Jump to content

Sfântul Andrei, patronul spiritual al Galaţiului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Sfantul Andrei, Cel dintai chemat la apostolie

Maine, intreaga crestinatate il praznuieste pe Sfantul Andrei, Cel dintai chemat la apostolie. Pentru noi romanii, sarbatoarea acestui sfant are o importanta aparte, intrucat el este nasul de botez al poporului nostru. In decursul istoriei, prezenta Sfantului Apostol Andrei pe teritoriul de astazi al Romaniei a fost nu de putine ori contestata sau ignorata, desi exista nenumarate dovezi ale prezentei lui in tinuturile “lupilor”, dupa cum o demonstreaza si argumentele cuprinse in volumul “Andrei Apostolul lupilor”, semnat de Dumitru Manolache, a carei a doua editie a fost recent lansata. Printre aceste dovezi, una este de exceptie: cea referitoare la prezenta Apostolului Andrei in memoria pustnicilor pastratori de la Rameti, consemnata de catre unul dintre cei mai importanti duhovnici ai nostri, regretatul parinte Ghelasie de la Rameti, pe care o prezentam in continuare.

Intr-o carte pe care o dedica ”Mosului din Carpati”, Pustnicul Neofit, din stravechea vatra eremita-pustniceasca a Rametului, din Muntii Apuseni, invocand o traditie „tainica”, ce se mentine in pofida tuturor piedicilor, relateaza unele „memorii ce nu se sterg, care reapar tocmai cand se considera ca s-au pierdut”, referitoare la continuitatea succesorala a „duhului de traire in acest specific de caracter carpatin”. Este vorba despre o traditie pastrata si comunicata de la un pustnic la altul, pana in zilele noastre, referitoare la momentul trecerii dacilor la crestinism.

Marele Preot dac devine preotul lui Hristos

Asa cum ne spune parintele Ghelasie, urmasul mos-pustnicului petrecea o perioada de timp in Sfantul Munte Athos, de unde se intorcea si abia dupa aceea primea asa-zisa „succesiune” de mos-pustnic. „Se pastra tradita din vechimea traco-dacilor, cand urmasul lui Zalmoxe, si dupa el al marilor preoti, trebuia sa calatoreasca in Tarile Inteleptilor, dupa care se stabilea ca «Inteleptul Divin» al neamului sau si totodata unul dintre inteleptii lumii”. Referindu-se la tinuturile din zona Manastirii Rameti, parintele Ghelasie spune: „Se vorbeste de o traditie care spune ca in acest loc a fost ultimul urmas al ultimului «preot al dacilor», dupa cucerirea de catre romanii lui Traian. Acesta s-a «ascuns» in munti, «sub chipul unui iconar-purtator de icoana»... Se zice ca marele preot a venit aici cu o icoana ce reprezenta pe Fecioara cu Pruncul Hristos in brate. Tradat, l-au gasit, dar cand au vrut sa-l omoare, minune, un foc a iesit din icoana. Si ostasii au orbit, scapand astfel...”. Intors pe pamantul strabun din calatoria la invatatii piramidelor din Egipt, ultimul urmas al lui Zalmoxis descopera Dacia cucerita de romani, cu populatia care nu vrea sa se supuna decat legilor strabune. Dupa moartea lui Decebal, marele preot-mag, ascuns prin sihastrii cunoscute doar de bastinasi, travestit in iconar, este descoperit si, dupa intamplarea cu sabia si icoana, relatate mai sus, incearca sa arate „Noua Taina” geto-dacilor. La inceput, a fost suspectat ca si-a schimbat credinta stramoseasca, punandu-i-se clar , intr-o adunare, problema alegerii: Zalmoxe sau Hristos. Iata ce le-a raspuns „mos-magul”, de data aceasta, cu „limba preoteasca”: ”Poporul meu iubit, stiti din mosi-stramosi ca Intelepciunea Cerului S-a pogorat si pe acest pamant prin chipul magului preot, al carui nume de taina era Zalmoxe. Din neam in neam, mos-magul lasa un altul dupa chipul si asemanarea sa si Glasul de Sus niciodata nu lipsea. Au trecut si peste noi si zile bune si zile rele... dar Puterea de Sus prin magul de jos le spulbera... Lumea cazu din chipul creat, dar Ziditorul nu putea lasa chipul cel stricat. Iata taina ce de acum lumii se arata: Insusi El din cer pe pamant vine, ca nimeni sa nu-L mai inchipuie in zei si idoli si in intelepti. Iata poporul meu ce trebuie sa va spun: Eu, magul - urmasul Zeului – Mos al acestui pamant, pe Cel ce este Insusi Dumnezeu Care coboara din cer si se descopera la fata, eu L-am cunoscut si L-am intalnit si I-am cazut in genunchi la picioare, si El mi-a pus mana pe cap si chipul meu de mag s-a prefacut in alt chip. Asa, poporul meu, de acum nu mai aveti pe magul-batranul, ci pe preotul lui Hristos.”

