Jump to content

Facultatea de Medicină va pregăti moaşe


Recommended Posts

Posted

Mai nou, la Facultatea de Medicină,

Specializarea de moaşe

* Începând cu anul universitar 2009-2010, învăţământul superior gălăţean va mai avea o nouă specializare şi anume specializarea de moaşe

Pe lângă cele aproape 70 de specializări deja existente în cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", anul universitar următor va mai aduce una. Este vorba despre specializarea de moaşe, care va funcţiona, în cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară. Vineri, o delegaţie a Consiliului Regional Aquitaine, Franţa, din care au făcut parte şi trei profesori ai Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Bordeaux II, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Universităţii de Stat din Galaţi pentru a pune bazele unei noi colaborări, aceea de a sprijini înfiinţarea specializării de moaşe la Galaţi. Reprezentanţii Universităţii "Dunărea de Jos" au fost rectorul instituţiei, prof.dr.ing. Viorel Mânzu, decanul Facultăţii de Medicină, prof.dr. Aurel Nechita, prof.dr. Nicolae Bacalbaşa şi conf.dr. Dana Tutunaru. ”Este a 8-a întâlnire cu reprezentanţii Universităţii Bordeaux II pentru dezvoltarea Facultăţii de Medicină de la Galaţi. Trebuie să recunosc că fără sprijinul Universităţii Bordeaux II nu am fi reuşit să avem învăţământ superior medical la Dunărea de Jos. Cred că în maxim 2 luni începem materializarea ideii de a avea specializare de moaşe, o premieră în România, aici la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din Galaţi”, a declarat prof.dr. Aurel Nechita.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=11

  • 2 months later...
Posted

Este o stire veche,dar sunt incantata s-o descopar aici!Nu stiam acest lucru!Majoritatea facultatilor de medicina din tara au aceasta specializare,acum o vom avea si noi! :)

  • 1 year later...
Posted

Facultatea de Moaşe, în aşteptarea unei hotărâri de guvern

Conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi încă mai speră că admiterea la Facultatea de Moaşe din Galaţi ar mai putea avea loc anul acesta. Decanul Facultăţii de Medicină, dr. Aurel Nechita, a precizat că Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a dat undă verde acestei din urmă specializări, dar „unda verde” a fost dată un pic cam târziu, după ce lista noilor specializări fusese deja trimisă la Guvern. „Mai sunt şi alte specializări de la alte universităţi din ţară în aceeaşi situaţie. Chiar dacă avem acceptul ARACIS pentru această nouă specializare, dacă decizia înfiinţării nu apare şi publicată într-o hotârăre de guvern, nu este valabilă. Decanul Universităţii «Dunărea de Jos», în cadrul căreia se află facultatea noastră, face demersurile astfel încât această decizie, de înfiinţare a Facultăţii de Moaşe, să fie inclusă cât mai repede într-o hotărâre de guvern ca să putem începe admiterea. În acest moment avem două opţiuni. Dacă hotărârea de guvern se publică repede, în o săptămână să zicem, am mai avea timp să organizăm în acest an concurs de admitere. În schimb, dacă acesată decizie întârzie şi trece luna octombrie, atunci abia la anul vom avea admitere la facultatea de moaşe”, a declarat decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, dr. Aurel Nechita.

Deocamdată la Galaţi se şcolesc medici, farmacişti şi asistenţi cu facultate. Prima promoţie de medici gălăţeni a ieşit chiar în acest an.

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/facultatea-de-moase-in-chinurile-facerii.html

Posted (edited)

vai, sunt satul de facultatea asta si profesorii ei, se incalca drepturile studentilor la greu,

Edited by Guest
  • 8 months later...
Posted

Facultatea de Medicină din Galaţi se profilează pe moaşe

Pentru început facultatea de la Galaţi a scos la concurs 40 de locuri, dintre care 10 la buget, iar restul cu taxă. Medicii cred că primii care ar trebui să înveţe meseria sunt actualii asistenţi medicali din maternităţile din Galaţi.

