Jump to content

Cătălin Chelu şi-a făcut casă de brokeraj


dcp100168

Recommended Posts

CNVM a autorizat casa de brokeraj a omului de afaceri Catalin Chelu

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat in aceasta saptamana casa de brokeraj City Invest, la care omul de afaceri Catalin Chelu (foto) detine 96% din capitalul social, potrivit ultimului buletin al arbitrului pietei de capital. Alaturi de Chelu, in actionariatul societatii de servicii de investitii financiare se gasesc inca doua persoane fizice si doua firme, fiecare cu cate 1% din actiuni, potrivit NewsIn.

Firma cu sediul in Galati are un capital social de 550.000 lei, divizat in 550.000 de actiuni cu valoarea nominala de 1 leu. Ea va oferi, pe langa serviciile obisnuite ale unui SSIF, de preluare si introducere a ordinelor pe platforma Bursei, si consultanta de investitii si analiza financiara.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-burse ... helu-19321

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De ce intra Catalin Chelu pe piata de brokeraj, acum

City Invest, casa de brokeraj detinuta de omul de afaceri Catalin Chelu (foto), avizata recent de arbitrul pietei de capital, isi incepe activitatea intr-o perioada nefasta, in care rulajul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de-abia mai depaseste 5 mil. euro/zi.

Analistii pietei de capital au explicat pentru DailyBusiness.ro ratiunile ce au stat la baza intrarii lui Chelu pe piata de brokeraj, intr-un moment cand aceasta "miscare" poate parea necugetata. "Cheltuielile de existenta a casei de brokeraj pot ajunge pana la 10.000 euro/luna. Dar la dimensiunea afacerilor sale, era rentabil sa-si faca o casa de brokeraj", a declarat pentru DailyBusiness.ro Adrian Caramiha, investitor pe piata de capital si unul dintre pionierii pietei de brokeraj. Caramiha a adaugat ca, pe langa societatile sale, Catalin Chelu ar putea atrage clienti pentru casa de brokeraj si din randul partenerilor de afaceri, astfel incat aceasta sa iasa pe profit.

Radu Ciofu, analist SSIF Broker, presupune ca omul de afaceri are planuri pentru aceasta societate. "Ar putea fi profitabila daca va mai aduce din societatile sale pe Bursa", sustine si Ciofu.

In conditiile unui rulaj de 3-4 milioane euro/zi, generat in proportie de peste 60% de primii 5 brokeri, nu stiu din ce traiesc cei de la numarul 10 in jos (Adrian Caramiha, investitor pe piata de capital)

Potrivit lui Caramiha, intrarea pe aceasta piata a unui investitor oarecare s-ar fi soldat cu un faliment dupa primele 3-6 luni, in conditiile actuale si in lipsa unui business-plan bine pus la punct.

Si Radu Ciofu apreciaza ca daca un investitor cu bani putini ar fi intrat in prezent pe piata, sansele ca acesta sa reziste ar fi foarte reduse. "Casele de brokeraj deja prezente pe piata intampina dificultati financiare. Dar criza aceasta se va finaliza la un anumit moment", a completat Ciofu. Potrivit unor estimari citate de Ciofu, recesiunea economica va continua pe tot parcursul anului viitor, urmand ca din 2010 sa se inregistreze o posibila revenire. "Cum Bursa anticipeaza evolutia economiei, la jumatatea lui 2009 s-ar putea inregistra o stabilizare pe piata de capital", estimeaza analistul Broker Cluj.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat saptamana trecuta casa de brokeraj City Invest, la care omul de afaceri Catalin Chelu detine 96% din capitalul social. Alaturi de Chelu, in actionariatul societatii de servicii de investitii financiare se gasesc inca doua persoane fizice si doua firme, fiecare cu cate 1% din actiuni. City Invest, cu sediul in Galati, are un capital social de 550.000 lei, divizat in 550.000 de actiuni cu valoarea nominala de 1 leu. Ea va oferi, pe langa serviciile obisnuite ale unui SSIF, de preluare si introducere a ordinelor pe platforma Bursei, si consultanta de investitii si analiza financiara.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-burse ... at-3-19444

