Jump to content

Arcelor Mittal vinde acţiuni angajaţilor


Recommended Posts

Posted

ArcelorMittal îşi vinde la suprapreţ acţiunile către salariaţi

Ca urmare a crizei financiare cu care se confruntă, grupul ArcelorMittal a luat decizia de a-şi vinde 2,5 milioane de acţiuni către proprii angajaţi, printre ei şi siderurgiştii din România, transmite corespondentul AMOS News. În această situaţie, siderurgiştii de pe platforma combinatului siderurgic gălăţean, cu un salariu mediu de 300 de euro pe lună, pot deveni colegi de acţionariat cu miliardarul Lakshmi Mittal. “Este o măsură internă, adresată doar salariaţilor şi doar pe ei îi priveşte, prin urmare nu pot da informaţii cu caracter extern, legat de numărul de acţiuni vândute”, a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt ArcelorMittal România. Cu suma de 65 dolari este vândută o acţiune la Galaţi (cotaţia din 19 septembrie 2008), dublu faţă de cotaţia de ieri de la Bursa din New York, unde se tranzacţiona o acţiune la preţul de 31,7 dolari. Astfel de măsura este luată pentru ca grupul ArcelorMittal să adune lichidităţi în vederea ieşirii din criză.

O bucatã de Combinat pentru fiecare siderurgist

* Angajaţii Arcelor Mittal Galaţi, de la femeia de serviciu pânã la persoanele cu funcţii de conducere, vor avea posibilitatea sã devinã, în anumite condiţii, acţionari la producãtorul mondial numãrul unu de oţel.

Toţi salariaţii combinatelor din întreaga lume aflate în proprietatea ArcelorMittal pot deveni acţionari ale acestor capacitãţi de producţie, dar nu la fel de importanţi ca Lakshmi Mittal, cel mai mare acţionar. Programul gândit de şefii grupului ar fi trebuit sã se deruleze din luna septembrie pânã la sfârşitul acestui an, perioadã în care orice salariat interesat sã cumpere acţiuni, al cãror numãr este limitat, se poate adresa cu o cerere la conducerea companiei respective. Conform proiectului, este vorba despre scoaterea la vânzare, cãtre salariaţii de la unitãţile aflate în proprietatea ArcelorMittal, a unui numãr de 2,5 milioane de acţiuni, preţul de cumpãrare a unei acţiuni fiind dat de cotaţia înregistratã pe bursã la o anumitã datã din luna septembrie. Potrivit datelor prezentate pe site-ul oficial al ArcelorMittal, numãrul total de acţiuni ale grupului este de aproximativ 1,5 miliarde. Cei care doresc sã devinã acţionari trebuie sã lucreze de cel puţin trei luni la unitatea respectivã şi sã-şi ia angajamentul cã un anumit numãr de ani nu vor pãrãsi societatea. Oferta prevede faptul cã salariaţii pot cumpãra acţiuni în valoare de maxim 7.500 de dolari, beneficiind de o reducere de cel mult 15% din preţul acţiunii stabilit de cotaţia bursei. Numãrul maxim de acţiuni care poate fi achiziţionat de un angajat este de 100 unitãţi. În condiţiile în care preţul unei acţiuni este de câteva zeci de dolari, este greu de crezut cã siderurgiştii, al cãror câştig net lunar nu depãşeşte 15 milioane de lei în cele mai multe cazuri, vor avea 7.500 de dolari pe care sã îi investeascã în achiziţionarea de acţiuni ale ArcelorMittal, chiar dacã achiziţionarea dispune de condiţii avantajoase, şi aici ne referim la posibilitatea de a cumpãra acţiuni la un preţ mai mic. Nu acelaşi lucru s-ar putea spune în cazul persoanelor care au diferite funcţii de conducere în Combinat şi ale cãror câştiguri le-ar permite sã devinã cu uşurinţã acţionari ai ArcelorMittal. Programul a fost adus la cunoştinţa multora dintre angajaţii Combinatului, dar rãmâne de vãzut care vor fi rezultatele, respectiv câţi salariaţi „de rând” vor dori sã devinã acţionari ai ArcelorMittal, aşa cum este şi Lakshmi Mittal.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12

  • 2 weeks later...
Posted

De mai bine de o lună, prin combinat a început să circule informaţia că se vor vinde acţiuni către angajaţi...

Azi, fiecare din noi, a primit câte un plic cu "Planul Arcelor Mittal de cumpărare de acţiuni de către angajaţi 2008 (ESPP 2008)".. Conţinea, un formular de subscrpţie, un "regulament" şi o broşură de propagandă (în variantă bilingvă, română şi engleză).

