Jump to content

Plată "stereo" la taxa radio, pe firmele de apartament


dcp100168

Recommended Posts

Plată "stereo" la taxa radio

* Firmele gălăţene sunt bombardate cu somaţii de plată a taxei radio * Paradoxal, sunt obligaţi să plătească inclusiv cei care au sediul firmei acasă, deci plătesc deja taxa cu pricina, în calitate de persoane fizice * Asistăm la o dublă impozitare absurdă!

În ultima vreme, am primit numeroase semnale cum că persoanele care au sediul firmei acasă sunt somate de Societatea Română de Radiodifuziune (adică Radioul de stat) să plătească taxa radio de două ori pe un loc. "Stereo", cum ar veni. Oamenii sunt nedumeriţi de această taxă-impozit, câtă vreme ei plătesc deja taxa radio, ca persoane fizice, iar acum li se cere şi ca persoană juridică.

Pentru persoanele fizice, suma este percepută obligatoriu, lunar, pe factura la energie electrică. Pe firmă, taxa trebuie virată într-un cont. Fără să fi primit, din 2006 de când se cer banii, nicio factură. Gălăţenii aflaţi în situaţia de a avea sediul social al firmei chiar la domiciliu se întreabă, pe bună dreptate, dacă nu cumva avem de-a face cu o dublă impozitare cu iz de abuz.

Din verificările pe care le-am făcut vizavi de această situaţie absurdă a rezultat că în spatele somaţiilor de plată se află două hotărâri de Guvern contestate vehement de opinia publică (HG nr. 977/2003 şi HG nr. 1292/2007), prin care Statul stabileşte cine, cum, când şi în ce cuantum datorează taxa amintită. Astfel, persoanele fizice sunt obligate să plătească taxa (2,5 lei pe lună) dacă deţin minimum un aparat de radio (acasă, în maşină sau ca soft de calculator!), fiind scutiţi cei care declară că n-au aşa ceva sau se încadrează într-una dintre următoarele categorii: pensionari din agricultură, beneficiarii de venit minim garantat, pensionarii SRTV, veteranii de război, revoluţionarii, persecutaţii politic. Scutirea se face la cererea persoanei.

Niciuna dintre situaţiile de scutire enumerate mai înainte nu se mai aplică însă în cazul în care este vorba de o societate comercială, indiferent de tipul ei. Iată ce prevede HG nr. 1292/2007: "Art.11 - Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune. Art.12 - Obligaţia de plată a taxei radio pentru toate persoanele juridice nu este condiţionată de deţinerea receptoarelor radio". Adică, ai, n-ai, plăteşti!

Cum spuneam, situaţia este absurdă, pentru că avem de-a face cu o dublă impozitare. Căci, fraţilor, nu ascultă nimeni la radio de două ori în acelaşi timp! Situaţia este şi mai ciudată în ceea ce priveşte firmele care desfăşoară activităţi care n-au nicio legătură cu radio. Să luăm de exemplu o firmă pentru comerţul la tarabă al legumelor. O astfel de societate are sediul la domiciliul "tarabagiului" (unde se plăteşte taxa, pe factura de curent, ca persoană fizică). Este mai mult decât clar că în piaţă, la taraba de cartofi, nu ascultă nimeni radio. Însă statul cere! 120 de lei pe an. De ce să plătească cineva două taxe pentru un serviciu de care beneficiază o singură dată?! N-ar fi normal ca în cazul în care firma este la domiciliu să se plătească ori numai ca persoană fizică, ori numai ca firmă? Nu este acesta un abuz al statului?

Instituţiile implicate în această "operaţiune subversivă" nu-şi asumă răspunderea. De la Direcţia de Comunicare şi Marketing a Societăţii Române de Radio ni s-a transmis că taxa a fost stabilită prin lege, care trebuie respectată ca atare. De la Electrica SA ni s-a comunicat că în normele ataşate la contractul cu SRR nu există prevederea că persoana fizică poate fi scutită dacă plăteşte taxa ca firmă. Carevasăzică, aberanta taxă dublă rămâne, în continuare, valabilă. Din păcate...

Firmele gălăţene plătesc 400.000 euro taxă radio

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, în judeţul Galaţi sunt 12.000 de societăţi comerciale, mai bine de jumătate dintre acestea având sediul social în locuinţa unuia dintre administratori/acţionari. Un calcul simplu indică faptul că SRR încasează anual aproape 1,5 milioane de lei noi (peste 400.000 de euro), iar jumătate din bani sunt pe baza dublei taxări.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28373

Link to comment
Share on other sites

Si eu sunt in aceeasi situatie stupida. Am de plata din ultimii trei ani care 120 lei si habar nu am avut. Maine poimaine ne leaga astia pt niste taxe de lansare de sateliti lansati acum 50 de ani. Te mai miri de ce au radio si tembeliziunea publica niste randamente economice de moare lumea. Si programe de doi lei(vechi). Si ma mai intreb: mai asculta cineva romania actualitati prin orase? Hai ca pe la TVR mai vezi un meci, cate un film pe care l-ai ratat acum 10-15 ani... in rest sunt niste castraveti pe micul ecran(de ce sa aiba doar bulgarii castraveti?).

Link to comment
Share on other sites

Pe vremea împuşcatului, în regulamentul serviciului de radioamator, emis de MTTc, era specificat, negru pe alb, că "în componenţa unei staţii de radioamator poate intra unul sau mai multe receptoare de radiodifuziune".

În primăvara lui '88 când mi-am luat prima autorizaţie de radioamator, m-am dus la poştă şi am depus o cerere prin care ceream scutirea de plata abonamentului radio în baza prevederilor regulamentului (mai ţineţi minte? ...carneţelele acelea cu timbru :d ). Iniţial, funcţionara de la ghişeu a fost stupefiată de cererea mea. I-am arătat regulamentul: "Tovarăşa, n-am tipărit eu ăsta!". Depăşită de situaţie, m-a trimis la diriginte. Bineînţeles că s-a uitat omu' în regulament ca la maşini străine :shock:

Şi mi-a aprobat cererea :lol:

Şi uite aşa, chiar şi după revoluţie, chiar dacă în '92 s-a reactualizat regulamentul dispărând acea prevedere, multă vreme n-am mai plătit abonamentul radio :P Până ce taxa a început să fie strânsă de "electrica" :evil:

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.