetişoare de clasa a IX‑a recunosc că nu au asemenea lucruri nici acasă, unde au toaleta în curte, iar apa caldă curge doar la... aragaz. Sau la sobă, după caz. Totuşi, acasă‑i acasă, lasă ele să se înţeleagă. Pentru toate acestea elevii plătesc o regie de 30 de lei pe lună. Şi masa, care costă 10 lei pe zi.

Internat sau ce?

La polul opus, internatul de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" (Auto). Camere sinistre, nevăruite de ani buni, paturi din fier, neschimbate de zeci de ani. Parcă au făcut războiul. Dulapuri rupte, cearşafuri spălăcite, nu tu masă şi doar un singur scaun la cinci elevi. Atâţia sunt într‑o cameră. Duşurile şi WC‑ul sunt la comun. Iar mizeria e la ea acasă. Instalaţia de la duşuri ruginită, flisele desprinse. Curge totuşi apă caldă, ne asigură directoarea Lidia Mazilu. Iar toaletele? Sub orice critică. În primul rând nu mi‑am putut imagina că în România secolului XXI, într‑un liceu (cu titlul de colegiu!) de oraş mai există WC‑uri turceşti. Şi mizerie greu de redat în cuvinte. Să nu credeţi că elevii plătesc la jumătate preţul, cât cei de la "Traian". Şi la "Auto2 cazarea în asemenea condiţii, un pic mai bune decât în grajd, costă tot 30 de lei pe lună. Ciudat este că liceul se numără printre instituţiile care au resurse de venituri proprii şi, măcar teoretic, ar trebui să stea foarte bine la acest capitol. Ceva fonduri ar fi trebuit să scape şi pentru îmbunătăţirea vieţii căminiştilor. Dar directoarea Lidia Mazilu (destul de nou numită în funcţie, nu vrem să‑i găsim vreo vină) e de altă părere: "Nu ni s‑au dat bani pentru renovare. Avem proiectul, aşteptăm fondurile. Nici măcar hidroizolaţia nu e făcută, avem la ultimul etaj camere în care se scurge apa pe pereţi. Aşteptăm fondurile ca să putem începe lucrările", ne‑a declarat Lidia Mazilu. Să nu credeţi că peste tot în liceu e la fel. Aş putea spune că intrarea profesorilor şi holul unde au cabinete directorii sunt chiar luxoase. Cantina este şi ea destul de arătoasă. Dar aici există un interes: se organizează nunţi şi botezuri în fiecare sfârşit de săptămână, iar directoarea ne‑a anunţat că, până la vară, toate weekend‑urile sunt "arvunite". Unde sunt interese directe, se găsesc fonduri. Nici măcar primarul nu se grăbeşte să aloce ceva bănuţi, pentru că oricum, părinţii elevilor veniţi din satele judeţului nu se numără printre electorii săi.

Şi am sentimentul că "Auto" nu e singurul liceu cu asemenea condiţii în internat. Aşa că periplul nostru prin cămine va continua...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28087

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.