Jump to content

Creştere explozivă a numărului cazurilor de diabet


dcp100168

Recommended Posts

Creştere explozivă a numărului cazurilor de diabet

* Aproape 18.000 de gălăţeni au acum diabet, faţă de nici 3.000 în 2003. 2008 este anul în care s-au depistat, poate, cele mai multe cazuri de diabet în Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate. Astăzi este Ziua Mondială a Diabetului şi va fi dedicată pericolului extinderii acestei boli la copii şi adulţii tineri. În 1998 niciun copil din Galaţi nu avea diabet, acum sunt 25 de astfel de cazuri.

O boală ascunsă, care de multe ori nu este descoperită decât atunci când apar complicaţiile. Şi atunci este deja prea târziu. Diabetul este a patra cauză de deces, este cea mai frecventă cauză a amputaţiei şi a orbirii dar şi una dintre principalele motive ce duc la apariţia afecţiunilor cardiovasculare. Astăzi în toată lumea se marchează Ziua Mondială a Diabetului. "De fiecare dată această zi reprezintă o campanie globală de conştientizare asupra iminentului pericol pe care îl reprezintă acest flagel devenit de acum fenomen. Epidemia de diabet este în creştere peste tot în lume şi nici în Galaţi lucrurile nu stau altfel. Dacă în anul 2003 aveam în evidenţă 2.973 de persoane cu diabet, acum numărul diabeticilor din Galaţi a ajuns la 17.574. Din aceştia 3.150 au nevoie de insulină. Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a avut pentru noi un imapct deosebit deoarece, în cadrul investigaţiilor cerute în acest program, au fost descoperite foarte multe cazuri noi de diabet. Dacă în anul 2000 fuseseră depistate 1.354 de cazuri noi numai în jumătate de an, în 2008, numărul diabeticilor noi descoperiţi era de 1.978", a declarat dr. Magdalena Moroşanu, medic coordonator Centrul de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice Galaţi. Anul acesta nu se vor mai face obişnuitele acţiuni de luare a glicemiei în stradă deoarece Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate dă posibilitatea tuturor de a-şi face o astfel de investigaţie.

Femeile cu diabet, risc dublu la infarct decât bărbaţii

Diabetul netratat este de multe ori, mai ales în cazul diabetului de tip 2 care este mai asiptomatic, descoperit abia când apare deja o complicaţie severă cum ar fi o afecţiune cardiovasculară acută. Diabetul este considerat a fi unul dintre principalii factorii de risc pentru apariţia afecţiunilor cardiovasculare dar şi în cazul mortalităţii prin boli cardiace. Diabeticii au risc de a suferi un atac vascular cerebral mult mai mare decât persoanele fără diabet . Riscul de a suferi un infarct miocardic este dublu la femeile care au diabet faţă de bărbaţi.

Semnal de alarmă

Anul acesta tema sub care se va marca Ziua Mondială a diabetului va fi apariţia mult mai frecventă a bolii la copii. "Îngrijorător pentru noi este faptul că dacă acum 10 ani nu puteam vorbi de cazuri de copii şi adolescenţi diabetici, acum avem în evidenţă 25 de cazuri. Toţi au diabet zaharat de tip 2, principala cauză a înbolnăvirilor acestora fiind stilul de viaţă nesănătos, alimentaţia şi sedentarismul care duc la obezitate iar obezitatea este terenul pe care apare diabetul", a mai precizat dr. Magdalena Moroşanu, medic coordonator Centrul de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice Galaţi.

Cine poate face diabet?

Persoanele obeze, cele care au circumferinţa taliei mai mare, la femei riscul apare când au talia mai mare de 80 de cm, iar la bărbaţi mai mare de 94 de cm, persoanele care au diabetici în familie, femeiile care au născut copii mai mari de 4 kg, cele care au hipertensiune arterială sau persoanele care au frecvent valori crescute ale colesterolului şi trigliceridelor. Acestea sunt categoriile de persoane indicate de dr. Magdalena Moroşanu ca fiind cele mai predispuse la a dezvolta acesată afecţiune.

Ce este diabetul?

Diabetul zaharat este o boală cronică care adesea devine fatală prin complicaţiile pe care le dezvoltă. Afecţiunea apare fie ca rezultat al deficitului de producere a insulinei, în cazul diabetului de tip 1 sau insulinodependent, sau ca deficit de utilizare al acesteia, în cazul diabetului de tip 2. Rolul insulinei este acela de a facilita trecerea glucozei din sânge în celulule corpului unde aceasta urmează a fi utilizată drept combustibil.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.