Pe scurt, sunt scoase la vânzare un "număr de 2.500.000 acţiuni ordinare, emise fără valoare nominală din capitalul său social".

Reacţia oamenilor? "Dacă mi-ar fi mărit salariul, poate mai aveam de unde să cumpăr...aşa, ciuciu...să aştepte indianu' mult şi bine până i-oi cumpăra acţiuni..."

Sunt sigur că vor profita de ofertă românii mari şi tari de la conducerea combinatului.

Posted

cum adica sa profite de oferta? nu ai inteles ca baragladina vinde actiunea la salariati dublu decat la bursa? adica romanasi mai luati o teapa de la cioara....adica va plateste de kk si va momeste sa-i cumparati actiunile la pret umflat.da prosti ne mai crede...din punctul meu de vedere este singura bucurie pe care o am de pe urma crizei .daca nu o sa mai vedem fum deasupra orasului de la cioara asta....a, sa fiu super multumit cu criza asta.

Posted

1) "baragladina" are ceva carte la activ

2) "baragladina" se spala si se da cu parfum(stiu sigur asta, pt ca l-am vazut acum 8 sau 9 ani)

3) "baragladina" este actionar majoritar, deci vinde cu cat vrea, singura "autoritate" care regleaza preturile este cererea

4) "baragladina" are un nume

5) daca "baragladina" da faliment lumea intra in razboi mondial (Statul Irak detinea doar 1% din productia mondiala de petrol in timp ce BRITANICUL detine cca 1,5% din productia mondiala de otel)

6) daca Arcelor Mittal da faliment, orasul Galati ar avea de suferit pentru urmatorii 30-40 de ani si economia Romaniei pentru 20 de ani

7) Notiunea de arian care defineste omul superior ar trebui sa fie revizuita astfel incat sa fii considerat superior pentru cea ce esti tu ca individ nu pentru apartenenta la o natiune

Cine se considera destept si are ceva prieteni cu bani(bani inseamna sute de milioane de euro), se poate imprumuta, iar in 30 de ani copii unui sudor sau coxar pot ajunge sa stea la masa cu urmasii lui Mittal(Cand pe strada curge sange, cel mai bine este sa investesti in imobiliare). O sa ma-ntrebati cum o sa returneze suma... Nu o s-o returneze, dar ii da posibilitatea unui om cu multi bani sa imparta acele actiuni la 2.

Posted
6) daca Arcelor Mittal da faliment, orasul Galati ar avea de suferit pentru urmatorii 30-40 de ani si economia Romaniei pentru 20 de ani

Dupa umila mea parere, ar fi ultimul lucru din cauza caruia ar suferi (si aici cand spun ca ar suferi, spun ca ar suferi CU ADEVARAT) galatenii, fie ei lucratori in combinat sau nu. De ce spun asta? Pentru ca e una dintre putinele si a naibii de mari surse de poluare din zona asta, pentru ca Galatiul si niciun alt oras nu a depins si nu va depinde niciodata de o singura ramura industriala (decat in mintea unui conducator idiot ca Ceausescu) si pentru ca vrei nu vrei, nicio afacere nu va merge pe profit la nesfarsit. In plus, daca e atat de indispensabil economiei locale, regionale, si nationale acest Combinat, de ce statul roman s-a grabit sa-l dea pentru un chilipir de 50 milioane de euro, cand valoarea lui era de cel putin 100 de ori mai mare? Oare cineva din guvernarea respectiva, care ne punea sa-i numaram ouale in direct, si-o fi luat vreo spagulita de vreun sfert din valoarea adevarata de piata a combinatului? De ce nu a fost publicat contractul de privatizare nici pana acum? Si nu in ultimul rand, de ce oare se gaseste unul ca Gabbiano sau ca mine sa se bucure de un eventual faliment al acestei adevarate boli a economiei Galatiului si a tarii?

Sa fim seriosi si realisti cand postam, te rog. Daca eu, tu, ceilalti galateni si Romania va avea de suferit pentru urmatorii 20-30 chiar 40 de ani cum zici tu, nu o sa fie pentru ca da faliment porcaria asta de intreprindere si o sa ne asfixiem cu aer curat, si nici economia nu ar resimti vreun impas mai mare decat cel din perioada 1990- privatizare, cand toti golanii si baietii destepti au muls si si-au umplut buzunarele din combinatul asta cat a incaput.

