Jump to content

Explozie la mina Petrila, cel puţin 12 morţi

Recommended Posts

Posted

Explozie la mina Petrila, cel puţin 12 morţi

Opt mineri si patru membri ai echipelor de salvare au murit sambata, in urma unor explozii in mina Petrila. Alti 12 ortaci au fost raniti, dintre care sase sunt in stare foarte grava. Echipele de salvatori au reusit pana acum sa aduca la suprafata trupurile a patru mineri morti. Sute de rude ale celor decedati s-au strans la poarta minei si la spitalul din Petrosani si asteapta vesti despre victime, potrivit Realitatea TV. O a doua exploziei a avut loc, sambata seara, in mina Petrila, a declarat ministrul de Interne Cristian David.

Potrivit primelor informatii, prima explozia a fost cauzata de o acumulare de metan, care a surprins in subteran o echipa de 7 muncitori. Ulterior, alti cinci oameni au intrat in mina si au fost afectati de gaze. Mai multe echipaje SMURD s-au deplasat la locul incidentului. Sase dintre raniti se afla in stare grava.

Raed Arafat, secretar de stat ministerul Sanatatii, a precizat ca in subteran s-ar mai putea afla circa 16 - 19 persoane. Conditiile meteo nefavorabile nu au permis accesul elicopterelor, a precizat el. Echipele de salvare au fost retrase din mina Cele doua echipe de salvatori care au intrat in subteran pentru a-i scoate la suprafata pe cei opt mineri decedati in prima explozie au primit ordin sa iasa din mina, deoarece exista pericolul producerii unor noi explozii, a declarat prefectul de Hunedoara, Dan Pricajan.

Directorul Companiei Nationale a Huilei, Daniel Surulescu, a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca explozia de la mina Petrila, in urma careia opt mineri au murit si opt au suferit arsuri grave, a avut loc la o adancime de 950 de metri. "Explozia a avut loc la 950 metri adancime, din cauza unei acumulari de metan. Se pare ca s-a depasit concentratia de cinci la suta a metanului", a precizat Surulescu.

Posted

S-a depasit concentratia dar gazul nu se aprinde singur ! Mai mult ca sigur nu s-au respectat niste reguli de securitate a muncii sau echipamentele folosite nu erau conforme pentru a functiona intr-un mediu potential exploziv .

Dumnezeu sa-i odihneasca !

Posted

Yan, nici nu prea ai de unde sa vezi echipamente conforme bunei functionari la noi.. In plus, eu nu stiu de ce naiba nu s-au inchis pana acum minele din Valea Jiului. Hai ca inteleg, pana prin `98 cand a fost a doua mineriada, era un motiv pentru Iliescu sa le aiba deschise, dar dup-aia? Nu au vreun carbune nemaipomenit, nici vreo concentratie mare nu este, infrastructura e la pamant, toata afacerea merge in pierdere. Minele reprezinta una dintre marile gauri la bugetul de stat, ca sa nu mai vorbim de iminenta unor incidente precum cele de ieri. Dumnezeu sa-i ierte..

Posted
Yan, nici nu prea ai de unde sa vezi echipamente conforme bunei functionari la noi.. In plus, eu nu stiu de ce naiba nu s-au inchis pana acum minele din Valea Jiului. Hai ca inteleg, pana prin `98 cand a fost a doua mineriada, era un motiv pentru Iliescu sa le aiba deschise, dar dup-aia? Nu au vreun carbune nemaipomenit, nici vreo concentratie mare nu este, infrastructura e la pamant, toata afacerea merge in pierdere. Minele reprezinta una dintre marile gauri la bugetul de stat, ca sa nu mai vorbim de iminenta unor incidente precum cele de ieri. Dumnezeu sa-i ierte..

Nu mai comentez !

Posted

Dumnezeu sa-i odihneasca!

Din pacate si noi, si televiziunile si marile si luminatele capete care-si zic, plini de ei, ministri, secretari de stat, directori si altele, ne aducem aminte de minerit si problemele lui doar cand se intampla cate o astfel de nenorocire. Ani de zile s-au aruncat banii pe apa Sambetei, s-au acumulat datorii uriase, echipamentele s-au invechit sau distrus, s-au tocat bani cu nemiluita. Poate este si o forma de mita, de a pastra o oarecare liniste in Vale. Oamenii isi risca vietile zi de zi, amenintati cu trimiterea in somaj daca-si cer drepturile, liderii de sindicat, conducerile isi rotunjesc conturile, guvernantii isi arunca raspunderile de la unul la altul.

S-au facut disponibilizari colective prin 1997-98, parca, dar nu s-a imbunatatit cu nimic situatia. Nimeni nu a propus o alternativa oamenilor de acolo, decat poate in bataie de joc - culesul cipercilor si a fructelor de padure... Nu s-a incercat absorbtia fortei de munca spre lucrari de infrastructura, nu s-a incercat sa li se ofere o alternativa celor intorsi in locurile de bastina... Deci cei care au ramas stiu bine ce li se va intampla daca vor fi dati afara din Vale.

Cei care presteaza in presa nu sunt interesati de cat de senzational. Era o toana (cred) care o intreba pe o femeie al carei barbat murise sau era ranit, "cum se simte". In secunda aia am simtit ca-mi pare rau ca sunt din aceeasi natie cu o asemenea scelerata.

Sunt desteptii pamantului care promit (electoral, binenteles) mii de euro celor care muncesc pe afara, daca se intorc in Romania. Altii (sau si cei dinainte) se intrec in a oferi cresteri uriase de salarii, doar-doar vor fi votati. Vorbesc toti de mii de kilometri de autostrazi, de sute de scoli, bazine olimpice, de pensii si salarii umflate, se acuza care mai de care de cele mai mari nenorociri. Toti au gura plina...

Insa, oamenii mor arsi, striviti, sau raman nenorociti pe viata.

Ce ar fi daca pe 30 noiembrie am pune cate un sul de igenica in fata fiecarui sediu de partid? Sau a sectiilor de votare?

Posted

Imnul minerilor

În fund de munţi noi des intrăm,

Cu „NOROC BUN” ne salutăm!

Şi când ieşim din sânul lor,

Noi tot „NOROC” strigăm în cor!

În mină-i Dumnezeu cu noi ,

Afară-s grijuri şi nevoi!

Deasupra noastră n-avem cer,

C-aşa e viaţa de miner!

Când plini de praf cu paşi trudiţi,

Ieşim din mină obosiţi,

Ne doare că-n lumina sa

Pământul ţine-o lume rea.

De-atâtea grijuri şi nevoi

Noi ne întoarcem înapoi,

În lumea noastră făr-de cer

C-aşa e viaţa de miner!

Şi moartea vine tot mai des

Să vadă ce-are de cules,

Din lumea noastră făr-de cer,

C-aşa e viaţa de miner!

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.