Jump to content

Au dispărut banii de pe cardurile BCR!


dcp100168

Recommended Posts

Clienţi BCR cu cardurile goale

Fraudă la bancomate?

* Poliţia investighează plângerile, la fel şi BCR Galaţi

Mai mulţi gălăţeni, clienţi ai BCR Galaţi, prin intermediul căreia primesc, în conturile de card, salariile, s‑au trezit, începând de sâmbătă şi până ieri, cu o surpriză de proporţii. Li s‑au evaporat, pur şi simplu, banii din conturi! Disperaţi, mai ales că abia luaseră salariile şi cardurile erau pline, păgubiţii s‑au adresat atât sucursalei judeţene a BCR, cât şi Poliţiei. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Cristina Tatulici, ne‑a declarat, ieri: "Ne‑au fost sesizate mai multe astfel de cazuri, iar, în prezent, specialiştii noştri investighează pentru a stabili circumstanţele în care banii au fost retraşi din conturile respective".

La rândul său, directorul de retail din BCR Galaţi, Nicu Munteanu, ne‑a explicat că, momentan, nu se poate spune că a fost vorba despre o fraudă, dar că banca face acum cercetări pentru a stabili ce s‑a întâmplat şi că, în momentul în care specialiştii vor ajunge la o concluzie, aceasta va fi făcută publică.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28269

Link to comment
Share on other sites

Abia astept sa aud si minunea cand un anume x pirat dintr-o singura lovitura va reusi performanta sa fure banii la toti oamenii din lume care utilizeaza cardurile si toti banii tuturor bancilor din lume. Daca unul a reusit sa goleasca cardurile tuturor clientilor unei banci dintr-o singura lovitura sigur altul va reusi sa fure dintr-o singura lovitura toti banii clientilor tuturor bancilor din lume. Parerea mea e ca cei care spun ca nu e vb de o frauda, e doar o minciuna ca sa isi apare imaginea. Eu nu ii cred pe BCR. Sistemele lor de securitate lasa de dorit.

Link to comment
Share on other sites

Gălăţeni cu conturile goale

Atenţie, atac la carduri!

* Zeci de clienţi ai BCR Galaţi au depus plângere la bancă şi la Poliţie după ce li s‑au "evaporat" sume consistente din conturile de card * Banca îndeamnă la prudenţă şi promite că banii le vor fi restituiţi victimelor tâlhăriei electronice

Anunţam în ediţia de ieri a ziarului nostru faptul că mai mulţi clienţi ai BCR s‑au trezit cu conturile de card goale, după ce, se pare, la sfârşitul săptămânii trecute, date de pe cardurile acestora au fost citite abuziv. Ulterior, autorii acestor fapte au scos bani din ATM‑uri folosind clone ale cardurilor respective. Chiar dacă informaţiile oficiale sunt deocamdată sumare, există semnale că zeci, poate chiar sute de oameni au avut de suferit de pe urma celui mai mare "atac" de acest fel care a avut loc în oraşul nostru. Mai mult decât atât, există informaţii că locul din care s‑a făcut citirea ilegală a datelor de pe carduri este un ATM al băncii situat în Piaţa Centrală.