Nu in ultimul rand, mi-as dori si eu un prieten milionar in dolari, care sa ma imprumute si pe mine vreo 20 de ani astfel incat sa pot sa-l depasesc in intervalul asta de timp in topul celor mai bogati oameni din tarisoara asta.. Fii sigur ca asa ceva nu face si nu va face in vecii vecilor un astfel de om, cu numele de Mittal, actionar majoritar, care se spala si se da cu parfum, nici fata de tine, care l-ai cunoscut, nici fata de concetateni de-ai lui, pentru simplul fapt ca este tipul de om ingamfat, nomenclaturist care nu a facut decat sa-si umple bocceluta cat s-a putut in toata viata lui, calcand peste toata lumea, ca sa ajunga la o venerabila varsta de 60 si ceva de ani sa-si conduca fetisoara la altar printr-una dintre cele mai scumpe nunti de care s-a auzit vreodata (de vreo 150 milioane de dolari - aha, de vreo 3 ori mai multi bani decat a dat pe combinatul asta parlit) - iar asta, fara un alt motiv posibil in afara grandomaniei. Iar de astfel de exemple e plina lumea si tara, iar eu, nu doar ca nu le agreez, ci sincer sunt dezgustat de ele.

Posted

Preţ de vânzare pe acţiune: 27,71 USD

@Gabianno: faţă de indienii din combinat , ai o atitudine demnă de epoca fanariotă. Te-ai născut prea târziu ...

@riaji: n-ai dreptate. În orice ţară, metalurgia şi industria extractivă dau tonul economiei.

Uite, ca un exerciţiu, fă o analiză cum ar arăta oraşul, cu şi fără combinat. Mai întâi gândeşte-te la o invazie a cca. 14 000 de şomeri. Deja sunt câteva sute... Apoi fă o extindere la nivelul ţării. Gândeşte-te la automobile, metrou, fier beton, ţevăraie, feronerie, maşini-unelte, nu mai zic de nave, vagoane, etc....

Posted

Eu locuiesc in Bucuresti dar cu toate astea am casa construita in proportie de 60% cu produse de la Aarcelor Mittal; Soselele Romaniei sunt "ingreunate" in proportie de 60% cu masini produse cu orelul de la Arcelor Mittal. Cca 25% din salariatii galateni lucreaza la Arcelor Mittal, de ei depinzand salariile altor 25% care sunt bugetari si tot de ei depinde si cca 50% din banii Primariei. <<<< >>>>> O societate se considera in criza economica la o scadere de 3% din produsun ei(in cazul statelor PIB) iar de la 5%vorbim despre "faliment"; Aici nu e vorba de 5% din produsul Galatiului ci de cca 50-60% cu influente devastatoare asupra ramurilor emergente cum ar fi transporturile, constructiile, industria constructoare de masini, industia miniera... asta ar insemna ca galatiul ar deveni o comuna agrara intrucat toata productia urbiei se afla in aceste sectoare(ce-ar fi mai trist e faprul ca economia nationala ar suveri pierderi de cca 1000 de miliarde in doar 10 ani, in conditiile in care PIB-ul sau actual este de doar 180miliarde;Rata de crestere a economiei pe urmatorii 10 ani e de cca 2.5% din PIB care s-ar transforma in -5%/an) .

Posted

Nu dispare Galatiul daca se inchide combinatul, stati fara nicio grija. Si nici Romania, nicio problema. S-au inchis mine in Marea Britanie si n-au disparut de pe fata pamantului. Ganditi-va la sarbi (inclusiv croati, sloveni), de exemplu, care dupa ani de lupta si distrugeri incomparabil mai mari fata de inchiderea unei intreprinderi s-au pus pe treaba si merg fara griji inainte. Cine credea acum vreo 12-15 ani ca ne vom dori sa mergem pe litoralul croat (sau mai nou muntenegrean) cand acolo se tragea cu tunul? Totul se rezuma la a avea o strategie, o perspectiva si a stabili niste tinte. Inchiderea combinatului ar genera, fara indoiala, probleme sociale. Dar a ignora varianta inchiderii mizand doar pe faptul ca e mare si "avem" nevoie de tabla, de ex, mi se pare o prostie uriasa. La fel de imensa ca si cea a Vaii Jiului.

Posted

ArcelorMittal vrea sa vanda actiuni angajatilor din Romania

Siderurgistii de la Galati, ca si colegii lor din tara si din strainatate, sunt invitati sa cumpere pana duminica pachete de pana la 200 de actiuni ArcelorMittal la pretul maxim de 15.000 USD, echivalentul a 53 de salarii minime pe unitate. Oferta privind achizitia de actiuni ArcelorMittal, inclusa in "Planul ArcelorMittal pentru achizitia de actiuni de catre salariati" sau "Employee Share Purchase Plan", este adresata angajatilor eligibili ai companiei, adica celor care au contracte individuale de munca pe durata determinata sau nedeterminata si o vechime de cel putin trei luni in grup. Categoria angajatilor eligibili nu ii include pe cei aflati in preaviz, informeaza NewsIn.