Ultimul urmas al lui Zalmoxe, primul mucenic crestin

La o asemenea marturisire, preotul a fost acuzat de tradare, dar el le-a explicat ca insusi „Zalmoxe a lasat cuvant: «Cand va veni Insusi Dumnezeu pe pamant, chipul meu va trece in alt chip». Ca eu sunt doar umbra acestuia. Asteptati marea zi pe care s-o primiti cu toate inimile deschise, ca sufletul acestui neam are deja taina lui... Recunosteti, poporul meu, in chipul lui Hristos si pamantul neamului nostru. Eu, magul-preotul acestui neam, am implinit porunca lui Zalmoxe”. Apoi un ostas, concluzionand, intreaba: ”Vasazica, te-ai crestinat ?”, dupa care ii spune:” Se vorbeste ca un apostol al lui Hristos a venit in Dacia noastra si tu insuti, marele mag, l-ai primit si din pestera de taina a lui Zalmoxe ai facut biserica”, dupa care il condamna: „Batranule mag va trebui sa mori pentru aceasta schimbare de credinta. Lasa-ne in schimb un urmas, un alt mag ca sa nu ramana pamantul nostru fara legatura cu cerul”. Preotul-mag spune poporului ca el nu a tradat, ci ca a „implinit credinta in Chipul ei mult asteptat.” „Apostolul lui Hristos, Andrei, intr-adevar a fost la noi si ne-a adus chipul lui Hristos in fata Caruia eu, chipul lui Zalmoxe, am ingenunchiat si am dezbracat «haina de mag» si am primit haina noua de preot al lui Hristos. Preotului lui Zalmoxe, imbracat in haina cea noua, i se cere sa moara, dar sa lase un „urmas de mag”, lucru acceptat: ” Voi merge pana la Zalmoxe caruia ii voi duce «haina de crestin» in locul celei de mag, haina sufletului dac, care incepe o noua nastere de viata nemuritoare, asa cum a crezut din mosi-stramosi ca se va implini si aceasta mare zi”. Magul le spune celor care il ascultau ca in curand vor auzi „din sufletul insusi „glasul lui Hristos”, dupa care a savarsit „primul botez al vietii fagaduite”, noul preot fiind numit Andrei, „dupa numele apostolului ce ne-a adus pe Hristos. Eu insumi am noul nume tot de Andrei, in locul celui de Zalmoxe”. Aruncat in suliti, de catre trei ostasi legati la ochi, solul mag este primit de zeul Zalmoxe, ca ultim urmas al lui, devenit preot al lui Hristos, chip probat cu insasi jertfirea sa. Astfel, ultimul urmas al lui Zalmoxe a devenit primul mucenic dac crestin, sangele lui sfintit ridicand acest pamant la cer, „care s-a facut haina lui Zalmoxe, ce de acum nu va mai fi «zeu si intelept», ci preotul lui Hristos”, pentru ca doar Hristos este Adevarul si Unicul Dumnezeu al Cerului si Pamantului.