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

CNVM a restricţionat activitatea firmei de brokeraj deţinute de omul de afaceri Cătălin Chelu

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a restricţionat activitatea City Invest Galaţi, casa de brokeraj deţinută de Cătălin Chelu, în condiţiile în care fondurile proprii au scăzut sub nivelul capitalului minim prevăzut pentru autorizare, adică echivalentul în lei a 125.000 euro. Astfel, potrivit unei ordonanţe emise de Comisie, firma de brokeraj nu va mai putea derula servicii de investiţii financiare care depăşesc capitalul iniţial echivalent în lei a 50.000 de euro, până la remediere situaţiei cu privire la fondurile proprii, dar nu mai mult de 120 de zile.

Arbitrul pieţei de capital autorizase în noiembrie anul trecut casa de brokeraj City Invest, la care omul de afaceri Cătălin Chelu deţine 96% din capitalul social. Alături de Chelu, în acţionariatul societăţii de servicii de investiţii financiare se găsesc încă două persoane fizice şi două firme, fiecare cu câte 1% din acţiuni. Firma cu sediul în Galaţi are un capital social de 550.000 lei, divizat în 550.000 de acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu. Ea va oferi pe lângă serviciile obişnuite ale unui SSIF, de preluare şi introducere a ordinelor pe platforma Bursei, şi consultanţă de investiţii şi analiză financiară.

http://www.newsin.ro/cnvm-city-invest-r ... &hid=media

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Firma de brokeraj a lui Catalin Chelu, admisa ca participant la sistemul de compensare-decontare

Depozitarul Central (DC) a admis, joi, firma de brokeraj a omului de afaceri Catalin Chelu (foto), City Invest Galati, ca participant la sistemul de compensare decontare si registru, fara a avea calitatea de agent custode, a anuntat, vineri, institutia de compensare - decontare. Astfel, numarul institutiilor autorizate de Depozitarul Central in calitate de participanti la sistemul de compensare ? decontare si registru care nu detin calitatea de agent custode a ajuns la 70, scrie Mediafax.

City Invest are un capital de 550.000 de lei, divizat in 550.000 de actiuni cu o valoare nominala de un leu. Chelu detine 96% din titluri, in structura actionariatului regasindu-se si doua persoane fizice si doua societati cu raspundere limitata, fiecare cu cate 1% din actiuni.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/dc-a-admis-firma-de-brokeraj-a-lui-catalin-chelu-ca-participant-la-sistemul-de-compensare-decontare-41029

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Casa de brokeraj a lui Cătălin Chelu, admisă ca participant la BVB

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat miercuri admiterea casei de brokeraj City Invest Galati, detinuta de omul de afaceri Catalin Chelu, ca participant la sistemul de tranzactionare al BVB pe piata reglementata la vedere.

City Invest a primit aviz de functionare de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) inca din toamna lui 2008.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-burse/bvb-a-admis-casa-de-brokeraj-a-lui-catalin-chelu-ca-participant-la-sistemul-de-tranzactionare-47669

Firma lui Cătălin Chelu, participant la BVB

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a admis miercuri firma de brokeraj a omului de afaceri Cătălin Chelu, City Invest Galaţi, ca participant la sistemul de tranzacţionare al BVB, pe piaţa reglementată la vedere, se arată într-un comunicat al operatorului remis agenţiei MEDIAFAX.

City Invest Galaţi a fost admisă în aprilie, de către Depozitarul Central, ca participant la sistemul de compensare decontare şi registru, fără a avea calitatea de agent custode.

City Invest are un capital de 550.000 de lei, divizat în 550.000 de acţiuni cu o valoare nominală de un leu. Chelu deţine 96% din titluri, în structura acţionariatului regăsindu-se şi două persoane fizice şi două societăţi cu răspundere limitată, fiecare cu câte 1% din acţiuni.