ArcelorMittal a scos la vanzare 2,5 milioane de actiuni in doua transe. Prima transa, in care au fost disponibile 1.375.000 actiuni, a fost deschisa in perioada 19-28 septembrie 2008 pentru angajatii ArcelorMittal din Belgia, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Canada, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Mexic, Olanda, Polonia, Spania si Marea Britanie. Tara noastra, alaturi de alte state in care opereaza grupul, este inclusa in transa a doua, deoarece "unele conditii legale nu au putut fi indeplinite inainte de sfarsitul lunii septembrie 2008".

ArcelorMittal a impus angajatilor doua restrictii de cumparare. Astfel, un angajat nu poate cumpara mai mult de 200 de actiuni, iar valoarea pachetului de actiuni cumparate nu trebuie sa depaseasca 15.000 dolari. In schimb, pot beneficia de reduceri de 15% din pretul de referinta "pentru un ordin de cumparare care nu depaseste valoarea cea mai mica dintre 100 de actiuni si numarul intreg, mai mic, imediat urmator de actiuni care corespunde unei investitii de 7.500 dolari SUA". Angajatul poate beneficia, ulterior, de o reducere de 10% din pretul de referinta "pentru orice cumparare suplimentara de actiuni pana la un numar de actiuni care nu depaseste valoarea cea mai mica dintre 200 de actiuni si numarul intreg, mai mic, imediat urmator de actiuni care corespunde unei investitii de 15.000 dolari SUA". Pretul de cumparare va fi, astfel, egal cu pretul de referinta, minus reducerile mentionate. "Veti beneficia de o reducere de 15% daca achizitionati pana la 100 de actiuni, sub rezerva unei investitii minime de 7.500 dolari, si de o reducere de 10% pentru orice actiuni suplimentare achizitionate, pana la 200 de actiuni, sub rezerva unei investitii maxime de 15.000 dolari. Reducerea va fi aplicata la un pret de referinta, care este media preturilor de deschidere si de inchidere ale actiunilor ArcelorMittal din 13 noiembrie 2008, in dolari SUA, la Bursa din New York", le-au transmis angajatorii muncitorilor. Siderurgistii galateni cu salarii mici trebuie sa stranga banii pe doi ani pentru 100 de actiuni. In conditiile in care salariul minim din combinatul galatean este de 833 de lei, un siderurgist ar trebui sa stranga leafa pe doi ani si doua luni pentru a-si cumpara macar un pachet de 100 de actiuni.

http://www.ziare.com/ArcelorMittal_vrea ... 87414.html

Posted

Daca tot ai adus vorba de sarbi, ar fi bine sa ne aducem aminte ca in 1989 RSF Iugoslavia avea unu din cele mei mari PIB-PPC(pib per capita) din lume surclasand state ca Japonia, SUA, GB, Italia, iar in ziua de astazi sunt printre codasii Europei; Si trebuie si trebuie sa fii ori ignorant, ori rau intentionat ori tradator sa-i doresti raul unui individ(in speta Mister M) chiar daca asta ar atrage dupa sine deteriorarea economiei nationale. OK, inteleg principiul balcanic cu capra vecinului, dar mi se pare absurd sa-mi tai toata cireada, poate, poate, moare de singuretate si capra vecinului...

Posted

1. De unde ai datele referitoare la PIB? Cred ca jumate de Japonie isi va face hara-kiri in momentul in care va afla de statistica asta :lol: Deci, revenind: ce sursa ai pentru informatia asta?

2. Se vede ca ai postul meu "din doi-in-doi". Tradator?? Mossad, CIA, ceva? :lol: N-am nimic cu Mittal, Mittal Steel Galati sau ceva similar, spuneam doar ca nu se opreste Universul din expansiune doar pentru ca se inchide o fabrica in Galati, una mare ce-i drept pentru Romania. General Motors e aproape in faliment, crezi ca SUA s-a pus pe bocit si se pregatesc americanii sa-si zboare creierii de grija lui GM?

P.S.: In Iugoslavia in 1981 bancnota cu nominalul cel mai mare era cea de 1.000 dinari, in '85 - 5.000 dinari, in '87 - 20.000, in '88 - 50.000, in '89 - 2.000.000 dinari. In ianurie '90 au taiat 5 zerouri. Nu prea seamana a economie peste cea a Japoniei. Inflatia a fost in anii '80 intre 20-1000% pe an, somajul era in floare iar datoria externa crestea la greu.

