dcp100168 Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 Moaştele Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului, vor fi aduse în RomâniaDuminică, 23 noiembrie 2008, orele 20.00, vor sosi, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, moaştele Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului, fiind aduse de către Înaltpreafinţitul Dionisie de Corint - Grecia. Sfântul Sofronie a fost mare apărător al Ortodoxiei în secolul al VII-lea şi autorul multor cântări, rugăciuni şi scrieri liturgice. Moaştele Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului, vor rămâne în Catedrala patriarhală în zilele de luni, 24 noiembrie, şi marţi, 25 noiembrie, iar miercuri dimineaţă, 26 noiembrie, la orele 10.00, vor pleca la Galaţi, unde vor rămâne până în data de 2 decembrie 2008. Înaltpreasfiţitul Părinte Mitropolit Dionisie de Corint vine în România cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi la invitaţia Preasfinţitului Părinte Episcop Casian al Dunării de Jos, cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României şi al municipiului Galaţi.http://www.infoportal.ro/presa~info-739583.htmlSfântul Sofronie a trăit între anii 550-638, s-a născut în Damasc, unde a şi studiat, apoi a călătorit în Egipt şi la Roma. A fost mare apărător al ortodoxiei în vremea ereziilor monofizite şi monotelite, care arătau că în Mântuitorul Iisus Hristos există o singură fire şi o singură voinţă. Sfântul Sofronie este şi autor al mai multor cântări bisericeşti, rugăciuni (rugăciunea de la sfinţirea cea mare a apei, de la Bobotează). Acesta a scris şi despre viaţa Sfântului Ioan cel Milostiv, a Sfinţilor Chir şi Ioan, dar şi a Sfintei Cuvioase Maici Maria Egipteanca.
dcp100168 Posted November 27, 2008 Author Posted November 27, 2008 Moaştele Sfântului Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, au sosit la GalaţiAstăzi, 26 noiembrie 2008, în jurul orelor 16, moaştele Sfântului Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, au sosit la Galaţi, fiind aduse de către o delegaţie din Grecia, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolit de Corint, însoţit şi de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal.După o scurtă oprire pe faleza Dunării, la Biserica Sf. Ioan Casian, racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată pe esplanada Universităţii ”Dunărea de Jos” de către Preasfinţitul Părinte Casian, episcopul Dunării de Jos şi de Preasfinţitul Părinte Visarion, episcopul Tulcii, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui mare număr de credincioşi şi preoţi, elevi seminarişti, soldaţi, studenţi şi profesori.În cuvântul de întâmpinare, Preasfinţitul Părinte Casian a adus mulţumire Preasfintei Treimi şi Sfântului Andrei, Apostolul românilor, pentru cerescul dar primit prin moaştele Sfântului Sofronie, marele ierarh al Ierusalimului, trăitor la cumpăna dintre secolele al VI-lea şi al VII-lea, mare apărător al dreptei credinţe în faţa ereziei monotelite. La rândul său, înaltul ierarh grec şi-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul poporului dreptcredincios de la Dunărea de Jos, ca delegat al Bisericii Ortodoxe surori a Greciei şi aducător al cinstitului cap al Sfântului Sofronie de la sfânta mănăstire Panaghia Faneromeni din Hiliomodiou, Korinthia, la invitaţia episcopului Dunării de Jos şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.Din locul unde au fost întâmpinate, la Universitate, sfintele moaşte au fost purtate către catedrala episcopală într-o impresionantă procesiune, la care au luat parte peste două mii de persoane. În Catedrala Episcopală cu hramul ”Sf. Ap Andrei şi Sf. Ierarh Nicolae”, Preasfinţitul Casian a prezentat contribuţia decisivă a Sfântului Sofronie, împreună cu Sf. Maxim Mărturisitorul, la afirmarea dreptei învăţături despre cele două firi, dumnezeiască şi umană, din Persoana Mântuitorului Hristos, precum şi contribuţia sa la tezaurul liturgic al Ortodoxiei Universale.După slujba de mulţumire, Înaltpreasfinţitul Dionisie a oferit preoţilor şi pelerinilor la moaştele Sfântului Sofronie iconiţe ale sfântului. Racla moaştelor marelui Patriarh ierusalimitean a fost aşezată spre venerare pe baldachinul special amenajat în fata catedralei gălăţene, unde credincioşii se vor putea închina până în ziua de 2 decembrie.http://www.infoportal.ro/presa~info-743960.html
dcp100168 Posted November 27, 2008 Author Posted November 27, 2008 Peste 2.000 de oameni au participat la un pelerinaj in GalatiSute de oameni au venit joi la Galati, la Catedrala Episcopala, pentru a se inchina la moastele Sfantului Sofronie. Acestea au fost aduse miercuri seara din Grecia, cu ocazia sarbatorilor orasului si au fost purtate, intr-o procesiune, prin Galati. La pelerinaj au participat peste 2.000 de credinciosi, care au stat la coada de noaptea, chiar daca temperatura abia daca a depasit zero grade Celsius. Sfantul Sofronie este cunoscut drept un mare factor de minuni, care a trait intre secolele VI si VII. Moastele Sfantului Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, au fost aduse la Galati de o delegatie din Grecia, condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Dionisie, Mitropolit de Corint. Sute de oameni sunt la Catedrala Episcopala din Galati si asteapta sa se inchine in fata raclei. Osemintele sfantului Sofronie vor ramane expuse pentru inchinare, intr-un spatiu amenajat in fata Catedralei Episcopale din Galati, pana pe 2 decembrie. Tot acolo vor fi asezate si moastele Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Galatiului si al Romaniei.
Mikka Posted November 27, 2008 Posted November 27, 2008 Cu atatea moaste aduse, primite, in vizita etc. etc. si oamenii si orasul ar trebui sa fie altfel, nu? In ultimii doi-trei ani de zile au sosit o gramada de moaste, mari popi de prin toate colturile lumii, s-au aprins jde mii de lumanari, s-au facut meleoane de cruci, s-au pupat biblioteci intregi de biblii si hectare de icoane... Acum veni si Sf. Sofronie, mare prestator de minuni. Credeti ca va fi altfel de maine? Vor fi oamenii mai intelepti, mai binevoitori, mai buni? Nope. Tare ma tem ca la noi apucaturile astea nu au nicio legatura cu adevarta credinta. PS Interesant cum o fi traiat sfantul asta "intre sec VI si VII"
Recommended Posts