Jump to content

Gălăţeanca Steluţa Luca - simbolul handbalului românesc


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Steluţa Luca se va retrage oficial vineri din echipa naţională de handbal feminin

Handbalista formaţiei Oltchim Râmnicu Vâlcea, Steluţa Luca, se va retrage oficial vineri din echipa naţională a României, în cadrul unei conferinţe de presă ce va avea loc la Cluj-Napoca, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele FRH, Cristian Gaţu. "Interul drepta al naţionalei va avea parte de organizarea retragerii din reprezentativă în cadrul conferinţei de presă de vineri, de la Cluj, care va avea loc după şedinţa tehnică a Trofeului Carpaţi, programată la ora 10.00", a spus Gaţu. Steluţa Luca, care nu a putut participa la Jocurile Olimpice de la Beijing, a depus o scrisoare la Federaţia Română de Handbal, în data de 26 iunie, prin care îşi anunţa retragerea de la echipa naţională.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Ştrengăriţa

Parcă ieri s-a întâmplat. Nu-i stă în fire să privească înapoi, dar nostalgia anilor copilăriei o mai cuprinde pe handbalista Steluţa Luca, acest Nică al lui Ion Creangă, în variantă feminină.

Familia Lazăr îşi dorea atât de mult o fetiţă, încât, atunci când a venit, în sfârşit, pe lume, după trei băieţi, părinţii s-au gândit să-i pună numele Steluţa. De parcă ar fi intuit că avea să strălucească peste ani. Copilăria, în comuna gălăţeană Pechea, a fost una atipică pentru o fată. “Să mă joc cu păpuşile? A, nu, îmi plăcea foarte mult să alerg. Lângă casa în care locuiam era o pădure şi ne strângeam acolo, făceam concursuri de cros”. Pasiunea pentru atletism s-a mutat în cadru organizat: “Prima cursă a fost de 200 m, eu, singura fată, restul, băieţi”. Mai târziu, la Şcoala numărul 5, profesoara de sport Doina Gheorghiu i-a ochit talentul. “Antrenorii au rămas miraţi că ştiam din start cei trei paşi de handbal. Aruncam foarte bine din săritură, de multe ori de la centru şi dădeam goluri. Am prins jocul din instinct, cred”, îşi aduce aminte Steluţa.

«L‑am prostit pe taică‑miu şi am fugit la antrenament»

În anii grei de comunism, numai uşor nu i-a fost să se ţină de handbal. “Maică-mea era total împotrivă. Singura fată, să plec de acasă 37 de kilometri, până la Galaţi! Într-o zi, nu era acasă, rămăsesem cu taică-miu, l-am prostit şi am fugit la antrenament. Cu timpul, părinţii s-au împăcat cu ideea, n‑aveau încotro”. Cum ai aruncat prima oară la poartă? “N-a fost cu mingea şi n-a fost la poartă! Mergeam la muncă patriotică, ba la cules de struguri, ba de cartofi. Eram o clasă de copii şi fiecare îşi băga în geantă 5-6 cartofi. Pe mine, o vecină nu mă lăsa niciodată să iau. În maşină fiind, am sustras un cartof de la o colegă şi nu ştiu ce m-a apucat. Am deschis geamul şi direct în cap i-am dat (râde). Era mare distanţa... Se vede treaba că de-atunci am căpătat precizie”.

Îşi doreşte mult o fetiţă

Steluţa este căsătorită cu Andrei Luca, vicepreşedintele clubului la care evoluează handbalista, Oltchim Râmnicu Vâlcea. Retrasă de la naţională, jucătoarea de 33 de ani va mai activa la campioana României până în 2010. După aceea, îşi doreşte să rămână însărcinată şi să aibă o fetiţă. “Nu acum imediat, dar, normal, mă gândesc să ne mărim familia. Întâi să-mi termin contractul... Mai copilărim şi noi”. De altfel, deja umblă după hăinuţe, pentru că va fi naşă de Sărbători, la nişte prieteni de familie din Satu Mare. Faptul că îi plac foarte mult copiii reiese şi din planurile de viitor. “Probabil îmi voi lua o grupă de fetiţe şi le voi antrena”, spune Steluţa, dând din cap a negaţie când este întrebată dacă ar prelua cândva postul de selecţioner al României.