Ca fata de noi o duceau mai bine, e adevarat. Dar daca te compari cu ultimul calic, cu siguranta iesi ok.

Posted

Nu vorbeam de PIB ci de PPC si datele despre PIB pot fi obtinute usor deoarece sunt publice. Dar in urma unui calcul aproximativ poti sa-ti dai seama ca in Japonia nivelul de trai era destul de scazut acum 20 de ani(calculul este simplu: Japonia are crestere economica medie de cca 7%/an adica la 10 ani isi dubleaza PIB-ul; acum au usor peste 3000 de miliarde, asta inseamna ca acum 20 de ani aveau un PIB de 800- 1100 miliarde. Nivelul de trai este dat de ppc, fiscalitate si preturile produselor de baza.PPCul raportul PIB/populatie, si acum 20 de ani in japonia era egal cu cca 8000-10000$ anual/cap de japonez, adica cu 20-25% mai putin decat Romanul din ziua de azi; Evident daca tinem cont si de inflatia monedei americane in ultimii 20 de ani o sa observam ca Japonezii o duceau ceva mai bine ca noi astazi, si orice om stie ca in anii 80 in fosta Iugoslavie se traia mai bine ca in Romania de astazi )

Posted

in Japonia nivelul de trai era destul de scazut acum 20 de ani

si marmota invelea ciocolata...

Hai sa fim seriosi.

Te-am intrebat de unde ai datele, nu am nevoie de filozofari. Deci, indica-mi sursa, nu socoteli dupa ureche.

Inflatia era in 89 in Iugoslavia de 1000% pe an, benzina se dadea cu portia iar populatia nu mai stia cu s-o roiasca din tara. Cum poti sustine ca japonezii erau niste necajiti si sarbii nu mai puteau de bine? De asta au intrat din 90 sub supravegherea institutiilor mondiale (Fond, BM)?

Oricum, asta nu schimba nimic situatia Sidex-ului: si fara el, lumea merge inainte.

Posted

Şi Siderca a fost închisă (ok, ăla numai combinat siderurgic nu se numea :(). Călăraşiul n-a murit dar a înţepenit şi s-a ponosit.

Posted

atunci cand folosesc apelative ca "baragladina" sau "cioara" nu inseamna ca sunt rasist sau ma consider arian.nu vreau decat sa atrag atentia.nu fac decat sa rabufnesc de indignare ptr nenorocirea de aer pe care trebuie sa o respire copii nostri.si ptr ce anume? ca idiotul asta sa faca miliarde profit? sa-si faca nunti somptuase si sa-si cumpere tone de parfum?si cand avem 'tupeul" sa ne revoltam ptr noxele pe care le arunca in aer ne ameninta cu inchiderea si cu "cazul social" si cu somajul.tre sa fii complet tampit sau partinitor sa nu intelegi ca nu grija fata de galateni l-au adus pe netrebnicul asta aici ,pe meleaguri mioritice.ci doar profitul.si unde maximilizeazi profitul?intr-o tara unde platesti oameni cu salarii de nimic si nu trebuie sa investesti nimic in protectia mediului si unde sfanta spaga si santajul rezolva orice problema.si daca pleasca asta ai mai si luat-o pe nimic....pai asta da frate investitor ....am spus de mai multe ori,daca ai curiozitatea poti sa cauti prin ce am postat eu,nu ma intereseaza profitul lui si nici culoarea pielii atata timp cat plateste oamenii decent si monteaza filtre.adica atata timp cat respecta legile europene si romanesti.din punctul meu de vedere poate sa se duca la dracu la el in tara sa-si manince mortii sau sa-si arda vaduvele pe rug.chiar nu ma intereseaza.cat despre faptul ca-l pupi atata in partea dorsala este doar o optiune personala care te priveste. daca te dau atat pe spate noutatile gen stririle de la ora 5 : nunta pe care a facut-o lu' fiisa sau casa pe care o are in londra,nu te-ai intrebat niciodata cum naiba toate astea s-au intamplat dupa ce a devenit stapanul combinatului?nu regasesti aici comportamentul tipic de marlanoi proaspat imbogatit? nu regasim ceva din comportamentul ciorilor proaspat imbogatite autohtone?cu alte cuvinte mi se rupe de aerul pe care-l respirati ca decat filtre mai bine nunta cu manelisti celebri la fiimea.daca nu reusesti sa vezi toate astea ci doar te impresioneaza tonele de parfum pe care le toarna pe el....este problema ta si un motiv in plus ptr mine sa-mi dau mai repede cu praf de uscheala din tara asta unde sunt compatriot cu tine si altii care gandesc la fel.

