Relu Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Ce este cardul european de asigurari de sanatate?Cardul european de asigurari sociale de sanatate este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.Ce informatii trebuie sa contina cardul european?Cardul european contine urmatorul set obligatoriu de informatii vizibile:• numele si prenumele asiguratului;• codul numeric personal al asiguratului;• data nasterii asiguratului;• data expirarii cardului;• codul Organizatiei Internationale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului;• numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care emite cardul;• numarul cardului.Cine este eligibil pentru primirea unui card european de asigurari de sanatate?Poate obtine un card european de asigurari sociale de sanatate persoana asigurata conform legislatiei in vigoare in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, care face dovada platii la zi a contributiilor catre fondul de asigurari de sanatate.Cum se obtine cardul european de asigurari de sanatate?Persoana interesata sa obtina cardul european de asigurari de sanatate trebuie sa depuna o cerere la casa de asigurari de sanatate la care este asigurat. La cerere se ataseaza o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si dovada ca este asigurat (adeverinta de salariat, copie dupa decizia de pensionare, cupon somaj, copie certificat de incadrare intr-un grad de handicap, copie dupa cartea de munca daca exista intreruperi in activitate sau mai multe locuri de munca, copie dupa foaia matricola, pentru studentii absolventi sau adeverinta de student, copie dupa diploma de bacalaureat, alt act specific, dupa caz). In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere.Emiterea cardului european nu poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate decat in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei de asigurari sociale de sanatate.Care sunt costurile pentru obtinerea cardului european?De la 1 ianuarie 2008 costul cardului european de asigurari de sanatate se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, astfel ca siguratii nu trebuie sa plateasca pentru a-l obtine.Cand poate fi folosit cardul european de asigurari de sanatate?Acest card poate fi folosit in cazul deplasarii in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp necesara deplasarii, dar nu mai mult de 6 luni. Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene in vederea beneficierii de tratament medical.Care este valabilitatea cardului european de asigurari de sanatate?Perioada de valabilitate a cardului european este stabilita astfel incat sa acopere perioada de timp necesara sederii temporare, dar nu poate depasi 6 luni de la data emiterii.http://www.birouldeconsiliere.ro/detali ... t=ArticolePentru Galaţi, a se vedea şi http://www.casgl.ro/
copoi10 Posted November 27, 2008 Posted November 27, 2008 eu am depus actele din iunie si vreau sa va zic ca si acum il astept. se misca lucrurile in tara asta, ceva de speriat!
Relu Posted November 27, 2008 Author Posted November 27, 2008 Am fost azi pe acolo. Mi-am vizat adeverinţa de salariat la ghişee, în clădirea nouă, apoi înregistrarea la registratură şi pe urmă depunerea actelor la biroul de carduri (ambele în clădirea veche). Mi-a spus că în şapte zile îmi va veni acasă, prin curierat. Dacă nu găseşte pe nimeni acasă, îmi lasă aviz şi să mă prezint personal să-l ridic.
Recommended Posts