CNVM a restrâns activitatea firmei de brokeraj, în iulie 2009, deoarece capitalurile proprii au scăzut sub echivalentul în lei al sumei de 125.000 de euro, pentru care a primit autorizaţia de funcţionare, în condiţiile în societatea nu a intermediat tranzacţii.

Omul de afaceri a declarat la acea dată pentru MEDIAFAX că valoarea capitalurilor proprii a scăzut deoarece firma nu a avut activitate de la înfiinţare, în noiembrie 2008, iar angajaţii au fost plătiţi în acest interval din fondurile City Invest.

Link to comment
Share on other sites

SSIF City Invest îşi începe astăzi activitatea la Bursa de Valori Bucureşti

Casa de brokeraj City Invest Galati îşi începe astăzi activitatea ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucureşti pe piata reglementata la vedere.

Societatea, controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu, a fost admisă ca participant la sistemul de compensare-decontare de către Depozitarul Central la începutul lunii aprilie, însă avizul CNVM a venit încă la finele anului 2008.

Firma cu sediul în Galaţi are un capital social de 550 de mii de lei şi oferă serviciile de preluare şi introducere a ordinelor, precum şi consultanţă de investiţii şi analiză financiară.

http://www.money.ro/stiri-interne/ssif-city-invest-isi-incepe-astazi-activitatea-la-bursa-de-valori-bucuresti.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Firma de brokeraj a lui Cătălin Chelu a fost închisă

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a retras autorizaţia de funcţionare a firmei de brokeraj City Invest Galaţi, deţinută de omul de afaceri Cătălin Chelu, după ce a constatat mai multe încălcări ale legislaţiei pieţei de capital, inclusiv practici frauduloase şi o posibilă spălare de bani, şi a anunţat Parchetul.

Ordonanţa CNVM privind retragerea autorizaţiei a fost emisă joi şi vine după un control derulat în perioada 24 - 28 octombrie la City Invest, verificări în urma cărora reprezentanţii instituţiei au observat că firma a operat transferuri de bani între conturile clienţilor, o practică frauduloasă potrivit reglementărilor Comisiei.

"Firma folosea banii unor clienţi pentru a acoperi costurile altor clienţi. Se pare că erau între firme controlate de Chelu. Am anunţat Parchetul, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANAF, care trebuie să decidă ce vor face mai departe", au declarat pentru Mediafax surse din Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Totodată, Comisia a observat că procedura internă privind prevenirea şi combaterea spălării banilor nu a fost aplicată în conformitate cu prevederile CNVM, astfel încât să prevină şi să împiedice implicarea firmei în operaţiuni suspecte de spălare de bani, se spune în ordonanţa CNVM emisă joi.

"Din analiza prin sondaj a documentelor ridicate cu ocazia controlului tematic, pentru 87 de date calendaristice societatea nu deţinea în contul bancar destinat păstrării disponibilităţilor clienţilor şi în casierie sumele de bani aferente clienţilor creditori (...) pentru 55 de date calendaristice, în urma compensării soldurilor clienţilor creditori cu soldurile clienţilor debitori, soldurile rezultate au fost mai mari decât disponibilităţile existente în contul de clienţi şi în casierie", se arată în ordonanţă.

Comisia menţionează şi că unele raportări ale firmei către instituţie au fost transmise incomplet şi cu întârziere.

Pentru neregulile sesizate, CNVM a retras autorizaţia de funcţionare a City Invest şi a amendat firma cu 5.500 de lei. CNVM i-a amendat cu câte 5.000 de lei pe directorul general al firmei, Gabriela Camelia Rădinschi, pe preşedintele CA, Florentina Lina Lupu, şi pe Dorel Şerbu, reprezentant al Compartimentului de control intern. Celor trei li s-a interzis să mai activeze pe piaţa de capital pentru o perioadă de 3 ani.

Comisia l-a amendat şi un alt angajat al firmei, Alexandru Dan Gabriel, cu 500 de lei.

