Jump to content

A fost răpită Portocala din Bujoru!


dcp100168

Recommended Posts

A fost răpită Portocala din Bujoru!

Micul oraş vasluian Murgeni este de vineri teatrul unor lupte serioase între douã clanuri ţigăneşti, unul local şi unul din Târgu Bujor (Galaţi). Miza acestor lupte este piranda Portocala, care a fost răpită joia trecută de Tiberiu Sandu, un ţigan de 23 de ani din Murgeni. Poliţia a fost sesizată de părinţii Portocalei, veniţi din Spania, că fata lor a fost răpită şi sechestrată la Murgeni. Deşi Portocala are 20 de ani, părinţii nu vor să o cedeze "gratis", pentru că legea ţigănească spune că fetele sunt cumpărate de către soţ. Cei din Tg.Bujor au cerut pentru fată 5.000 de euro, cei din clanul Sandu nu vor să dea decât 2.000 de euro, iar de aici a pornit scandalul. Cum poliţiştii n-au reuşit să intre nici cu forţa în cartierul ţigãnesc din Murgeni, "negocierile" continuă.

Link to comment
Share on other sites

Final de telenovelă

Dupã ce au pus pe jar poliţiştii, reclamând cã fata lor a fost rãpitã si sechestratã , pãrinţii Portocalei şi-au retras plângerea, pentru că fata s-a întors acasã vie si nevãtãmatã. „În ziua de 8 februarie, Gheorghe L., de 43 ani, din orasul Târgu Bujor, judetul Galati, a sesizat politistii de la Politia orasului Murgeni cu privire la faptul cã fiica sa Ioana L. (Portocala), de 20 ani, este tinutã împotriva vointei sale la locuinta unui cetãtean din orasul Murgeni. La fata locului s-au deplasat si politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale si din cadrul Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapidã, fata fiind cãutatã la mai multe locuinte de pe raza localitãtii Murgeni. Nu a existat niciun incident între cetãteni si politisti, pe raza orasului Murgeni“, precizeazã inspectorul Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IJP Vaslui. În ziua de 9 februarie, Portocala, aflatã la locuinta tatãlui sãu din orasul Târgu Bujor, a declarat cã a mers de bunãvoie în orasul Murgeni si cã nu a fost supusã unor contrângeri fizice sau psihice din partea lui Tiberiu Sandu, cel acuzat. Asa cã, potrivit legilor tigãnesti, se pare cã între cele douã clanuri a intervenit întelegerea „financiarã“, iar pãrintii Portocalei si-au retras plângerea de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Târgu Bujor. Fata rãpitã din Târgu Bujor reprezintã un caz tipic de „întelegere tigãneascã“ în care legile tãrii si organele de drept n-au nicio putere în aceastã comunitate. Câtiva din locuitorii orasului Murgeni, cei care s-au familiarizat deja cu „legile tigãnesti“ ne-au explicat ce s-a întâmplat de fapt. Tânãrul din Murgeni a întretinut relatii sexuale cu fata din Târgu Bujor. Acesta fiind deja cãsãtorit si neputând sã o ia de sotie pe Portocala, aceastã „rusine“ trebuia spãlatã. Conform „pietei“ din Murgeni un astfel de afront costã cam 2.000 de Euro. De cealaltã parte, clanul din Târgu Bujor fiind mai înstãrit, a avut pretentii mult mai mari, ultimul pret vehiculat fiind de un miliard. Aici a fost momentul conflictului. Mai apoi, teatrul negocierilor s-a mutat la Târgu Bujor si aici, pãrtile s-au înteles pânã la urmã. În ceea ce îi priveste pe politisti, acestia neavând mandat de perchezitie si nici alt temei ca sã pãtrundã în „tigãnie“, nu au avut altceva de fãcut decât sã priveascã cum masinile scumpe ale tiganilor s-au foit între Târgu Bujor si Murgeni.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

O revenire, de la faţa locului

Judecată ţigănească

* Ruşinea Portocalei, plătită cu 5.000 de euro, de tatăl lui Tiban * Audierile şi deliberarea au durat două ore