S-a călit în Danemarca

În echipa naţională, Steluţa Luca a debutat în 1994, la doar 19 ani, cu ocazia Campionatului European, în care a terminat pe locul secund în clasamentul golgheterilor. La Vâlcea, a venit de la FCK Copenhaga, interul dreapta evoluând în Danemarca şi la HK Randers. “Am amintiri foarte frumoase de acolo. Am cunoscut ce înseamnă handbalul cu adevărat. Mentalitatea ca sportiv, spiritul de luptă. Poate şi de aceea am obţinut rezultatul nostru din 2005 (n.r. - România a fost vicecampioană mondială la Sankt Petersburg). Eram foarte multe jucătoare care activam în campionatul danez”.

Lucian Bute, ce verişor!

Steluţa Luca şi campionul mondial la box profesionist Lucian Bute au multe în comun. Amândoi s-au născut la Pechea, sunt veri şi, pe deasupra, sunt şi stângaci. Ultima oară s-au văzut de Paşti. “De obicei vorbeşte Andrei (n.r. - soţul Steluţei) cu el. Au ei discuţiile lor. Ca între bărbaţi”. La ultima luptă a lui Lucian, contra mexicanului Andrade, Steluţa avea meci cu Oltchim în Liga Campionilor, în Rusia, cu Lada Togliatti. A văzut înregistrarea ultimelor secunde, cu Bute, la un pas de a fi făcut knock-out. “Important e că şi-a păstrat centura. Ceea ce s-a întâmplat îl va determina probabil să fie mai atent pe final. În ultima repriză se vedea deja campion, trebuie să lupte până în ultima secundă”, îl sfătuieşte verişoara Steluţa.

Visează la Liga Campionilor cu Oltchim

Într-o grupă C cu Lada Togliatti, Podravka Koprivnica şi Larvik, formaţia Steluţei Luca, Oltchim, a încheiat anul cu şanse mari de calificare. Vâlcea a strâns patru puncte (două victorii şi o înfrângere) din trei partide, fiind pe primul loc, cel puţin până la următorul meci, pe 4 ianuarie, în Sala Traian, cu Lada. Visul cel mare, trofeul Ligii Campionilor. “Se poate împlini, dar până a ajunge acolo e teribil de greu. Important e să trecem de grupe, apoi, nimic nu e imposibil”.

Steluţa LUCA

Data naşterii: 20.04.1975

Locul naşterii: Pechea (judeţul Galaţi)

Înălţime: 1,78 m

Post: inter

Număr pe tricou: 14

A jucat la: CSS Galaţi, Textila Zalău, Dossobuono Verona (Italia), HK Randers, FCK Copenhaga (Danemarca), Oltchim Rm. Vâlcea

PALMARES

CM tineret Brazilia 1995 - aur

CM Rusia 2005 - argint

Câştigătoare a Cupei Cupelor - 2007, finalistă - 2002

De 11 ori câştigătoare a Ligii Naţionale feminine, de 9 ori câştigătoare a Cupei României

http://www.libertatea.ro/?section=artic ... &id=224596

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Steluţa Luca

Data şi locul naşterii: 20 aprilie 1975, Pechea

Înălţime: 1,78 m

Post: inter dreapta

A jucat la: CSS Galaţi, Textila Zalău, Dossobuono Verona (Italia), HK Randers, FCK Copenhaga (Danemarca) şi Oltchim Rm. Vâlcea

- A debutat în echipa naţională la 17 ani.

- Are şapte participări consecutive la Campionatele Mondiale.

- A evoluat la patru Campionate Europene şi la JO Sydney 2000.

- Are 206 selecţii pentru România.

- Campioană mondială de tineret în Brazilia (1995).

- Golghetera Campionatului Mondial din 2007.

- Vicecampioană mondială de senioare Rusia (2005).

- Are 12 titluri naţionale.

- Este de nouă ori câştigătoare a Cupei României.

- A cucerit Cupa Cupelor şi Super Cupa Europei în 2007.

- A câştigat Super Cupa României 2007 - prima ediţie.

- A cucerit Champions Trophy 2007 - prima ediţie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

„Steluţa de aur“ din galaxie!

Căpitanul Oltchimului, Steluţa Luca (35 de ani), se identifică cu istoria recentă şi cu cele mai mari succese ale grupării vâlcene. Un simbol pentru handbalul feminin românesc, jucătoarea cu „stânga de oţel“ se află acum la doar un pas de câştigarea Ligii Campionilor, unul dintre marile vise ale carierei ei.

