Jump to content

Finanţele din Galaţi raportează încasări fictive


dcp100168

Recommended Posts

Finanţele din Galaţi raportează încasări fictive

Şeful Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP) Galaţi este acuzat că, printr-un artificiu procedural, a raportat ministerului de resort încasări fictive de ordinul milioanelor de euro (cel puţin o sută de miliarde de lei vechi). Pe scurt, banii erau viraţi Fiscului gălăţean sub formă de contribuţii la buget de către mai mulţi contribuabili protejaţi ai şefului DGFP, iar acesta, la rândul său, raporta mai sus realizarea cu peste 100% a planului de colectări fiscale; după câteva zile, însă, sumele erau returnate firmelor contribuabile, pe motiv că au fost „virate greşit“, după cum ne-au dezvăluit surse locale. „Au fost cereri de restituire, în special reprezentând TVA lunară, în care se invocă faptul că plata respectivă era eronată, cereri care s-au aprobat pe bandă rulantă“, afirmă sursele noastre. Printre cele 28 de companii care au contribuit astfel la raportarea fictivă a colectării de taxe se regăsesc nume sonore, cel puţin în plan local, cum ar fi CFR Galaţi, Port Bazinul Nou şi Docuri SA, Baurom Construct Menarom, Metal Grup sau Confort SA. Potrivit unui document furnizat de aceleaşi surse, există şi sesizări privind aceste împrejurări la nivelul Ministerului Finanţelor, Parchetului General şi DNA, dar se pare că autorităţile centrale încă nu au luat nicio măsură.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/fina ... ctive.html

Unde se duc banii pentru salariile profesorilor - La Galaţi avem un Costică, la Finanţe, care taie şi spânzură

În numărul de marţi veţi putea afla cum scoate directorul Onică Costică, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi, miliarde de la agenţii economici cu putere financiară din judeţ şi veţi putea citi despre învârteala de o zi a şefului Finanţelor care şi-a scos planul în proporţie de 120% şi pe deasupra a mai scos şi stimulente de 3.000 de euro lunar care cumulate cu salariul îl ridică pe bossul de la Galaţi în topul directorilor finanţelor judeţene. Ca să nu mai vorbim de faptul că în schimbul ajutotului financiar fictiv primit de la agenţii economici care nu aveau datorie la buget, dar au plătit peste 100 de miliarde, societăţilor comerciale li s-a reconfirmat protecţia fiscală atât de necesară într-un haos legislativ care tronează domeniul Finanţelor din România.

http://www.atac-online.ro/16-11-2008/Un ... -care.html

Link to comment
Share on other sites

Şmecheria de miliarde a lui Onică Costică, şefului Finanţelor Publice Galaţi

Pe mâna redactorilor noştri au ajuns unele informaţii fierbinţi din zona Finanţelor Publice, informaţii pe care considerăm că este de datoria noastră să le facem publice având în vedere faptul că o parte din ele au fost verificate şi ni s-a confirmat autenticitatea, însă aşteptăm noi informaţii pentru a întregi imaginea unei situaţii ce nu mai poate fi tolerată pe viitor. Este vorba despre raportările Direcţiilor Finanţelor Publice Judeţene către Ministerul Finanţelor, a realizării de peste 100% a planului de încasări la bugetul consolidat al statului, raportări care sunt fictive. Exemplul cel mai elocvent este cel al conducerii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi, în speţă al directorului executiv Onică Costică, membru PNL, cel care în urmă cu patru ani a părăsit barca PSD-ului doar pentru a nu fi schimbat din funcţie.

100 de miliarde „colectate greşit“ într-o singură zi

Onică a contactat personal peste 30 de agenţi economici cu putere financiară din judeţ (din care au răspuns 28) pentru a le cere virarea urgentă pentru o singură zi (31.07.2008) a unor sume mari de bani astfel încât să poată fi raportată îndeplinirea banului la suma colectată pentru bugetul de stat. Menţionăm faptul că aceste societăţi comerciale nu aveau datorie la buget, dar fratele la nevoie se cunoaşte. În schimbul acestui ajutor financiar fictiv, concretizat în peste 100 de miliarde de lei vechi, agenţilor economici li s-a reconfirmat protecţia fiscală. În total dispreţ faţă de lege şi cu asigurarea protecţiei politice a şefului direct Daniel Chiţoiu, bossul de la ANAF, directorul Onică Costică a raportat , la 31 iulie, Ministerului Finanţelor îndeplinirea planului cu 120% şi a returnat a doua zi, la 1 august, sumele nedatorate dar virate, chipurile, din greşeală. Tot în aceeaşi zi (01.08.2008) Costică, încă nu a fost dat afară pentru această înşelătorie a Statului şi a Guvernului, şi-a obligat adjuncţii, pe Teodor Viorel şi Cuzmir Elena, să aprobe pe bandă rulantă cererile de restituire a banilor agenţilor economici, dar a adăugat pe liste şi alte societăţi cu sume mai mici, toate având următorul conţinut: „În data de 31.07.2008, societatea noastră a virat cu O.P. nr....., suma de ......, reprezentând T.V.A. lunară. Întrucât plata este eronată, vă rugăm să ne restituiţi suma în contul nr......, deschis la BC.......“.

