Jump to content

"Charlie Chaplin" de Galaţi a împlinit 30 de ani

Recommended Posts

Posted

“Charlie Chaplin” a împlinit 30 de ani

“O, Charlie Chaplin, înger vagabond / Hai, bătrâne, vino de sub orizont. / O, Charlie Chaplin, hohot interzis / Redeschide teatrul ce ni l-au închis!”. Acest refren a fost lansat în 1978, de Victor Socaciu şi Adrian Păunescu.

Cât de actuale sunt cuvintele poetului! “Râdeţi, râdeţi, râdeţi, râdeţi, cu pământ cu tot/ Până când vă mai suportă ultimul Charlot./ Nu de el când râdeţi, râdeţi, râdeţi voi de voi,/ Că sunteţi grăbiţi şi cinici şi inculţi şi goi./ Charlie Chaplin calcă-n dodii cu pantofi strâmbaţi,/ Hohotiţi dar n-aveţi ştire voi ce strâmb călcaţi./ Face el cum face raţa şi e caraghios/ Dar ce cârduri mari de raţe trec în sus şi-n jos”. Vă vine să credeţi că “Charlie Chaplin” a împlinit 30 de ani!? Piesa cu care Victor Socaciu a încântat generaţii şi generaţii de iubitori de folk s-a născut pe vremea când mulţi dintre noi nici nu eram. Melodia a rezistat, ba mai mult, a fost şi este cerută la fiecare recital al artistului şi e la fel de proaspătă şi astăzi: “Nu mai sunt deloc parale, casierii, trişti,/ Astăzi dau autografe, nu bani la artişti./ S-au născut prea mulţi pragmatici, muzică nu pot,/ Hai, Pământ, reaminteşte-ţi că ai fost Charlot!”

POVESTEA CĂNTECULUI. Cine a fost Charlot ştim cu toţii. Dar de multe ori ne-am întrebat cine era “şoferul cu leafă mică şi cu mult umor” despre care se vorbeşte în versuri. “Un şofer cu leafă mică şi cu mult umor / Mi te-a readus în minte ca pe-un luptător./ Că ai fost al celor simpli şi al lor rămâi,/ Peste toată lumea veche hohotul dintâi”. Ne-a lămurit chiar Victor Socaciu. Iată povestea cântecului, spusă de artist: “Eram la Cenaclu, în 1978. Unul dintre şoferii noştri, nea Mihai, ne-a sugerat să scriem un cântec despre Charlie Chaplin. Deoarece era considerat omul celor mulţi, celor simpli, un actor care a luptat pentru cei săraci. Adrian Păunescu a scris textul, eu muzica, şi chiar a doua zi l-am lansat la Galaţi. Este un cântec despre condiţia artistului. A prins foarte bine, face parte din acele piese pe care publicul mi le-a cerut la fiecare recital. În timp a fost preluat de copii, de coruri, a avut recunoaştere şi o viaţă foarte bogată, a avut multe variante de interpretare fiind vorba despre Chaplin, un artist care ne-a înfrumuseţat copilăria”.

http://www.jurnalul.ro/articole/139867/ ... -30-de-ani

Posted

râdeţi, râdeţi, râdeţi, râdeţi, cu pământ cu tot

până când vă mai suportă ultimul Charlot

nu de el când radeţi, rădeţi, râdeţi voi de voi

că sunteţi grăbiţi şi cinici şi inculţi şi goi

Charlie Chaplin calcă-n dodii cu pantofi strâmbaţi

hohotiţi dar n-aveţi ştire voi ce strâmb călcaţi

face el cum face raţa şi e caraghios

dar ce cârduri mari de raţe trec în sus şi-n jos

o, Charlie Chaplin, înger vagabond

hai, bătrâne, vino de sub orizont