Jump to content

15 omoruri în primele nouă luni din 2008


dcp100168

Recommended Posts

Galaţiul, între violenţă şi escrocherii

În primele nouă luni ale acestui an, gălăţenii au râvnit mai puţin la bunurile altora dar au fost mai predispuşi la marea violenţă. Pe teritoriul judeţului nostru s-au înregistrat, de la începutul acestui an, nu mai puţin de 15 omoruri, cu 8 mai multe decât în perioada similară a lui 2007. Au scăzut, în schimb, vătămările corporale grave şi violurile. O tendinţă asemănătoare au cunoscut-o furturile n Spre polul opus, în sensul că s-au înmulţit, s-au îndreptat faptele care ţin de ”criminalitatea gulerelor albe”, cum ar fi încălcarea legilor contabilităţii, spălările de bani, contrabanda sau evaziunile fiscale.

Mai sângeroşi decât anul trecut

Potrivit analizei Inspectoratului Judeţean de Poliţie, se poate spune că, pe ansamblu, gălăţenii au încălcat mai puţin legile penale decât anul trecut. Fie că s-au ”cuminţit”, fie pentru că mulţi dintre recidiviştii care îngroşau statisticile prin comiterea în rânduri repetate de infracţiuni, au ajuns după gratii ori datorită volumului mare de acţiuni de prevenire desfăşurare de autorităţile competente, cifrele arată că de la începutul anului în curs au fost săvârşite 5.282 de infracţiuni, cu 565 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a lui 2007. Tendinţa descrescătoare s-a manifestat la majoritatea categoriilor de infracţiuni - furturi, vătămări corporale, economico-finaciare - nu acelaşi lucru se poate spune despre cea mai gravă dintre infracţiunile care aduc atingere vieţii şi integrităţii fizice a persoanelor, şi care are, totodată, un deosebit impact social: omorul, sub diferitele lui forme. Cu astfel de fapte - de la omor simplu la omor deosebit de grav - poliţiştii gălăţeni s-au confruntat în 2008 de nu mai puţin de 15 ori, complexitatea unora dintre aceste cazuri necesitând chiar şi săptămâni întregi de anchetă asiduă, aşa cum s-a întâmplat în cazul ”Romero”, în iunie. Mirela Streşnă, angajata casei de amanet, a fost ucisă cu 14 lovituri de cuţit de un individ pus pe jaf. Pentru prinderea autorului, Alexandru Rabacu, un tânăr de doar 18 ani, au fost necesare aproape două luni de investigaţii. Un alt caz care a şocat opinia publică prin gradul de violenţă a fost înregistrat tot în iunie, când fostul lider al lumii interlope gălăţene, Marian Ivan, a fost înjunghiat pe o stradă din Micro 16, la capătul unei dispute cu fostul său locotenent, Neluţu Enache, şi un acolit al acestuia, Ionuţ Zăuşilă. Sub presiunea pericolului ca între grupările rivale să izbucnească noi conflicte, anchetatorii au reuşit să-i aresteze pe cei doi înainte ca Ivan să fie înmormântat.

Mai puţine infracţiuni pe stradă

Gălăţenii cu porniri infracţionale s-au manifestat, în acest an, mai puţin împotriva bunurilor altora. Dovadă stă numărul de furturi (din locuinţe, autoturisme, societăţi comerciale sau mijloace de transport), care a ajuns în primele nouă luni ale acestui an, la 2.153, cu 585 mai puţine decât anul trecut. Aici nu sunt incluse şi tâlhăriile, deposedarea persoanelor de diverse obiecte personale, cu predilecţie telefoane şi bijuterii fiind încă ”la modă” (96 de fapte în 2008 faţă de 89, în 2007). Acest gen de infracţiune este în continuare caracteristic mediului urban, 86% din numărul acestor fapte fiind înregistrat în oraşe. Datele statistice arată că, în acest an, nu au fost comise tâlhării care să fi presupus moduri complicate de operare sau care să fi avut drept consecinţă moartea victimei. 61% din infracţiunile stradale au fost comise la adăpostul întunericului, infractorii alegând timpul nopţii pentru a-şi uşura modul de operare şi pentru a-şi asigura mai uşor scăparea.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.