Dacă anul trecut Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi rata la „mustaţă” înfiinţarea unei specializări de moaşe, în acest an nimic nu mai poate sta în calea debutului primei generaţii de lucrători medicali care acordă ajutor femeilor în timpul naşterii. Decanul Facultăţii de Medicină, medicul Aurel Nechita a anunţat deja că în planul de şcolarizare au fost incluse 40 de locuri pentru specializarea „moaşe”. „Moaşa este deja în nomenclatorul de meserii în UE şi trebuie să fie şi în România. Unele facultăţi de medicină din ţară au scos deja anul acesta prima promoţie de moaşe şi era foarte important să avem şi noi această specializare”, spune decanul de la ”Medicină”.

În acest moment nicio maternitate din Galaţi sau din judeţele vecine nu are moaşe „cu patalama”. Acestea beneficiază de personal calificat la diverse cursuri de „asistent medical”.

De altfel, decanul Facultăţii de Medicină din Galaţi este convins că primii care se vor înscrie pentru a face specializarea „moaşe” sunt chiar aceşti asistenţi medicali. „Va fi interesul lor să facă această specializare deoarece le va creşte nivelul de salarizare, pentru că vor fi consideraţi angajaţi cu studii superioare”, a mai precizat doctorul Aurel Nechita.

Cum se aşteaptă la o concurenţă serioasă, organizatorii au pregătit şi o admitere pe măsură. Vor fi teste grilă din anatomia fiziologică, iar întrebările nu vor fi deloc uşoare! Înscrierile vor începe pe 11 iulie şi vor dura cinci zile. Pe 17, 18 şi 19 iulie sunt programate examenele. În total sunt scoase la concurs 40 de locuri. 10 dintre acestea vor fi bugetate, iar restul sunt la taxă (2.200 de lei pe an). Ciclul de studiu este de patru ani, după care absolventul primeşte drept de liberă practică.

Cât priveşte resursa didactică pentru această nouă specializare, şi aici lucrurile au fost pregătite din timp. „Tot acest proiect a pornit la iniţiativa partenerilor noştri din regiunea franceză Aquitane. Acolo au fost deja mai mulţi profesori de la Galaţi pentru câteva stagii de pregătire. În curând vor veni şi profesori de la Aquitane la Galaţi pentru a stabili ultimele detalii, asftel încât noua specializare să debuteze cu dreptul”, a mai spus decanul Aurel Nechita.

adevarul.ro

  • 1 month later...
Posted

Moaşele au devenit studente de nevoie la bătrâneţe

Printre candidaţii la specializarea Moaşe, înfiinţată anul acesta, la Facultatea de Medicină sunt şi doamne trecute de 40 de ani. Asistentele cu experienţă în asistarea naşterilor spun că au fost obligate de către şefi să urmeze facultatea pentru a-şi păstra locurile de muncă.

Alături de tineri absolvenţi de liceu, doamne trecute de prima tinereţe au venit ieri să dea examen de admitere la Medicină, pentru specializările Asistenţă medicală şi Moaşe. Sunt asistente care profesează de ani buni, iar acum au nevoie de diplomă.

Claudia Agache de la Spitalul de Urgenţă a învăţat pentru admitere între naşterile la care a asistat şi în orele de gardă. „Am luat nota 8,90. N-am avut emoţii. Ştiam totul din practică", spune femeia, care nu dă admitere de bunăvoie. La 40 de ani, Claudia se vede nevoită urmeze facultatea alături de încă şase colege, pentru a nu rămâne fără loc de muncă. „Şefii nu ne-au spus direct, dar ne-au dat de înţeles că ar fi bine să facem studii. Dacă vine unul cu diplomă, mă dă pe mine la o parte, pentru că n-am. În plus, nu mi se pare corect ca după 16 ani, să mai fac o şcoală pe care am mai urmat-o odată", a spus Agache. Asistenta este deja specializată în Obstetrică, la Bucureşti.

adevarul.ro

  • 3 months later...
Posted

În premieră pentru România, un gălăţean va fi primul bărbat-moaşă

Exista baieti care vor sa "patrunda" cat se poate de hotarat in meserii destinate exclusiv femeilor. Este si cazul unui tanar din Galati, care se pregateste sa devina primul barbat care va mosi femeile.

