Jump to content

Declaraţiile de avere ale "uninominalilor" sunt secrete


dcp100168

Recommended Posts

Candidaţii "uninominali" sunt păziţi bine

Secretul declaraţiilor de avere

* Declaraţiile de avere ale candidaţilor la alegerile uninominale din 30 noiembrie sunt inaccesibile * La această dată, conform legii, ele ar fi trebuit să fie publice pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, dar lipsesc cu desăvârşire * Biroul Electoral Judeţean Galaţi a respins, cu nouă voturi "contra" şi două "pentru", solicitarea noastră, în virtutea legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, de a ne fi prezentate declaraţiile de avere ale candidaţilor * Pe pagina electronică a Camerei Deputaţilor sunt şi acum postate declaraţiile de avere ale candidaţilor la alegerile generale din 2004! * Bizar, tocmai în plin scrutin uninominal, declaraţiile de avere sunt "blătuite"

"Uninominalii" intraţi în cursa pentru Parlament se întrec în caracterizări pompoase, se bat în CV-uri în care au trecut nu doar premiile, meritele, ci şi steluţele luate la grădiniţă şi promit din toate puterile... vocale. "Transparenţa" de care dau dovadă merge până la prezentarea unor fotografii de familie ori de vacanţă, dar nu s-au gândit (de ce oare?) să-şi facă publice averea şi interesele cu care pornesc spre fotoliile din Casa Poporului. Pe niciunul dintre site-urile de campanie ale candidaţilor pe care le-am accesat nu am descoperit vreo mărturie privind banii, imobilele, ori alte asemenea aspecte ale averii politicienilor. Singurele averi publice sunt cele ale parlamentarilor şi consilierilor deja aleşi care candidează la acest scrutin, evident, dacă acestea sunt postate pe site-urile instituţiilor respective. Şi aici există excepţii: de exemplu, Marius Necula, candidat PD-L la Senat nu are postată declaraţia de avere pe site-ul CJ, deşi ar fi trebuit să fie de luni de zile!

Legea nu zice nici da, nici ba!

Potrivit legii nr.35, toţi candidaţii au fost obligaţi să-şi completeze declaraţiile de avere şi de interese şi să le depună la dosarul de candidatură. În încercarea noastră de a afla cât de bogaţi sunt competitorii alegerilor din 30 noiembrie, am verificat site-ul Camerei Deputaţilor. Acolo figurau declaraţiile candidaţilor la Parlament din 2004, nimic despre cei din 2008. Am sunat la Biroul Electoral Central pentru a întreba cum putem avea acces la declaraţiile de avere. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ ne-a declarat: "Nu există o lege care să spună clar că declaraţiile de avere ale candidaţilor la alegerile parlamentare uninominale se pot sau nu face publice. Legea ANI (Agenţiei Naţionale de Integritate) spune că se fac publice pe site-ul propriu declaraţiile de avere ale candidaţilor, dar ale celor care au fost aleşi. Este la latitudinea Biroul Electoral de Circumscripţie să decidă dacă vă prezintă sau nu declaraţiile de avere".

Deci, legal, ar trebui să ştim pe cine votăm abia după ce am votat. Asta la "uninominal", pentru că declaraţiile candidaţilor de pe listele din 2004 se află şi acum pe site-ul Camerei Deputaţilor, chiar dacă unii dintre ei nu au ajuns în Parlament.

BEJ a spus nu!

Ieri dimineaţă am înaintat Biroului Electoral de Circumscripţie Galaţi o cerere oficială, de a ni se prezenta, în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, declaraţiile de avere ale candidaţilor la alegerile parlamentare uninominale din 30 noiembrie 2008, în scopul realizării unor articole de presă. Consideram că declaraţiile de avere ale candidaţilor sunt informaţii de interes public pentru cetăţenii cu drept de vot ai Galaţiului, cu atât mai mult cu cât e pentru prima dată când nu votăm liste de partid, ci oameni. Cererea noastră a fost supusă la vot în şedinţa BEJ. Cu două voturi "pentru" şi nouă "împotrivă", solicitarea noastră de a ni se pune la dispoziţie aceste informaţii a fost respinsă. BEJ ne-a comunicat în documentul oficial că informaţiile solicitate se pot obţine de pe site-ul ANI conform prevederilor articolului 40 din Legea nr. 144/2007. Articolul în cauză prevede negru pe alb că "Persoanele care candidează pentru funcţiile de Preşedinte al României, deputat, senator, consilier judeţean, consilier local sau primar sunt obligate să îşi declare averea şi interesele. Declaraţiile de avere şi de interese se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la biroul electoral de circumscripţie, odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare. Biroul Electoral Central şi biroul electoral de circumscripţie transmit un exemplar al declaraţiilor de avere şi de interese la Agenţie, în termen de cel mult 48 de ore de la depunere. Declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor pentru funcţia de deputat, senator, consilier judeţean, consilier local sau primar se publică pe pagina de internet a Agenţiei, în termen de 10 zile de la data primirii, şi se menţin publicate pe această pagină".

Ia-le de unde nu-s!

Desigur am căutat declaraţiile de avere ale candidaţilor pe site-un ANI şi nu le-am găsit. Nu comentăm decizia BEJ de a ne respinge solicitarea. Ni se pare însă ciudat că reprezentanţii partidelor politice din BEJ nu au fost de acord să facă publice averile candidaţilor respectivelor formaţiuni. Oare au ceva de ascuns? Cu atât mai ciudat este în condiţiile în care la alegerile parlamentare şi locale trecute averile candidaţilor nu au fost un secret. Cui îi este frică de publicarea declaraţiilor de avere?

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28250

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.