Ce spun oficialii băncii

Din partea Direcţiei de Comunicare a BCR, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Corneliu Cojocaru, ne‑a declarat: "Primele investigaţii ne arată că ar fi vorba de o posibilă tentativă de fraudare a unor carduri utilizate la un ATM din Galaţi, prin copierea datelor de pe banda magnetică a cardurilor. Banca a blocat conturile acelor carduri. După finalizarea anchetei de către organele competente, în cazurile în care se va dovedi că este vorba de fraudă, banca va avea grijă ca nici unul dintre clienţii săi să nu fie păgubit. Banca utilizează echipamente de înaltă performanţă, care asigură un nivel ridicat de securitate. La fel de important este însă şi modul în care acţionează posesorii de carduri. Cardul este o cheie electronică de acces la un cont şi trebuie păstrat şi utilizat cu multă grijă, precum cheile casei. Codul PIN trebuie protejat: să nu fie divulgat nimănui, să fie tastat astfel încât să nu poată fi văzut de altcineva. Dacă cineva observă modificări ale unui ATM, trebuie să nu efectueze operaţiunea şi să anunţe imediat banca". Mai mult, Corneliu Cojocaru a adăugat că banca intenţionează să reia rularea, pe monitoarele bancomatelor, a unui program de avertizare, pe care l‑a mai folosit în acest sens cu câteva luni în urmă şi care avertizează clienţii asupra modului în care trebuie să arate fanta unde se introduce cardul, dar şi cum se protejează codul PIN: "Trebuie protejat cu mâna, din partea stângă, în orice situaţie. Şi eu fac la fel cu cardurile proprii, indiferent din ce bancomat scot banii şi, atenţie, chiar dacă nu e nimeni împrejur. În acest mod, chiar dacă există o cameră pirat, nimeni nu poate vedea PIN‑ul şi fără el nu se poate fura din cont". Oficialul BCR a mai spus că, deşi sumele în discuţie nu sunt mari, comparativ cu cele care dispar în acelaşi mod în toată Europa, eforturile pentru securizarea suplimentară a bancomatelor vor continua.

Ce spun păgubiţii

Am reuşit să discutăm, direct cu unii dintre cei ce au avut de pierdut pe urma celor ce au fraudat cardurile. Oameni pentru care sumele "evaporate" înseamnă foarte, foarte mult.

Un caz de‑a dreptul năucitor este cel al secretarei de la Şcoala nr. 25 care ne‑a declarat că i s‑au sustras de pe card în jur de 6000 de lei. "Eu locuiesc în zona Pieţei Centrale şi de la sediul BCR de aici îmi scot de obicei banii de pe card. Dar am mai scos şi de la bancomatul din faţa Spitalului Judeţean, îmi amintesc asta pentru că am fost pe 12 noiembrie, la soacra mea, care era internată. Am şi o colegă care locuieşte în acelaşi bloc cu mine. Ei i‑au furat 2200 de lei. Eu am mers la bancă şi am anulat cardul şi mi s‑a promis că într‑o săptămână voi primi unul nou. Mi s‑a mai spus că nici în privinţa banilor nu va fi o problemă şi sper să îi pot recupera. Vă mai pot spune că am mers ieri (n.r. ‑ miercuri) şi am dat o declaraţie la Poliţie, iar acolo, în curte, erau adunaţi mai mulţi oameni în aceeaşi situaţie. Printre ei am văzut şi doi vecini de‑ai mei. În fine, sper să pot să îmi recuperez banii înainte de sărbători. Ce să‑i faci, bine că suntem sănătoşi...", ne‑a declarat Ioana Palade, secretara Şcolii 25.

Acesta nu este însă singurul posesor de card BCR care a rămas fără bani. Un bărbat ce a preferat să nu îşi dezvăluie identitatea ne‑a spus că, de pe cardul său, a dispărut suma de trei sute de lei, fără ca el să se fi atins de aceşti bani. În aceeaşi situaţie se află şi soţia sa. "Suma ce mi‑a dispărut mie nu e una însemnată, este vorba despre trei sute de lei, sunt însă oameni ce au rămas fără mii de lei. Nu suma este însă importantă, ci faptul că se fac astfel de lucruri şi suntem practic expuşi toţi. Eu cunosc cel puţin zece astfel de cazuri, aşa că vă puteţi da seama cam câţi oameni au rămas fără bani în cont. Am anunţat acest lucru la bancă şi nu eram singurul care ajunsese acolo cu această problemă, iar apoi am mers la Poliţie unde am înaintat o plângere", ne‑a spus omul. Acesta este de părere că autorii fraudei au instalat ilegal nişte aparate pe ATM‑ul din zona Pieţei Centrale, aparate cu ajutorul cărora au citit datele cardurilor, pe care le‑au folosit apoi pentru clonarea acestora şi pentru sustragerea banilor. "Cei de la bancă mi‑au spus că extragerea sumei ce lipseşte de pe cardul meu a fost făcută luni, de la Brăila, în momentul în care eu mă aflam la serviciu, în Galaţi. Aşadar, este mai mult decât limpede pentru mine ce s‑a întâmplat...", a mai spus omul, a cărui soţie, "uşurată" şi ea de banii din cont, nu mai are pe card 1200 de lei.