Despre o femeie care este foarte bun sofer, un barbat care este un excelent medic ginecolog sau o femeie pilot de avion s-a mai auzit pana acum. Despre un baiat care sa fie moasa, niciodata! Totusi, la Galati, exista un tanar, in varsta de 20 de ani, care se pregateste sa ajute femeile sa nasca. Albert Ciprian Ion este student in anul I la Facultatea de Medicina, specializarea Moase. Si-a dorit sa devina asistent medical, dar destinul i-a rezervat un loc la moase. "Am dat examen si media obtinuta m-a repartizat la specializarea moase. Este o meserie ciudata pentru un barbat, dar nu imposibila", ne-a marturisit Albert. Colegele de an sunt alaturi de Albert si nu il trateaza ca pe un intrus, iar decanul facultatii se mandreste cu un astfel de student. "Albert este primul barbat care va iesi de pe bancile facultatii cu diploma de moasa", a spus, cu fala in glas, Aurel Nechita, decanul Facultatii de Medicina Galati.

cancan.ro

  • 3 years later...
Posted

Primul bărbat absolvent al secţiei de Moaşe din cadrul Facultăţii de Medicină din Galaţi

Tânărul de 28 de ani început facultatea acum cinci ani, alături de 27 de colege, şi astăzi este primul absolvent al acestei specializări. A ales această specializare după ce a auzit că meseria este foarte bine plătită în străinătate. Nu consideră că este o specializare exclusiv pentru femei.


În urmă cu cinci ani, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi primea autorizarea să organizeze în premieră la Galaţi domeniul de studiu „Moaşe”, care să pregătească pentru piaţa din România şi pentru cea din străinătate specialişti în această meserie veche cât lumea. Decanul Facultăţii, Aurel Nechita, spunea la vremea respectivă că este ca un fel de reparaţie a faptului că după Revoluţie au dispărut acele centre de naştere din marile localităţi, în care existau oameni pregătiţi să asiste la o naştere.

Printre cele aproape 30 de fete înscrise şi admise la această nouă specializare au apărut şi trei băieţi, lucru puţin cam ciudat la vremea respectivă pentru că moaşa este o meserie pentru care optează mai mult fete.

Ieri, la festivitatea de absolvire a primei promoţii de moaşe, a urcat şi unul dintre cei trei băieţi, de altfel singurul care a dus facultatea până la capăt: Mihai Septimius Drăgan. A ajuns la această specializare din întâmplare sau mai bine zis prin redistribuire, neavând media necesară accederii la o specializare pe care şi-a dorit-o: asistent medical general.

„Pot spune că soarta m-a dus către această specializare. Pe parcurs, a început să-mi placă, mai ales că era un element de noutate în materie de medicină”, povesteşte Mihai Septimius Drăgan. „M-am simţit protejat, mă simţeam gentleman-ul grupei. Parcă eram privilegiat”, mai spune el.

Cele mai interesante experienţe le-a avut la sala de naşteri

„După prima asistare la naştere am tras o concluzie clară: bine ar fi ca, de fiecare dată, bărbatul să asiste la momentul în care soţia lui naşte”, mărturiseşte proaspătul absolvent de Moaşe, care a ţinut să adauge că materia lui preferată în anii de facultate a fost neonatologia. Este convins că după o perioadă de perfecţionare şi multă practică va fi în măsură să ducă la îndeplinire Jurământul lui Hipocrate.

Când s-a hotărât să accepte să facă specializarea Moaşe, a făcut-o şi din prisma salariilor mari pe care le oferă statele dezvoltate. Acum însă, la 5 ani de la acel moment, care coincide cu festivitatea de absolvire, gândul de a pleca din ţară a fost „răpus” de unul mai nobil: acela de a rămâne în ţară.

„Voi profesa în domeniu, asta mai mult ca sigur. Înclin acum între a merge la un spital din străinătate şi a rămâne în ţară. Ştiu că aici salariile sunt mici, dar trebuie într-un fel să ajutăm şi sistemul nostru să treacă peste greutăţi. Mă voi gândi. Cert este că sper ca naşterile în România să ia o altă turnură acum, că sunt mult mai mulţi specialişti în asistarea la naştere”, a spus Mihai.