Autorizaţie de funcţionare din 2008

City Invest a primit autorizaţia de funcţionare de la CNVM în noiembrie 2008, însă a început să intermedieze tranzacţii la Bursa de la Bucureşti abia în august 2010. Firma a intermediat anul trecut tranzacţii de 208 milioane lei la BVB, plasându-se, astfel, pe locul 21 din 65 în topul brokerilor.

La momentul înfiinţării, Chelu deţinea 96 la sutp din acţiunile City Invest, iar două persoane fizice şi două societăţi cu răspundere limitată aveau câte 1% din titluri.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri cu investiţii pe bursă şi s-a aflat de mai multe ori în conflict cu CNVM, dar şi cu conducerile SIF-urilor.

În noiembrie 2010 Chelu era cercetat în aproape 50 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Chelu a fost arestat în noiembrie 2010 alături de trei persoane după ce ar fi încercat să îi ofere mită fostului secretarul de stat în MAI Dan Fătuloiu, pentru rezolvarea unor dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT. În luna februarie 2011 Curtea de Apel Bucureşti a decis eliberarea lui Chelu din arest.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

City Invest: "Nu se pune problema unei fraude"

Într-un drept la replică transmis redacţiei MONEY.ro, la articolul „Cătălin Chelu rămâne fără firmă de brokeraj, din cauza suspiciunii de fraudă” compania City Invest Galaţi susţine că nu se pune problema unei fraude. „Articolul respectiv conţine afirmaţii neadevărate care sunt de natură să inducă în eroare opinia publică. Dezminţim în mod categoric afirmaţia că firma folosea banii unor clienţi pentru a acoperi costurile altor clienţi. În realitate, există acorduri scrise ale acestor clienţi de a folosi disponibilităţile băneşti aflate în contul acestora, nu a fost nimeni prejudiciat, şi nu se pune problema vreunei fraude.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Conducătorii firmei de brokeraj deţinută de Cătălin Chelu au fost amendaţi cu câte 5.000 lei pentru nereguli

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital, i-a amendat pe cei doi conducători ai societăţii de brokeraj City Invest, Radinschi Camelia Gabriela şi Şerbu Dorel, cu câte 5.000 lei, fiind consideraţi responsabili pentrru neregulile descoperite la societate.

În urma unui control, CNVM a descoperit că în intervalul iunie-octombrie 2011 un investitor a realizat prin intermediul City Invest operaţiuni de cumpărare şi de vânzare de acţiuni ale aceluiaşi emitent, operaţiunile de vânzare realizându-se la preţuri mult mai mici decât preţul mediu ponderat de achiziţie.

Snacţiunile aplicate celor doi conducători vin după o lună de la decizia CNVM de a retrage autorizaţia de funcţionare a societăţii de brokeraj City Invest.

City Invest a intermediat anul trecut tranzacţii cu acţiuni de peste 205 mil. lei (48 mil. euro), marea majoritate fiind pentru firmele din grupul lui Cătălin Chelu. Acesta a preluat anul trecut controlul mai multor companii de pe bursă printre care Carbochim Cluj (CBC) şi producătorul de ulei Argus Constanţa (UARG). La Argus, Cătălin Chelu este în război cu SIF Oltenia şi ceilalţi acţionari şi a ocupat sediul companiei, nepermiţând membrilor Consiliului de Administraţie aleşi în AGA să-şi exercite atribuţiile.

În ultimul an, Chelu a mutat pachete semnificative de acţiuni ale companiilor pe care le controlează, printre care Electroargeş Curtea de Argeş, de pe o firmă pe alta, tranzacţiile fiind intermediate de City Invest.

Chelu şi-a făcut propria firmă de brokeraj în 2008, după ce a fost timp de peste zece ani clientul firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi, controlată de Adrian Mănăilă.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Cătălin Chelu, audiat la DIICOT într-un dosar privind infracţiuni pe piaţa de capital

Omul de afaceri Cătălin Chelu este audiat, miercuri, de procurorii DIICOT într-un dosar privind infracţiuni pe piaţa de capital, fiind suspectat că, împreună cu apropiaţi ai lui, ar fi cumpărat titluri de stat pe care, ulterior, le-ar fi vândut la bursă, potrivit unor surse judiciare. Sursele citate au precizat că prejudiciul produs în acest caz a fost estimat la 20 de milioane de euro.