Posted

Ok, date ale CIA:

Yugoslavia Japonia

Rata inflatiei (1988) 230% 0,7%

Rata somaj (1988) 15% 2,5%

Rata cresterii ec (1988) 0,1% 4,8%

Curs de schimb/$*

1985 270,2 238,54

1986 379,2 168,52

1987 737,0 144,64

1988 2.522,6 128,15

ian 1989 5.557,7 127,23

$/Per capita (1988) 6.540 15.030

* dinar, respectiv yen

Nu cred ca mai e nevoie de vreun comentariu

Posted

atunci cand folosesc apelative ca "baragladina" sau "cioara" nu inseamna ca sunt rasist sau ma consider arian.nu vreau decat sa atrag atentia.nu fac decat sa rabufnesc de indignare ptr nenorocirea de aer pe care trebuie sa o respire copii nostri.si ptr ce anume? ca idiotul asta sa faca miliarde profit? sa-si faca nunti somptuase si sa-si cumpere tone de parfum?si cand avem 'tupeul" sa ne revoltam ptr noxele pe care le arunca in aer ne ameninta cu inchiderea si cu "cazul social" si cu somajul.tre sa fii complet tampit sau partinitor sa nu intelegi ca nu grija fata de galateni l-au adus pe netrebnicul asta aici ,pe meleaguri mioritice.ci doar profitul.si unde maximilizeazi profitul?intr-o tara unde platesti oameni cu salarii de nimic si nu trebuie sa investesti nimic in protectia mediului si unde sfanta spaga si santajul rezolva orice problema.si daca pleasca asta ai mai si luat-o pe nimic....pai asta da frate investitor ....am spus de mai multe ori,daca ai curiozitatea poti sa cauti prin ce am postat eu,nu ma intereseaza profitul lui si nici culoarea pielii atata timp cat plateste oamenii decent si monteaza filtre.adica atata timp cat respecta legile europene si romanesti.din punctul meu de vedere poate sa se duca la dracu la el in tara sa-si manince mortii sau sa-si arda vaduvele pe rug.chiar nu ma intereseaza.cat despre faptul ca-l pupi atata in partea dorsala este doar o optiune personala care te priveste. daca te dau atat pe spate noutatile gen stririle de la ora 5 : nunta pe care a facut-o lu' fiisa sau casa pe care o are in londra,nu te-ai intrebat niciodata cum naiba toate astea s-au intamplat dupa ce a devenit stapanul combinatului?nu regasesti aici comportamentul tipic de marlanoi proaspat imbogatit? nu regasim ceva din comportamentul ciorilor proaspat imbogatite autohtone?cu alte cuvinte mi se rupe de aerul pe care-l respirati ca decat filtre mai bine nunta cu manelisti celebri la fiimea.daca nu reusesti sa vezi toate astea ci doar te impresioneaza tonele de parfum pe care le toarna pe el....este problema ta si un motiv in plus ptr mine sa-mi dau mai repede cu praf de uscheala din tara asta unde sunt compatriot cu tine si altii care gandesc la fel.bine ca va deranjeaza apelativele mele dar va lasa indiferenti aerul pe care-l respira copii nostri. in toate studiile si statisticile tale nu ai gasit nimic despre cati copii sunt in galati cu afectiuni respiratorii?poate ai curiozitatea sa cauti.si multumesti boraturii tiganesti indiene ptr ei.

Posted

Exact. 6.540 vs 15.030 Dar diferenta este ca unii faceau parte din CAER ci altii nu. In spatiul CAER nimeni nu cumpara case, chiria costa 4-16$/luna, adica pana-n 200$/an in timp ce in statele capitaliste chiria este mult mai mare, daca nu e chirie atunci e rata la banca. In statele CAER costul serviciilor(alea 3-4 care erau) era fff mic. Si asa era si-n Romania: Tatal meu catiga 250$/Luna(4500lei) si culmea ca ne ramaneau bani de concediu, acum eu castig peste 1000 de $din care ca orice "JAPONEZ CINSTIT" platesc 500$ rata la casa 200$ taxe si impozite, iar restul de 300 se duc pe haine si mancare, daca nu m-as mai imbraca un an si nu as mai manca mi-as permite si eu ca tata un sejur de o saptamana la mare(doar ca eu mi-as permite singur, in timp ce el lua toata familia...)... Preturile din fosta RSF Iugoslavia erau ca si-n Romamia, doar ca ei castigau aproape cu 90% mai mult decat tata, astfel incat nivelul de traiera cu 100% mai bun in fosta rsf yugoslavia.