Traditiile din noaptea Sfantului Andrei contin cele mai vechi informatii crestine de la noi

Poate parea neverosimil, dar cele mai multe informatii despre prezenta Sfantului Apostol Andrei in teritoriile noastre sunt depozitate in traditiile, obiceiurile, colindele legate de numele sau. In aceste „arhive” se conserva de peste doua milenii fragmente din primele predici crestine tinute de Apostolul Andrei „lupilor” de la Istru, imagini care descriu secvente din viata Mantuitorului Iisus Hristos, elemente vetero-testamentare, simboluri crestine etc., uneori „acoperite”, alteori imprastiate fragmentar in structura textuala sau regizorala a unor productii populare, multe suprapuse peste traditii autohtone ancestrale.

Intr-o traditie care circula inca prin satele din nordul tarii, vom descoperi ca pe fundamentul precrestin al acesteia a fost “depusa” informatia vetero-testamentara referitoare la copilul Moise, aruncat intr-un cosulet pe o apa. Numai ca povestea lui Moise a devenit la noi povestea Apostolului Andrei. Unul dintre cele mai interesante obiceiuri legate de noaptea Sfantului Andrei este pazitul usturoiului, care inca se mai practica prin unele localitati din judetul Galati. Aceasta traditie reediteaza in fond scena privegherii Mantuitorului Hristos. Usturoiul, turtele framantate asezate pe masa simbolizeaza trupul flagelat si framanat de durere al Domnului, iar consumarea mancarurilor ritualice (turta, vinul etc.) spre dimineata intruchipeaza cuminecarea. In satul Fundeni, spre exemplu, din acelasi judet, priveghiul usturoiului aminteste aluziv de giulgiul in care a fost infasurat trupul lui Iisus, pentru ca in aceasta noapte se toarce numai in si canepa, nicidecum lana. „Si Iosif, luând trupul, l-a înfasurat în giulgiu curat de in si l-a pus în mormântul nou, pe care-l sapase în stânca, si, pravalind o piatra mare la usa mormântului, s-a dus”, se spune la Matei 27, 59-60. Tot despre “giulgiu de in” vorbeste si Luca în Evanghelia sa (23, 53). In noaptea Sfantului Andrei, la Namoloasa, acelasi judet, gazda punea într-un castron pe masa 30 de capatâni de usturoi – câte zile are luna noiembrie – cum spune Eugen Holban, care erau luate la sfârsit de gazda si de fiecare fata participanta la claca. Cele 30 de capatâni de usturoi – ca simbol al patimilor lui Iisus – fac aluzie la cei 30 de arginti pentru care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Mântuitorul. In multe din traditiile legate de ziua Sfantului Andrei, apostolul era invocat ca aparator al oamenilor împotriva tuturor rautatilor, semn ca forta si puterea lui, simpla rostire a numelui lui echivalau cu punerea sub protectie, pentru ca Andrei era trimisul Domnului printre “lupi”. Îmbracat în har, purtator de cruce – “ca semn al mântuirii” – Sfântul Apostol Andrei a ramas viu în amintirea oamenilor, în aceasta ipostaza, pâna în zilele noastre.

Capacul dacic de la Brad, dovada tulburatoare a crestinarii timpurii a stramosilor nostri