Născută la Pechea, într-o familie numeroasă, cu alţi trei fraţi, Steluţa a avut o copilărie atipică pentru o fetiţă. În locul jocurilor cu păpuşile, mezina familiei Lazăr prefera concursurile de cros prin pădure cu băieţii, iar calităţile ei fizice şi înclinaţia către sport au fost repede remarcate de soţii Gheorghiu, Doina şi Adrian. "Antrenorii au rămas miraţi că ştiam din start cei trei paşi de handbal. Aruncam foarte bine din săritură, de multe ori de la centru şi dădeam goluri. Am prins jocul din instinct, cred", rememorează cu nostalgie Luca, care a început handbalul profesionist la CSS Galaţi.

O forţă a naturii, Steluţa trebuia să îşi împartă timpul între orele de handbal şi munca patriotică la CAP, unde mergea la cules de struguri şi cartofi. Aceste activităţi au călit-o treptat pe „fetiţa cu stânga de oţel", care a avut apoi o ascensiune fulmninantă în handbalului mondial ."Eram înaltă şi, ţin minte că oamenii mă trimiteau să ridic coşurile pline şi să le vărs într-o remorcă. Acolo mi-am format braţele", spune căpitanul Oltchimului.

Debut de senzaţie în campionat

Un fin căutător de talente, fostul tehnician al naţionalei, Gheorghe Tadici, a pus repede ochii pe ea şi a transferat-o la Zalău în 1992. Steluţa debuta astfel în prima divizie la doar 16 ani şi jumătate, marcând nouă goluri în primul său meci pentru formaţia ardeleană!

Un club mai puternic financiar şi mult mai bine organizat, Oltchim nu a stat mult pe gânduri şi i-a făcut repede o ofertă avantajoasă. Vulcanicul Tadici s-a opus plecării "perlei" sale şi a încercat prin toate mijloacele să blocheze plecarea ei la Râmnicu Vâlcea. Într-o seară, la doar câteva luni de la debutul ei în primul eşalon, Steluţa a reuşit totuşi să evadeze de la echipă cu ajutorul unei maşini puse la dispoziţie de Oltchim. Era momentul care avea să-i schimbe ireversibil cariera Steluţei.

Un adevărat simbol al Oltchimului, fetiţa vânjoasă din Pechea cucerea primul titlu cu gruparea vâlceană în 1993. Avea doar 18 ani şi evolua alături de nume mari ale handbalului românesc: Mariana Târcă, Vali Cozma, Lidia Drăgănescu. "Am avut ceva emoţii la început, dar evoluţiile bune m-au ajutat treptat să prind curaj şi a fost o bucurie imensă să câştig titlul chiar la primul meu sezon în divizia naţională", povesteşte interul dreapta.

În echipa naţională, Steluţa Luca a debutat în 1994, la doar 19 ani, cu ocazia Campionatului European, în care a terminat pe locul secund în clasamentul golgheterilor. Cele mai puternice cluburi din lume s-au înghesuit apoi să obţină semnătura româncei care bombarda portăriţele cu stânga ei devastatoare. Steluţa a preferat să rămână în ţară şi să colecţioneze trofeu după trofeu cu Oltchim. Abia în 1996, apare prima tentativă de a pleca de la Vâlcea.

Fosta câştigătoare a Ligii Campionilor, Krim Ljubljana, înaintează o ofertă de 100.000 de mărci germane pe adresa clubului vâlcean, dar Oltchim refuză propunerea. Steluţa pleacă totuşi în Slovenia cu speranţa că cele două cluburi se vor pune totuşi din nou la masa negocierilor. Deoarece avea contract cu Oltchim până în 1999 şi risca astfel să fie suspendată, handbalista se întoarce repede la Vâlcea, şi mai joacă încă trei sezoane pentru "alchimiste".

Experienţa italiană, o aventură frumoasă

După finala Cupei Cupelor din 2002, pierdută de Oltchim în faţa rusoaicelor de la Lada Togliati, Steluţa se transferă pentru un sezon în Italia la Dossobuono Verona. Scăpată puţin din tensiunea meciurilor cu miză, la care supusă constant la Oltchim, gălăţeanca are timp să-şi tragă puţin sufletul şi să îşi reîncarce bateriile. "A fost o perioadă frumoasă, aveam nevoie de o schimbare la vremea respectivă şi totul s-a potrivit la fix. Am şi acum prieteni acolo, pe care îi vizitez în vacanţe împreună cu soţul meu. Am învăţat chiar şi să gătesc bucate tradiţionale italieneşti", zâmbeşte Luca.