Cele două cazuri sunt completate de alte şase, pe care am reuşit să le identificăm noi. Este vorba despre angajaţi din Port Bazinul Nou ce au rămas fără bani pe card, paguba cea mai mare fiind de 3000 de lei. Umblă zvonul că şi prin Spitalul de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" ar fi unii angajaţi care au păţit la fel.

Acestea sunt doar câteva dintre cele, se pare, câteva zeci (unii spun sute) de astfel de situaţii. Faptul că la Poliţie vin din ce în ce mai mulţi oameni care reclamă frauda a fost confirmat şi de către şeful Biroului de Combatere a Criminalităţi Organizate şi Antidrog Galaţi, Ionel Pasquale, care ne‑a declarat telefonic faptul că există astfel de cazuri aflate în acest moment în curs de investigare. Dumnealui nu ne‑a putut oferi, însă, date concrete despre dosarele aflate în cercetare.

Prudenţă!

Cum vă puteţi feri de astfel de situaţii? Ca în orice alt caz, puţină prudenţă nu strică, deşi, trebuie să recunoaştem, oricât de vigilenţi am fi, astfel de lucruri se pot întâmpla. Primul nostru sfat este să mai citiţi odată ce ne‑a spus domnul Corneliu Cojocaru.

Metoda cea mai utilizată de hoţi este de a monta pe un bancomat un aparat care să citească datele de pe card, iar cu ajutorul unei camere de luat vederi să înregistreze şi codul PIN al fiecărui utilizator al ATM‑ului respectiv. Aceasta nu este însă singura metodă. Sustragerea ilegală de date de pe carduri se poate face şi cu ajutorul POS‑urilor, acele mici aparate pe care unele dintre magazine le folosesc pentru ca unii cumpărători să poată plăti direct cu cardul. Pe Internet circulă un mesaj cu detalii privind modul în care se pot goli cardurile. Aveţi alăturat câteva imagini cu explicaţiile aferente, care sperăm să vă fie de folos pentru a vă păzi de hoţi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28301

Link to comment
Share on other sites

Din auzite, cazuri de genul asta s-au mai intimplat cu BCR.

Anul trecut, din cite stiu, tot unui galatean i-au disparut 30 de mil de pe cardul de salariu (BCR) extrase de la un bancomat (BCR) din... Brasov.

Tipul e coleg cu un prieten, asa ca e stire la mina a doua sa zic.

S-a dus cu dovada ca el a fost in Galati, cu martori... Dijaba! O fi rezolvat de atunci ceva, n-o fi rezolvat... oricum, ultima stire era ca inca se mai plimba pe la banca...

Nu cred (parere personala) ca alte banci ofera mai multa siguranta, dar poate nu te trateaza cu... si incearca macar sa rezolve.

Link to comment
Share on other sites

O suta de galateni au ramas cu conturile goale!

Mii de lei s-au evaporat in momentul in care pagubitii au folosit acelasi bancomat, instalat in Piata Centrala a orasului. Se pare ca datele de pe carduri au fost copiate cu un aparat special, folosit de hoti. In ultima saptamana, a plouat cu sesizari la politia din Galati. Oamenii s-au plans ca le-au disparut subit banii din cont. Majoritatea au folosit un bancomat din centrul orasului. Se pare ca in respectivul aparat, persoane inca necunoscute au montat un dispozitiv de copiere a datelor de pe card. Multi pagubiti nu detineau sume importante, dar aveau carduri de credit. Astfel, in cele mai multe cazuri, nu a putut fi retrasa decat suma maxima permisa intr-o zi, si anume 3000 de lei. Banca a decis deja blocarea catorva sute de carduri. Unele victime s-au trezit ca nu mai pot accesa nici macar banii care le-au mai ramas. Politistii au inceput deja o ancheta pentru a stabili cu exactitate cum au disparut banii.

http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/ ... goale.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.