Cea mai tulburatoare descoperire care probeaza crestinarea stramosilor nostri inca din secolul I d.Hr., despre care s-a vorbit foarte putin, este cea de la Brad, facuta de arheologul prof. dr. Vasile Ursachi, din Roman, in campania arheologica din anul 1987. Este vorba despre un capac realizat in tehnica ceramicii pictate, conservat in stadiu fragmentar, care are ca motiv decorativ un peste. Este vorba despre un obiect realizat din pasta fina de lut, arsa pana ce a capatat culoarea rosie. Pe partea sa exterioara, au fost pictate mai multe bande orizontale, de culoare maron, pe un fond galbui, pe margine si pe calota. Este de remarcat insa faptul ca pe cea de-a treia banda a fost redat un peste de apa dulce, probabil un salau, dupa determinarile profesorului Sergiu Haimovici, care inoata de la dreapta la stanga. Cele trei benzi par a imagina valurile de apa. Capacul are, dupa cum spun specialistii, dimensiuni obisnuite: diametrul-25 cm, inaltimea aproximativ 12 cm. Imaginea pestelui este conservata partial si are 6,3 cm lungime si 2 cm latime. Acesta are marcati ochiul drept, solzii si cele sase aripioare, dintre care patru pe o parte, iar doua pe cealalta. Profesorul Vasile Ursachi este de parere ca desenul era reprezentat pe obiect de cel putin patru ori. O reconstituire grafica a capacului dispune cele patru imagini ale pestelui pe capac, pe directia imaginara a unei cruci. De asemenea, profesorul Ursachi nu exclude posibiliatea ca printre pesti sa fi fost plasate si alte motive decorative sau poate chiar simboluri. Ceea ce face din aceasta descoperire un unicat sunt urmatoarele elemente, asa cum au fost ele prezentate de cercetatorul mentionat mai sus: „Fie ca motiv decorativ, fie ca simbol, pestele este foarte putin reprezentat in culturile din prima Epoca de Fier al Moldovei. Am putea mentiona aici numai ornamentarea cu imaginea pestelui de la Ijdileni (Frumusita, Galati) sau piesa de aur de la Stancesti, langa Botosani. De asemenea, el apare in comorile de la Agighiol (pasarea cu peste in cioc), la Portile de Fier (pe potirul care semana cu cel de la Agighiol) sau in comoara de la Peretu. In perioada clasica a culturi dacice (secolul I i.Hr.-inceputul secolului II d.Hr.) acest motiv decorativ nu mai este atestat nicaieri, nici in ceramica, nici in lucrari de alta natura. Conform celor precizate de domnul prof. dr. Vasile Ursachi, „capacul de la Brad a fost descoperit la 1,30 m adancime, in transeea XXXII,7, in stratul arheologic al acropolelui, deci in ultimul nivel dacic (secolul I-inceputul secolului II d.Hr.)”. Mai departe, renumitul arheolog face o precizare extrem de importanta: ”Tinand cont ca in aceasta perioada simbolul crestinatatii incepuse sa fie raspandit in tot Imperiul Roman, nu este exclus sa fie prezent si in aceasta parte a Europei... Daca acest lucru ar fi real, din punct de vedere teoretic, mai ales ca relatiile cu Roma erau in acea perioada destul de stranse, am putea vorbi de prezenta, la est de Carpati, a catorva elemente crestine, chiar de la inceputul raspandirii noii religii. Consideram ca aceasta ipoteza, chiar daca putin probabila, nu este imposibila. Prezenta unui motiv zoomorf, pestele, chiar daca este unica in ornamentatia generala a culturii dacice din perioada clasica, mai ales in aceasta ultima parte (primul secol dupa Hristos), este de natura sa puna problema aparitiei unor simboluri crestine in aceasta zona, indiferent de caile de raspandire...”. In acest exemplu, nu avem de-a face cu un obiect de import adus aici din Imperiu, ci cu un produs local, dacic, fara indoiala, pe care a fost pictat pestele, unul dintre primele simboluri prin care se identificau intre ei crestinii primului secol de dupa Hristos, intr-o perioada in care cultul lor era interzis in intreg imperiul in care aparuse. Ce demonstreaza aceasta ? Faptul ca dacii inca din a doua parte a secolului I auzisera de Cel care murise si Inviase si-si insusisera nu numai datele dramaticei Sale existente pamantene, ci si parte din simbolistica credintei pe care El o propovaduise, simbolistica deja consacrata la vremea respectiva in mare parte a Imperiului. Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat ea demonstreaza patrunderea crestinismului, in formele sale primare, evident, dincolo de granitele Scythiei Minor, in nordul Dunarii, in teritorii unde poate ucenicii Sfantului Andrei ajunsesera, poate apostolul insusi propovaduise, sau preotii cultului local convertiti la noua credinta, „luminati”, cum ar spune Dan Puric, dusesera mesajul nemuririi.