A fost timp de 14 ani pilonul naţionalei

Interul dreapta al echipei naţionale se transferă apoi în Danemarca, ţara cu cel mai puternic campionat din lume. Cele două sezoane la Randers şi anul petrecut la Copenhaga o maturizează complet şi o ajută să îşi schimbe perspectiva legată de handbal. O golgheteră înnăscută până la acea vreme, Steluţa deprinde treptat şi toate tainele jocului defensiv. "Am amintiri foarte frumoase de acolo. Am descoperit ce înseamnă handbalul cu adevărat. Mentalitatea ca sportivă, spiritul de luptă", recunoaşte Steluţa, care va reveni săptămâna aceasta în Danemarca pentru meciul tur al finalei Ligii Campionilor contra lui Viborg.

Indiferent de echipa la care a evoluat, Steluţa a fost o prezenţă constantă sub tricolor între 1994 şi 2008. A evoluat la şapte turnee finale ale Campionatului Mondial şi la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, fiind una dintre cele mai longevive handbaliste din istoria echipei naţionale. Vicecampioană mondială cu România la Sankt Petersburg, simbolul Oltchimului a adunat 223 de selecţii la prima reprezentativă pentru care a marcat 1.013 goluri (a doua marcatoare în clasamentul all time). Din cauza durerilor insuportabile la spate, Steluţa a fost nevoită să se retragă din naţională în 2008, cu puţin timp înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing. "Există un moment în viaţa fiecărui sportiv în care trebuie să spui stop. Nu mai puteam face faţă fizic la nivel înalt concomitent pe două fronturi, echipa de club şi naţionala. Am preferat să să fac un singur lucru, dar bine", afirmă interul dreapta.

Liga Campionilor, un ultim vis

În 2006, Luca revenea la Oltchim după patru sezoane petrecute în străinătate. În jurul ei, avea să se creeze nucleul de "galactice" care domină în prezent Europa. Ajunsă la 35 de ani, Steluţa îşi doreşte acum să îşi încheie cariera cu unul din cele mai preţioase trofee existente în handbal, Liga Campionilor. "Este o şansă unică în viaţa fiecărei sportive şi nu trebuie ratată. Cred că fiecare dintre fete este conştientă de acest lucru, nu trebuie să le mai spun eu", afirmă căpitanul vâlcencelor.

O adevărată cloşcă pentru coechipiere, Steluţa îşi doreşte un copil după terminarea carierei sportive şi recunoaşte că i-ar plăcea să antreneze noi generaţii de campioane. „Mi-ar plăcea să antrenez copii, ar fi o nouă provocare în viaţă pentru mine", afirmă cea mai titrată handbalistă din istoria Oltchimului.

Şi-a cunoscut soţul în sala de handbal

Cunoscător la perfecţie a limbii italiene, vicepreşedintele Oltchimului a cunoscut-o pe Steluţa pe când lucra consultant la o firmă din „Cizmă" ce colabora cu gruparea vâlceană în anii 1993 - 1997. După absolvirea Şcolii de Poliţie şi a Facultăţii de Drept, Nicolae Luca devenise şi arbitru de handbal, astfel că sportul a fost un fel de Cupidon între cei doi. „Cred că datorăm handbalului faptul că ne-am întâlnit", recunoaşte acesta. El a fluierat în diviziile naţionale din România, apoi în Italia şi Danemarca, ţara cu cel mai puternic handbal din lume. „E o chestie cu care mă mândresc deoarece acolo handbalul este structurat pe vreo opt nivele valorice şi este o adevărată religie", povesteşte Nicolae Luca. Deşi rareori obişnuiesc să îşi exprime dragostea în public, Steluţa şi soţul ei au fost foarte tandri la petrecerea care a urmat calificării Oltchimului în finala Ligii Campionilor.

Steluţa Luca

-Data şi locul naşterii: 20 aprilie 1975, Pechea (Galaţi)

-Înălţime şi greutate: 1,78 metri / 77 kilograme

-A evoluat pentru CSS Galaţi, Textila Zalău, Dossobuono Verona (Italia), HK Randers şi FCK Copenhaga (Danemarca), Oltchim.

-Campioană mondială de tineret în 1995 la Aracaju (Brazilia).

-Vicecampioană mondială în 2005 la Sankt Petersburg (Rusia).

-Finalistă a Cupei Cupelor în 2002.

-Câştigătoare a Cupei Cupelor şi a Trofeului Campionilor în 2007.

-Are 13 titluri de campioană naţională cu Oltchim (1992-2000, 2002, 2007-2010).

-Este de nouă ori câştigătoare a Cupei României.

-A adunat 223 de selecţii la echipa naţională (locul 5 în ierarhia generală).

-A marcat 1.013 goluri pentru România (locul 2 în clasamentul all-time).

http://www.adevarul.ro/sport/antifotbal/Luca-steluta_de_aur-_din_galaxie_0_254374879.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.