Proaspătul absolvent de Moaşe are 28 de ani împliniţi, are o familie numeroasă, chiar dacă el nu este căsătorit, şi are un frate geamăn cu câteva minute mai mare!
  • 3 months later...
Posted

Primul bărbat absolvent al specializării Moaşe din Galaţi: „La prima naştere la care am asistam eram alb la faţă, exact ca un tătic în sala de naşteri“

Mihai Septimius Drăgan (28 de ani) este primul bărbat care a absolvit specializarea Moaşe din cadrul Facultăţii de Medicină din Galaţi. Tânărul se gândeşte să îşi găsească de lucru în domeniu, dar în străinătate, pentru că acolo ar putea câştiga mai mulţi bani.

 

Când a decis să dea la Facultatea de Medicină din Galaţi, Mihai Septimius Drăgan şi-a bifat la opţiuni Asistenţa Medicală Generală, Stomatologia şi, pe ultimul loc, specializarea Moaşe. Nu se aştepta ca tocmai ultima variantă să fie câştigătoare pentru următorii patru ani şi să devină primul bărbat absolvent al specializării de Moaşe din Galaţi. „Îmi doream să studiez medicina. Mereu am fost atras de oameni, mi-am dorit să îi ajut, să le alin suferinţele. Nu m-am gândit neapărat la mămici iniţial, dar iată că viaţa e plină de surprize“, a mărturisit Mihai Drăgan.

Facultatea de Medicină de la Galaţi este cea mai tânără facultate de acest profil din România. Înfiinţată în 2004, instituţia academică avea initial doar patru programe de studiu - Medicină, Farmacie, Stomatologie şi Asistenţă medicală generală. După şase ani de activitate, în programa facultăţii s-a inclus şi specializarea Moaşe. „Am fost prima generaţie de moaşe, am intrat atunci 37 de studenţi dar în final am dat licenţa 21. Cum eu am intrat la taxă, am plătit 2.000 de lei pe an. Din fericire, taxa nu s-a mărit în cei patru ani de studii“, a povestit fostul student.

Primul an de studiu a fost destul de asemănător pentru toţi studenţii intraţi la Facultatea de Medicină. Materiile predate erau comune, învăţau Biochimie şi Biofizică, indiferent de specializarea pe care o urmau. Din anul doi, lucrurile au început să se diferenţieze, în funcţie de domeniul pe care îl studiau. Printre cele mai importante cursuri care i-au rămas în memorie lui Mihai se numără Pediatria centrată pe nou născuţi, Rolul moaşei, Nursing în obstetrică-ginecologie şi pregătirea naşterii. „Comunicarea cu mămicile gravide am învăţat-o la Nursing. Este cel mai important aspect pentru o moaşă. Cel mai greu mi s-a părut când am învăţat asistenţa propriu-zisă la naşteri. Atunci am aflat, practic, ce trebuie să facem în sala de naşteri“, a explicat Mihai.

Practică în Franţa

Pe parcursul celor patru ani de studiu au existat şi schimburi de experienţă cu o facultate de acelaşi profil din Franţa. Cei mai buni studenţi ajungeau să vadă ce înseamnă să înveţi meseria de moaşă într-o instituţie academică în care resursele materiale sunt mult mai bune. Manechinele pe care să facă practică şi instrumentar special pentru studenţi sunt doar câteva dintre dotările care lipsesc în facultăţile româneşti. Timp de două săptămâni, studenţii plecaţi în Franţa au participat la conferinţe şi seminarii şi au asistat în blocul de naşteri.

La Facultatea de Medicină din Galaţi, cursurile ţin şase ore pe zi, iar practica începe încă din primul an de studiu. Mihai îşi aminteşte că a făcut practică cel mai intens în anul trei şi patru, atunci când, pe timpul verii, timp de trei săptămâni, opt ore pe zi, se afla la maternitatea din oraş. În aceea perioadă tânărul a participat la prima sa naştere, atunci când a fost pe punctul de a leşina. A fost mai emoţionant decât se aştepta, după cum îşi aminteşte şi el cu amuzament: „Prima oară eram alb la faţă. Eram exact cum vă imaginaţi un tătic în sala de naşteri!“.

Emoţiile tânărului au fost cauzate şi de reticenţa unor cadre medicale. Paradoxal, nu mămicile păreau deranjate de prezenţa lui, ci a personalului medical. „Ce caută un mamoş aici?“, aceasta este întrebarea pe care a auzit-o cel mai des la început. Fiind singurul bărbat de la această specializare, după un timp indignarea asistentelor şi infirmierelor s-a transformat în curiozitate. „Toţi îşi doreau apoi să afle cine este băiatul care vrea să devină mamoş. S-au obişnuit cu ideea, iar băieţii care vin din urma mea nu se vor mai lovi de niciun comentariu răutăcios“, a mai spus Mihai.