Spiritul Lupului Alb l-a vegheat pe Andrei in pustia Scythiei

In puzderia de obiceiuri si traditii de la noi, numele Apostolului Andrei apare mai intotdeauna legat de cel al lupilor, animalele care, mai mult decat oricare altele, au strans in jurul lor cele mai multe legende, mituri si povesti. Unii cercetatori cred ca el a fost un simbol al sanctuarelor dacice, fiind admirat cu sfintenie, tainicul Lup Alb fiind considerat capetenia lupilor. Unele legende aproape uitate spun ca Lupul Alb a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei. Se povesteste de asemenea ca spiritul Lupului Alb l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Scythiei spre pestera care avea sa-i ofere adapost. Cercetatorul Ion Ghinoiu, referindu-se la lup spunea: “Desi are a actiune predominant malefica, lupul si nu alt animal jaloneaza intre leagan si mormant intreaga existenta a oamenilor... Fratia cu lupul incepe inca din segmentul preexistential, cand copiii care plang in pantecele mamei inainte de a se naste se transforma in pricolici, si continua dupa moarte, in postexistenta, in lumea miticului, asa cum reiese din cantecul zorilor cantat la casa mortului”. Puternicile atribute ale animalului heraldic al dacilor nu puteau fi intrupate decat intr-un personaj puternic. Conform Evangheliei dupa Ioan, Sfantul Andrei a fost, cronologic, cel dintai chemat, adica primul care L-a cunoscut personal pe Iisus Hristos Mantuitorul si tocmai de aceea profund convins ca El este Mesia. Sa propovaduiesti cuvantul Celui ce a schimbat lumea inseamna sa fii puternic ca un lup. Iar numele Apostolului Andrei tocmai asta semnifica. El provine din grecescul “Andreas”, care se traduce “viteaz”, “barbat”. Prin predica lui Andrei adresata “lupilor” de la Istru s-a “innodat” aici lumea Vechii Legi si cea a Legii Noi, iar Andrei a jucat, intr-un fel, rolul unui alt Ioan Botezatorul.

Pestera Sfantului Andrei, Dervent, Galati si Brasov, anul acesta, «capitalele» Primului chemat

Ziua Sfantului Andrei este sarbatorita in tara noastra de aproape 600.000 de romani. In ziua acestui praznic, in trei mari locuri din tara se desfasoara adevarate pelerinaje la care participa sute de mii de credinciosi. Este vorba despre Pestera Sfantului Andrei, Dervent, din Dobrogea, si orasul Galati, care are ca patron spiritual pe marele apostol. În aceste zile, Episcopia Dunarii de Jos a primit în custodie relicvele celui mai vechi crestin straromân cunoscut în tara, Innocens (secolul al III-lea), oseminte care vor fi asezate în Capela Palatului Episcopal, viitorul muzeu religios al Dunarii de Jos. Anul acesta, un mare pelerinaj se va desfasura si la Brasov, unde vor ajunge moastele Sfantului Apostol Andrei. Cinstea de care se bucura cel caree a adus cuvantul Mantuitorului Hristos populatiei de la gurile Istrului este dovedita si de faptul ca noua catedrala patriarhala care va fi ridicata incepand de anul viitor in Bucuresti va avea unul dintre hramuri dedicat acestui sfant ocrotitor al tuturor romanilor.