Bulibaşa Vasile Tănase, de la Murgeni, zis Limbrian: am dat mâna cu dumnealui. Piranda sa, dac‑o vezi îţi stă inima în loc. Au şapte copilaşi. Costel Piţigoi, bulibaşă de Tg. Bujor şi expert local în problemele romilor. Doi copii reuşiţi. Biroul său, în centrul oraşului. Ne‑am întâlnit, în trei, să discutăm cazul Ioanei L., supranumită Portocala, ţigancă din Tg. Bujor, de 20 de ani, intrată în gura presei în urma unui eveniment nefericit din viaţa sa. Ajunsă, luna trecută, fără s‑o fi forţat cineva, în braţele lui Tiberiu Sandu, zis Tiban, din Murgeni, posesorul unui automobil Ford Galactis, după trei zile de măritiş comprimat, ambele orăşele explodau: "Portocala, în captivitate!", "O sută de ţigani din Bujoru, veniţi s‑o elibereze!"� A fost ca şi cum Costel Piţigoi ar fi pornit cu tancurile spre Murgeni. Fantezii de februarie! Cei doi bulibaşi au respins ca neîntemeiate informaţiile apărute într‑o publicaţie vasluiană cum că din cauza Ioanei ţiganii s‑ar fi încăierat între ei. Într‑adevăr, poliţiştii au stat ca "pe jar", cu cătuşele pregătite, dar fondul conflictului a fost rezolvat pe cale diplomatică, de Piţigoi şi Tănase, nu de "mascaţi". Şi i‑a mai deranjat ceva: publicarea unei fotografii trucate, fără nicio legătură cu Portocala. În cele trei zile cât a durat luna ei de miere, bujoreanca n‑a fost fotografiată de nimeni, din simplul motiv că împreună cu Tiban, ca să fie în siguranţă, au stat închişi într‑o locaţie secretă. "Filmul" dragostei dintre ei: debutând cu flăcări înalte de câţiva metri, s‑a rupt brusc, din cauza mirelui - Tiban este însurat şi are patru copii de crescut. Auzind una ca asta, Portocalei i‑a fugit pământul de sub picioare ("Să‑mi faci tu mie una ca asta!", "Te pot eu oare ierta pentru ruşinea în care m‑ai băgat?"). Fusese minţită cu neruşinare. Părinţii ei, romi pocăiţi, nu agreează violenţa, n‑au vrut să iasă circ din "greşeala" fiicei lor, lăsând, la final, îndreptarea lucrurilor pe seama judecăţii ţigăneşti: "Ajutaţi‑ne, domnu' Piţigoi, faceţi dreptate!".

Cei doi bulibaşi, întruniţi în complet de judecată gălăţeano‑vasluian, au preluat cazul. Fapta fiind limpede ca lumina zilei, stăpâneau speţa perfect. Judecata a avut loc la Tg. Bujor. A durat două ore. Costel Piţigoi a potrivit astfel lucrurile încât să evite ca părţile să ajungă să stea faţă în faţă. Interogări, confruntări între martori, deliberarea� Era clar că Tiban profitase de sentimentele şi buna credinţă a Ioanei L., ascunzându‑i premeditat adevărul despre el. Verdictul, pronunţat în aceeaşi zi, în limba romani. Tiberiu S., amendat cu 5.000 de euro. Pedeapsă usturătoare! Costel Piţigoi: "E cea mai aspră sentinţă pronunţată până acum de mine. Aspră, dar dreaptă." Plătitor, tatăl lui Tiban. N‑a comentat hotărârea, supunându‑se deciziei luate de cei doi bulibaşi. Dând banii, a spălat ruşinea fetei. Fiindcă Portocala a fost foarte pe placul celor din familia lui Tiban (locuiesc, în Murgeni, lângă Pompieri), Sandu‑senior ar fi fost dispus să ofere, pentru a o cumpăra, 10‑15.000 de euro, dacă Ioana ar fi acceptat să‑i fie noră, să rămână cu Tiban. Bulibaşa Vasile Tănase: "Eu am readus‑o pe Portocala la Tg. Bujor. Nevasta legală a lui Tiban se afla fugită la Băceşti". Costel Piţigoi: "Când aduc pe cineva la judecată nu mă complic cu hârtii. Cei din faţa mea, în picioare. Mărginaşii n‑au voie să deschidă gura. La noi, totul este cuvântul, onoarea� Nu pedepsim pe nimeni pe nedrept, sub niciun motiv. În afară de crime, judec orice".

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.