dcp100168 Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 Vopsea cancerigenă scoasă din comerţ* 631 de cutii cu vopsea sau nuanţator pentru păr conţinând substanţe cangerigene au fost scoase din consum de către inspectorii sanitari. Era vorba în special de produse fabricate înainte de ianuarie 2008 şi înainte de data la care respectivele substanţe au fost interzise şi în România.Bulgaria, Slovenia, Italia, Turcia, Cehia şi Bucureşti - România sunt locurile de fabricaţie a vopselelor şi nuanţatorului pentru păr descoperite de către Inspecţia Sanitară de Stat Galaţi a conţine substanţe cu potenţial cancerigen. Ministerul Sănătăţii a cerut cu puţin timp în urmă inspectorilor sanitari să verifice toate tipurile de vopsea de păr şi nuanţator aflate în comerţ sau în depozite suspecte a conţine substanţe interzise prin modificările recente din vara acestui a legislaţiei în domeniu. "Am finalizat controlul tematic privind domeniul cosmeticelor. Am verificat 32 de tipuri de produse, multe din aceeaşi gamă, este vorba de vopsea de păr şi nuanţator. În 10 tipuri din aceste produse am găsit substanţe interzise de Ministerul Sănătăţii, 20 de produse nu aveau aceste substanţe iar în alte şapte era trecut pe cutie cu plus sau minus în dreptul respectivelor substanţe. Ceea ce înseamnă că pot sau nu să conţină substanţe interzise. Cel mai frecvent am găsit în produsele cosmetice în speţă 2 nitro P fenil diamină, o substanţă cancerigenă. HC Orange 3, HC Yellow şi Bazic Red Nr. 2 sunt celelalte produse cu potenţial cancerigen care au fost descoperite în vopselurile şi nuanţatoarele pentru păr verificate. Vopselele şi nuanţatoarele care au în compoziţie substanţe periculoase sunt fabricate înainte de ianuarie 2008, când încă nu intrase la noi în ţară în vigoare, în totalitate, legislaţia privind aceste substanţe", a declarat inspectorul şef al Inspecţiei Sanitare de Stat Galaţi, dr. Liliana Moise. Toate datele au fost transmise către Ministerul Sănătăţii, care va lua legătura cu producătorii de peste hotare, avertizându-i să nu mai lase spre comercializare aceste tipuri de produse fabricate când încă la noi în ţară nu intrase în vigoare legislaţia ce restricţiona existenţa lor în cosmetice.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4
Recommended Posts