Jump to content

Firmele gălăţene ignoră finanţările nerambursabile UE


dcp100168

Recommended Posts

Doar 37 de firme interesate de finanţarea nerambursabilă de la UE

* Rămăşi cu ideea că şi fondurile europene se dau pe "ochi frumoşi", întreprinzătorii gălăţeni nu se înghesuie să obţină bani nerambursabili de la UE. Doar 1,77% din totalul firmelor înscrise în cursa fondurilor europene sunt din Galaţi.

Pe cât sunt de avantajoase, pe atât sunt de ocolite de întreprinzătorii din judeţul nostru. Este vorba despre finanţările europene pe care doar 37 dintre oamenii de afaceri din Galaţi le-au accesat în acest an, dintr-un total de aproximativ 20.000 de firme existente în judeţul nostru. Aceeaşi statistică "neagră" a fost înregistrată şi la nivelul întregii ţări, unde dintre cele aproape 600.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din România, respectiv 2.080, adică 0,3%, s-au arătat interesate de finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Asta înseamnă că din totalul celor 2.080 de firme înscrise la cele trei programe cu finanţare europeană lansate în acest an ("Sprijin pentru consultanţă", "Sprijin pentru investiţii de până la 920.000 de lei" şi "Sprijin financiar curpins între 920.001 lei şi 5.560.000 lei", "Sprijin pentru accesul pe noi pieţe şi internaţionalizare" şi "Sprijin pentru implementarea standardelor internaţionale") doar 1,77% sunt firme din Galaţi.

În ceea ce priveşte motivele pentru care întreprinzătorii nu prezintă interes pentru accesarea fondurilor europene, experţii din domeniu au explicat că la nivel naţional s-a observat că, în primul rând, firmele mici şi mijlocii nu se folosesc de fondurile europene nerambursabile, pentru că la doi ani de la aderare nici măcar nu ştiu că există. Mai mult, marea majoritate a celor care au aflat de posibilitatea de a obţine fonduri europene nerambursabile nu ştiu cum trebuie să aplice pentru obţinerea acestora. Cele mai multe dintre cererile depuse au fost completate greşit. Al treilea motiv este însă şi cel mai serios. Puţini dintre manageri ştiu că finanţarea europeană nerambursabilă vine abia după cheltuirea unor mari sume. Adică investiţia trebuie făcută din bani proprii şi mai târziu decontată de Uniunea Europeană.

Aceleaşi motive au fost identificate şi de Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi. Acesta a explicat că în primul rând există o metodologie pe care mulţi întreprinzători nu o cunosc. De asemenea, birocraţia excesivă îi sperie pe oamenii de afaceri din Galaţi. Dar nici de sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor nu dispun întreprinzătorii gălăţeni, motiv pentru care numărul celor care accesează programele europene este tot mai mic. "De asemenea, după integrare au apărut ca ciupercile după ploaie tot felul de firme de consultanţă, dar doar câteva au personal calificat astfel încât să poate avea şi proiecte câştigătoare", a mai spus Filimon.

La rândul lui, Bogdan Costin, directorul Oficiului Teritorial al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, a spus că, din păcate, cei mai mulţi dintre gălăţeni încă mai trăiesc cu ideea că astfel de fonduri se dau "pe ochi frumoşi", lucru care este total greşit. "Mulţi dintre imm-iştii pe care i-am întâlnit au spus că de ce să se mai chinuie să facă proiecte, că banii oricum ajung tot la cine trebuie. Lucru care nu este adevărat. Poate nu a fost suficientă informare despre aceste fonduri europene, mai ales că acesta este primul an în care s-au derulat aceste programe", a adăugat Bogdan Costin.

Cu toate acestea, atât Marian Filimon cât şi Bogdan Costin sunt de părere că anul viitor lucrurile se vor schimba, iar finanţările europene vor fi mai accesate de oamenii de afaceri. Unul dintre motive fiind şi faptul că accesul la creditele bancare va fi limitat, odată cu înăsprirea condiţiilor de creditare, iar rămaşi fără bani pentru dezvoltare, imm-iştii se vor reorienta către alte surse de finanţare.

Suma totală pusă la dispozitie de Uniunea Europeana pentru 2008 este de 100 de milioane de euro numai pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România. Finanţarea europeană nerambursabilă poate acoperi 70% din valoarea proiectelor întreprinderilor mici şi 60% pentru întreprinderile mijlocii.

În prezent, singurul program unde aplicaţiile au fost închise este cel unde se ofereau investiţii mari curprinse între 920.001 lei şi 5.560.000 lei, restul de patru programe încă aşteptându-şi beneficiarii.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

Al treilea motiv este însă şi cel mai serios. Puţini dintre manageri ştiu că finanţarea europeană nerambursabilă vine abia după cheltuirea unor mari sume. Adică investiţia trebuie făcută din bani proprii şi mai târziu decontată de Uniunea Europeană.

Daca ai banii pt investitii, nu-ti mai trebuie pe cap un control de la forurile UE... Si nici nu bati la ochiul politicului din spatele aprobarilor. Studiez de ceva vreme documentatiile pentru fonduri nerambursabile si ce pot sa va zic este ca nu pricepi o iota din ce zic aia acolo, exact ca legile romanesti: labirinturi interminabile si conditii draconice, iar la urma te alegi cu respingere pentru ce? Ca nu ai cravata verde sau portocalie... Esti obligat sa te duci la firme agreate de conjuncturi politice si sa cotizezi cu ce acte si sume zic ei pt ca tu oricum nu intelegi mare lucru. Si pe deasupra trebuie sa fii prieten cu statul, sa ai toate darile la zi. Te lipsesti de birocratie si-ti iei o linie de credit ca-i mai simplu si mai rapid.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.