In URSS o paine costa 0.005$ o sticla de vin 2$ o cola, PEPSI 0.05$, si un rus castiga 200ruble adica punin peste 100$ din care ramanea cu 80$/luna doar pt mancare haine si distractie...Daca o paine si un pepsi costa 0,055$ mai pui branza si carne de 0,055 aflam ca un rus ramanea cu bani sa-si cumpere 727 de meniuri Mc Donald's

Posted
@riaji: n-ai dreptate. În orice ţară, metalurgia şi industria extractivă dau tonul economiei.

Uite, ca un exerciţiu, fă o analiză cum ar arăta oraşul, cu şi fără combinat. Mai întâi gândeşte-te la o invazie a cca. 14 000 de şomeri. Deja sunt câteva sute... Apoi fă o extindere la nivelul ţării. Gândeşte-te la automobile, metrou, fier beton, ţevăraie, feronerie, maşini-unelte, nu mai zic de nave, vagoane, etc....

Da-mi voie sa te contrazic, Relu. Ca tot a adus webstar vorba de Japonia, ce aveau astia acum 150 de ani? Aveau ei resursele Romaniei de petrol, gaze naturale, miniere sau posibilitatile unei agriculturi de tip intensiv? Nu... nu au avut nimic decat o vointa de fier. Si, ca tot s-au facut comparatii aici de acum 10-20-100 de ani in ceea ce priveste economia: asa, si Romania, inainte de Primul Razboi Mondial sau in perioada interbelica era una dintre tarile cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor din Europa si din lume, iar toate astea in conditiile in care siderurgia si industria miniera erau aproape de 0 atunci.. Nu, nu ma incanta cifrele puse in fata legate de economia nationala, pentru simplul fapt ca sunt atatea alte firme care vor veni sa suplineasca combinatul la toate capitolele. E una dintre legile de baza ale economiei, care primeaza in fata celor 727 de meniuri mc`donald`s pe care le-ar manca mai stiu eu ce rus..: sare unu de pe piata, locul il impart ceilalti, de asta nu are cum sa stea o intreaga economie in baza unei singure intreprinderi - care nu face productie, ci prelucrare.. - (cred ca numa Lisinschi are vreo 2 astfel de alternative care abia asteapta sa urce pe piata siderurgica..).

Posted

Ca tot a adus webstar vorba de Japonia, ce aveau astia acum 150 de ani? Aveau ei resursele Romaniei de petrol, gaze naturale, miniere sau posibilitatile unei agriculturi de tip intensiv? Nu... nu au avut nimic decat o vointa de fier

Japonezii, chinezii şi coreenii au avut întotdeauna ceva mai mult decât o voinţă de fier: un spirit gospodăresc, un imbold spre exploatarea intensivă a resurselor.

Romania, inainte de Primul Razboi Mondial sau in perioada interbelica era una dintre tarile cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor din Europa si din lume, iar toate astea in conditiile in care siderurgia si industria miniera erau aproape de 0 atunci..

Da, la siderurgie eram slabi de tot, dar aveam mine, aveam topitorii, laminoare, forje şi mai aveam şi o industrie de prelucrare a petrolului :!: Din câte ştiu chiar ne putem lăuda cu ceva: printre primele rafinării (prima jumătate a sec. XIX), printre primii exportatori de benzină, prima şcoală de maiştri sondori...

pentru simplul fapt ca sunt atatea alte firme care vor veni sa suplineasca combinatul la toate capitolele.

Firme de care? De producţie în nici un caz. În construcţii e nevoie de fier-beton, agricultura cere plug de fier...

Posted
Japonezii, chinezii şi coreenii au avut întotdeauna ceva mai mult decât o voinţă de fier: un spirit gospodăresc, un imbold spre exploatarea intensivă a resurselor.
Pai eu tot asta zic.. nu au avut resursele la botul calului asa cum le-am avut noi, si totusi unde suntem noi si unde se situeaza japonezii, astazi?
Da, la siderurgie eram slabi de tot, dar aveam mine, aveam topitorii, laminoare, forje şi mai aveam şi o industrie de prelucrare a petrolului Din câte ştiu chiar ne putem lăuda cu ceva: printre primele rafinării (prima jumătate a sec. XIX), printre primii exportatori de benzină, prima şcoală de maiştri sondori...
Da, dar eu te contraziceam pentru sintagma cu "metalurgia si industria extractoare - tonul economiei", iar practic, cu aceasta afirmatie, sustii argumentele mele (in afara de chestia cu petrolul, unde s-au facut cateva demersuri pe-atunci, desi nici de asta nu am stiut sa ne folosim ca lumea.. am fost primii la toate capitolele, si tot s-a ales praful de industria asta..)
Firme de care? De producţie în nici un caz. În construcţii e nevoie de fier-beton, agricultura cere plug de fier...

