Jump to content

Industria gălăţeană se prăbuşeşte


Recommended Posts

Posted

E oficial!

Industria gălăţeană se prăbuşeşte

* Potrivit statisticilor oficiale, criza a început să se manifeste la Galaţi, pe furiş, încă din aprilie * În octombrie 2008, producţia industrială a fost de doar 70 la sută faţă de aceeaşi lună a anului trecut * Cea mai gravă situaţie este în industria metalurgică şi în cea a mobilei, care au scăzut la jumătate

Chiar dacă percepţia generală este că la Galaţi criza economică mondială s-a manifestat timid - şi de-abia din toamnă - datele centralizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) arată cu totul altceva. Criza s-a insinuat în economia judeţului încă din luna aprilie, când producţia industrială a început să scadă vertiginos. Ce s-a întâmplat şi cât de adâncă este criza citiţi în cele ce urmează.

Faţă de anul trecut, industria e la 70 la sută!

Cea mai relevantă formă de analiză a situaţiei economiei gălăţene este compararea cu anul trecut, pe luni, a valorii producţiei realizate în acest an.

Dacă în martie 2008, firmele gălăţene au produs cu 0,8 la sută mai mult decât în martie 2007, din aprilie a început declinul: producţie de doar 86,9 la sută faţă de luna corespunzătoare a anului trecut. Iar trendul negativ a continuat, demonstrând faptul că intrarea în criza economică s-a produs, de fapt, în primăvară. Atâta doar că nu am realizat acest lucru. De ce? Scăderea producţiei a fost mascată abil de creşterea preţurilor. Cităm, pentru edificare, ce ne declara, în mai 2008, Corneliu Istrate, managerul grupului de firme Vega: "Unele materiale de construcţie s-au scumpit în ultimele două luni, cu 25-40 la sută, ceea ce ne pune în reală dificultate, pentru că suntem în pericol să nu putem respecta preţul final din contractele de execuţie".

Revenind la indicii producţiei industriale, remarcăm că în luna mai a acestui an s-a produs doar 83,24 la sută faţă de mai 2007, în iunie s-a coborât la 82,3 la sută, în iulie - 80,8 la sută, în august - 71 la sută, în septembrie - 78,5 la sută, iar în octombrie - 70,1 la sută (faţă de octombrie 2007). Prăbuşire în toată regula!

Metalurgia şi mobila, probleme mari!

Cel mai grav afectată de recesiune a fost industria mobilei. Dacă în februarie 2008, fabricanţii gălăţeni de mobilă produceau cu 143,3 la sută mai mult faţă de februarie 2007, în martie s-a ajuns la 50,3 la sută faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, iar în septembrie la numai 48,4 la sută. Sub jumătate! Chiar dacă în octombrie cifrele indică o uşoară revenire (51,8 la sută), este clar că situaţia industriei mobilei este crâncenă la Galaţi.

Nici firmele care au activităţi de prelucrare a metalelor (inclusiv confecţii metalice) nu stau pe roze. Deşi au început anul excelent (+18,3 la sută în ianuarie), ulterior producţia a început să scadă vertiginios, ajungând la 60,1 la sută în luna mai şi la 49,6 la sută în septembrie.

Metalurgia gălăţeană "mare" (incluzând aici ArcelorMittal) a cunoscut şi ea o recesiune fără precedent. Cifrele oficiale indică faptul că de la începutul anului producţia metalurgică a scăzut cu 13 procente. Însă faţă de lunile corespunzătoare ale anului trecut situaţia este şi mai gravă: luna mai - minus 16,6 la sută, iunie - minus 17,9 la sută, iulie - minus 19,5 la sută, august - minus 29,9 la sută, septembrie - minus 21,6 la sută, octombrie - minus 22,8 la sută. Probabil că până la sfârşitul anului scăderea totală a producţiei va fi pe undeva pe la 29-30 la sută! Asta cu atât mai mult cu cât ArcelorMittal a redus drastic producţia în noiembrie (datele nu sunt încă raportate), iar în decembrie se va întâmpla la fel.

Relevant este şi faptul că şi producţia de cocs (de pe platforma siderurgică) a fost în septembrie 2008 cu 41 la sută mai mică decât în aceeaşi lună a anului trecut.

Incredibil! A scăzut şi producţia de mâncare!

O regulă nescrisă a economiei spune că producţia de alimente este cel mai puţin afectată de crizele economice. Ei bine, teoria nu se potriveşte anul acesta cu practica. Potrivit datelor statistice, deşi la începutul anului producţia de alimente a crescut spectaculos (+ 32,2 la sută în ianuarie, +24,1 la sută în martie, +29,3 la sută în mai), începând cu iulie "a luat-o la vale": minus 9,5 la sută în iulie, minus 20,5 la sută în august, minus 5,9 la sută în septembrie, minus 7,8 la sută în octombrie. "Asistăm la un fenomen destul de ciudat. Psihoza crizei a determinat lumea să cumpere mai puţină mâncare comparativ cu anii trecuţi, deşi, cel puţin teoretic, puterea de cumpărare a crescut", spune Nicu Dumitru, managerul grupului de firme "Albo" (industria cărnii).

Poate părea absurd, dar din statistici rezultă că gălăţenii au consumat chiar şi mai puţină... apă. Diferenţa nu este însă mare: cu 0,5 la sută mai puţin (valoric) faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Însă dacă luăm în calcul faptul că apa s-a scumpit în acest interval cu circa 10 la sută, rezultă de fapt că gălăţenii au consumat cu 10,5 la sută mai puţină apă (cantitativ). Criză, criză, dar nici chiar aşa!

Campania electorală a scos din criză... editurile

Interesant este că există un segment al industriei gălăţene care a trecut peste criză, din cauza... campaniei electorale. Aţi citit bine! După ce până în iulie (inclusiv) editurile şi tipografiile s-au situat sub nivelul de producţie din 2007, începând cu august, afacerile au "înviat": +4,7 la sută în august (faţă de august 2007), +14,8 la sută în septembrie, +26,8 la sută în octombrie. Totul pe baza afişelor şi pliantelor, căci producţia de carte este în continuare în picaj.

Cam aceasta este în linii mari situaţia industriei gălăţene după primele 10 luni din 2008. După cum vedeţi, cifrele sunt realmente alarmante, iar modul cum au mers lucrurile în noiembrie nu ne dă semnale că va fi mai bine în continuare. E clar, criza economică este în plină acţiune la Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28478

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.