În luna ianuarie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizaţia de funcţionare firmei de brokeraj City Invest Galaţi, deţinută de omul de afaceri Cătălin Chelu, după ce a constatat mai multe încălcări ale legislaţiei pieţei de capital, inclusiv practici frauduloase şi o posibilă spălare de bani, anunţa atunci Parchetul.

Ordonanţa CNVM privind retragerea autorizaţiei a fost emisă în 12 ianuarie, după un control derulat în perioada 24 - 28 octombrie la City Invest, verificări în urma cărora reprezentanţii instituţiei au observat că firma a operat transferuri de bani între conturile clienţilor, o practică frauduloasă potrivit reglementărilor Comisiei.

"Firma folosea banii unor clienţi pentru a acoperi costurile altor clienţi. Se pare că erau între firme controlate de Chelu. Am anunţat Parchetul, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANAF, care trebuie să decidă ce vor face mai departe", declararau atunci pentru MEDIAFAX surse din CNVM.

Totodată, Comisia a observat că procedura internă privind prevenirea şi combaterea spălării banilor nu a fost aplicată în conformitate cu prevederile CNVM, astfel încât să prevină şi să împiedice implicarea firmei în operaţiuni suspecte de spălare de bani, se spune în ordonanţa CNVM emisă joi.

"Din analiza prin sondaj a documentelor ridicate cu ocazia controlului tematic, pentru 87 de date calendaristice societatea nu deţinea în contul bancar destinat păstrării disponibilităţilor clienţilor şi în casierie sumele de bani aferente clienţilor creditori (...) pentru 55 de date calendaristice, în urma compensării soldurilor clienţilor creditori cu soldurile clienţilor debitori, soldurile rezultate au fost mai mari decât disponibilităţile existente în contul de clienţi şi în casierie", se arătaîn ordonanţă.

În schimb, City Invest susţinea că nu a folosit banii unor clienţi pentru a acoperi costurile altor clienţi.

"În realitate există acorduri scrise ale acestor clienţi de a folosi disponibilităţile băneşti aflat în contul acestora, nu a fost nimeni prejudiciat, şi nu se se pune problema vreunei fraude", se arăta în poziţia City Invest, semnată de Consiliul de Administraţie.

Comisia menţiona şi că unele raportări ale firmei către instituţie au fost transmise incomplet şi cu întârziere.

Pentru neregulile sesizate, CNVM a retras autorizaţia de funcţionare a City Invest şi a amendat firma cu 5.500 de lei. CNVM i-a amendat cu câte 5.000 de lei pe directorul general al firmei, Gabriela Camelia Rădinschi, pe preşedintele CA, Florentina Lina Lupu, şi pe Dorel Şerbu, reprezentant al Compartimentului de control intern. Celor trei li s-a interzis să mai activeze pe piaţa de capital pentru o perioadă de trei ani. Comisia l-a amendat şi un alt angajat al firmei, Alexandru Dan Gabriel, cu 500 de lei.

City Invest a primit autorizaţia de funcţionare de la CNVM în noiembrie 2008, însă a început să intermedieze tranzacţii la Bursa de la Bucureşti abia în august 2010. Firma a intermediat anul trecut tranzacţii de 208 milioane lei la BVB, plasându-se, astfel, pe locul 21 din 65 în topul brokerilor.

La momentul înfiinţării, Chelu deţinea 96% din acţiunile City Invest, iar două persoane fizice şi două societăţi cu răspundere limitată aveau câte 1% din titluri.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri cu investiţii pe bursă şi s-a aflat de mai multe ori în conflict cu CNVM, dar şi cu conducerile SIF-urilor.

În noiembrie 2010 Chelu era cercetat în aproape 50 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.