Chiar crezi ca nu se va mai gasi om pe meleagurile astea care sa faca aceeasi branza? Sa aduci materia prima de prin Brazilia, Iran (sau de unde o aduce indianu) si sa o prelucreze? Chiar ma indoiesc ca nu s-o gasi cineva care sa faca acelasi lucru la o scara mai mare.

Posted

@webstar: discutia nu are niciun rost. Compari cai cu magari si mere cu pere ca sa ajungi la concluzia ca un rus putea sa-si cumpere 727 de meniuri McDonalds. E penibila comparatia, colega. McDonald in URSS??? Acolo te arestau numai daca aminteai de imperialistii astia nenorociti :d Cat despre cumparat McDonalds din tarile burgheze erau doua mari probleme: 1. nu aveai voie sa iesi din tara si 2. rublele mergeau doar in Maica Rusia. In alta parte erau un sortiment mai bizar de cur-papir. Cat despre faptul ca in CAER nu puteai sa-ti iei casa (sau o masina, sau asteptai cu anii o repartitie pt. o conserva de Dacie, sau instalarea unui post telefonic etc.) prefer sa am 15000 $ (vb de 1988) si sa am rate la banca si Toyota/Mazda in garajul casei MELE, decat sa platesc chirii la alde Ceasca, sa n-am ce benzina sa pun in Dacia aia "venita" dupa 4-5 ani, sa am servicii ca lumea etc. etc.

Btw, de acord cu riaji: viata merge inainte, daca se inchide Sidex-ul apare altceva/cine.

Posted

Meniul McDonalds reprezinta o metoda de evaluare a nivelului de trai. Singuru raportor cand vine vorba de nivelul de trai din doua sisteme economice diferite este reprezentat de produsele de baza, altfel, daca ne referim la articolele de lux, putem gresi: Un roman poare cumpara dintr-un salariu de 300Euro cam tot atata alchool cat poate cumpara si un britanic sau un suedez... Asta inseamna ca un roman traieste cam la fel de bine ca un suedez?

Casa nu este un lux, mancarea nu este un lux dar trabantul sau bugatiul din fata casei reprezinta un lux. Medicamentele sau hainele nu sunt un lux, dar alchoolul si tigarile sunt;

Mikka, reorganizeaza-ti prioritatile, Bucurestiul pute de familii de 3 persoane care traiesc in garsoniere inchiriare dar invart colacul pe BMW-ul 520, Romania miroase a cocleala de la indivizii care acum au venituri de 1000-1500euro/luna dar nu cotizeaza un cent la pensie, si peste 25 de ani acestia vor trai din ajutorul social(aici ma refer la cei 1000000 de romani care lucreaza in afara granitelor la negru, nu la indian; Apropo, astia daca s-ar intoarce prin absurd in tara, ar produce cam 50miliarde anual, nu cele 7-8 miliarde amarate pe care le aduc acum...) Si vezi, viata merge mai departe si fara flota, viata merge mai departe si fara cele 3000000 de romani forta activa de munca plecati in Italia, Spania, Germania si care produc cateva sute de miliarde la PIBul acestor state, viata merge mai departe si fara o agricultura moderna... DAR CU CE PRET!!!!!!!!!!!!!

Posted

Multumesc pentru sfaturi, dar nu despre asta era vorba.

Chestia cu meniul Mc Donalds si cu evaluarea nivelului de trai cred ca ai primit-o pe e-mail, laolalta cu alte "hoax-uri" si "scrisori nigeriene".

"Produs de baza" :d

Ai facut niste afirmatii fara sa le probezi si conduci discutia spre cu totul si cu totul alte planuri.

Ceea ce vroiam sa spun - lucru de altfel inteles de alti postatori - e ca si fara Sidex putem trai, ca oricand poate aparea un alt intreprinzator care sa propuna o afacere, ca sunt si alte domenii de activitate, nu neaparat "siderurgie-pana-la-moarte".

Cat despre cei "cocliti" cu venituri de 1.000-1.500 euro/luna: "coclitii" astia prin taxele si impozitele platite tin, inca, bugetul tarii. Probabil ca acum vreo 10 ani cine avea 300 de euro salariu era tot un "coclit", nu? Uite ca incet-incet (poate prea incet, ce-i drept), "coclitii" astia scot Romanika din kkt (sa speram...).

Problema nu sunt "coclitii" cu venituri de 1-1.500 euro/luna, problema sunt ochelarii de cal care inca mai sunt purtati de multi dintre noi.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.