„Nu m-ar deranja un mamoş“

Faptul că a fost singurul băiat a avut un avantaj clar – a fost răsfăţatul colegelor. Primea cursurile ori de câte ori rămânea în urmă şi era mereu sprijinit de ele. Deşi iniţial a fost reticent şi nu credea că meseria de mamoş este una de viitor, acum are o cu totul altă percepţie. Iar unele mămici consideră că meseria de moaşă poate fi realizată la fel de bine şi de un bărbat, pe mâinile căruia s-ar lăsa fără probleme.

„Nu m-ar deranja deloc un mamoş. Am avut şi ginecologi barbaţi şi nu a fost nicio problemă. Deci chiar nu aş fi timorată pentru că mulţi specialişti la care mă duc sunt barbaţi“, ne-a declarat Geanina Cordoneanu, o viitoare mămică.

Mihai Drăgan recunoaşte că mulţi sunt curioşi să afle ce înseamnă să fii mamoş. La toţi le răspunde cu răbdare şi le înţelege nelămurirea în condiţiile în care există clar o preconcepţie a faptului că de această meserie se ocupă doar o femeie. „Rolul meu este de a urmări o gravidă fără probleme. Şi, mai presus de toate, comunicarea. Puteţi încerca şi dumneavoastră să vorbiţi cu o graviduţă aparent timorată. Mergeţi şi o încurajaţi şi vedeţi ce se întâmplă. Expresia feţei se schimbă brusc! Asta îmi place cel mai mult şi pentru asta nu contează dacă eşti femeie sau bărbat“, a declarat mamoşul.

„Rolul moaşei, minimalizat“
Nici medicii nu cred că este important dacă cel care asistă la naşteri este bărbat sau femeie. „Cred că important este profesionalismul celui care asistă naşterea şi mai puţin sexul celui care se ocupă de asistenţa la naştere. Înţeleg şi mirarea oamenilor, pentru că procentul este de 90% femei în aceste cazuri. Şi vorbim chiar şi de Occident“, ne-am explicat doctorul Alina Călin, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi.
Pe viitor tânărul, nu se vede în ţară. Pentru că nu s-a putut angaja la Maternitatea din Galaţi din cauza posturilor blocate, tânărul trebuia să facă voluntariat. A preferat să plece la Sibiu, pentru a urma un Masterat de un an în Managmentul Sanitar, după care îşi doreşte să plece în străinătate. În Anglia, de exemplu, salariile sunt şi de zece ori mai mari. „În România, rolul unei moaşe sau a unui mamoş a fost minimalizat foarte tare. Dispariţia acestei meserii se poate pune şi pe rata crescută a cezarianelor. În afară se face o adevărată campanie de promovare a naşterilor naturale, este altă concepţie“, a declarat Mihai Septimus Drăgan.
În 2005, la impunerea UE, au fost înfiinţate facultăţi de moaşe în România afiliate tuturor universităţilor de medicină şi farmacie existente în ţară. În ţara noastră, activitatea moaşei este reglementată de Ordonanţa 144 din 2008, care descrie rolul moaşei întocmai cu cel din practica internaţională. În realitate în România, activitatea moaşei este restrânsă mult, din mai multe motive. Unul ar fi ca în acest moment moaşa este înţeleasă mai mult ca asistentă în sala de naşteri, neavând timpul necesar de a se ocupa de fiecare gravidă, nici în timpul sarcinii, nici în timpul travaliului sau după naştere, aşa cum este descris rolul moaşei. Lipsa centrelor de naştere asa cum există în străinătate constituie un alt motiv.
În aceste condiţii, deşi interesul pentru această specializare a fost mare la început, după cîţiva ani s-a constat o scădere importantă a candidaţilor. Ca atare, universităţile din Constanţa, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Târgu Mureş au suspendat secţiile de moaşe. La ora actuală există doar trei universităţi de medicină care mai oferă programe de licenţă pentru moaşe: în Bucureşti, Craiova şi Galaţi.

adevarul.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.