Vaticanul confirma: Andrei a fost in cetatile de pe malurile Dunarii

Calatoriile apostolului prin cetatile de la Dunare au fost pomenite de doctorul în Teologie Ion Dinu, care, în Viata si activitatea Sfântului Apostol Andreiu, din 1945, spunea: „Dar chersonitii si cetatea Olbiilor, de la gura Nistrului si peste marea Azovului îl asteptau si mult se bucurau de vestea ca apostolul va veni si la ei cu învatatura si cu botez. De aceea, cu tovarasii sai a parasit cetatea Silistrei si s-a îndreptat spre cetatea dunareana Axiopolis, care este acum Cernavoda, mergând apoi prin sirul de cetati pâna la Noviodunum, care se cheama Isaccea, unde a trecut apa mare a Dunarii“.O marturisire, care confirma cele aratate in acest sens, vine chiar de la Vatican. Insusi Papa Pius al II-lea, referindu-se la faptul ca la trei decenii dupa moartea poetului latin Ovidiu, la jumatatea secolului I d.Hr., Sfantul Andrei a ajuns pe malurile Dunarii, spune ca a fost primit de catre o uriasa multime „inflacarata de cuvintele sale”.

Credinta geto-dacilor in nemurire a fost valorificata de misionarii crestini

Pe vremea cand era doctorand, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel spunea urmatoarele, in concluziile unei lucrari de seminar intitulate ”Elemente ale religie geto-dacilor favorabile procesului de crestinare a stramosilor”: credinta puternica in nemurire intensifica vitejia geto-dacilor, trezindu-le constiinta de nemurire nu numai a insului, ci si a neamului. Ea a putut fi valorificata de misionarii crestini, care propovaduiau credinta in inviere. Ideea de jertfa - in felul cum era conceputa si traita de geto - daci - a putut constitui un element favorabil crestinarii, care desi nu s-a facut oficial, a patruns destul de repede si profund in Dacia Romana si imprejurimi. Curatia vietii morale pe care o aveau slujitorii lui Zamolxis a putut familiariza pe stramosii geto-daci cu atmosfera sihastrilor, care, mai tarziu, in crestinism, vor fi calugarii din muntii nostri. Armonia dintre conducatorul politic ale geto-dacilor si Marele Preot devine obisnuinta si stare normala, ambele parti slujind poporul. Aceasta stare nu a ramas fara ecou si rod in istoria poporului roman.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... l-sau.html

Link to comment
Share on other sites

Aproape 600.000 de romani isi serbeaza ziua numelui de Sfantul Andrei

Aproape 600.000 de români îşi serbează ziua numelui de Sfântul Andrei, pe 30 decembrie, se arată într-o statistică a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, conform Newsin. Potrivit Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, dintre cei 595.793 de români aniversaţi de sărbătoarea Sfântului Andrei, 293.838 sunt bărbaţi, iar 301.955 sunt femei. Statisticile existente la nivel naţional arată că majoritatea româncelor care îl au ca patron spiritual pe "cel dintâi chemat la apostolie", poartă numele de Andreea - 254.656 de persoane, 21.292 sunt Andra. Totodată, 6.616 poartă numele Andreia. Numele Sfântului Andrei, cunoscut şi ca "Apostolul Românilor" - fiind considerat cel dintâi propovăduitor al Evangheliei la strămoşii noştri geto-daci, este purtat de 274.363 de bărbaţi. În acelaşi timp, 11.832 răspund la apelativul Andras. Români cu numele Endre sunt 3.281, iar numărul celor cu prenume influenţate de limbi de orginte latină, cum ar fi Andreeas, Andrias sau Andreas este de 2.976. Românii înregistraţi în evidenţe cu numele de Andreiu sunt în număr de 876. La sărbătoarea amintită, mai petrec 462 de bărbaţi numiţi Andrea sau Andreea, alături de 13, Andruşa şi Andruţa. Lor li se vor adăuga şi 21 de români care se numesc Andrieş.