Autorităţile închid ochii, Chiţoiu ştie de ce

Deosebit de grav este faptul că pe baza acestor date false, reluate în fiecare lună, Ministerul Finanţelor Publice îşi clădeşte bugetul la rectificările bugetare, premisele unor distribuiri de sume existente doar pe hârtie, nu şi în realitate, exact ca pe vremea lui Ceauşescu. Acesta este unul dintre motivele pentru care la această dată nu există fonduri suficiente pentru a majora salariile profesorilor şi a altor categorii salariale defavorizate. Deşi Ministerul de Finanţe şi Parchetul, DNA Galaţi au aflat despre toate acestea, nu s-a luat până în prezent nicio măsură. Aceasta poate şi datorită faptului că directorul executiv Onică Costică afirmă în toate mediile că beneficiază de protecţia „ministrului Dobre“, dar mai ales a lui Daniel Chiţoiu, şeful ANAF, un profesionist compromis de laudele publice ale acestui Costică Onică.

Cum şi-a tras Costică stimulente de 3.000 de euro pe lună

După ce şi-a pus strategic piciorul în ghips pentru a evita eventualele controale, Onică Costică afirmă că nu e responsabil de returnarea celor aproximatix 100 de miliarde de lei vechi pe care i-a colectat ilegal de la 28 de agenţi economici, în data de 31.07.2008, şi a dispus restituirea lor a doua zi, pe 1 august. Ceea ce vrea să demonstreze directorul Finanţelor Publice Galaţi e că nu el a înşelat MFP şi ANAF, ci Viorel Teodor şi Elena Cuzmin care au aprobat efectiv cererile de restituire a sumelor virate „greşit“ la buget. Urmarea raportărilor fictive privind realizarea planului în proporţie de 120%, ANAF a dispus majorarea stimulentelor lui Onică Costică la 3.000 de euro lunar care, cumulate cu salariul, îl ridică pe acesta în topul directorilor Finanţelor Judeţene. Partea negativă este că şi Serviciul Teritorial Anticorupţie, condus acum de George Ivan, se preface că nu cunoaşte cum îşi cumpără agenţii economici protecţia fiscală, iar angajaţii săi au ascuns în sertare sesizarea anterioară despre modul în care Onică Costică şi-a angajat ilegal neamurile (unele poartă acelaşi nume) la Administraţia Financiară Tecuci. Inspectorii fiscali nu pot înţelege ce l-a determinat pe directorul executiv adjunct Viorel Teordor să semneze cererile de restituire a „viramentelor greşite“, deorece este considerat un foarte bun profesionist. În cazul S.C. Agrimat Matca S.A., Teodor a gafat grav pentru că firma se află în eşalonare la plată a datoriilor către buget aprobate de către Ministerul Finanţelor. Greşeala comisă de Teodor contravine tuturor normelor prevăzute în Codul Fiscal şi în Codul de Procedură Fiscală.

La Galaţi, în Palatul de Finanţe se produc lucruri grave şi în afara legii, declanşate mai ales de ilegalitatea raportării sumelor fictive la ANAF, dar mai ales de aprobarea cererilor de restituire a „viramentelor greşite“. Este momentul ca inspectorii din corpul de control al MFP sau al ANAF şi DNA să verifice aceste aspecte iar vinovaţii să răspundă pt ca mediul de afaceri gălăţean să se dezvolte în mod real, şi nu prin artificii de genul cazului prezentat.

Cei acre au „cotizat greşit“ pentru o zi

Campion absolut al cotizaţiilor de o zi este Corneliu Găvăneanu, patronul SC Port Bazinul Nou şi Docuri SA, firmă prin care Găvăneanu a pus umărul la susţinerea pe post a lui Onică Costică cu 12 miliarde de lei vechi.

Pe locul doi este patronul societăţilor comerciale SC Menarom şi Trans PEC, Ovidiu Peligrad, care a „virat greşit“ 10 miliarde de lei vechi. Tot cu 10 miliarde de lei, cotizaţie de o zi, „virată din greşeală“ este şi patronul SC Metal Grup SA, „independentul“ din campania pentru Primărie, Corneliu Mangalea. Pe banii statului daţi la bugetul de Stat pentru o zi este şi directorul SNCFR Galaţi, Ionel Filimon. De asemenea, firma Anghel NG a cotizat cu 10 miliarde fără să datoreze vreun leu la bugetul statului.

La categoria 8 miliarde se află patronul firmei Agrimat Matca, Gavrilă Tuchiluş, dar şi familia Stăncic care administrează SC Tancrad SA.

Ştacheta este coborâtă brusc la 4 miliarde de către firma Decovil, patronată de fraţii Mocanu şi Viorel Elefteriu, oameni care ştiu în amănunt decoraţiunile vilei pe care Onică Costică şi-a construit-o anul trecut în cartierul rezidenţial Traian Nord, într-o zonă în care nici muştele, nici ţânţarii nu pot trece de barierele cu cartelă magnetică.

Suma de 3 miliarde de lei pe care a virat-o tot în acest mod este din contul SC Confort SA şi societatea Baurom Construct SA, înregistrată la DGFP Mari Contribuabili Bucureşti. Omul politic Marius Necula a trimis pentru o zi Finanţelor Publice Galaţi, 2,5 miliarde din firma sa, ATLAS SA, iar firma Arcada, patronată de numiţii Mantu şi Humă au „cotizat“ cu suma de 500 de milioane de lei vechi.

http://www.atac-online.ro/17-11-2008/Sm ... u-are.html

Link to comment
Share on other sites

Da, acu s-a trezit lumea cu nea Costica Onica..? Acest om este cel mai responsabil pentru situatia dezastruasa si nerusinata in care se deturneaza banii judetului. Mai jos, sunt date si cateva exemple ale celor care l-au sustinut. De mai bine de 8 ani in fruntea Finantelor Publice, acest om isi bate joc de fraierii de rand si le umple buzunarele clientilor politici (alaturi de propriile buzunare), in special din zona PSD-PC-PNL (aici il adaugam si pe Marius Necula, cartita PSD-ului in PD-L la Galati..).

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.