Link to comment
Share on other sites

Pe vremea cand era doctorand, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel spunea urmatoarele, in concluziile unei lucrari de seminar intitulate ”Elemente ale religie geto-dacilor favorabile procesului de crestinare a stramosilor”: credinta puternica in nemurire intensifica vitejia geto-dacilor, trezindu-le constiinta de nemurire nu numai a insului, ci si a neamului. Ea a putut fi valorificata de misionarii crestini, care propovaduiau credinta in inviere. Ideea de jertfa - in felul cum era conceputa si traita de geto - daci - a putut constitui un element favorabil crestinarii, care desi nu s-a facut oficial, a patruns destul de repede si profund in Dacia Romana si imprejurimi. Curatia vietii morale pe care o aveau slujitorii lui Zamolxis a putut familiariza pe stramosii geto-daci cu atmosfera sihastrilor, care, mai tarziu, in crestinism, vor fi calugarii din muntii nostri. Armonia dintre conducatorul politic ale geto-dacilor si Marele Preot devine obisnuinta si stare normala, ambele parti slujind poporul. Aceasta stare nu a ramas fara ecou si rod in istoria poporului roman.

Nu vad legatura acestui paragraf cu restul articolului.. ma rog, sunt destui cu numele de Andrei asa ca vor avea romanii ce sarbatori :)

Link to comment
Share on other sites

Pelerinaj la moaştele sfinţilor Andrei şi Sofronie

Peste 4000 de credincioşi au venit să se închine la moaştele sfinţilor Andrei şi Sofronie, la Catedrala Sf. Nicolae din Galaţi, transmite corespondentul AMOS News. Prea Sfinţitul Casian Crăciun al Dunării de Jos a declarat deschise Sărbătorile închinate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al oraşului de la Dunăre, aflate la cea de-a 16-a ediţie. Cu acest prilej, credincioşii au gustat din cele peste 15.000 de sarmalele de post oferite de Episcopia Dunării de Jos. Cu ocazia Sf. Andrei se serbează şi Zilele Galaţiului. Dat fiind că anul acesta, Serbările Galaţiului s-a confundat cu data alegerilor parlamentare, municipalitatea gălăţeană a luat decizia de se organiza doar sărbătoarea religioasă. Moaştele Sfântului Sofronie şi ale Sfântului Andrei vor rămâne în Galaţi până pe 2 decembrie.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Pelerinaj de Sfântul Andrei, la Galaţi: Sute de oameni s-au rugat la moaştele Sfântului, depuse în faţa Catedralei/ „Suportăm frigul, ce putem face?”

Sute de gălăţeni au participat la tradiţionalul pelerinaj de Sfântul Andrei, ocrotitorul oraşului Galaţi, iar la finalul ceremoniei s-au rugat la moaştele depuse în faţa Catedralei. Coloana de pelerini a fost deschisă de tineri îmbrăcaţi în haine populare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pelerinajul Luminii semnifică refacerea simbolică a călătoriei Sfântului Apostol Andrei, care a creştinat populaţia din ţara noastră.

Procesiunea de la Galaţi a pornit din faţa Catedralei şi s-a încheiat peste un kilometru, la Seminarul teologic, unde pelerinii au fost întâmpinaţi cu prescuri, colaci şi ceai cald. În fruntea alaiului au fost tineri studenţi, îmbrăcaţi în haine populare şi care au purtat făclii şi lumânări aprinse.

„Pentru mine acest pelerinaj reprezintă un moment de reorganizare sufletească în care ne amintim adevăratele valori ale unei societăţi creştin ortodoxe. Este o binecuvântare”, a spus Alexandra Axente.

Tinerii care au purtat lumina şi au refăcut drumul Sfântului Apostol Andrei sunt studenţi la diferite facultăţi din Galaţi.

„Sunt foarte mulţi tineri de la toate facultăţile care aduc aceasta lumină, care este lumina bucuriei, lumina încrederii, dar mai ales este lumina speranţei, pe care ei vor în această seară să o arate întregii lumi din care lipseşte cel mai mult speranţa. Rugăm pe Dumnezeu să fim cu toţii bucuroşi, mai ales în acest Centenar, şi vrem totodată prin acest pelerinaj să mulţumim Sfântului Andrei pentru toate darurile”, a spus preşedinte Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, Codruţ Mirică.

Pe drum, numeroşi gălăţeni s-au alăturat coloanei de credincioşi, iar la final mulţimea a revenit la Catedrală pentru a se închina la moaştele Sfântului Andrei şi ale Sfântului Iosif cel Milostiv. Printre participanţi au fost şi persoane venite din judeţele Vaslui, Vrancea şi Brăila.

„Pentru noi Sfântul Apostol Andrerei este premergătorul credincioşilor, atât în ţara noastră, cât şi în întreaga lume”, a spus un credincios venit din Vaslui.

Deoarece afară era foarte frig, reprezentanţii bisericii au împărţit ceai cald.

„Suportăm frigul, ce putem face? Trebuie să ne încălzim, ne încălzim dacă bem un ceai cald”, a spus un alt participant la procesiunea religioasă.

După pelerinaj, sărbătoarea continuă la Galaţi. Aşa cum se întâmplă în fiecare an, numeroşi oameni vor sta la Catedrala Arhiepiscopală până noaptea târziu, pentru a se închina şi ruga la moaştele Sfântului Andrei.

Tot la Galaţi se află şi moaştele Sfântului Iosif cel Milostiv aduse pentru această ocazie de la Catedrala metropolitană din Iaşi. Moaştele sunt aşezate într-un baldachin special amenajat pentru a fi venerate de cler şi credincioşi şi vor sta la Galaţi până vineri.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

A început pelerinajul la moaștele Sfântului Andrei

Azi a început la Galați pelerinajul la Catedrala Arhiepiscopală la moaștele Sfântului Andrei, dar și ale altor sfinți vindecători.

La fel ca anul trecut, altarul a fost asezat în spatele catedralei astfel încât s-a creat un circuit de intrare si de ieșire pentru ca enoriașii să poată fi cât mai protejați. Tot circuitul este protejat de gardurile jandarmariei. Pandemia și dorința de sănătate pentru ei și familii sunt gândurile principale ale enoriașilor, mulți dintre ei cu rude răpuse de virus.

Îndemn la calm și la respectarea normelor de protecție a fost și cuvântul arhiepiscopului. Acesta s-a rugat pentru sănătatea medicilor și a celor aflați pe patul de suferință sau în secțiile ATI. "Fie ca energiile sfinte, priceperea medicilor, credința pacienților și lupta lor de a respecta toate normele de sănătate și de viață să ne scoată din durerea pandemiei, să ne aducă la bucuria frațietății și dragostei noastre, unității, în țară, la Dunărea de Jos și în toata Europa", a spus Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos.

Pelerinajul va continua timp de 3 zile, cu mențiunea că moaștele Sfântului Andrei nu vor mai fi lăsate peste noapte afară.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Peste 10.000 de pelerini, la moaştele Sfântului Andrei şi ale Sfantului Paisie

În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, când se prăznuieşte Sfântul Andrei, ocrotitorul Galaţiului, moaştele sfântului sunt scoase pe un catafalc în faţa Catedralei, spre închinare. Anul acesta, Înalt Preasfinţia Sa, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a adus pentru credincioşii din Galaţi şi împrejurimi şi odoarele Sfântului Paisie de la Neamţ.

Chiar dacă au aşteptat la rând câteva ore bune, pelerinii au venit cu speranţa că sfinţii îi vor ajuta să treacă peste problemele care îi măcină în fiecare zi. Ei au trecut cu bine şi peste frigul pătrunzător pe care l-au îndurat la aşteptarea la coadă şi cu ajutorul ceaiului cald oferit de seminarişti. Moaştele celor doi sfinţi rămân spre închinare şi pe data de 1 decembrie, dar manifestările dedicate zilei Sfântului Andrei s-au încheiat joi noapte.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.